Saturday, March 31, 2012

Πρωτιά του 3ου δημοτικού σχολείου Ζακύνθου και της φίλης μου Πέννυς Παπαδοπούλου

Επιτέλους να το πω και επίσημα! Περίμενα να έχω υλικό πρώτα! Συγχαρητήρια στη φίλη μου και συνάδελφο Πέννυ Παπαδοπούλου και στους μαθητές της στο 3ο δημοτικό, που πήραν το 1ο βραβείο πανελλήνια στο διαγωνισμό της Γαλλοφωνίας, συμμετέχοντας με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι λέξεων, με θέμα τις περιπέτειες του Οδυσσέα! Μπράβο Πέννυ! Μπράβο παιδιά!

Friday, March 30, 2012

Καλαμαράκια με καλαμπόκι και κριθαράκι

Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος, μου κάνει παράπονα ότι βάζω συνέχεια συνταγές για γλυκά. Αγαπητό μου παιδί (ταπ ταπ ταπ στον ώμο), αν έπρεπε να διαλέξω αν θα βάζω μόνο φαγητά, ή μόνο γλυκά στο μπλογκ, να είσαι απόλυτα σίγουρος ότι θα έβαζα μόνο γλυκά! Αφού είμαι αθεράπευτα γλυκατζού! Τι να κάνω; Και επειδή είναι γκρινιάρης, σήμερα θα βάλω ΠΑΛΙ φαγητό! Ορίστε! Δύο συνεχόμενα ποστ με φαγητό! Τι άλλο θέλεις; Και μάλιστα εύκολο, γρήγορο και νηστίσιμο. Με την προσθήκη καλαμποκιού έγινε και πάρα πολύ νόστιμο. Δεν είναι τυχαίο που δεν έμεινε καθόλου, παρόλο που οι άντρες του σπιτιού, προτιμούν τα καλαμαράκια τηγανητά.



Καλαμαράκια με καλαμπόκι και κριθαράκι
Υλικά για 3 άτομα
300-400 γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα και τεμαχισμένα
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 σφηνάκι ούζο
λίγο φρέσκο ή ξηρό μαϊντανό
2 φλυτζανάκια του καφέ μέτριο κριθαράκι
3 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
προαιρετικά
γιαούρτι
πάπρικα

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια. Σωτάρουμε για 3-4 λεπτά να γίνουν διάφανα.
Ρίχνουμε και τα καλαμαράκια και αφήνουμε και αυτά να σωταριστούν για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε το ούζο (δεν χρειάζεται να έχει τελειώσει το σωτάρισμα).
Προσθέτουμε το καλαμπόκι και το μαϊντανό.
Προσθέτουμε το κριθαράκι μαζί με λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να γίνει το κριθαράκι (10-15 λεπτά), ενώ αν χρειάζεται ρίχνουμε νερό. Εγώ κλείνω πάντα νωρίτερα το μάτι και αφήνω τη θερμότητα που έχει μείνει να αποτελειώσει το μαγείρεμα.

Χρησιμοποίησα καλαμαράκια κατεψυγμένα, καθαρισμένα και τεμαχισμένα για λόγους ευνόητους. Είπαμε: εγώ και τα ψάρια/ψαρικά και το καθάρισμά τους, 2 δρόμοι παράλληλοι που δεν θα συναντηθούμε ποτέ!

Σερβίρουμε αν θέλουμε ή αν δεν νηστεύουμε, με μια κουταλιά γιαούρτι πασπαλισμένο με γλυκιά πάπρικα.



Από χτες, στην Παιανία, διεξάγεται έκθεση εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Όσοι πάτε, στο περίπετρο του Δήμου μας, φιλοξενούνται τα βιβλία μου, ελιές ζακυνθινές, λικέρ και χειροποίητο σαπούνι.


Την Κυριακή, θα υπάρχουν εκδηλώσεις και κουίζ και θα κληρωθούν τα καλούδια μου! Όσοι πάτε έχετέ το στα υπόψη. Για την έκθεση και το πρόγραμμά της, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Wednesday, March 28, 2012

Αρωματικό κους κους με μάραθο

Πριν λίγες μέρες, γύρισα αργά από τη δουλειά και δεν ήξερα με τι να συνοδέψω τα τηγανητά καλαμαράκια που είχα κάνει. Με αφορμή το ποστ της Αγγελικής για σαλάτα με κους κους και μια βόλτα έξω στην αυλή, μου έδωσε τη λύση. Ολόγυρα έχει βγει ο μάραθος. Τα χωράφια είναι γεμάτα φρέσκο, μυρωδάτο και τρυφερό μάραθο. Λατρεύω το μάραθο και την ουζένια γεύση του!


Στη στιγμή, σκέφτηκα τι θα συνόδευε το μεσημεριανό μας. Φαγητό του δεκάλεπτου και τολμώ να πω και light, αφού ούτε καν λάδι δεν έχει. Ό,τι θερμίδες έχει το κους κους. Αν σας αρέσει ο μάραθος, θα τη λατρέψετε!



Αρωματικό κους κους με μάραθο
Υλικά για ένα μέτριο μπωλ
1 κούπα κους κους (που δεν χρειάζεται βράσιμο)
3-4 φουντίστες μάραθο ή όσο σας αρέσει
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
αλάτι
λίγο ζεστό νερό


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ, βάζουμε το κους κους.
Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να το καλύπτει συν λίγο ακόμα και το αφήνουμε 5-10 λεπτά να φουσκώσει και να μαλακώσει. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε κι άλλο νερό.
Όταν είναι έτοιμο και μαλακό, προσθέτουμε το μάραθο και το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο.
Αλατίζουμε, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε. Αν θέλουμε περισσότερο μάραθο ή κρεμμυδάκι προσθέτουμε κι άλλο.


Καθώς την έφτιαχνα δοκίμαζα και πρόσθετα όλο και περισσότερο μάραθο. Ήταν ανάλαφρη, δροσερή και μυρωδάτη! Θα μπορούσε να σταθεί και στο Πασχαλιάτικο τραπέζι μου, αφού είναι άκρως ανοιξιάτικη και ελαφριά. Δοκιμάστε τη!

Monday, March 26, 2012

Κέικ με ανανά (ή βερύκοκα) και μαρέγκα

Οι δύο τελευταίες μέρες ήταν πολύ κουραστικές (όπως και οι 2 τελευταίες εβδομάδες). Όλο το Παρασκευοσαββατοκύριακο είχε καθαριότητα και μαγείρεμα. Χτες το μεσημέρι, φάγαμε μαζί με τα πεθερικά μου. Το χτεσινό μου τραπέζι, είχε λίγο από αρκετούς μπλόγκερς. Έφτιαξα τον αγιορείτικο μπακαλιάρο της Στέλλας Σπανού, που μου τον είχε συστήσει η Έφη, την τρίχρωμη σαλάτα της Μάριον (αν δεν την έχετε φτιάξει, χάνετε, σας τη συνιστώ για το Πάσχα), 2 διαφορετικά ψωμιά (ένα με φρέσκο δεντρολίβανο και ένα με μάραθο), το ένα από τα δύο σε σχήμα αστεριού, για το οποίο ευθύνεται μια φόρμα, δώρο της Χαράς, την τυρόπιτα σουφλέ που δεν έλειπε ποτέ από τα οικογενειακά μας τραπέζια (είναι πεντανόστιμη), σκορδαλιά για το έθιμο, το πουά γλυκό της Μάρας (με συνταγή για παντεσπάνι της Δημιουργίας) και ένα κέικ γεμιστό με μους σοκολάτα (η μους συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου) και φρούτα του δάσους. Όπως βλέπετε, ήσασταν πολλοί στο τραπέζι μου! Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, σας τα δείχνω και θα τα πούμε αναλυτικά για κάποιες από αυτές.

