Sunday, November 9, 2008

Τα μπαχάρια της Ανατολής

Αφότου είδα την ταινία "Πολίτικη κουζίνα", κάθε φορά που βλέπω μπαχαρικά σε μπαχαρτζίδικα, ο νους μου ανατρέχει σ' αυτήν την ταινία και ειδικά στη σκηνή που ο παππούς περιγράφει στον εγγονό τις ιδιότητες των μπαχαρικών και αυτά αιωρούνται στον αέρα σαν πλανήτες στο μαγειρικό στερέωμα. Νομίζω ότι ήταν μια από τις πιο δυνατές σκηνές της ταινίας.

Ο φίλος μου ο Γιάννης, πρόσφατα επισκέφτηκε την Τουρκία. Μνήμες, θύμησες, νοσταλγία συγκίνηση, λύπη ήταν λίγα από τα πολλά συναισθήματα που του γεννήθηκαν, περιφερόμενος στην Πόλη.
Δεν παρέλειψε βέβαια, σαν σωστός μάγειρας που είναι, να επισκεφτεί τα μπαχαρτζίδικα της Ανατολής.

Σας δείχνω μερικές από τις φωτογραφίες που τράβηξε και αν θέλετε να δείτε περισσότερα από τα μπαχαρικά αλλά και από όλο το ταξίδι του εκεί, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το μπλογκ του. Εγώ πάλι, περιμένω υπομονετικά τον ταχυδρόμο, για να παραλάβω τα μπαχαρικούλια που μου έστειλε. Ευχαριστώ Γιάννη!



Update 10-11-08
Ο ταχυδρόμος δεν άργησε να φτάσει κι έτσι, το μεσημέρι με βρήκε να ανοίγω ένα φάκελο με κινήσεις ιεροτελεστίας, ο οποίος μου αποκάλυψε μπαχαρικά και ένα υπέροχο φουλάρι! (μα θυμάται ο Γιάννης ότι φοράω φουλάρια;;;;; Φοβερό!!!)
ΓΙΑΝΝΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!! ΑΚΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣ;;;;;;;; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!

11 comments:

  1. Deli,
    γέμισε το blog αρώματα κι ατμόσφαιρα Ανατολής!Οι φωτογραφίες του Γιάννη πολύ όμορφες,σε βάζουν στο κλίμα των παζαριών.Είδα και τις αναρτήσεις του.
    Η ταινία εξαιρετική,μια από τις καλύτερες που έχω δει(στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση..,και θα ξαναδώ όσες φορές προβληθεί).Συμφωνώ για τη συγκεκριμένη σκηνή,σε μυεί αριστουργηματικά στον κόσμο των μπαχαρικών,όπου μετέχουν όλες οι αισθήσεις.Μακρυγόρησα πάλι.
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. τι ομορφες φωτογραφιες!

    καλη βδομαδα :))

    ReplyDelete
  3. Ελένη μύρισε το μπλογκ μπαχάρια! Τι καλά που θα ήταν να ήμουν κι εγώ εκεί! Να διαλέγω και να χάνομαι μέσα στα μαγαζιά! Η ταινία, από τις καλύτερες που έχω δει!

    Μαριλένα είδες ο Γιάννης;
    Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete
  4. MARINELA , ELENI, sas efxaristo poli, na eiste kala ... ma poio poli Efxaristo esena Kiki, gia to katapliktiko post kai ta kala sou logia!
    Stelno se oles apo mia stagona Rodonero , ena koutalaki Aroma lemoni, kai merika xila aromatikis kanelas!

    ReplyDelete
  5. Κι εμείς ευχαριστουμε Γιάννη!

    ReplyDelete
  6. Η αλήθεια είναι πως τρελαίνομαι για μπαχαρικά. Έτσι εχω κάνει μια πλούσια συλλογή ακόμα κι από κάποια που δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιήσω.Ήταν το μόνο που αγόρασα απ την Κωνσταντινούπολη, κι αγοράζω ακόμα όταν βρεθώ στην Αθήνα ή στον Πειραιά. Πολύ ωραία ανάρτηση Κική και μπράβο σου Ιωάννη.
    Να θυμάστε μόνο πως καλύτερα να παίρνετε άκοπα μπαχαρικά και να τα τρίβετε όταν τα χρειάζεστε γιατί κρατάνε καλύτερα το άρωμά τους.
    Ακόμα καλά είναι να τα φυλάσσετε σε αδιαφανή ή δυνατό και μεταλλικά βαζάκια γιατί το φώς και πολύ περισσότερο ο ήλιος τα αποδυναμώνει. Τέλος να σας πω ότι τα τριμμένα κρατάνε μέχρι ένα χρόνο στα καλά τους κι ότι αν θέλετε να μην σας μαμουνιάσουν, βάλτε μέσα στο βαζάκι 1-2 καυτερές πιπερίτσες. Ταύτα τα ολίγα.

    ReplyDelete
  7. Νένα!!! Οι συμβουλές σου πολύτιμες!!!
    Σήμερα χρησιμοποίησα το σουμάκι. Ορέ τι ωραίο που είναι ετούτο;;; ΤΕΛΕΙΟ!

    ReplyDelete
  8. Νατάσσα μη ζουλεύεις!
    :-)

    ReplyDelete
  9. Μια συμβουλή
    Προσπάθησε τα μπαχαρικά πού αγοράζεις (ακόμα & από το καλύτερο μαγαζί)να είναι ολόκληρος ο καρπός ή το φύλλο & όχι τριμμένα και να τα αλέθεις μόνη σου
    Από προσωπική εμπειρία που θα περιγράψω τις επόμενες μέρες στο blog μου μόλις βρώ και τις σχετικές φωτο που πρόλαβα να βγάλω,

    ReplyDelete
  10. Apokso, έχεις δίκιο. Τα τριμμένα χάνουν τη δύναμή τους και θέλουν αντικατάσταση σύντομα.

    ReplyDelete