Monday, November 17, 2014

Πώς φτιάχνουμε ελιές σε μπουκάλι


Βλέποντας αυτές τις μέρες να μαζεύουν ελιές έξω από το σπίτι, θυμήθηκα το ποστ που μονίμως ξεχνάω να βάλω εδώ και 3-4 χρόνια. Το βάζω λοιπόν άμεσα, μήπως σας προλάβω και προλάβετε κι εσείς ελίτσες πριν τις μαζέψουν!

Όταν ήρθε η Πέννυ στο νησί, τη σταμπάρισα αμέσως. Ήταν μια μέρα που είχε φέρει κάποιο γλύκισμα (τρουφάκια ήταν θυμάμαι) στη δουλειά. Όπα! είπα. Ποιος έφερε χειροποίητο γλυκό στο σχολείο; Η Πέννυ, μου είπαν. Οκ, σκέφτηκα. Αυτή είναι δικιά μας :-p  Και πραγματικά, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μοιραστεί πολλά γλυκά και αλμυρά μυστικά. 

Εκείνη τη χρονιά, με είχε πιάσει μανία με τις ελιές. Μάζεψα μερικές από τις δικές μας, τις τσάκισα να μάθουν και έδωσα και μερικές στην Πέννυ για να τις φτιάξει, ενώ η ίδια μου χάρισε μερικές δικές της μέσα σε ένα μπουκάλι. Καλέ τι 'ν' τούτο; αναφώνησα εγώ που δεν είχα ξαναματαδεί να φτιάχνουν ελιές σε μπουκάλι. Και μου εξήγησε τον τρόπο που έκανε η μαμά της για χρόνια.

Πραγματικά είναι ένα πολύ εύκολος τρόπος για να κάνετε ελιές, αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να τις χαράξετε ή να τις τσακίσετε. 

Προτιμήστε μικρά μπουκαλάκια του μισού λίτρου, ώστε να μη χρειαστεί να τις αδειάσετε όλες όταν αποφασίστε να τις ανοίξετε. Η Πέννυ και η μαμά της τις ανοίγουν λίγο πριν το Πάσχα, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και νωρίτερα. 

Η διαδικασία είναι απλή: Φτιάχνετε την άλμη (η βασική συνταγή ακολουθεί), γεμίζετε μπουκάλια με ελιές και τα απογεμίζετε με την άλμη. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία της παρασκευής της άλμης, μέχρι να γεμίσουν όσα μπουκάλια θέλετε. 

Περιγραφή: Πέννυ


Άλμη για ελιές σε μπουκάλι
1 λίτρο νερό
100 γραμμάρια αλάτι χοντρό ή ψιλό
1 κουτ. γλυκού καλά γεμάτη ξινό ή 1 κουτ. σούπας κοφτή

Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν το αλάτι και το ξινό [κιτρικό οξύ] στο νερό.
Γεμίζουμε το μπουκάλι με τις ελιές χωρίς να τις χαράξουμε και προσθέτουμε την άλμη.
Κλείνουμε το μπουκάλι και αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
Κάνουμε λίγη υπομονή, αρκετή υπομονή, πολύ υπομονή και δεν ανοίγουμε το μπουκάλι
παρά μετά από λίγους μήνες, προς το Πάσχα περίπου. Επιτέλους απολαμβάνουμε τις ελίτσες μας.
Είναι καλύτερα  να τις βάλουμε, μόλις τις βγάλουμε από το μπουκάλι για λίγο στο ψυγείο πριν τις σερβίρουμε για τα μεζεδάκια μας.

Tip: Oταν κόψετε το μπουκάλι μετά από τους μήνες αναμονής κρατήστε λίγη από την άλμη του μπουκαλιού, γεμίστε ένα δοχείο με καπάκι, προσθέστε και λίγο ξύδι και βάλτε εκεί τις ελιές προς κατανάλωση στο ψυγείο. Ετσι τις κρατιούνται φτιαγμένες πολύ καιρό. 