Τρίχρωμη σαλάτα, τυρόπιτα-σουφλέ, μπακαλιάριος αγιορείτικος



Πουά γεμιστό ρολό, κέικ γεμιστό με μους σοκολάτα και φρούτα του δάσους



Ψωμί με μάραθο



Οι μόνες συνταγές που θα σας γράψω είναι αυτή του γεμιστού κέικ και της τυρόπιτας. Για τις άλλες, θα σας δώσω τα λινκ, να τις πάρετε από τους κατόχους των μπλογκ που ανήκουν.

Και τώρα πάμε στο χτεσινό κέρασμα. Τη συνταγή γι΄ αυτό το κέικ, μου την έχει δώσει η Νέλλη.
Όταν είχα πάει στη Νέλλη, την τελευταία νύχτα καθόμασταν και χαζεύαμε τις συνταγές της. 12 η ώρα τη νύχτα μας έπιασε η προκομάρα και ανοίξαμε τα κιτάπια της!
Είχε κάνει ένα μπάρμπεκιου εκείνη τη μέρα και είχαμε φάει ένα φανταστικό γλυκό με μαρέγκα και αχλάδια και ήθελα τη συνταγή. Έτσι, καταλήξαμε εκείνο το βράδυ να μου μεταφράζει γερμανικές συνταγές. Έχετε παρατηρήσει πόσο καλά μαθαίνει κάποιος μία ξένη γλώσσα, αν διαβάζει συνέχεια συνταγές; Για παρατηρήστε το! Ακόμα κι αν δεν ξέρεις τη γλώσσα (όπως εγώ τα γαλλικά ή τα γερμανικά π.χ.), αν κοιτάζει συνέχεια ξένες συνταγές, αρχίζει σιγά-σιγά να καταλαβαίνει. Αν κιόλας ξέρει τη γλώσσα (όπως εγώ τα αγγλικά π.χ.), γίνεται έξπερτ!

Το γλυκό αυτό το λατρεύω και το έχω κάνει από τότε πολλές φορές. Μαντεύετε γιατί; Μα βέβαια! Γιατί έχει μαρέγκα! Η συνταγή που ακολουθεί, κανονικά γίνεται με βερύκοκα κομπόστα, αλλά εγώ την έκανα με ανανά. Εσείς βάλτε ό,τι σας αρέσει περισσότερο.

 

Κέικ με ανανά και μαρέγκα
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη
125 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
ξύσμα λεμονιού
3 αυγά
2 κουτ. γλ. μπέκιν
200 γρ. αλεύρι
2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι
1 κονσέρβα βερύκοκα κομπόστα 750 γρ ή μια κονσέρβα κομπόστα ανανά
2 ασπράδια αυγών
100 γρ ζάχαρη
50 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα



Τι κάνουμε:
Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι τον ανανά (ή βερύκοκα).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190.
Χτυπάμε καλά το βούτυρο και προσθέτουμε ενώ χτυπάμε ένα-ένα τα υλικά μας μέχρι και τα αυγά.
Ενώνουμε το αλεύρι και το μπέκιν και τα κοσκινίζουμε με σήτα. Χτυπάμε το μίγμα ενώ ρίχνουμε διαδοχικά το κοσκινισμένο αλεύρι, την κρέμα γάλακτος και το ποτό.
Βουτυρώνουμε φόρμα με σούστα και από πάνω βάζουμε χαρτί ψησίματος μόνο στον πάτο. Εγώ βουτύρωσα και το χαρτί γιατί φοβήθηκα μην κολλήσει το γλυκό.
Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μίγμα και από πάνω στρώνουμε το στραγγισμένο ανανά (ή βερύκοκα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 30-40 λεπτά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα 2 ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε ελάχιστο αλατάκι και μερικές σταγόνες λεμονιού αφού έχουν αρχίσει να γίνονται μαρέγκα, για να πετύχουμε μια σφιχτή μαρέγκα που δε θα χάσει τον όγκο της.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη σιγά-σιγά και τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας με το χέρι.
Στρώνουμε τη μαρέγκα από πάνω με κουτάλι, ή κάνουμε σχέδια και ξαναψήνουμε το γλυκό για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

TIP: για να βάλτε χαρτί ψησίματος στον πάτο της φόρμας και να μη σας παιδέψει μετά στο ξεφορμάρισμα, κόψτε μεγάλο χαρτί και όχι στο μέγεθος της φόρμας. Βουτυρώστε τον πάτο της φόρμας και περάστε από πάνω το χαρτί. ΜΕΤΑ περάστε από πάνω το τσέρκι και κλείστε το. Το χαρτί θα περισσεύει ολόγυρα και όταν θελήστε να ξεφορμάρετε το γλυκό, δε θα σας δυσκολέψει (φαίνεται στην τελευταία μικρή φωτό). Βουτυρώστε τα πλαϊνά και το χαρτί από πάνω επίσης.
Τσακίζουμε κατά βούληση.

Sunday, March 25, 2012

Να κεράσω;


Συνταγούλα αύριο γιατί είμαι ένα κινούμενο πτώμα! Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και εορτάζοντες! Αγγελική Ν, Βαγγελιώ-Vita, Heart, και όποια/ος γιορτάζει, να είσαστε καλά!

Friday, March 23, 2012

Ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό

Θυμάστε τον ελληνικό έργο με το συχωρεμένο το Θανάση Βέγγο, στο οποίο, αφού έχει φάει άφθονο σκόρδο, εξολοθρεύει με την ανάσα του τους εχθρούς, κραυγάζοντας θριαμβευτικά: «σκόρδο το ελληνικό!»; Ε, η σκορδαλιά που θα δείτε, καμία σχέση! Βεβαίως, μπορείτε να την κάνετε εσείς όσο τούρμπο θέλετε, βάζοντας περισσότερο σκορδάκι. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι το σκόρδο, έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό. Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε όσους αρέσει και το αντέχουν ωμό, ας προσέξουν πόσο θα φάνε αν είναι υποτασικοί, αλλιώς θα ρίξουν έναν βαρύ υπνάκο μετά την κατανάλωση μιας γερής μερίδας σκορδαλιάς!


Παραδοσιακά, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά με μπακαλιάρο παστό, αφού τον ξαλμυρίσουμε. Η διαδικασία είναι η ίδια ως προς τα βρασίματα των λαχανικών και του ψαριού. Η καλύτερη σκορδαλιά βέβαια, γίνεται σε πέτρινο μουρτάρι (γουδί), αρκεί να βρείτε κάποιον να τη χτυπάει αλύπητα! Τώρα, ας αρκεστούμε στο μπλεντεράκι!


 Επειδή δεν θέλω να τηγανίζω, όπως δεν θέλω και να καθαρίζω ψάρια (είμαι άσχετη με τα ψάρια...), εδώ και πολύ καιρό, φτιάχνω τέτοια σκορδαλιά με βακαλάο βραστό. Ακόμα και οι άντρες μου που δεν τους αρέσει το ψάρι, το επιθυμούν και το τρώνε πολύ ευχάριστα. Επιτέλους, βρήκα έναν τρόπο να τρώνε κάποιο ψάρι...


Ελαφριά σκορδαλιά με βακαλάο βραστό 
Υλικά
4 βακαλάοι
5-6 μέτριες πατάτες
2-3 καρότα
λίγο σέλινο
1 κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
λεμόνι (1-2 μέτρια)
λάδι (όσο θέλετε, εγώ δεν βάζω παραπάνω από μισή κούπα)

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τα καρότα. Πλένουμε και το σέλινο και το αφήνουμε ολόκληρο. Καθαρίζουμε και πλένουμε ένα μέτριο κρεμμύδι.
Μέσα σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαχανικά, μέχρι να τρυπιούνται ελαφρώς οι πατάτες, αλλά να μην έχουν λιώσει.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και απολεπίζουμε τα ψάρια.
Όταν αρχίσουν και τρυπιούνται οι πατάτες, προσθέτουμε τα ψάρια, τα οποία δεν χρειάζονται πάνω από δέκα λεπτά βράσιμο.Μέσα στην κατσαρόλα επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λάδι.
Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με λίγο λάδι ή ζωμό από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις πατάτες ζεστές και χτυπώντας.
Προσθέτουμε λάδι, λεμόνι, ζωμό και αλάτι αν χρειάζεται κατά βούληση, λίγο-λίγο κάθε φορά που προσθέτουμε και πατάτες, μέχρι να τελειώσουν όλες.

