Thursday, February 11, 2010

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Πέρυσι, ξεκίνησα το ποστ αυτό, με σκοπό να γράψω για τον σιμιγδαλένιο χαλβά, όμως, αντί για τον σιμιγδαλένιο χαλβά, σας έγραψα για τον χαλβά με αλεύρι των παιδικών μου χρόνων. Μάλιστα γράφτηκε σε τριλογία. Επεισόδιο ένα, επεισόδιο δύο και επεισόδιο τρία. Όποιος έχει κουράγιο και όρεξη, ας τα ξαναδιαβάσει. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έμεινε στο συρτάρι, αφού ένα-ένα μπλογκ έβαζε συνταγή για χαλβά πέρυσι. Ήρθε η ώρα του λοιπόν, να δει το φως της μέρας και των μπλογκς.

Και τώρα, επιτέλους πάμε στη γνωστή συνταγή για σιμιγδαλένιο χαλβά.
Η συνταγή για το χαλβά, γνωστή και ξακουστή, με λιγοστές διαφορές στον καθένα:

Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Υλικά
1 ποτήρι ελαιόλαδο*
2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό*
3 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
extra goodies και προαιρετικά
κανέλλα σκόνη
αμύγδαλα
κουκουνάρια
σταφίδες ξανθές

Πιο πολύ θα σταθώ στα τιπς, παρά στη συνταγή. Η συνταγή είναι εύκολη και γνωστή:

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (με διαβάθμιση 1-3) γιατί αρπάζει γρήγορα το σιμιγδάλι όταν ζεσταθεί και δεν θέλουμε καμένο σιμιγδάλι.

Όταν πάρει το επιθυμητό χρώμα, έχουμε 2 επιλογές. Είτε να ρίξουμε σιρόπι που έχουμε φτιάξει από πριν με το νερό και τη ζάχαρη, είτε να ρίξουμε τη ζάχαρη και το νερό μαζί! Γλυτώνετε κόπο, χρόνο, ηλεκτρική ενέργεια και πλύσιμο μιας κατσαρόλας.
Εγώ, από τότε που είδα αυτό το τιπ, δεν ξαναέφτιαξα σιρόπι.
Ρίχνουμε λοιπόν το σιρόπι ή το μίγμα ζάχαρης-νερού και ανακατεύουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη φάση που θα αρχίσει να κοχλάζει το μίγμα, ανακατεύουμε με μακριά μανικάκια και μακρουλή κουτάλα. Ένας χαλβάς που βράζει, καίει περισσότερο και από την κόλαση! Κάνει μπουρμπουλήθρες και πετάγονται παντού στην αρχή. Ούτε λάβα ηφαιστείου να ήταν! Προσοχή λοιπόν.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Αν πετάγονται μπουρμπουλήθρες επικίνδυνες, απομακρυνόμαστε λίγο μέχρι να καταλαγιάσει ο θυμός του χαλβά. Όταν πάψει να απειλεί, ανακατεύουμε.

Πότε είναι έτοιμος ο χαλβάς; Είναι έτοιμος και δεν θα λασπώσει, όταν ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια.
Αν βιαστείτε να βγάλετε το χαλβά, θα λασπώσει.

Δείτε τις 2 φωτο που ακολουθούν. Στην 1η, ο χαλβάς δεν είναι έτοιμος ακόμα. Έχει ακόμα υγρασία και κολλάει πάνω στην κουτάλα. Στη 2η, είναι έτοιμος, αποκολλιέται από την κατσαρόλα, αφήνει εμφανή αυλάκια και έχει αρχίσει να κολλάει στον πάτο λόγω έλλειψης υγρασίας πια.


Αφού σιγουρευτούμε ότι ο χαλβάς έχει στεγνώσει καλά και είναι έτοιμος, τον αναποδογυρίζουμε σε φόρμα, κατά προτίμηση που να ανοίγει από πάνω. Δεν έχει τύχει να τον βάλω σε διαφορετική φόρμα, αλλά απ’ ό,τι είδα σε βόλτα που έκανα σε φιλικά μπλογκ πέρυσι, και σε κανονική φόρμα χωρίς άνοιγμα, βγαίνει εύκολα.
Αφήνουμε να μείνει λίγη ώρα μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε.
Στολίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και κανέλλα.