Και μια σημείωση δική μου. Όσες φορές έχω φάει τέτοιες ελιές, έχουν μια αμυδρή πικράδα. Μπορεί να φταίει η "ράτσα" της ελιάς, αλλά εγώ το αποδίδω στον τρόπο που φτιάχνονται. Όπως και να έχει, είναι ένας πολύ εύκολος και άκοπος τρόπος.

Καλή εβδομάδα!

10 comments:

  1. Τις φτιάχνουμε χρόνια έτσι. Κι εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερες μετά από 6 μήνες τουλάχιστον! Η αδελφή της μάνας μου ανοίγει κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις περυσινές της. Εμείς βάζουμε 1,5 ως 2 κουταλιές σούπας ημίχοντρο αλάτι σε κάθε μπουκάλι του 1,5 λίτρου, χωρίς να το διαλύσουμε. Διαλύεται μόνο του σιγά σιγά. Φέτος έβαλα και κλαδάκια σκίνου που ούτως ή άλλως βάζουμε σε άλλους τρόπους παρασκευής των ελιών. Άλλοι βάζουν δενδρολίβανο, σε κάθε μπουκάλι ένα κλαδάκι. Τους πηγαίνει. Και φυσικά ξινό!

    ReplyDelete
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα! Ελιές και επτάνησα πάνε πακέτο :)
    Σωστή η Vita με το δεντρολίβανο, εμείς βάζαμε πολύ συχνά και δάφνη. Και πάντα ξύδι!

    ReplyDelete
  3. Τίς είχαμε φτιάξει έτσι πρίν χρόνια!Κρατάνε πολύ!!Τώρα έφτιαξα τίς τσακιστές τήν συνταγή σου Κική!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

    ReplyDelete
  4. Καλημερα Κικη,
    ακομα μια πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση!!!
    και εμεις κανουμε ελιες δηλαδη η μαμα μου και ο πεθερος μου αλλα στο τριμηνο να μην πω και πιολιγο τις ανοιγουμε,μας αρεσουν να ειναι αρκετα πικρες!!!
    καλη βδομαδαααα!!

    ReplyDelete
  5. Για να φύγει η πικραδα να αλλαζετε καθε 15 ημέρες την αλμη. εναλαξ μια αλμη με μιση ποσοτητα αλατιου μια με κανονική. το αλατι να το διαλυετε σε χλιαρο νερο πριν γεμίσετε το μπουκαλι δηλαδη η αλμη να ειναι χλιαρή. στην αλμη με το λιγοτερο αλατι να βάζετε πιο πολυ ξινό. χρημοποιηστε καλύτερα γυαλινα δοχεια-βαζα-νταμιτζανες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωω! Σ' ευχαριστώ πολύ! Μου ΄λυσες το πρόβλημά μου!

      Delete
  6. Πράγματι, με μερικές αλλαγές της άλμης τον πρώτο καιρό οι ελιές ξεπικρίζουν μια χαρά. Τα μυρωδικά είναι τέλεια αλλά τα προσθέτουμε αφού ανοίξουμε το μπουκάλι και βάλουμε για μερικές μέρες τις ελιές στο ψυγείο, γιατί έτσι έχουν πιο καθαρό άρωμα και γεύση.

    ReplyDelete
  7. Οι ελιές στο μπουκάλι είναι ένας από τους τρόπους που φτιάχνει τις ελιές η μητέρα μου, Κική μου. Εκείνη δεν χρησιμοποιεί ξινό, από ότι ξέρω. Αργούν να γίνουν, αλλά είναι νόστιμες. Καλοφάγωτες!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  8. Καλά έκανες και το έδειξες γιατί αξίζει να φτιάχνουμε τις δικές μας ελιές. Η μητέρα μου τις κάνει τέλειες! Σφιχτές, αρωματικές και καλοδιατηρημένες.
    Φιλιά

    ReplyDelete