Αν θέλετε να συνοδεύετε τη σκορδαλιά σας με κάποια σαλάτα, προτιμήστε τα πατζάρια και περιχύστε τα με λίγο πιο αραιή και πιο σκορδάτη σκορδαλιά, χωρίς τα προηγούμενα να είναι υποχρεωτικά!


Tips: Οι πατάτες χτυπιούνται καλύτερα και ευκολότερα όταν είναι ζεστές. Αν κρυώσουν, θα αφήνουν κομματάκια.
Στην κατσαρόλα, μπορείτε να ρίξετε μετά χυμό λεμονιού. Το ζουμί, μπορείτε να το κρατήσετε και να φτιάξετε σούπα.
Τη σκορδαλιά σας, θα τη σερβίρετε μαζί με πατάτες (αν έχουν μείνει) και το ψάρι. Το σέλινο και το κρεμμύδι, μπαίνουν για τη γεύση.

Thursday, March 22, 2012

Από τη συνάντηση στη ΧΕΝ

Σας υποσχέθηκα να σας πω δυο λόγια για το τι κάναμε χτες στη ΧΕΝ. Περάσαμε λοιπόν ένα όμορφο απόγευμα, μιλώντας για τη μαγειρική, για τη θέση που κατέχει το φαγητό στη ζωή του ανθρώπου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη νοικοκυρά (υγιεινό και οικονομικό μαγείρεμα, ο πολλαπλός ρόλος της σημερινής γυναίκας), μιλήσαμε για την παραδοσιακή κουζίνα, για το πώς μπορεί να πείσει μια μάνα τα παιδιά της να τρώνε πρωινό και πολλά άλλα θέματα.



Παρόλο που το κοινό ήταν έμπειρες νοικοκυρές με τεράστια πείρα πίσω τους, η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα και υπήρχε διάλογος. Στη συνέχεια περάσαμε στη γεύση! Τι συνάντηση περί μαγειρικής θα ήταν αν δεν δοκιμάζαμε και κάτι; Έφτιαξα 3 είδη ψωμιού.


Ένα χωριάτικο με προζύμι (θεϊκό), ένα με μουστάρδα και σιναπόσπορο και ένα με σκόρδο και μαϊντανό. Έφτιαξα παξιμάδια χωριάτικα με προζύμι (συνταγή προσεχώς), πάστα φλώρα νηστίσιμη σε ατομικές μερίδες (επίσης συνταγή προσεχώς) και νηστίσιμα καπ κέικς σοκολάτα με τη συνταγή για το νηστίσιμο σοκολασμένο κέικ. Για όσες αποφασίσουν να την κάνουν, βγαίνουν 30 καπ κέικ.



Οι παρευρισκόμενες ξεφύλλισαν τα βιβλία μου, πίνοντας λικέρ βανίλιες και λικέρ νεράντζι.
Τέλος, μετά από παράκλησή τους, υποσχέθηκα στην παρέα ότι θα ξαναβρεθούμε και έκανα την πρόταση, αν υπάρχει δυνατότητα για ένα μικρό φουρνάκι, να καλέσουμε παιδάκια εκεί και να φτιάξουμε κουλούρια ή μπισκότα. Θα είναι τέλειο να μαγειρέψουμε μαζί με παιδάκια! Φουρνάκι υπάρχει, οπότε αναμένεται νέα συνάντηση κάποια στιγμή.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό που τράβηξε ο φίλος μου Θοδωρής Γκούγιας. Στην παρέα είχαμε και 2 άντρες. Τον άντρα μου (που τράβηξε τις παραπάνω φωτό) και το Θοδωρή που φωτογραφίζει πολύ όμορφα όπως θα δείτε!





Ευχαριστώ όλες τις φίλες και τους φίλους για την υποστήριξη, είτε ήταν live, είτε νοερή! Σμουατς!

Tuesday, March 20, 2012

Πρόσκληση: Ελάτε να μιλήσουμε για τη μαγειρική και για τους προβληματισμούς της σύγχρονης Ελληνίδας στην κουζίνα

ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΖΥΜΕΣ Η ΧΕΝ Ζακύνθου κι εγώ, σας προσκαλούμε στο κέντρο της ΧΕΝ, Κυριάκου Ξένου 8, την Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα, σε μια ανοιχτή συζήτηση, γύρω από τη μαγειρική της σύγχρονης ελληνίδας.

Θα συζητήσουμε θέματα που προβληματίζουν τη σύγχρονη γυναίκα που μαγειρεύει, όπως:

Τι θα μαγειρέψω αύριο; Το καθημερινό άγχος της εργαζόμενης γυναίκας.
Η μαγειρική του Σαββατοκύριακου.
Πώς να μαγειρέψουμε απλά, γρήγορα και οικονομικά.
Ανακύκλωση φαγητών. Πώς να αξιοποιήσουμε το φαγητό της προηγούμενης ημέρας.
Η χρήση των τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων στην κουζίνα μας.
Οι γευστικές αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας.

Τέλος, θα απαντήσω σε απορίες που αφορούν στα θέματα των βιβλίων μου, τα ψωμιά και τα λικέρ, όπως και σε ό,τι άλλο νόστιμο φέρει η κουβέντα!


Συγκεντρώστε τις απορίες σας ή τους προβληματισμούς σας και ελάτε να τα πούμε από κοντά. Στη διάρκεια της κουβέντας, θα δοκιμάσουμε ψωμί χειροποίητο, παξιμάδια, γλυκά και λικέρ.Θα χαρώ να κάνουμε διάλογο αντί για μονόλογο! Και δεν σας κρύβω, πως έχω άγχος! :-)

Monday, March 19, 2012

Λεμόνια σαλάτα


Μηνας μπαινει Μηνας βγαινει η Κουζινα μας χορευει Το παιχνίδι του μήνα Μαρτίου, έχει σχέση με υλικό αυτή τη φορά. Τα εσπεριδοειδή. Λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι. Διαλέγουμε και φτιάχνουμε μια πρωτότυπη κατά προτίμηση συνταγή! Η πρώτη μου σκέψη, ήταν να βάλω τη συνταγή για νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού, που είχα βάλει πρόσφατα. Το πρωτότυπη όμως, με έκανε να σκεφτώ μια άλλη συνταγή που περίμενε την κατάλληλη στιγμή να δει το φως του ήλιου. Λεμόνια σαλάτα!
Πρωτότυπη, γιατί ίσως δεν τα έχετε φάει πολλοί από σας σαν σαλάτα. Οι λάτρεις των λεμονιών πάντων, τα έχουν γευτεί έτσι πάρα πολλές φορές.



Όταν ήμασταν μικρά και έπεφταν στα χέρια μας χοντρόφλουδα λεμόνια, καθαρίζαμε τη στυμμένη πια λεμονόκουπα από εσωτερικά και εξωτερικά φλούδια και την τρώγαμε. Δεν μπορώ να τη συγκρίνω με κάποια γεύση για να σας πω πώς μοιάζει. Είναι αφράτη, θα μπορούσε να μοιάζει με φρούτο και ελάχιστα ξινή, αν ξεμείνει λίγο από τη λεμονάτη σάρκα του εσπεριδοειδούς.

