Sunday, December 12, 2010

Αντβέντ-Γερμανικά έθιμα

Από την ώρα που γνώρισα τη Νέλλη, έμαθα πάρα πολλά πράγματα γι΄αυτή τη χώρα (Γερμανία) αλλά και για τους κατοίκους της. Όταν πήγα εκεί, 2 μήνες πριν τα Χριστούγεννα, ήδη κάποια μαγαζιά ήταν στολισμένα ή πουλούσαν αποκλειστικά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Από τότε, πάντα ήθελα να κάνω ένα αφιέρωμα στο Αντβέντ, την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα στη Γερμανία και τα έθιμά τους.

Οι φίλοι μου μου κάνουν πλάκα, επειδή συνήθως συναναστρέφομαι με συναδέλφους των ξενόγλωσσων μαθημάτων! Πράγματι έτσι είναι, αλλα ειλικρινά δεν το κάνω επίτηδες! Σχεδόν με όλους ταιριάζω! Η Τασία, κολλητή μου 20 χρόνια εδώ (γαλλικών), η Νίκη, μετά η Άννα, η Θάλεια και η Πέννυ (γαλλικών), η Βασιλική (ιταλικών), η Αγαθή (αγγλικών) και τα τελευταία χρόνια έχω μια έφεση στους γερμανόφωνους! Ο Αλέξανδρος, η Νεκταρία και μέσω fb ακόμα, η Ντίνα!

Φέτος, είναι η 3η χρονιά που ήθελα να γράψω στο μπλογκ για το Αντβέντ, αλλά δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω, δεν προλαβαίνω. Τελικά, μου φαίνεται ότι για να γράψω όλα όσα θέλω τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να αρχίσω να προετοιμάζομαι από τον ... Αύγουστο! χαχα!

Τους τελευταίους μήνες ο ελεύθερος χρόνος ήταν κάτι σχεδόν ανύπαρκτος για μένα. Ή μάλλον, για να ακριβολογήσω, ο ελεύθερος χρόνος ήταν γεμάτος με ασχολίες όπως: φωτογράφιση του τελευταίου βιβλίου, γραφιστική επεξεργασία, Έντυπο-σπίτι-σπίτι-Έντυπο, νέες συνταγές, δοκιμές, υποχρεώσεις, φίλοι (πάντα), ταξίδια στην Αθήνα, προτάσεις, ιδέες, παρουσίαση, νέες προτάσεις που απορρίπτω ή αποδέχομαι...

Το Σαββατοκύριακο, αντί τελικά να βρεθώ στην Αθήνα και στα μπαζάρ που ήθελα να πάω, βρεθήκαμε αποκλεισμένοι στο νησί λόγω αέρα.

Το καλό στην ιστορία ήταν ότι στρώθηκα να ετοιμάσω τα δωράκια μου για τους φίλους μου, όπως επίσης, γκουρμεδοδωράκια που θα προσφέρω σε άλλα παζάρια εδώ.

Για άλλη μια φορά, δεν προλαβαίνω να βολτάρω αρκετά στα μπλογκ, δεν προλαβαίνω καλά-καλά να κατεβάσω φωτογραφίες που μου στέλνουν στα email μου, για ποστ που θέλω να γράψω. Αυτό έχει μόνο αλλάξει στην Κική τελευταία και τίποτα άλλο. Η δυσκολία στη διαχείρηση του ελεύθερου χρόνου.

Και πάνω εκεί που λέω τον πόνο μου στη Ντίνα ότι δεν προλαβαίνω, μου προσφέρει βοήθεια! Η Ντίνα, γεννημένη στη Γερμανία, έτυχε να ασχολείται τις τελευταίες μέρες στο σχολείο με τα παιδάκια (δημοτικό), με αυτά τα έθιμα, οπότε μου στέλνει υλικό και σας το παρουσιάζω. Ευχαριστώ Ντίνα μου!


Advent η προ Χριστουγέννων περίοδος
Στη Γερμανία το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό και λέγεται Αdvent. Τι σημαίνει όμως αυτή η λέξη και από πού προέρχεται??
Η λέξη Αdvent προέρχεται από την λατινική «adventus» και σημαίνει άφιξη, άφιξη του Μεσσία δηλαδή.
Διαρκεί 4 βδομάδες, όσες και οι Κυριακές μέχρι να φτάσουμε στα Χριστούγεννα και έτσι την πρώτη Κυριακή του μήνα γιορτάζεται και το πρώτο Advent.
Αναρωτιέστε γιατί 4 εβδομάδες και όχι 2 ή 3??
Οι 4 εβδομάδες συμβολίζουν τα 4000 χρόνια που έπρεπε να περιμένει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς υπολογισμούς την άφιξη του Μεσσία. Παλιότερα αυτή η περίοδος ήταν περίοδος νηστείας.