Τώρα αρχίζουν οι ιστορίες γι΄ αγρίους. Χαχα!
Είναι πολύ παχυντικό γλυκό. Μη μου στείλετε τον λογαριασμό της διαιτολόγου, αφού κανείς δεν μπορεί να σταματήσει σε ένα κομματάκι μόνο.
Ένα ποτήρι λάδι και τρία ποτήρια ζάχαρη είναι too much. Πόσες φορές όμως το χρόνο τρώμε χαλβά;

Δεν συστήνεται για ευαίσθητα στομάχια. Το δικό μου υποφέρει αλλά συνεχίζω να τρώω. «Πονάει αλλά μ’ αρέσει» που λένε; Το έχετε ακούσει; Ε...αυτό. Η προσθήκη μπαχαρικών, και το πολύ καβούρντισμα τον κάνει ακόμα πιο βαρύ.

Τα tips τώρα:
Αντί για ελαιόλαδο βάζω 3/4 ποτηριού ελαιόλαδο και 1/4 ποτηριού καλαμποκέλαιο. Τον κάνει λίγο πιο ελαφρύ.

Αντί για σιμιγδάλι χοντρό, βάζω 1,5 ποτήρι χοντρό και 0,5 ποτήρι ψιλό.

Το τιπ για το σιρόπι σας το είπα. Βάζω ζάχαρη και νερό μαζί. Έχω δοκιμάσει επίσης ζεστό νερό (από βραστήρα) και ζάχαρη. Είχε το ίδιο καλό αποτέλεσμα. Όταν λέω μαζί, εννοώ στην ίδια κατσαρόλα με το σιμιγδάλι. Δεν τα ενώνω πιο πριν.
Το τιπ το είχε πει ο Ηλίας Μαμαλάκης σε μια εκπομπή. Εκπομπές μαγειρικές δεν βλέπω συνήθως, όχι γιατί τις σνομπάρω, αλλά ξεχνάω τις ώρες προβολής τους. Όταν πέσω πάνω σε καμία όμως, κολλάω! Μια φορά εδώ και κάνα τρία χρόνια που έπεσα πάνω σε μία, είπε αυτό το τιπ. Μου φάνηκε χρησιμότατο και το υιοθέτησα.

Αν βάλετε σταφίδες, μην βάλετε πολλές γιατί ενδέχεται να λασπώσει.

Αν βάλετε ξηροκάρπια, βάλτε τα στο τέλος του καβουρντίσματος του σιμιγδαλιού, έτσι ώστε να καβουρντιστούν κι αυτά ελαφρώς.

Όσο πιο πολύ καβουρντίσετε το σιμιγδάλι, τόσο πιο βαρύς θα είναι ο χαλβάς.

Αν αντί για λάδι, χρησιμοποιήσετε βούτυρο που συστήνουν μερικές συνταγές, μην περιμένετε το σιμιγδάλι να σκουρύνει. Θα περιμένετε πολυυυυυυυυυυυυυυυυύ!

Όσο πιο πολλή κανέλλα (και γαρίφαλο) βάλετε, τόσο πιο σκούρος και βαρύς θα είναι ο χαλβάς. Εγώ βάζω μόνο λίγη κανέλλα στο τέλος του καβουρντίσματος και από πάνω. Περί ορέξεως όμως...
Για χαλβά ξεκίνησα και διατριβή έγραψα!

82 comments:

  1. Deli,αυτή τη συνταγή έχω κι εγώ από τη μαμά μου,το γνωστό 1,2,3,4.
    Το tip για τη ζάχαρη με το νερό πολύ καλό,όμως για να καταλάβω,δεν τα παίρνω εύκολα:ρίχνεις μόνη τη ζάχαρη και μόνο το νερό;Λειώνει η ζάχαρη;
    Οι μπουρμπουλήθρες είναι μαρτύριο-ανακατέβω φορώντας το γάντι για το φούρνο.
    Όσο παχυντικός κι αν είναι,δίκιο έχεις,δεν μπορώ να σταματήσω,ακόμη κι αυτό που μένει στην κατσαρόλα σκουπίζω.
    Φιλιά!