Δύο από τις λεμονιές μου, κάνουν χοντρόφλουδα λεμόνια. Αυτά τα δέντρα, είναι θείο δώρο. Αξιοποιείς τα πάντα από τα λεμονάκια τους. Τις εξωτερικές φλούδες, τις κάνω λικέρ λεμόνι ή λιμοντσέλο (Λικεράκια και σερμπέτια, σελ. 72-74). Το χυμό τον κάνω λεμονάδα (Λικεράκια και σερμπέτια σε 130) ή τον φυλάω στην κατάψυξη σε παγάκια για τα ψητά κατσαρόλας και φούρνου.
Την εσωτερική άσπρη σάρκα, την κάνω μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού (τι τέλειο!!!) ή τα κάνω σαλάτα όπως περιγράφω παρακάτω. Αν σας αρέσουν τα λεμόνια, θα τη λατρέψετε!


Λεμόνια σαλάτα
Υλικά
λεμόνια χοντρόφλουδα
αλάτι
πιπέρι αν θέλετε
λάδι
προαιρετικά:
κρεμμύδια λεπτοκομμένα
μυρωδικό (πχ δυόσμο)

Εκτέλεση
Απλή πολλή απλή. Αφού στύψουμε τα λεμονάκια μας, τα καθαρίζουμε από τα εξωτερικά κίτρινα μέρη.
Καθαρίζουμε και τις εσωτερικές φλούδες. Μπορούμε να αφήσουμε λίγη σάρκα από το λεμόνι αν υπάρχει.
Προσθέτουμε λεπτοκομμένο κρεμμύδι αν θέλουμε.
Λεμονιάζουμε, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο λάδι στη σαλάτα μας.
Στολίζουμε με φέτες λεμονιού (τις οποίες εγώ χρησιμοποιώ για να τη λεμονιάσω) και δυόσμο.


 Όταν άρχισα να την πρωτοφτιάχνω, πίστευα ότι θα ήταν ένα μεζεδάκι το οποίο θα ευχαριστιόμουν μόνο με τον άντρα μου, αλλά άρεσε πάρα πολύ και στα παιδιά μου!

Εσείς, δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε!

Sunday, March 18, 2012

Ο τάφος του Κικέρωνα, του Νίκου Μεγαδούκα, ξανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους


Ο Νίκος Μεγαδούκας, είναι δημοσιογράφος του ΑΠΕ.
Είναι αυτός που γνωρίζω εδω και 24 χρόνια.
Είναι αυτός που είναι κολλητός με τον άντρα μου από παιδάκια.
Είναι αυτός που προτίμησε να μείνει αθόρυβα στην έντυπη δημοσιογραφία, όταν άνοιξε η αγορά της ελεύθερης τηλεόρασης.
Είναι αυτός που ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά την πολιτική ιστορία της Ελλάδας!
Είναι αυτός που ακολουθούσε σαν πολιτικός συντάκτης, τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι αυτός που μου συμπαραστάθηκε ήσυχα και αθόρυβα, το 6μηνο που έφευγε σιγά-σιγά ο πατέρας μου...
Είναι αυτός που βάφτισε την κόρη μου!
Είναι αυτός που περιμένει να του φτιάξω μωσαϊκό όταν έρχεται! :-)
Είναι ο φίλος μας...

Δώδεκα χρόνια πριν, μοιραζόταν τον ενθουσιασμό του μαζί μας, που θα εκδιδόταν το πρώτο του βιβλίο. Έδωσε στον Πάνο να διαβάσει το προσχέδιο πριν το δώσει στον εκδότη. Ο τάφος του Κικέρωνα, ένα πολιτικό μυθιστόρημα, γεμάτο συνομωσίες, μυστήριο και ρομαντισμό, 12 χρόνια μετά, ξανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Περίπλους. Καλοτάξιδο Νίκο μου!

BlogGame


Η Στέλλα Μαρκοπούλου, με προσκάλεσε σ' ένα παιχνιδάκι. Επιτέλους βρίσκω χρόνο να απαντήσω!

Οι ερωτήσεις της Στέλλας:

Αγαπημένη ώρα της ημέρας; Οι βιορυθμοί μου λειτουργούν καλά το πρωί, αλλά γενικώς είναι ντούρασελ ολημερίς. Φταίει το ζώδιο. Όχι εγώ! χαχα!

Είσαι αισιόδοξη για το μέλλον; Γενικά είμαι αισιόδοξος χαρακτήρας, εκτός από τις φορές που πέφτω...Για την Ελλάδα και το μέλλον της όμως, δεν είμαι αισιόδοξη...

Αγαπημένο ζώο; Χμμμ...Θαυμάζω τα άλογα, μου αρέσουν τα λυκόσκυλα, τα γατούλια κλπ.

Ποιά ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της μέχρι τώρα ζωής σου; Όταν ρωτάς μια μάνα, περιμένεις φαντάζομαι τη συνηθισμένη απάντηση: όταν γέννησα τα παιδιά μου. Αν βάλω αυτές τις στιγμές στο top ten, μετά υπάρχουν κι άλλες χαρές, πολύ σημαντικές.

Αγαπημένος καφές; Ελληνικός, ελαφρύς και γλυκός το πρωί!

Ένα όνειρο, που ξέρεις όμως οτι θα μείνει όνειρο {ποτέ δε ξέρεις}; Ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει με τα όνειρα που σκέφτεσαι. Πχ, αν μου έλεγε κάποιος πριν 4 χρόνια ότι θα υπήρχαν βιβλία μαγειρικής σε μεγάλα βιβλιοπωλεία δικά μου, θα γέλαγα. Κι όμως έγινε. Τα τωρινά; Μμμμ...Να γράψω κι άλλο βιβλίο; Να ξαναταξιδέψω;

Αγαπημένο συγκρότημα ή τραγουδιστής/ρια; Μμμ πολλά....

Ποιό φαγητό ή γλυκό σου αρέσει να φτιάχνεις; Από μικρή έκανα διατριβή στους μπεζέδες! χαχα! Οπότε,πάντα μου αρέσει να κάνω μπεζέδες και μπισκότα. Η τελευταία τρέλα μου είναι το royal icing και η ζαχαρόπαστα σε μπισκότα και τούρτες.

Αλήθεια ή ψέμα; Αλήθεια! Φαίνομαι από χιλιόμετρα αν πω ψέμα, οπότε δεν το 'χω! Είμαι κατά του ψέματος γενικά!

Άμυνα ή επίθεση; Ζωδιακώς, (κριός), είμαι της επίθεσης, αλλά το επεξεργάζομαι! χαχα!

Τί σε ηρεμεί; Η ζαχαροπλαστική (κουζίνα γενικά) και η μουσική!. Η παρέα με φίλους!

Τώρα πρέπει να πω 11 ερωτήσεις! Τι μου λες τώρα! Λοιπόν, θα το ρίξω στην πλάκα και θα αστειευτώ:

1) Πόσες φορές έχεις κάψει φαγητό λόγω του facebook ή του μπλογκ; ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΩΡΑ!