Παραδόσεις περιόδου Advent (=Adventstraditionen)
Στεφάνι
Οι περισσότερες οικογένειες γιορτάζουν το Advent με ένα στεφάνι (Adventkranz), το οποίο έχει 4 κεράκια (όσα και οι Κυριακές που γιορτάζουμε το Advent). Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν και τα τέσσερα κεριά.
Τα περισσότερα στεφάνια είναι φτιαγμένα με κλαδιά από έλατο και εκτός από τα τέσσερα κεριά έχει διάφορα διακοσμητικά, όπως χρυσά κουκουνάρια, φυστίκια, λουλούδια, παιχνιδάκια κ.α.

Το στεφάνι συμβολίζει τον αγώνα των Χριστιανών εναντίον του σκότους της ζωής.

(Νέλλη)

Κουλουράκια
Εκείνη την περίοδο οι οικογένειες ψήνουν πάααρρα πολλά χριστουγεννιάτικα μπισκότα (= Plaetzchen), όπως:

Ηerz Plaetzchen mit Marmelade (=μπισκοτάκια καρδιάς με μαρμελάδα) ή τ΄ αγαπημένα σε πολλούς Zimtsterne (=αστέρια κανέλλας) με μπόλικους ξηρούς καρπούς και γλάσο ζάχαρης.
Τα μπισκοτάκια τα συνοδεύουν με χριστουγεννιάτικο τσάι (Weihnachtstee), Adventstee ή Gluewein (ζεστό κρασί με μυρωδικά)

(Νέλλη)

(Νέλλη)




Xριστουγεννιάτικο ημερολόγιο (Adventskalender)
Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο (Adventskalender). Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ..


Xριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmark)
Χαρακτηριστικές είναι και οι χριστουγεννιάτικες αγορές (Weihnachtsmark) στο κέντρο κάθε πόλης που εμφανίζονται από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου και τελειώνουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Οι μπάγκοι της Χριστουγεννιάτικης αγοράς έχουν γλυκά, στολίδια και ζεστό κόκκινο γλυκό κρασί (Gluewein) με μπαχαρικά.





Επιτέλους κατάφερα να βάλω ένα ποστ για το Αντβέντ! θα επανέρθω με συνταγές για μπισκοτάκια που έχω από τη Νέλλη. Οι φωτό που από κάτω έχουν το όνομά της είναι δικές της, ενώ όλες οι υπόλοιπες, είναι της Ντίνας. Κορίτσια σας ευχαριστώ!

Χρόνια πολλά στην Κέρκυρα και σε όλους τους εορτάζοντες!

19 comments:

  1. Πολύ όμορφο το post σου για τη Γερμανία Κική μου. Εσύ αποκλείστηκες από τον αέρα στη Ζάκυνθο, εμείς εδώ αποκλειστήκαμε από το χιόνι μόλις 30χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Ευκαιρία για μαγειρική. Φιλάκια!

    ReplyDelete
  2. Πάντα μου αρέσει να μαθαίνω τα έθιμα άλλων λαών! Και ιδιαίτερα τα Γερμανικά που δεν τα ξέρω καθόλου!Σας ευχαριστώ και τις τρεις Κική, Νέλλη και Ντίνα!
    Και του χρόνου!

    ReplyDelete
  3. Μπραβο Κικι, πολυ ομορφη αναρτηση !!! Χθες σε είδαμε στη ΕΡΖ, πολλα φιλια.

    ReplyDelete
  4. Ωραία ανάρτηση, φυσικά και έχει ενδιαφέρον να μαθαίνουμε έθιμα άλλων λαών, σε σχέση ή όχι με τη μαγειρική.
    Εκ μέρους τη Κέρκυρας (αν και δεν βρίσκομαι εκεί ακόμα), σ' ευχαριστώ που τη θυμήθηκες, σπουδαία η μέρα αυτή για όλο το νησί!
    Να είσαι καλά, καλή Κυριακή.

    ReplyDelete
  5. Πολύ όμορφο το ''ταξίδι'' που μας έκανες. Μου αρεσει να διαβάζω για έθιμα άλλων χωρών. Εχει πολυ ενδιαφέρον.

    Χρόνια πολλά Κική στο νησί σας και σε σας.
    Φιλιά

    ReplyDelete
  6. Deli,μας ταξίδεψες!Όμορφα έθιμα και οι φωτογραφίες απολαυστικές και πολύ όμορφες!
    Παρομοίως,έμεινα σπίτι,χτες γινόταν χαμός-ίσα να χάσουμε το ταξίδι-σήμερα λιακάδα,με δόντια όμως.
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  7. Κατερίνα, καλα...Αυτό το πσκ, μαλ΄λον έτσι ήταν για όλη την Ελλάδα!

    Αγγελική εγώ τα έχω ακούσει τόσο όμορφα πό τη Νέλλη, που θα ήθελα μια φορά να πάω εκεί για Χριστούγεννα!

