Monday, March 23, 2015

Τσιπούρα στο γκριλ με πουρέ μπρόκολου. Πώς να ψήσετε την τέλεια τσιπούρα στο γκριλ

Είσαστε από αυτούς τους τύπους που στο άκουσμα της λέξης σκορδαλιά, ξινίζετε μουτράκια; Και ακόμα χειρότερα, δύο φορές το χρόνο ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, να πρέπει να την υποστείτε; Ααα μη μου ανησυχείτε. Σας έχω εγώ πρόταση για άλλο φαγητό με ψαράκι πάαααρα πολύ νόστιμο. Σας έχω επίσης μυστικά, για το πώς να ψήσετε την τσιπούρα σας και γενικά ψάρια στο γκριλ, χωρίς να στεγνώσουν και να παραμείνουν νόστιμα και ζουμερά.




Ας τα πάρω με τη σειρά. Εγώ όπως ξέρετε και όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, δεν είμαι (του καθαρίσματος) του ψαριού. Μου αρέσουν τα ψάρια πολύ, αλλά επειδή τα προηγούμενα χρόνια δεν τα καθάριζα ούτε με σφαίρες, δεν τρώγαμε συχνά. Η πρόσβαση επίσης σε ψαράδικα εδώ που μένω δεν είναι εύκολη και έτσι δεν καταναλώναμε συχνά ψάρι ή έβρισκα την εύκολη λύση του κατεψυγμένου φιλέτου. Εδώ και κάμποσους μήνες, γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ φέρνει φρέσκες ΚΑΙ καθαρισμένες τσιπούρες. Όχι. Δεν θα κάτσω να το ψάξω τι ψάρια είναι και από πού προέρχονται, γιατί στο τέλος δεν θα τρώμε τίποτα έτσι. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι είναι νόστιμες!

Έτσι, εδώ και κάμποσους μήνες μια φορά την εβδομάδα τρώμε ψάρι φρέσκο. Αφού βρήκα και τον τέλειο τρόπο ψησίματος, ο άντρας μου (που ΔΕΝ είναι του ψαριού καθόλου) λέει: κοίτα να δεις που όχι μόνο τρώω ψάρι μια φορά την εβδομάδα, αλλά μ΄αρέσει κιόλας!
Συνήθως το συνοδευτικό είναι σαλάτα ή βραστά χόρτα. Προχτές πήρα μπρόκολο για να το συνοδέψουμε και σήμερα μου ήρθε η φλασιά να το κάνω πουρέ. Η προσθήκη φέτας του δίνει την έξτρα νοστιμάδα. Αν νηστεύετε, λιώστε το μπρόκολο χωρίς τυρί και νοστιμίστε το με αλάτι και λεμόνι. Να σας πω επίσης ότι άνετα αυτός ο πουρές, αν γίνει λίγο πιο αραιός μετατρέπεται σε σάλτσα για ζυμαρικά. Παλιά, σε περιόδους δίαιτας, έλιωνα λίγο από το βραστό μπρόκολο που έτρωγα με λίγη φέτα και το έριχνα πάνω από τη σαλάτα μου.


Τσιπούρες στο γκριλ με πουρέ μπρόκολου
Υλικά για 2 άτομα
2 τσιπούρες καθαρισμένες 350-400 γρ. η καθεμιά
1/2 κιλό μπρόκολο
100 γρ. φέτα
1-2 κ. σ. γάλα χαμηλών λιπαρών ή νερό 
λίγο μοσχοκάρυδο
ελάχιστο αλάτι ή καθόλου αλάτι
λίγο χυμό λεμονιού


Για τον πουρέ μπρόκολου
Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και ελάχιστο αλάτι. Μπορούμε να μην βάλουμε καθόλου αλάτι επειδή θα μπει η φέτα και να προσθέσουμε μετά αν θέλουμε.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά φουντάκια.
Βράζουμε το μπρόκολο μέχρι να τρυπιέται.
Σε μπλέντερ βάζουμε τη φέτα και το μπρόκολο σουρωμένο και τα λιώνουμε.
Αν το μίγμα μας φαίνεται πολύ πυκνό, αραιώνουμε με λίγο γάλα ή νερό ή το χυμό λεμονιού.
Βάζουμε τον πουρέ σε μπωλ, ρίχνουμε λίγο μοσχοκάρυδο και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Είναι πεντανόστιμος!