2) Πες ένα γλυκό/φαγητό που απέτυχε τελευταία στιγμή και δεν ήξερες τι να κάνεις, αφού το ετοίμαζες για δώρο! Τι έκανες μετά την αποτυχία;

3) Φαντάσου ένα τουρτοπόλεμο (αλά Βέγγο). Σε ποιον/ποιους θα ήθελες να πετάξεις τούρτες; (γιατί νιώθω πως ξέρω την απάντηση ήδη;)

4) Πας ραντεβού για να γνωρίσεις μια/έναν μπλόγκερ και σου βγαίνει psycho. Τι δικαιολογία λες για να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια;

5) Πας για δουλειά και την ώρα που φτάνεις, ανακαλύπτεις έναν λεκέ επάνω σου από λάδι/ζύμη κλπ. (Μαντέψτε ποια το παθαίνει συχνά τελευταία). Εμ χρυσή μου, τι θες κι εσύ και είσαι κλεισμένη συνεχώς στην κουζίνα; Κοιτάξου και στον καθρέφτη πριν φύγεις; Τι δικαιολογία ετοιμάζεις για όποιον ρωτήσει;

6) Συνεχίζοντας το παραπάνω: πώς κρύβεις τον λεκέ;

7) Παραγγέλνεις σε εστιατόριο μπριζόλα και αυτή που σου φέρνουν είναι τίγκα στο αίμα. Μόνο που δεν βελάζει το ζωντανό. Τι κάνεις;

8) Βγαίνεις ραντεβού με τον άντρα των ονείρων σου και στο πρώτο χαμόγελο, βλέπεις ένα τεράστιο φύλλο μαϊντανού στα δοντάκια του. Ξεσπάς σε γέλια άθελά σου και.........; Το λες; Τι λες;

9) Έρχεται η παραγγελία σου στο εστιατόριο. Καθώς πλησιάζει ο σερβιτόρος, γλυστράει, αναποδογυρίζει το δίσκο και σε κάνει από πάνω ως κάτω σως μορνέ! Τι κάνεις;

10) Έχεις ένα επαγγελματικό ραντεβού το βράδυ. Και της το ΄πες της άτιμης της μάνας σου: ΜΗ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑ! Κι έφτιαξε. Την έφαγες λοιπόν, διότι η μαμά είναι καταπιεστική και πας στο ραντεβού. Σου πέφτει το στυλό ή δεν ξέρω κι εγώ τι, σκύβεις να το πάρει και....πρρρρρρρρρρρρ! Σου ξεφεύγει μία! Για ν' ακούσω δικαιολογία!

11) Δεν χωνεύεις κάποιον. Τι φαγητό/γλυκό του φτιάχνεις, ή τι κάνεις στο φαγητό//γλυκό που το σερβίρεις;

Τώρα οι 11 επιλογές μου. Ελπίζω να δώσετε το ίδιο αστείες απαντήσεις! Όποιος θέλει παίζει!

Vita, Λίλα, Αγγελική, Conna, Ελένη, Ερμιόνη, Μία Χαρά, Έφη, Ροδάνθη, Δέσποινα και Χαρά.

Ουφ! Το ΄κανα!

Thursday, March 15, 2012

Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού

Μου φαίνεται ότι από δω και πέρα, πρέπει να βάζω συνταγές, ανάλογες με την κατάσταση που επικρατεί σε μένα, σε σχέση με τις δουλειές που έχω. Έχω πχ πήξιμο; Πάρτε μια κρεμούλα, ένα ζελεδάκι, μια πηχτή, κάτι! Είμαι χαλαρή και light; Πάρτε ένα ελαφρύ γλυκούλι, ένα μπεζεδάκι πχ, ένα ελαφρύ φαγητούλι, μια σουπίτσα, κάτι τέτοιο βρε αδερφέ!

Σήμερα το μενού έχει κρέμα. Κωδικός "πήζω" χαχα! Πολλή δουλειά, πολλή διάβασμα, πολλές έκτακτες δουλειές, προετοιμασία γιορτών, ταξιδιού και άλλα τέτοια. Άρα κρεμούλα σήμερα και μάλιστα νηστίσιμη.
 

Απλή, ελαφριά και ανάλογα πόσο γλυκά είναι τα πορτοκάλια σας, κανονίζετε και πόση ζάχαρη θα βάλετε. Μπορείτε να μην βάλετε καθόλου ζάχαρη αν αντέχετε την ξινάδα των πορτοκαλιών, ή αν είναι γλυκά. Διαβάστε το τιπ πριν αποφασίσετε να την κάνετε. Την κρέμα την έκανα την Καθαρή Δευτέρα, γι΄αυτό και τα σχετικά συνοδευτικά δίπλα της (χαλβάς και ταραμοσαλάτα)!


Νηστίσιμη κρέμα πορτοκαλιού
Υλικά
1/2 λίτρο φυσικό χυμό πορτοκαλιού (μπορεί να γίνει και με έτοιμο φυσικό χυμό)
6 κ. σ. ζάχαρη
4 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού*  να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγά-σιγά το σιμιγδάλι, ενώ ανακατεύουμε με σύρμα.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
Μοιράζουμε σε 4-5 μπωλάκια.
Σερβίρουμε σκέτη ή με πετιμέζι ροδιού, μέλι ή όπως επιθυμεί ο καθένας.

Tip: Τα πορτοκάλια τα δικά μου ήταν αρκετά ξινά, με αποτέλεσμα η κρέμα να βγει ξινή. Μπορείτε να αναμίξετε χυμό πορτοκαλιού και μανταρινιού, που είναι πιο γλυκός, ή να βάλετε χυμό και νερό μαζί για να αραιώσει αν είναι ξινός.

Και να μου το θυμάστε: Μέχρι να πούμε κίμινο, το Πάσχα θα έχει έρθει και θα έχει περάσει! Καλέ πώς περνάει ο καιρός;;;


Monday, March 12, 2012

Κορνεδάκια της Αγγελικής

Άλλος έχει τα χωνάκια για κορνεδάκια και άλλος τα φτιάχνει. Παρόλο που είμαι φανατική γλυκατζού, υπάρχουν και μερικά γλυκά που δεν με συγκινούν. Τέτοια είναι τα σου, το σαλάμι, τα κορνέ και δεν θυμάμαι τώρα ποια άλλα! χαχα! Τα σου μου αρέσουν όταν μπαγιατέψουν και λιώσει η καραμέλα, το σαλάμι δεν μου πολυαρέσει επειδή έχει πολύ βούτυρο και τα κορνέ να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι αν μου αρέσουν επειδή έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια! Μάλλον θα μου αρέσουν, επειδή έχουν σιροπιασμένο φύλλο και μου αρέσουν τα σιροπιαστά. Βέβαια, να πω εδώ, ότι στην αναβροχιά, καλό είναι και το χαλάζι, τουτέστιν, όταν δεν έχω άλλο γλυκό να παίζει στο σπίτι, κάνω την καρδιά μου κόμπο και τρώω κάτι από τα παραπάνω!

 
Χωνάκια για κορνεδάκια έχω (μου τα είχαν κάνει δώρο-νομίζω η Έλενα, σωστά;), αλλά δεν τα έχω χρησιμοποιήσει παρόλο που τα έχω κάπου 4 χρόνια και βάλε. Τώρα που μόλις τα φωτογράφισα (φωτό επάνω), είδα ότι είναι 8! Άρα δεν είναι τυχαίο μάλλον το νούμερο (8άδα τα πουλάνε, 8 βγάζει η συνταγή). Κορνεδάκια έφτιαξε όμως η φίλη μου η Αγγελική και μου έστειλε τη συνταγή. Και πριν κλείσει κι αυτή καμιά τετραετία στο συρτάρι μου, είπα να τη βάλω.  Η αλήθεια είναι ότι στις φωτό είναι δελεαστικά και κάποια στιγμή θα τα φτιάξω κι εγώ, αφού έχω και τα κατάλληλα μεταλλικά χωνάκια! Συνταγή (παραλλαγή από πολλές που διάβασε), εκτέλεση και φωτό, Αγγελικής! Ευχαριστώ συνονόματη!

Κορνέδες
για 8 κορνέ
Για τα κορνέ:
1 φύλλο σφολιάτας
1 αυγό χτυπηµένο

Για την κρέµα:
300 ml γάλα φρέσκο
200 ml κρέµα γάλακτος
1 λοβό βανίλιας ή 1 βανίλια απλή
100 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
1 αυγό
κρόκοι από 2 αυγά

1 δόση σαντιγί (πχ 1 φάκελο σκόνη σαντιγί)

Για το σιρόπι:
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 1/2 ποτήρι νερό
1 βανίλια

Εκτέλεση
Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες (3-4 εκ.) και τις αλείφουµε µε το αυγό. Παίρνουµε µεταλλικά κορνέ** και τα τυλίγουμε µε τις λωρίδες. (Λίγο νεράκι στην αρχή βοηθάει να κολλήσει καλύτερα η σφολιάτα πάνω στα κορνέ). Στρώνουμε µία λαδόκολλα σε ένα ταψί, τα αραδιάζουµε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώµα. Τα αφήνουµε να κρυώσουν και αφαιρούμε τα μεταλλικά κορνέ.