    Πέρυσι τον είχα φτιάξει το χαλβά με αλεύρι,ήταν πολύ νόστιμος!

    ReplyDelete
  2. Εγω οταν εφτιαξα χαλβα, εκανα το κολπακι με το ζεστο νερο απο το βραστηρα γιατι απλα βαριομουν να πλενω και δευτερη κατσαρολα.

    Επισης βαριεμαι τις φορμες, το εβαλα σε ενα μεγαλο μπολ.

    Καλα που το θυμισες, θα ξαναφτιαξω συντομα.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.....

      Delete
  3. Ummm, exeis ena kommatiaki gia mena? Sarakosti kai halva se ligo.

    ReplyDelete
  4. Καλημερα!
    Χθες σε θυμηθηκα για τον χαλβα των παιδικων σου χρονων παλι γιατι βλεποντας τις επαναληψεις που εχει το MEGA του Μαμαλακη μια κυρια εφτιαξε τετοιον χαλβα που τον ονομαζει (χασλαμα).
    Τον εψησε στον φουρνο και τον σιροπιασε.
    Νομιζω πως στο site του θα τον βρεις.

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα και από μένα!
    Ο χαλβάς είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά. Βέβαια, μπουκιά και κιλό στην ζυγαριά! Έχω πειραματιστεί και έχω μειώσει στο μισό την ζάχαρη, αυξάνοντας λίγο τις σταφίδες! Και ας λασπώνει λίγο όπως λες! Επίσης έχω φτιάξει χαλβά με γάλα αντί νερό και είναι μια ωραιότατη κρέμα! Ο Παρλιάρος του έβαλε και αυγά...

    ReplyDelete
  6. Κική μου καλημέρα!
    Μην ανησυχείς για το μεγάλο σου ποστ!Ένα θα σου πω : Μιας και είμαι αρχάρια και λέω για πρώτη φορά να φτιάξω και εγώ αυτόν τον χαλβά, τώρα δεν θα χρειαστεί να ψάξω τις συνταγές της μητέρας μου.Η δική σου ήταν ό,τι χρειαζόμουνα, αναλυτικότατη και με πολλά tips για σωστό αποτέλεσμα!
    thanx..

    ReplyDelete
  7. Αγαπημένο σε πολλούς γλυκό. Προσωπικά τον φτιάχνω μια-δυό φορές τον χρόνο. Και από εκδοχή σε εκδοχή όλο και κάτι αλλάζω. Αυτό που δεν αλλάζω είναι το μισό-μισό σε λάδι και βούτυρο (αναλογία) γιατί το βούτυρο δίνει πολύ ωραίο άρωμα και βοηθά ώστε να μην γίνει πολύ-πολύ σκούρος όπως μόνον με το λάδι.
    Όσο για προσθήκες, ότι τα τραβά η ψυχή σας και διαθέτει το ντουλάπι σας... μέχρι και ψιλοκομμένο χουρμά!

    Καλημέρα Κικίτσα καλή Αποκριά και καλά Κούλουμα εύχομαι.

    ReplyDelete
  8. Κικίτσα μου όλως παραδόξως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς δεν ανήκει στις αγαπημένες μου γεύσεις, αλλά πάντα χαίρομαι πολύ να διαβάζω τις σαφείς και αναλυτικές οδηγίες σου και τον τόσο ευχάριστο τρόπο παρουσίασης. Με δυο λόγια ενώ δεν τρώω χαλβά κάθισα και διάβασα λέξη προς λέξη όλο το ποστ και το ευχαριστήθηκα κι πάνω.

    ReplyDelete
  9. Δεν είμαι anonymous! Η Ειρήνη είμαι. Κάτι μου ξέφυγε. Φιλιά.

    ReplyDelete
  10. AAAAXXX!Makran to agapimeno mou glyko!Eytyxos den "kykloforei" poly peran tis sarakostis giati tha ypefera pragmatika!Ton xaslama poy anefere h pouanteri pio panw ton gnwrizeis?Eixa faei sxedon ena olokrhro tapsi kapote stin Macedonia , itan apla kati yperoxo, exo tin entyposi pws eixe kai meli, to eixa faei sena spiti stis Serres kai apo tote opoy k an rwtisa den to gnwrizei kaneis!Nasai kala gia tin syntagi, misi dosh tha tin ftiaxw!Sorry gia ta grlish den mporw na balw ellinika!
    Eya.

