Thursday, November 8, 2012

Πώς φτιάχνουμε πουρέ πατάτας

Μη μου πείτε ότι έμπειρες και άπειρες μαγείρισσες δεν έχετε βρεθεί ποτέ στο σπίτι με ένα κουτί έτοιμο πουρέ πατάτας σε σκόνη, γιατί δεν θα σας πιστέψω. Ακόμα κι εγώ έχω στο ντουλάπι ένα για ώρα ανάγκης! Η αλήθεια όμως είναι ότι ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται με τον έτοιμο. Και αν βάλετε καλής ποιότητας γάλα και βούτυρο, τον απογειώνει. Για όσους θεωρούν λοιπόν τον πουρέ πατάτας μπελά, παραθέτω συνταγή.

 
Πουρές πατάτας 
Υλικά
4-5 μέτριες πατάτες
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κύβο λαχανικών ή αλάτι
1-1 ½ κούπα γάλα (συνήθως χρησιμοποιώ light)
μοσχοκάρυδο
λευκό πιπέρι


Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε στο νερό που βράζει.
Τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με πηρούνι.
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και προσθέτουμε εκεί το βούτυρο, τον κύβο ή αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο αμέσως. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε όλο το υλικό με μπλέντερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο και βελούδινο πουρέ.
 
 

Tip: Είναι πολύ καλύτερο να πλύνουμε καλά τις πατάτες, να τις βράσουμε με τη φλούδα και να τις καθαρίσουμε μία-μία μετά. Οι πατάτες έτσι μπορεί να κρυώσουν όμως και να μη λιώνουν καλά μετά. Διατηρείστε τις πατάτες ζεστές μέχρι να τις λιώσετε, αν τις κάνετε με αυτό τον τρόπο.

Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πουρές και με μύλο ή με το ειδικό εργαλείο για λαχανικά. Με το μπλέντερ όμως, έχει πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ένα μαγικό εργαλείο για το λιώσιμο της πατάτας είναι το παρακάτω. Μεγάλη εφεύρεση μιλάμε! Αν το βρείτε κάπου πάρτε το! Κάνει τη δουλειά σας πιο εύκολη! Δείτε περισσότερες φωτό και πληροφορίες γι' αυτό πατώντας εδώ.



Μπορείτε να σερβίρετε τον πουρέ σε  βαθύ σκεύος, αλλά μπορείτε να τον σερβίρετε απευθείας στα πιάτα με κορνέ, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.


Το ξέρατε ότι σε άλλες χώρες ξεχωρίζουν τις πατάτες προς πώληση σε πατάτες για βράσιμο, για ψήσιμο κλπ; Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες, κατάλληλες για τον τρόπο μαγειρέματος που θέλει ο καθένας!

38 comments:

  1. Από τα πολύ αγαπημένα συνοδευτικά Κική μου! Το άρωμα του μοσχοκάρυδου ταιριάζει πολύ όμορφα στον πουρέ, ενώ η βελούδινη υφή του τον κάνει ακόμα πιο λαχταριστό!
    Ωραία ιδέα η προσθήκη του κύβου, θα δίνει ακόμα περισσότερη γεύση!
    Να σου πω την αμαρτία μου, όταν βιάζομαι πολύ λιώνω τις πατατούλες απλά με το πιρουνάκι... και πάλι τέλειο είναι το αποτέλεσμα!
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλά κάνεις και τις λιώνεις με το πηρούνι. Άμα βιαζόμαστε δεν χρειάζονται πολλά πολλά!

      Delete
  2. εχεις δικιο για τις πατατες. εμεις εχουμε πατατες για βρασιμο, για νιοκκι, για ψησιμο, για τηγανισμα κλπ. πατατες με σελενιο.....
    εγω ποτε δεν αγορασα πουρε σε φακελακι διοτι ο συζυγος ειναι πολυ απαιτητικος. το σλογκαν του ειναι οτι εαν δεν εχουμε χρονο , φιαχνουμε κατι αλλο. σπαγγεττι aglio e olio για παραδειγμα.
    βρε κικη μου εκανε εντυπωση για την πρεσα. γιατι εγω νομιζα οτι βρισκεται στην ελλαδα? ετσι εξηγειται γιατι μια φιλη απο την ελλαδα που ερχεται τακτικα εδω, αγορασε πρεσσα για πουρε.
    καλη σου μερα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την πρέσα την έχω δει πια και εδώ αλλά πριν 5-6 χρόνια που την απέκτησα δεν υπήρχε...

      Delete
    2. Ναι αλλά δεν το είχα διαβάσει το σχετικό βίντεο του κόσμου

      Delete
  3. Τα αγόρια μου λένε οτι ο σπιτικός πουρές μυρίζει πατατίλα....βγάλε εσύ άκρη!!!! Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ πάντως!!!

    ReplyDelete
  4. Κική μου μου αρέσει και μένα πολύ περισσοτερο ο σπιτικός πουρές, η πρέσα τέλεια!!!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Καλημέρα Κική!Κύβο δέν βάζω!Θά τό δοκιμάσω!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  6. Τέλειος είναι έτσι εντέλως κρεμώδης αν και μου αρέσει και chunky, όπως και να ειναι ο πουρές είναι καταπληκτικός με μια σαλτσούλα απο πάνω θα γίνει χαμός!
    Φιλάκια Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Φαν του πουρέ διακρίνω! χαχα!