Κρέµα: Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το γάλα, την κρέµα γάλακτος και το λοβό βανίλιας (σχισμένη κατά μήκος) ή τη βανίλια σκόνη. Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τη ζάχαρη µε το κορν φλάουρ και τα αυγά και µόλις πάρει βράση το γάλα µε την κρέµα αποσύρουµε από τη φωτιά και ρίχνουµε λίγο στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν τη θερµοκρασία του γάλακτος τα αδειάζουµε στο υπόλοιπο γάλα, ξαναβάζουµε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουµε το ανακάτεµα έως ότου η κρέµα αρχίσει να κοχλάζει. Μεταφέρουµε την κρέµα σε ένα ταψί για να κρυώσει, σκεπάζοντάς την µε µεµβράνη για να µην κάνει κρούστα. Μετά φτιάχνουμε τη σαντιγί σύμφωνα με τις οδηγίες της (θέλει 200 ml γάλα) και προσθέτουμε τη μισή σαντιγί στην κρέμα μας. Χτυπάµε µε το σύρμα ή στο μίξερ για να γίνει η κρέμα μας λεία και μαλακή.

Σιρόπι: Το σιρόπι θέλει 25 λεπτά χαμηλή φωτιά και βράσιμο. Βουτάμε στο σιρόπι τα (κρύα πια) κορνεδάκια, αλλά όχι τόσο ώστε να μουλιάσουν και τα αφήνουμε να στεγνώσουν ελαφρά.
Γεμίζουμε με την κρέμα όλα τα κορνεδάκια μέχρι τη μέση περίπου και τελειώνουμε το γέμισμα με σκέτη σαντιγί. Γαρνίρουμε με κερασάκια. Εγώ δεν είχα και έβαλα ρόδι που εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως του πάει πολύ.

Βάζουμε τα γλυκά για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώσπου να σφίξουν... και σερβίρουμε!!!

* Μεταλλικά κορνέ έχουν τα καταστήματα µε είδη κουζίνας. Εγώ είπα να μην ξοδέψω χρήματα (είναι και ακριβά τα άτιμα!!!), γιατί μην ξεχνάμε πως διανύουμε και περίοδο οικονομικής κρίσης, και έφτιαξα μόνη μου κώνους από χαρτόνι. Όμως μετά το ψήσιμο η σφολιάτα είχε κολλήσει επάνω τους και δυσκολεύτηκα να τα αφαιρέσω. Την επόμενη φορά θα τυλίξω τους κώνους με λαδόκολλα πριν τυλίξω γύρω τους τη σφολιάτα. Ίσως και λίγο βούτυρο από κάτω να βοηθούσε στο να αφαιρέσεις τα χαρτόνια πι εύκολα μετά.

Καλή εβδομάδα!

Friday, March 9, 2012

Πώς να βγάλετε τη λεκτική επαλήθευση από τον νέο μπλόγκερ. Όχι στην ενοχλητική λεκτική επαλήθευση!

Δουλεύεις, ζεις, έχεις κοινωνική ζωή, μεγαλώνεις παιδιά, έχεις υποχρεώσεις, μαγειρεύεις γιατί σου αρέσει ή πρέπει (το πρώτο, το πρώτο), έχεις μπλογκ και έχεις φίλες/ους μπλόγκερς που επισκέπτεσαι και θες να λες έστω ένα γεια. Ξεκλέβεις λοιπόν μια ωρίτσα για να πας βόλτα στα σπίτια των φίλων σου. Πας να αφήσεις το σχολιάκι σου και δεν σε πιστεύει ότι δεν είσαι ρομπότ. Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι άνθρωπος και δεν θα γράψεις μπούρδες. Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου, βρε δεν είμαι ρομπότ, ένα γεια θέλω να πω! Τίποτα αυτό. Εκεί! Όχι, θα γράψεις τη λεκτική επαλήθευση (word verification). Και δεν φτάνει που παλιότερα χρειαζόταν να γράψεις μόνο μία λέξη, τώρα έγιναν δύο! Διπλάσιο χρόνο δηλαδή. Και αν κάνεις λάθος (πολύ πιθανό με τον κινέζικο τρόπο που είναι γραμμένες, ξημέρωσες! Χτες χρειάστηκα ένα 4ωρο για να αφήσω σχόλιο σε κάμποσα από τα μπλογκ που παρακολουθώ (είναι η ίωση που με κράτησε σπίτι, αλλιώς πού χρόνος ελεύθερος;)

Το ακόμα καλύτερο, είναι ότι ο ιδιοκτήτης του μπλογκ, δεν ξέρει ότι οι επισκέπτες του χρειάζεται να το κάνουν αυτό για να αφήσουν σχόλιο, γιατί 1) ο ίδιος ως ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να το κάνει και 2) αν δεν του το πει κάποιος δεν το ξέρει, γιατί ο μπλόγκερ το έχει πια σαν default (πακετάκι), ειδικά στο νέο τύπο μπλόγκερ.

Παλιότερα, τη λεκτική επαλήθευση, την χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι μπλόγκερ, σαν τρόπο αποφυγής των σχολίων spam. Πράγματι, ήταν μεγάλος μπελάς τα spam σχόλια. Έρχονταν στο ιμέιλ σου, ανέβαιναν αυτόματα στις αναρτήσεις σου και έρπεπε να τα σβήσεις από παντού. Όμως, ο μπλόγκερ εδώ και κανά χρόνο, ελέγχει μόνος του τα spam σχόλια και έχουμε ησυχάσει από αυτό. Ένας άλλος τρόπος να ησυχάσεις από τα spam σχόλια, είναι να βάλετε moderation (μετριασμό σχολίων) στα παλιά ποστ/αναρτήσεις. Εγώ έχω βάλει στα ποστ που είναι πάνω από 5 ημερών παλιά. Έτσι, ησύχασα παλιότερα από τα spam. Τώρα δεν τίθεται καν θέμα, γιατί ο ίδιος ο μπλόγκερ δεν τα ανεβάζει καν!

Άρα...δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει λεκτική επαλήθευση. Πιστέψτε με!

Εχετε σκεφτεί πόσες φορές έχετε αποτρέψει επισκέπτη σας να αφήσει σχόλιο στην ανάρτησή σας; Ποιος έχει χρόνο να πληκτρολογεί από ελληνικά σε αγγλικά ακατανόητες λέξεις, που πιθανότατα θα τις γράψει λάθος και όσο περισσότερο τις γράφεις λάθος, τόσο πιο δυσνότηες λέξεις εμφανίζει, αφού με το λάθος που έκανες, θεώρησε ότι είσαι ελέφαντας εεεεεεεεε ρομπότ ήθελα να πω! Στο τέλος νευριάζεις και φεύγεις χωρίς να αφήσεις σχόλιο! Ακόμα χειρότερα, αφήνεις σχόλιο, δεν θυμάσαι αν ο άλλος έχει λεκτική επαλήθευση, κάνει η σελίδα reload για να εμφανίσει τη λεκτική επαλήθευση, εσύ νομίζεις ότι κάνει reload για να εμφανίσει το σχόλιο και βγαίνεις. Το σχόλιο πήγε περίπατο φυσικά, γιατί δεν ανέβηκε ποτέ! Να πω και τη συνέχεια; Πας στο επόμενο μπλογκ, γράφεις σχόλιο, δεν κοιτάς την οθόνη από συνήθεια που κοιτάς το πληκτρολόγιο, και όταν σηκώσεις τα μάτια σου στην οθόνη βλέπεις ότι έγραψες τα πάντα σε γκρίκλις, διότι ξέχασες να αλλάξεις τη γλώσσα από αγγλικά (που ήθελε η λεκτική αηδία) σε ελληνικά, και βλαστημάς για 2η φορά το προηγούμενο μπλογκ, το οποίο έχει ακόμα λεκτική επαλήθευση στα σχόλια και τώρα πρέπει να ξαναγράψει όλο το σχόλιο στα ελληνικά! ΟΥΦ! Κουράστηκα!