    ReplyDelete
  11. Καλημέρα! Τελικά, το ίδιο στομάχι έχουμε! Πονάει, αλλά μ’αρέσει και μένα:))

    ReplyDelete
  12. Αγαπημένο γλυκό αλλά κι εγώ δεν κατάλαβα αυτό με τη ζάχαρη και το νερό, τα ρίχνεις δλδ κατευθείαν στην κατσαρόλα μόνα τους?

    ReplyDelete
  13. Ελένη, ρίχνω τη ζάχαρη σκέτη και από πάνω το νερό. Αν λιώνει λέει; Με τέτοιο βρασμό κι εγώ θα έλιωνα! χαχα!

    Αντώνη και πολύ καλά έκανες! Εγώ φέτος θα τον βάλω σε ταψί!

    Peter, για όλους έχω! Έλα να σου βάλω!

    Πουαντερί, δεν έχω ξανακουσει αυτότ ο όνομα. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες!

    ReplyDelete
  14. Αγγελική με μισή ζάχαρη; Χμμμ! Μωρέ παιδάκι μου χαλβάς με αυγά; Δεν μου πάει!

    Ζωή καλωσηρθες! Πολύ χαίρομαι που βρήκες αναλυτικές και κατατοπιστικές τις οδηγίες μου. Περιμένω εντυπώσεις όταν τον κάνεις!

    Πηνελόπη είσαι κι εσύ οπαδός του ημίλευκου χαλβά; Οπως τραβάει η όρεξη του καθενός! Από προσθήκες, όπως το είπες. Ό,τι θες! Καλά να περάσετε!

    Ειρήνη μου, τι έγινε και έγινες ανώνυμη; χαχα! Ευχαριστώ! Είναι πολύ ωραίο που διάβασες το ποστ χωρίς να σου αρέσει καν ο χαλβάς. Και πού να γράψω για σαλιγκάρια!!! Μπλιααααχ! χαχα!

    ReplyDelete
  15. Εύα, καλωσήρθες. Το χασλαμά δεν τον γνωρίζω. Όχι. Κι εσύ υποφέρεις και σ αρέσει; Βρε τι έχουμε πάθει! χαχα!

    Big mama, εγώ στο έχω πει. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και ... στομαχιού! χαχα!

    Ρένα ναι. Και τα 2 στην κατσαρόλα. Χωριστά το καθένα, όχι ενωμένα, στην κατσαρόλα.

    ReplyDelete
  16. Μια χαρά τα λες Κικίτσα μου, αλλά έλα που εμάς μας αρέσει σκούρος και πολύ καβουρντισμένος!!
    (Βρε παιδιά, εγώ γιατί δεν πονάω, τόσο αναίσθητη είμαι??)
    Επίσης δεν κατάλαβα, έφτιαξε ο Αντώνης χαλβά?? (!!!!!!!!!!)

    ReplyDelete
  17. @Ελενα
    Γιατι καλε, τοσο δυσκολο ειναι;

    :)))

    ReplyDelete
  18. Έλενα, έχεις συνηθίσει φαινεται και δεν σε πειράζει.
    Μα είναι προκομένος ο Αντώνης καλέ!

    Αντώνη είδες;;; Σε αμφισβητεί!

    ReplyDelete
  19. Κική μου σε συμπαθώ, σε εκτιμώ, αλλά για σαλιγκάρια δεν θα το αντέξω! Χιχιχι

    ReplyDelete
  20. Κική μου, τη συνταγή για τον χαλβά δεν θα τη διαβάσω σήμερα, γιατί μόλις έφαγα λίγο (ε, όχι και λίγο για να πούμε την αλήθεια) από τον άλλον, τον ταχυνένιο και έχω γκώσει.
    Θέλω όμως να σε ευχαριστήσω για τις προτάσεις που μου έστειλες (έτυχε να έχει ανοίξει το mail ο σύζυγος και άργησα να το δω), πάντως τώρα ξέρω τι να ψάξω στις συνταγές της κουζίνας σου και σε ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  21. This looks very good. I'm not so into halvas but if it is homemade I can always manage a little bit!

