Wednesday, April 23, 2014

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Ένα φαγητό που μαγείρεψα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήταν αυτό που περιγράφω παρακάτω: χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι. Κλασικό νηστίσιμο φαγητό, αλλά και καλοκαιρινό λόγω του χταποδιού. Τι; Πώς; Δεν βλέπετε το καλοκαίρι να έρχεται; Ε, η αλήθεια είναι ότι έχει ξεστρατίσει λίγο και αργεί να έρθει, αλλά πού θα πάει, θα έρθει!
Η αλήθεια είναι ότι έγινε πεντανόστιμο. Ακόμα και η κόρη μου που δεν τρώει χταπόδι με ιδιαίτερη χαρά, πήγαινε και έκλεβε πηρουνιές. 

Το χταπόδι θέλει τον τρόπο του για να μείνει μαλακό και νόστιμο. Αρκεί να το βράσετε με λίγο κρασί, χωρίς καθόλου νερό και θα παραμείνει νόστιμο και μαλακό. Τα φρέσκα χταπόδια πρέπει να τα έχεις "γουλίσει" ή να έχουν παραμείνει στην κατάψυξη για να είναι μαλακά και έτοιμα για μαγείρεμα. Το ξέρετε ότι υπάρχουν ταβέρνες που κάνουν το γούλισμα σε κάδους πλυντηρίου; Μη γελάτε, είναι αλήθεια!

Εγώ, που α) ούτε ψαράς είμαι και βου) σιχαίνομαι το καθάρισμα ψαριών και μαλακίων, χρησιμοποίησα ωραιότατο χταποδάκι Καλλιμάνης που ήταν εξαιρετικό!



Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά για 3-4 μερίδες
4 πλοκάμια από χταπόδι (υπάρχει συσκευασία ΜΟΝΟ με πλοκάμια, ό,τι πρέπει για μένα δηλαδή)
½ κούπα κρασί
λίγο ελαιόλαδο (2-3 κ. σ.)
1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
μαύρο πιπέρι
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι
αλάτι


Εκτέλεση
Αφήνουμε το χταπόδι να ξεπαγώσει στη συσκευασία του.
Αφού ξεπαγώσει, το βάζουμε όπως είναι σε χύτρα ταχύτητας μαζί με ½ κούπα κρασί, κλείνουμε τη χύτρα και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά (στο 6 με διαβάθμιση 1-12) για 20 λεπτά αφού σφυρίξει η χύτρα. Αν δεν έχετε χύτρα ταχύτητας, το βράζετε σε κοινή κατσαρόλα σκεπασμένη με καπάκι για περισσότερο χρόνο, μέχρι να τρυπιέται και να είναι έτοιμο.
Στη συνέχεια και αφού ανοίξουμε τη χύτρα, σε κατσαρόλα ή βαθύ αντικολλητικό τηγάνι (χρησιμοποίησα το δεύτερο), σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την πάστα, το ζουμί από το χταπόδι, τη δάφνη, λίγο πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να κόψουμε το χταπόδι.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το χταπόδι.
Το προσθέτουμε κι αυτό στη σάλτσα που βράζει και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 10 λεπτά. Όποτε χρειάζεται προσθέτουμε νερό.
Μετά το δεκάλεπτο, προσθέτουμε το μακαρονάκι και ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε να μην κολλήσει.
Προσθέτουμε και αλάτι και αφήνουμε να βράσει όσο χρειάζεται για να γίνει το μακαρονάκι. Συνήθως δέκα λεπτά είναι αρκετά, ανάλογα το ζυμαρικό. Μην τα παραβράσετε και λιώσουν.
Σερβίρουμε ζεστό αλλά τσιμπολογάμε ακόμα κι όταν είναι κρύο ;-)


15 comments:

  1. Μου αρέσουν πολύ τα θαλασσινά με τα ζυμαρικά!!!!

    mononai.blogspot.gr
    fetoula.blogspot.gr

    ReplyDelete
  2. Κλασικό κι αγαπημένο!!

    ReplyDelete
  3. Καταπληκτικό φαγητό.
    Μα πώς θα γίνει να τρώμε παραπάνω χταπόδι από μακαρόνι?
    Πάντα αυτό ήταν το παράπονό μου... Δεν μου έφτανε το χταπόδι... ήταν πάντα πολύ λιγότερο απ΄όσο θα ήθελα...
    Κική φαίνεται πολύ ωραίο έτσι όπως το βλέπω. Καθόλου λασπωμένο.
    Μπράβο σου μαστόρισσα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαχα! Μπράβο βρε Χρυσαυγή! Πες τα! Πάντα λιγότερο το χταποδάκι σε αναλογία με το μακαοτσίνι! χαχα! 'Οντως δεν ήταν καθόλου λασπωμένο, ούτε και όταν έμεινε ώρες!
      Ευχαριστώ!

      Delete
  4. Τό αγαπημένο μου φαί Κική!!Βάζω δαφνόφυλλο καί εγώ!!Φιλάκια!!

    ReplyDelete
  5. Πολύ λαχταριστό το άτιμο! Μου αρέσει πολύ και θα το προτιμήσω!! Φιλάκια Κική

    ReplyDelete
  6. Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,Κική μου!
    http://theveggiesisters.gr/

    ReplyDelete
  7. Χρόνια Πολλά!!!
    Να έχεις υγεία και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!!!
    Πολύ νόστιμο το χταπόδι με το μακαρονάκι!!!!
    Φιλάκια
    Νεφέλη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευχαριστώ! Επίσης!

      Delete
  8. Xρόνια πολλά Κική μου να χαίρεσαι την οικογένειά σου

    Αυτό το φαγάκι είναι και τις μέρες εκτός νηστείας.
    Ετσι γίνεται μαλακό το χταπόδι και τρώγεται πιο εύκολα.
    Ασε που με το μακαρονάκι ''φτουράει'' το φαϊ και χορταίνει.
    Γεια στα χέρια σου

    Φιλιά

    ReplyDelete