Εκνευριστήκατε αρκετά; Μη μου πείτε ότι δεν το έχετε αντιμετωπίσει;

Λοιπόν, στο διά ταύτα. Όσοι έχετε τον παλιό τύπο μπλόγκερ (υποθέτω πάνω από ένα χρόνο μπλογκ δηλαδή, μπορεί και περισσότερο), τα πράγματα είναι απλά, αν και δεν πιστεύω ότι κανένας παλιός μπλόγκερ έχει κρατήσει τη λεκτική επαλήθευση. Όσι έχετε τον παλιό τύπο μπλόγκερ λοιπόν, πάτε στις ρυθμίσεις/settings, σχόλια/comments και λίγο πριν το τέλος της σελίδας, εκεί που λέει show word verification for comments/λεκτική επαλήθευση στα σχόλια (ή κάτι τέτοιο, δεν έχω τον μπλόγκερ σε ελληνική γλώσσα), κάνετε κλικ στο όχι! Μετά σώστε την αλλαγή που κάνατε και είσαστε έτοιμοι!

Όσοι έχετε τον νέο τύπο μπλόγκερ, δηλαδή τα περισσότερα από τα νέα μπλογκ που βλέπω τελευταία. Έχετε τόσο ωραία μπλογκ! Βοηθήστε μας να μπορούμε να αφήνουμε σχόλιο χωρίς να παιδευόμαστε! Είναι ωραία η επικοινωνία μεταξύ μας!

Εσείς λοιπόν, πρέπει να κάνετε κάτι άλλο. Χτες, προσπαθούσαμε με τη Θεανώ, να βγάλει τη λεκτική επαλήθευση και είδα, ότι με τον νέο τύπο μπλόγκερ δεν μπορούσε! Έψαξα στο ίντερνετ και η απάντηση για βοήθεια ήταν απλή. Όταν μπαίνετε στις ρυθμίσεις σας, πάνω δεξιά, σας προτείνει να δοκιμάσετε τον νέο τύπο μπλόγκερ ή τον παλιό, ανάλογα τι έχετε. Όσοι έχετε το νέο τύπο μπλόγκερ λοιπόν, πατήστε εκεί που λέει να αλλάξετε στον παλιό τύπο μπλόγκερ (πάνω δεξιά). Αλλάζετε, κάνετε τις ρυθμίσεις που περιέγραψα παραπάνω όπως όσοι έχουν τον παλιό και το σώζετε. Μετά, το ξανα-αλλάζετε στο νέο τύπο μπλόγκερ, αφού αυτόν έχετε συνηθίσει. Μην φοβάστε. Το μπλογκ σας δεν θα πάθει τίποτα. Αν φοβάστε, συμβουλευτείτε τη Θεανώ που το έκανε και συνεχίζει να μπλογκάρει κανονικά. Στην ανάγκη, κρατήστε ένα back up πριν το κάνετε αν φοβάστε. Δεν υπάρχει λόγος όμως. Ξαναλέω. Συμβουλευτείτε και τη Θεανώ, η οποία έχει τον νέο τύπο μπλόγκερ. Επίσης, αν δεν ξέρετε αν έχετε λεκτική επαλήθευση, ρωτήστε μας να σας πούμε! Ρωτήστε τους φίλους σας που τη βλέπουν κάθε φορά που θέλουν να σχολιάσουν! By the way, χάλια είναι ο νέος τύπος. Γύρισα για λίγο για να δω πώς είναι! Μπρρρρ! Τρέμω την ώρα που θα μας υποχρεώσει να τον έχουμε!

Λοιπόν, τι λέτε; Τη βγάζουμε; Κάνετε επίσης share αν πιστεύετε ότι ενδιαφέρει κι άλλους! Να βοηθήσουμε όσους θέλουν να τη βγάλουν!

Update: Για όσους δεν βρίσκετε πού είναι η επιλογή για να γυρίσετε στον παλιό τύπο μπλογκ και να κάνετε τη ρύθμιση, γύρισα το δικό μου στη νέα, για να δω τι ακριβώς βλέπετε. Εκεί λοιπόν που λέει τα ιστολόγιά μου, δεξιά έχει επιλογή γλώσσας και δίπλα ένα εργαλείο σαν ρόδα. Αν πατήσετε αυτό, προ-τελευταίο βγαίνει η επιλογή "Παλιά διεπαφή μπλόγκερ". Αυτό πατάτε και κάνετε τη ρύθμιση όπως περιγράφω παραπάνω.

Thursday, March 8, 2012

Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο

Έχω χαθεί, αλλά δεν πταίω! Οι δύο αυτοί μήνες, Μάρτιος και Απρίλιος, είναι πάντα γεμάτοι δουλειά. Κι εγώ, ως συνήθως, δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θέλω και δεν μου φτάνει το 24ωρο.
Αλλά ας μην σας πρήζω με τα δικά μου. Απλά δικαιολογούμαι  που δεν προλαβαίνω να βολτάρω πολύ στα αγαπημένα μου μπλογκ!

Και τώρα αγαπημένη συνταγή. Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο. Οι φωτό πρόχειρες, γιατί δεν πρόλαβε να τη δει η επόμενη μέρα! Μην σας φοβίζει το χειροποίητο φύλλο. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται!


Μανιταρόπιτα με φτιαχτό φύλλο
Υλικά για ταψάκι 28-30 εκ.
Για το φύλλο
1 κούπα αλεύρι σκληρό
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. αλάτι
2 κ. σ. ξύδι
¼ κούπας λάδι
½ κούπα νερό ζεστό
Για τη γέμιση
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ κιλό λευκά μανιτάρια φρέσκα (αγαρικά), κομμένα σε φέτες
¼ κούπας νερό
1 έως 2 κ. σ. αλεύρι
¼ έως ½ κούπα γάλα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Μέσα σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε τα αλεύρια και το αλάτι.
Κάνουμε γουβίτσα και προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και το νερό.
Ανακατεύουμε και φτιάχνουμε μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.
Το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση (για 20-30 λεπτά περίπου).
Για τη γέμιση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Σωτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σωτάρουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά ή μέχρι να τελειώσει το νερό.
Πασπαλίζουμε τα μανιτάρια με 1 κ. σ. αλεύρι*, ανακατεύουμε και ρίχνουμε ¼ κούπας γάλα*,
Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

*Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο γάλα και αλεύρι αν θέλετε τα μανιτάρια να είναι πιο κρεμώδη. Η μικρή αυτή ποσότητα κρέμας, βοηθάει να μένει η γέμιση ενιαία καθώς κόβουμε σε κομμάτια τη μανιταρόπιτα.


Μοντάρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή νισεστέ μια καθαρή επιφάνεια που θα ανοίξουμε φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια (τα 2 πιο μεγάλα από τα άλλα δύο).
Ανοίγουμε τα 2 μεγαλύτερα κομμάτια, ένα-ένα τη φορά, με βέργα και με τη βοήθεια αλευριού ή νισεστέ.
Τοποθετούμε το ένα φύλλο σε λαδωμένο ταψάκι και το λαδώνουμε κι αυτό από πάνω. Τα 2 πρώτα φύλλα θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα από το ταψί.
Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.
Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο.
Ανοίγουμε και τα άλλα δύο φύλλα, τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί, γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί σε κόθρο, τα λαδώνουμε καλά, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς για ½ ώρα ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Αν δεν βάλετε γάλα και αφήσετε σκέτα τα μανιτάρια, η πίτα σας γίνεται νηστίσιμη!