    ReplyDelete
  22. Kiki μου η διατριβή όπως πάντα τέλεια!
    Έχουμε μπουκώσει στα ψωμιά και στα κριτσίνια αυτές τις μέρες, μην βγάλεις βιβλίο με γλυκά θα με καταστρέψεις!!!!!!
    Χαλβαδάκο θα πάρω αλλά με όλα τα καλούδια μέσα!

    ReplyDelete
  23. Υπέροχος ο χαλβάς. Κλασικό και νόστιμο.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  24. Ειρήνη, γιατί; Θα τ' αντέξω εγώ;;; χαχαχα!

    Ιωάννα, το κάνατε το παρτάκι; Και του χρόνου! Να τον χαίρεσαι!

    Λιζ, είσαι τυχερή αν δεν σου αρέσει και πολύ! Παχαίνει του σκοτωμού!

    Λίλα! χαχα! Λαγάνα με χαλβά όμως; Χαχα!

    Λίνα και παραδοσιακός!

    ReplyDelete
  25. Θα δοκιμάσω το χαλβά σου το συντομότερο δυνατό... Δεν έχω ξαναφτιάξει (δεν είμαι ανεπρόκοπη, απλώς δεν τον πολυτρώμε, χαχα) και μ' άρεσαν πολύ οι αναλυτικές συμβουλές και πληροφορίες που δίνεις!!

    ReplyDelete
  26. Αν κάποιοι χρησιμοποιείτε Φυτίνη, σκουραίνει επίσης και η γεύση είναι κάπως ελαφρύτερη απ αυτή του λαδιού. Απο υγιεινής πλευράς βέβαια το λάδι είναι πολύ καλύτερο, μολονότι όταν καεί δεν είναι πια το λάδι που βάλαμε.

    ReplyDelete
  27. Ανεράδια καλωσήρθες! Μπορείς να βρεις άλλα γλυκά εδώ μέσα που να σου αρέσουν περισσότερο από το χαλβά! Υπάρχουν πολλά! Ευχαριστώ πολύ!

    Νουνού μου, πάντα δίνεις τιπς στα σχόλια. Σμακ!

    ReplyDelete
  28. Πολύ καλή η συνταγή με μεγάλη επιτυχία. Έφτιαξα το χαλβά και τον έβαλα σε φορμάκια για μάφιν. Ελπίζω μόνο να μην πάρω 15 κιλά. Τώρα που το σκέφτομαι μάλλον θα τον μιράσω σε φίλους και συγγενείς. Σέυχαριστώ πολύ πολύ!

    ReplyDelete
  29. Ζαζονιτα καλωσηρθες κι ευχαριστώ! Πρόσεξε πόσο θα φας, γιατί είναι πολύ παχυντικός!

    ReplyDelete
  30. kiki,συμπατριώτισσα!!!!!!έψαχνα συνταγή χαλβά στο google και η πρώτη που βρήκε ήταν αυτή!!!που μένεις;;;;

    ReplyDelete
  31. στην πόλη ή αλλού;:):)

    ReplyDelete
  32. δεν ξερω αλλα μεχρι να περιμενω να παρει την μορφη της φωτογραφιας σκουρινε παρα πολυ το σιμιγδαλι...πεταμα

    ReplyDelete
  33. Έπρεπε να προσέξεις περισσότερο. Αρπάζει αμέσως.

    ReplyDelete
  34. Egw anti gia nero vazw gala.
    Oloidia i syntagh apla kanw afto.
    Einai pio wraios kai pio ygeihnos. ;)

    ReplyDelete
  35. Όχι όμως νηστίσιμος.

    ReplyDelete
  36. κική να σε ρωτήσω, έκανα απόψε το χαλβά, αλλά μύριζε λάδι στη γεύση..Μήπως επειδή χαμήλωσα τη φωτιά, ή έβαλα νωρίς το νερό;

    ReplyDelete
  37. Δεν ξέρω! Μπορεί απλά να έφταιγε το λάδι!