      Delete
  7. Κική, πολύχρονη για την ονομαστική σου εορτή. Εύχομαι υγεία και ευτυχία, σε εσένα και την οικογένειά σου. Να συνεχίσεις να κάνεις όσα αγαπάς και σε ευχαριστούν.
    Όσο για τον πουρέ, έχει και αυτός τα μυστικά του. Ο σπιτικός είναι σαφώς ανώτερος, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς.
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
  8. Καταρχήν χρόνια πολλά αν σε λένε Αγγελική! Να είσαι πάντα καλά και ευτυχισμένη!
    Όσο για τον πουρέ σχεδόν πάντα τον έτοιμο χρησιμοποιώ! Πού και πού όμως κάνω και καμιά αλλαγή! Μου άνοιξες την όρεξη!
    Καλό βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ πολύ αν και η γιορτή είναι 25 Μάρτη :-)

      Delete
  9. Ισως λέω ίσως συναγωνίζεται την αγάπη μου για μακαρονάδα. Και οι μακαρονάδες είναι απλώς ο μεγάλος μου έρωτας!!! Έτσι κάνω κι εγώ τον πουρέ, μόνο που βάζω ΠΟΛΥ περισσότερο βούτυρο... καταλαβαίνεις... ¨=

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μπροστά στη μακαρονάδα, τίποτα! ;-)

      Delete
  10. Χρόνια πολλά Κική μου,να χαίρεσαι ότι αγαπάς.

    ReplyDelete
  11. Καλησπερα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!
    Οντως με τις πατατες υπαρχει αυτο ,οτι πωλουνται αναλογως με την χρηση τους!!Κοκκινες Μαλτας,σκληρες για τηγανι,baby-πατατες για φουρνο με την φλουδα,ασπρες απαλες για φουρνο και μαγειρεμα,κλπ.
    Αυτα ,ετσι,για να μας βαλουν εμας δυσκολα!!!
    Ο πουρες τελειος παντως,και εμενα μου αρεσει ΤΡΕΛΑ!!Ποτε δεν αγορασα ετοιμο!!
    Φιλη απο Ολλανδια!!

    ReplyDelete
  12. Καλημέρα Κικίτσα!Το έτερο μπλογκο-ήμισύ μου με πληροφόρησε ότι δε γιόρταζες χτες κι έτσι δεν έσπευσα να ευχηθώ..Πολύ τσαχπίνικες οι πατατούλες, με τι καρδιά να τις φας..Ο σπιτικός πουρές δεν συγκρίνεται..Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Σωστά σε πληροφόρησε!
      Φιλάκια!

      Delete
  13. Δεν θυμάμαι να έχω παρει ποτέ έτοιμο πουρέ..
    Ισως στις πολύ πολύ αρχές της νοικοκυροσύνης μου.. αλλά νομιζω δεν μου άρεσε η μυρωδικά του..μπλιαχχ..

    Ο πουρές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας.Τα παιδιά μου τον τρώνε απο πολυ πολύ μικρά και τώρα ακόμα. Θεωρώ οτι μου είναι πιο εύκολο να κάνω πουρέ απο το να τηγανίσω πατάτες.

    Φιλιά

    ReplyDelete
  14. Kικη μου σημερα εφτιαξα πουρε μαζι με ρολο κιμα, απολαυστικο κυριακατικο φαγακι για τις ανηψιές μου. Λοιπόν εδώ και χρονια δεν βραζω πατατες. Τις ψηνω στα μικροκυματα. Θελουν 3-4 λεπτα η μια. Σημερα λοιπόν επλυνα καλα 4 μετριες πατατες και τις εβαλα στα μικροκυματα για 12 λεπτα (στο μισο χρονο τις γυριζω).Αν στο τελος του χρονου τις πατας και δεν πιεζονται καλα ψηνεις 1-2 λεπτα ακομα. Τις βγαζεις, τις ξεφλουδιζεις και ετοιμες για πουρε, πατατατοσαλατα κ.λπ. Ναι η πρεσα ειναι πολυ καλή. Σαν γκατζετομανης την εχω φυσικα χα χα. Αν και προτιμω απλα αυτο που απλα τις πατας. Μ΄αρεσει να μην ειναι πολυ λειος ο πουρές. Α και καμια φορα βαζω και κανενα καροτακι. Δεινει χρώμα και γευση. Φιλιαααα ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στα μικροκύματα είχα ψήσει κι εγώ κυβάκια πατάτας. Τέλεια ιδέα Σταυρούλα!

      Delete
    2. Κική μου δοκιμασε ολοκληρες με το φλουδι, οπως περιεγραψα. Δεν θα ξαναβρασεις πατατες...
      ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

      Delete
    3. Θα το δοκιμάσω στην κόρη γιατί εδώ δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων! ;-)

      Delete
  15. Η δική μου μανάβισσα μου ξεχωρίζει τις πατάτες. Είναι Λασιθιώτισσα και ξέρει τα πάντα γι αυτές. Ο πουρές από τα αγαπημένα συνοδευτικά των ανδρών της οικογένειας και πάντα σπιτικός!

    ReplyDelete
  16. μακρια απο τα μικροκυματα αλοιωνουν το dna της τροφης κα ικαταστρεφει καθε θρεπτικη αξια.

    ReplyDelete
  17. Σήμερα εκάνα τον πρώτο μου πουρέ χιχιχι το μοσχοκαρυδο όντως πολύ καλό του δίνει νοστιμια

    ReplyDelete