Ένα σας λέω. Η γεύση της είναι τέλεια!
Καλά να περνάτε!

Monday, March 5, 2012

Σάμαλι νηστίσιμο και σοκολατένιο

Τι σας θυμίζει το σάμαλι; Εμένα μου θυμίζει παιδικά χρόνια, σινεμά και την καντίνα του σχολείου, που το πουλούσε σε ατομικές μερίδες μέσα σε σελοφάν. Λατρεύω το σάμαλι και προσπαθώ όταν το φτιάχνω, να υπάρχει κόσμος για να το φάει, αλλιώς μπορώ να μείνω πάνω από το ταψί, μέχρι να τελειώσει, με όλες τις συνέπειες. Τελικά μου αρέσουν όλα τα γλυκά με σιμιγδάλι και μέσα σ' αυτό, είναι και το σάμαλι (ή μήπως είναι η σάμαλη; Μικρά το λέγαμε κι έτσι)!

Την Καθαρή Δευτέρα, έκανα ένα νηστίσιμο σάμαλι, με μια πετυχημένη συνταγή από το παλιό hungry. Μου έμεινε σόδα και είπα να πειραματιστώ και να κάνω σοκολατένιο σάμαλι. Είναι εξίσου νόστιμο με το κανονικό.


Σάμαλι νηστίσιμο και σοκολατένιο
Για 6-8 μικρά ατομικά φορμάκια
Υλικά
1 κούπα ανθρακούχο νερό (240 ml)
1 κούπα σιμιγδάλο χοντρό
¼ κούπας σιμιγδάλι ψιλό
2 κ. σ. κακάο
4 κ. σ. ζάχαρη
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
για το σιρόπι
¾ κούπας νερό
¾ κούπας ζάχαρη

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέκιν, το κακάο και τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ανθρακούχο νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε τουλάχιστον για μια ώρα το υλικό να φουσκώσει.
Μετά από μία ώρα, μοιράζουμε το υλικό σε 6-8 λαδωμένα μεταλλικά ή πυρίμαχα φορμάκια, ή σε ένα μικρό ταψάκι, ή σε ταψί για μάφινς με χαρτάκια στις θήκες*. Το γλυκό δεν φουσκώνει πολύ, αλλά αφήστε χώρο ώστε να μπορείτε να σιροπιάσετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά και σιροπιάζουμε το γλυκό με το καυτό σιρόπι (μοιράζουμε το σιρόπι στα φορμάκια ή το σιροπιάζουμε όλο μαζί, αν είναι σε ταψάκι).

 
Tips:
Το γλυκό το έκανα στο ταψί για μάφινς με καραμελόχαρτα. Τα καραμελόχαρτα δεν έχουν πρόβλημα με το σιρόπι. Το πρόβλημα είναι, ότι αφού σιροπιαστούν τα γλυκάκια, μετά από μερικές ώρες φουσκώνουν ακόμα περισσότερο και ανοίγουν. Οπότε, είναι καλύτερο να ψηθούν σε σταθερά φορμάκια ή σε ένα μικρό ταψάκι.

Το σιρόπι δεν θα το πάρει από την αρχή όλο. Βάλετε αρκετό σιρόπι και μόλις το πιει ξανασιροπιάστε το. Όσο κι αν σας φαίνεται πολύ, το χρειάζεται αυτό το γλυκό. Το πολύ-πολύ να κρατήσετε 2-3 κουταλιές αν σας φαίνεται πολύ.

Το σιρόπι αρχικά το είχα κάνει με 1/2 κούπα νερό και 1/2 κούπα ζάχαρη, αλλά χρειάστηκε να ρίξω παραπάνω. Όπως είπα, το θέλει το σιροπάκι του αυτό το γλυκό!

Καλή εβδομάδα!

Thursday, March 1, 2012

Μαύρα φασόλια γίγαντες σαλάτα

Εδώ και λίγο καιρό, ένα ευχάριστο νέο έμαθα! Στο νησί άνοιξε  μαγαζί με μπαχαρικά! Η πρώτη μου σκέψη: δεν θα χρειάζεται να τρέχω σε Αθήνα ή Πάτρα δηλαδή για τις προμήθειές μου; Τι καλά! Παρόλο που ζούμε σε μια σταλιά τόπο, χρειάστηκε να περάσει αρκετός καιρός για να καταφέω να πάω.


Το μαγαζί Γεύσεις και αρώματα, βρίσκεται κατάκεντρα και όντως έχει μια ποικιλία ικανοποιητική! Μπαχαρικά, βότανα, όσπρια, λικέρ, γλυκά κουταλιού, ξηροκάρπια, από όλη την Ελλάδα υπάρχουν για να διαλέξεις. Κάποια στιγμή, θα σας πω ειδικά γι΄αυτό! Στην πρώτη μου επίσκεψη, πήρα μαύρα φασόλια γίγαντες (στην πραγματικότητα σκούρα μωβ), αποξηραμένα κεράσια (μιαμ), στάρι (για κόλλυβα που  ήθελα) και κάσιους.


 Τα μαύρα φασόλια, τα οποία ήταν πολύ ελαφριά καθώς τα έπιανες, δεν τα είχα ξαναμαγειρέψει, οπότε ήθελα να μαγειρευτούν ιδιαίτερα και όχι σαν μια απλή σούπα. Έκανα μια έρευνα και πήρα ιδέες. Τα κερασάκια δεν ξέρω αν θα προλάβω να τα δοκιμάσω σε γλυκό, αφού όλο τα τσιμπολογάω. Η αδυναμία μου για κεράσια, γνωστή! Τα κάσιους, τραγανά και φρέσκα! Αλλά ας δούμε τι απέγιναν τα φασόλια!

Μαύρα φασόλια γίγαντες σαλάτα
Προσαρμοσμένη από εδώ
Υλικά
200 γρ. μαύρα φασόλια γίγαντες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το άσπρο μέρος και λίγο από το πράσινο
4 κ. σ. καλαμπόκι
2-3 ροδέλες ανανά κονσέρβας ή πορτοκάλι σε μεγάλους κύβους
½ κόκκινη πιπεριά σε κύβους
½ πορτοκαλί πιπεριά σε κύβους
αλάτι
λευκό πιπέρι
2 κ. σ. μέλι
2 κ. σ. σιρόπι από τον ανανά
3 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα αρωματισμένο με δαμάσκηνο)


Εκτέλεση
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια σε νερό.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε στο νερό που φούσκωσαν συμπληρώνοντας λίγο αν χρειάζεται (δεν χρειάζεται πολύ νερό γιατί θα τα σουρώσουμε) για μισή ώρα σε χύτρα, χωρίς αλάτι. Αν τα βράσετε σε κανονική κατσαρόλα, θα πρέπει να τρυπιούνται και να είναι έτοιμα. Παρομοίως αν τα βράσετε με τη χύτρα. Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από το πόσο καλόβραστα είναι. Στη μισή ώρα τα δικά μου ήταν έτοιμα.
Μετά, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με νερό βρύσης για να κρυώσουν.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμυδάκια, καλαμπόκι, ανανά, πιπεριές, αλατοπίπερο.
Αφού αλατοπιπερώσουμε, φτιάχνουμε το ντρέσιν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπωλάκι το μέλι, το σιρόπι του ανανά και το ξύδι και περιχύνουμε τη σαλάτα. Αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε να σταθεί για καμιά ώρα εντός ή εκτός ψυγείου.
Είναι πεντανόστιμη και ιδιαίτερη!

Καλό μήνα!