Παράλληλα ψήνουμε τις τσιπούρες. 

Το καλοκαίρι, τρώγοντας έξω σε μια ταβέρνα και θαυμάζοντας πόσο καλοψημένο ήταν το ψάρι χωρίς να έχει χάσει τα υγρά του, κατάλαβα τι ακριβώς θέλει για να παραμείνει έτσι. Τα ψάρια δεν θέλουν πολλή ώρα ψήσιμο. Θέλουν να ψηθούν μεν, αλλά να παραμείνουν ζουμερά. Δύό πράγματα πρέπει να προσέξουμε λοιπόν. 1) να ψηθούν σε δυνατή φωτιά αλλά σε σύντομο χρόνο και 2) να ΜΗΝ τα αφήσουμε μέσα στον φούρνο. Αυτό το τελευταίο ισχύει και για μπιφτέκια, μπριζόλες κλπ. Η παραμονή των ψαριών κλπ μέσα στον ζεστό φούρνο, προκαλεί αφύγρανση, οπότε καταλήγουν στο πιάτο μας στεγνά.



Για τις τσιπούρες
Πλένουμε τις τσιπούρες, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο επάνω.
Βάζουμε τις τσιπούρες και τις λαδώνουμε και από τις δύο πλευρές με το λάδι που έχουμε ρίξει πάνω στο ταψί. Συνήθως όπως τις ακουμπάω πάνω στο λάδι, τις γυρίζω και έτσι λαδώνονται.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι με μπαχαρικά και μυρωδικά ή σκέτο αλάτι.
Ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 10 λεπτά από τη μια πλευρά και 8 από την άλλη.
Σερβίρουμε αμέσως με τον πουρέ ή σαλάτα.

Μπορεί να είπα πολλά, αλλά πρόκειται για φαγητό του μισάωρου.
Καλή εβδομάδα!

5 comments:

  1. Καλημέρα Κική!!Υπέροχος ο πουρές!!
    Καταπληκτική ιδέα!!!Θά τόν δοκιμάσω!!
    Καλή εβδομάδα!!Φιλιά!!

    ReplyDelete
  2. Υπέροχες οι συγκεκριμένς τσιπούρες τις αγοράζω και εγώ!! Ο πουρές μπρόκολο θα δοκιμαστεί. Ο συνδιασμός φέτα - μπρόκολο μας αρέσει πολύ. Συνήθως το μπρόκολο το κάνω σωτέ με φέτα, ελαιόλαδο και σκόρδο στο τηγάνι γίνεται τέλειο δοκίμασε το.

    ReplyDelete
  3. ακρως χρησιμες οι οδηγιες σου περι ψησιματος!!!!
    φετα και μπροκολο φοβερη ιδεα ,θα την δοκιμασω σιγουρα!
    φιλια!!

    ReplyDelete
  4. Ανήκω σε εκείνους που με το άκουσμα της λέξης σκορδαλιά, πετάνε την.....σκούφια τους από την χαρά τους, Κική μου! Μου αρέσει πολύ! Αλλά μου αρέσουν και τσιπούρες το ίδιο και γενικώς τα περισσότερα ψάρια και θαλασσινά! Στον πουρέ του μπρόκολου θα έβαζα και εγώ φέτα για επιπλέον νοστιμιά! Γενικά όλο το πιάτο είναι δελεαστικό και με όχι πολλές θερμίδες!
    Καλή σου ημέρα.

    ReplyDelete
  5. Σε ευχαριστούμε για τις οδηγίες, και εγώ πρέπει να τα ψήνω λίγο περισσότερο στο φόβο
    μην μείνουν άψητα!!
    Ο ποερές θαυμάσιος!!

    ReplyDelete