    ReplyDelete
  38. Καλησπέρα από τη χιονισμένη Θεσσαλονίκη. Και ένα κόλπο από την γιαγιά μου την Καριώτισσα θα σου πω Κική και εύχομαι μία μέρα να ξεφυλλίσω το βιβλίο σου..
    Πριν ρίξεις το σιρόπι..ανάβεις ένα σπίρτο σε ένα μικρό κομμάτι. Αν ανάψει, το μείγμα είναι έτοιμο να δεχτεί το υγρό.
    Να περνάς όμορφα στον ευλογημένο τόπο που ζεις.

    ReplyDelete
  39. Καλωσήρθες! Τι ωραία που θα είναι με το χιόνι η πόλη σου!
    Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα! Ανάβω ένα σπίρτο πού; Σε ποιο κομμάτι; Πώς; Μέσα στην κατσαρόλα;
    Ευχαριστω!

    ReplyDelete
  40. Σε ευχαριστώ για το καλοσώρισμα!παίρνες ένα κομματάκι πριν ρίξεις το ζαχαρόνερο..αν ανάψει αυτο σου λέει ότι "ρούφηξε" επαρκώς το λάδι και πας στο επόμενο στάδιο!!!
    Ωραία είναι αλλά και μελαγχολικά..

    ReplyDelete
  41. Αααα μάλιστα! Κατάλαβα!
    Φαντάζομαι και φαντάζομαι κρύο!

    ReplyDelete
  42. Φαντάσου ένα -4 το πρωί..και μία μέγιστη 1-3 την ημέρα..ομίχλη και υγρασία. Πού θα πάει..καθ'οδόν η άνοιξη να μας ζεστάνει την ψυχή λίγο.

    ReplyDelete
  43. ειναι το αγαπημενο μου γλυκο!!!! και σχετικα ευκολο το λες! αποφευγω να το κανω συχνα γιατι περναει ολο απο την κοιλια μου :/

    ReplyDelete
  44. Πολύ ωραία συνταγή και εύκολη, μόλις την έκανα και απολαύσαμε το πρώτο κομμάτι! :)

    ReplyDelete
  45. geia sas an valoume cadarel zaxarini 8a exoume to eidio apotelesma stin geusi to exi dokimasi kanis

    ReplyDelete
  46. Δεν νομίζω πως θα είναι το ίδιο. Θα είναι όμως σίγουρα λιγότερο θερμιδοφόρο.

    ReplyDelete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. Καλησπέρα σας και από μένα,

    να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου,
    μιας και ακόμα είμαι μικρή.

    Πόσο σύντομα κλείνουμε το καπάκι από το σκεύος,
    όπου το τοποθετούμε και πόση ώρα μετά το βάζουμε στο ψυγείο το χαλβά?

    ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ReplyDelete
  49. Καλώς τη! Δεν κλεινουμε το καπακι και δεν χρειάζεται ψυγείο!

    ReplyDelete
  50. ευχαριστώ για την άμεση απάντηση
    έτοιμος κ ο χαλβάς μένει να τον δοκιμάσουμε
    παρόλ'αυτά η μητέρα μου τον διατηρεί στο ψυγείο :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευπαθή υλικά δεν έχει για να το χρειάζεται, αλλά μπορεί να της αρέσει η παγωμένη γεύση του. Κι ένας φίλος μου τον βάζει στο ψυγείο!

      Delete
  51. φαινεται πολύ εύκολος. μ'αρέσει.

    ReplyDelete
  52. ψαχνοντας μια συνταγη για χαλβα διαλεξα αυτην εδω...
    θελω να ρωτησω τη γνωμη σου για μια παραλλαγες που σκεφτομαι..
    σκεφτηκα αντικαταστήσω τη μιση ζαχαρη με μελι..δηλαδη να βαλω 1μιση και 1μιση κουπα απο το καθενα..θα ειναι οκ λες? ή να βαλω αλλη αναλογία ζαχαρης μελιου? το εχεις δοκιμασει με μελι?

    ReplyDelete
  53. Δεν έχω βάλει ποτέ μέλι. Θα σου πρότεινα να βάλεις λιγότερο μέλι. Μιάμιση κούπα μου φαίνεται πολυ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. θα τον φτιαξω τον χαλβα την Κυριακη και θα επανελθω με εντυπωσεις...θα βαλω 3/4 κουπας μελι και 2 και 1/4 ζαχαρη

      Delete
  54. ωραια.. θα φτιαξω χαλβα...πρωτη φορα...τι ωραια που τα γραφεις ρε παιδακι μου...

