Monday, April 1, 2013

Μπισκοτάκια καρύδας

Ξεκινάω τον αγαπημένο μου μήνα με μια γλυκιά συνταγή. Μια απλή συνταγή για μπισκότα καρύδας που λατρεύει η κόρη μου.

Δεν είναι αστείο το πώς μερικά πράγματα κληρονομούνται στα παιδιά μας; Μου αρέσουν τα γλυκά που περιέχουν καρύδα και λατρεύω εκείνα τα κυλινδρικά γλυκά στικάκια καρύδας. Ακριβώς τα ίδια λατρεύει και η κόρη μου από μικρό παιδί.

Όταν είχα τα παιδιά μου μικρά, τα φώναζα να φτιάξουμε γλυκά μαζί. Έτσι έκανε η μάνα μου με μας και αγαπήσαμε την κουζίνα, έτσι έκανα κι εγώ με τα παιδιά μου.
Για να ασχολείται και η κόρη από μικρούλα (αλλά και ο γιος), είχαμε πάρει ένα βιβλίο της unisef που είχε συνταγές απ' όλο τον κόσμο. Αυτή, είναι η αγαπημένη της συνταγή από το βιβλίο.


Μπισκότα καρύδας
Υλικά
175 γρ. αλεύρι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
75 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
200 γρ. καρύδα (150-180 γρ. μέσα στο μείγμα και η υπόλοιπη για το τύλιγμα)
3 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας γάλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν.
Ρίχνουμε το βούτυρο στη μέση.
Προσθέτουμε τα 150 (ή και λίγο παραπάνω) καρύδα με τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε γρήγορα με τα δάχτυλά μας.


Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και το προσθέτουμε μαζί με το γάλα στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Το μείγμα μπορεί εμφανισιακά να σας ξεγελάσει να νομίσετε ότι δεν πλάθεται, ότι θέλει κι άλλο βούτυρο ή υγρό για να πλαστεί. Δε χρειάζεται. Θέλει μόνο λίγα λεπτάκια έτσι ώστε η καρύδα να απορροφήσει το βούτυρο, να ενωθούν τα υλικά και πλάθεται μια χαρά. Βοηθάει και το λίπος της καρύδας.


Με τα χέρια μας πλάθουμε μικρά μπαλάκια (ή μπισκοτάκια ή πυραμιδάκια). Αν κολλάει στα χέρια σας το υλικό (εμένα δε μου κολλάει), βάλτε λίγο βούτυρο.


Τα τυλίγουμε στην καρύδα, τα βάζουμε σε ταψί σε λαδόκολλα ή σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά (αν δεν έχουμε φάει πρώτα όλη τη ζύμη ενώ τα φτιάχνουμε...)


ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν έχετε τίποτα προηγούμενα με τον γείτονα, μην τα αφήσετε να ψηθούν παραπάνω από 15 λεπτά. Αν έχετε προηγούμενα βέβαια και ξεχαστείτε, είναι ιδανικά μετά για καρυδομπισκοτοπόλεμο. Αν ζείτε σε ειρηνική γειτονιά, βγάλτε τα οπωσδήποτε στα 15 λεπτά (ίσως σε κάποιους φούρνους χρειαστεί και λιγότερος χρόνος). Τα μπισκότα θα βγουν μαλακά και ίσα που θα έχουν χρυσίσει, αλλά με την ώρα σφίγγουν. Οπότε προσοχή.

Καλό μήνα!

22 comments:

  1. Κική μου είναι καταπληκτικά, μου αρέσει και το σχήμα τους πολύ!
    Ότι πρέπει για το καφεδάκι μας!
    καλή εβδομάδα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  2. Και δικό μου αγαπημένο υλικό η καρύδα Κική.
    Μου κάνει εντύπωση που λες ότι βιβλίο της Unicef είχε τέτοια συνταγή. Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον.

    Τα μπισκότα σου εκτός από νόστιμα με τα υλικά που περιέχουν είναι και πολύ ευπαρουσίαστα!

    Καλό μήνα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είχε βγάλει 2 βιβλιαράκια και τα είχαμε και τα δύο! Έτσι μπέρδευα τα πιτσιρίκια μου στην κουζίνα. Δεν ξέρω αν κυκλοφορούν πια ή αν έβγαλε άλλα!
      Καλό μήνα!

      Delete
  3. Και λίγο πιο σκληρά να έβγαιναν εγώ δε θα τα χαράμιζα για καρυδομπισκοτοπόλεμο, όσο μη ειρηνική και να ήταν η γειτονιά, χα χα!
    Μου αρέσει και μένα αρκετά η καρύδα, είναι από τα καλύτερα υλικά για κέικ και μπισκότα! Σαν κουραμπιεδάκια φαίνονται τα μπισκοτάκια σου, στρογγυλά και "χιονισμένα"!
    Καλό μήνα Κική!

    ReplyDelete
  4. Deli,νοστιμότατα,μ΄αρέσει η καρύδα!
    Καλό μήνα!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχα τα μπισκοτάκια, Κική μου! Φαντάζομαι τη γλύκα της καρύδας να πλημμυρίζει το στόμα...
    Όσο για το μπισκοτοπόλεμο, θα το έχω στα υπόψιν αν προκύψει ποτέ θέμα με κανέναν γείτονα (προς το παρόν όλοι μια χαρά είναι ευτυχώς)!
    Φιλάκια και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  6. Καλο μηνα Κικη μου!εξαιρετικα τα μπισκοτακια σου!παντα τετοιες νοστιμες λιχουδιες να μας φτιαχνεις!οχι τιποτάλλο αλλα ειναι μεγαλος φαν σου κ ο συζυγος μου ο συμπατριωτης σου...το Τζαντε παντα στην καρδια μας...φιλακια κ σε περιμενω στο δικο μου blog..Καιτη.Νεο Φαληρο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλωσήρθες!
      Ω! Πέσαμε σε ζακυθνινό; Ωραία!

      Delete
  7. Καλησπέρα Κική!!Καλό μήνα!!Τά μπισκοτάκια σου υπέροχα!!Μού αρέση η καρύδα,οπότε θά δοκιμαστούν πολύ σύντομα!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  8. Πω πω... μου θύμισες τα στικάκια καρύδας! Τα τάραζα τα άτιμα!!
    Τα μπισκοτάκια σούπερ! Απλά και πολύ νόστιμα!
    Φιλιά πολλά Κική μου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εγώ τα ταράζω ακόμα όταν μπορώ και δεν νιώθω τύψεις μετά! χαχα!

      Delete
  9. Τα απλά είναι τα ωραία!

    ReplyDelete
  10. Χαχαχα νόστιμα, γλυκά και 'αστεία' τα καρυδομπισκότα σου, Κική!!!
    Καλό μήνα ;)!!

    ReplyDelete
  11. ειναι σιγουρα αυτα τα γραμμαρια ???δεν ειναι καλα

    ReplyDelete