    Νικο σοβαρά;;; Ακουσες που είπα για Γερμανία; :-)))

    Νταρκ σεφ κι εμένα μουα ρέσει αν ακούω για έθιμα άλλων! Όσο για την Κέρκυρα, είναι αγαπημένη!

    Μάριον, εμείς γιορτάζουμε σε λίγες μέρες, στις 17. Σήμερα η κοντινή Κέρκυρα. Ευχαριστώ όμως για τις ευχές. Είναι πάντα καλοδεχούμενες!

    Ελένη, μάλλον όλες μείναμε σπίτι χτες! Μπου χου!

    ReplyDelete
  8. Πολύ ενδιαφέροντα τα ..γερμανικά σου.

    Η κουμπάρα μου η Χέλγκα που είναι από την άλλοτε Ανατολική Γερμανία αλλά πολιτογραφημένη Κερκυραία εδώ και δεκαετίες, πάντα αυτές τις μέρες έκανε τα σχετικά γερμανικά έθιμα, και το ποντς στο τέλος να συνωδεύει τις λιχουδιές γλυκές και αλμυρές..


    Ευχές πολλές και με το καλό να έχετε την γιορτή του "δικού σας" Αγίου, που όπως έλεγα στη Χαρά πριν λίγο, νοιώθω σαν να είναι πιασμένοι απ το Χέρι οι Άγιοί μας αυτές τις ίδιες μέρες και μας αγκαλιάζουν τους Ιόνιους προστατευτικά και τον κόσμο όλο.
    Χρόνια Πολλά σ όλους σας!

    ReplyDelete
  9. Μας έλειψες! είμαι πτώμα θα ξανάρθω να τα διαβάσω.
    Στην Αυστρία είχα πάει Αύγουστο κι υπήρχαν καταστήματα με Χριστουγεννιάτικα!!!

    ReplyDelete
  10. Ωραιότατα τα γερμανικά που προτείνεις Κική! Εγώ το stollen σήμερα (τη full version) για να ωριμάσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Κι εμείς δεν ξεμυτίσαμε! Χιόνι κι εδώ κάτω!

    ReplyDelete
  11. Ομορφα εθιμα, να ειστε ολες καλα που τα μοιραζεστε μαζι μας.

    ReplyDelete
  12. Ρεγγίνα κι εδώ οι γερμανίδες τα κρατανε!
    Αυτές τις μέρες την ένιωσα τη γιορτή σας, γιατί ήταν εκεί ζακυνθινοί για την ορκομωσία και βλέπαμε τα βγαλσίματα. Και του χρόνου!

    Ξανθή κι εμένα μου λείψατε...
    Από Αύγουστο ε; Μπράβο!

    Vita, το έκανες ε; Και του χρόνου! Εγω δεν νομίζω φέτος να το κάνω...Δίατα και δεν θα αντέξω τον πειρασμό!

    Δημιουργια ευχαριστούμε!

    ReplyDelete
  13. Και βεβαια τα ακουσα καλε, εγω ακουω μια χαρα ακομα χεχεχεχε

    ReplyDelete
  14. Advent, Advent
    ein Lichtlein brennt
    erst eins, dann zwei,
    dann drei, dann vier
    dann steht das Christkind
    vor der Tür!!!!
    Αυτο ειναι το τραγουδακι που λεγαμε καθε Κυριακη οταν ανάβαμε τα κερια
    στο Adventkranz (στεφάνι)
    Φιλάκια!!!

    ReplyDelete
  15. Μιας και ο Αλέξης κατάγεται από τη Γερμανία, του έφτιαξα chocolate advent calendar από σπιρτόκουτα :)
    Λεπτομέρειες εδώ: http://www.bit-of-green.com/nats/crafts-chocolate-advent-calendar
    Τώρα φυσικά μας έψησες και για stollen! (έψησες, χαχαχα!).

    ReplyDelete
  16. Νικο, χαχα!

    Τινκερμπελ τι γλυκο!

    Κυνθια, τι έξυπνη ιδέα!!!
    Καιρός να κάνεις και στόλλεν!

    ReplyDelete
  17. ανακάλυψα το μπλοκ σου σήμερα...και επειδη ειμαι γερμανιδα, κοιταξα και αυτο το άρθρο σου!!! μετα το καλοκαιρι παμε ολοταχως για χριστούγεννα..και αυτό απαλυνει λιγακι την στεναχώρια που πέρασε τόσο γρήγορα το καλοκαίρι! πολύ ενδιαφέρον και όμορφο το μπλοκ σου- θα τα διαβάσω σιγά σιγά όλα!! Χαιρετίσματα από Αθήνα!

    ReplyDelete
  18. Καλώς την Άννα. Όπως βλέπεις έχω κι εγώ γερμανοτραφείς φίλες :-)
    Ευχαριστώ πολύ! Θα χαρώ να σε ξαναδώ!

    ReplyDelete