    ReplyDelete
  55. Πολύ χρήσιμα τιπς. Εμένα επειδή δε μ'αρέσουν τα γλυκά που σε λιγώνουν, βάζω 2,5 ποτήρια ζάχαρη και πάλι πολλά μου φαίνονται!

    ReplyDelete
  56. γεια σας,ειμαι μικρη σεφ και διαβασα την συνταγη σας και θελω να την εφαρμοσω..αλλα δεν εχω καταλαβει κατι..οταν λετε ενα ποτηρι εννοειτε του νερου,ετσι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γεια σου και καλή αρχή. Ναι. Μιλάμε για ποτήρια νερού αν θες μια κανονική ποσότητα. Μπορείς να μετρησεις με ό,τι ποτήρι θέλεις, αλλά θα μετρήσεις με το ίδιο ποτήρι όλα τα υλικά.

      Delete
  57. όταν δημοσιεύετε κάτι καλό θα όταν να είναι σωστό κ να το έχετε φτιάξει πρώτα..λυπάμαι πολύ ο χαλβάς είναι απαίσιος γτ πολύ απλά τα υλικα δεν συμβαδίζουν..μου έγινε λαπάς γτ πολύ απλά το σιρόπι είναι πάρα πολύ όπως επίσης είναι λίγο το σιμιγδαλι με το λάδι.θεωρώ ότι θέλει παραπάνω σιμιγδαλι..σε γενικές γραμμές ενώ είναι πάρα πολύ ωραίο γλυκό,η συνταγή σας είναι απαράδεκτη!

    ReplyDelete
  58. Ευτυχώς που μου το είπες να το ξέρω. Διότι 25 χρόνια που το φτιάχνω κι εγώ, λαπάς μου βγαίνει κι εμένα όπως φαίνεται και στη φωτό....

    ReplyDelete
  59. ΚΙΚΗ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΩ ΣΤΗ ΣΥΖΗΓΟ ΜΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΙΣΑΙ ΣΕΦ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    ReplyDelete
  60. ΤΕΛΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ

    ReplyDelete
  61. Τον έκανες; Σας άρεσε;
    Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  62. ειμαι ηπιο παραξενη γυναικα στον πλανητη μας....η ενημερωση ομως αυτη εμενα με καλυψε 100 τα 100 που εχω δοκιμασει απειρες φορες να κανω χαλβα μονο και μονο επειδη αρεσει στον πασσα μου.καμια εκδοχη δεν του αρεσε κ..ουτε κι εμενα.παντα κατι ηθελε...μολισ το διαβασα τον εκανα.αφαντος.ειπα μπα..ετυχε.τον ξαναεκανα.αφαντοσ.τον εκανα ξανα μεχρι...που δοκιμασα εγω......αφαντος...........................παντα αξια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Χαίρομαι που σου άρεσε! :-)

      Delete
  63. wraio fainetai ! tha to kanw ki egw ! wraia ta tips !thank you!

    ReplyDelete
  64. Μόλις το διάβασα το άρθρο. Με την κοπέλα μου ψαχνόμαστε ακόμη για το πως θα φτιάξουμε αύριο, Καθαρά Δευτέρα, αυτά που ψωνίσαμε. Αν και 03,20 το πρωί, θα κάτσω να κάνω τη συνταγή σου για να της κάνω έκπληξη όσο κοιμάται. Ευχαριστούμε.

    ReplyDelete
  65. Ελπίζω να πέτυχε η έκπληξη! :-)

    ReplyDelete
  66. ο χαλβασ μου εγινε λιγο υγροσ τι να κανω ευχαριστω

    ReplyDelete
  67. Ήθελε λίγο ακόμα γύρισμα στην κατσαρόλα. Αν ακόμα είναι στην κατσαρόλα συνέχισε μέχρι να στεγνώσει λιγο. Αν τον έχεις φορμάρει και κρυωσε δεν παίρνει και πολλά

    ReplyDelete
  68. Να είστε καλά! Αυτή συνταγή ήθελα! Και το έκανα μέσα σε πέντε λεπτά! Τώρα κρυώνει, περιμένουμε πως και πως.

    ReplyDelete