Thursday, March 5, 2015

Γαρίδες τηγανητές

Μπορεί η νηστεία να είναι γκουρμέ; Φυσικά και μπορεί. Όμως εδώ που τα λέμε, νηστεία δεν σημαίνει να την περνάς με γαριδούλες και αστακομακαρονάδες και καλά επειδή είναι νηστίσιμα. Νηστεία σημαίνει μια γενικότερη εγκράτεια, η οποία σίγουρα δεν συνάδει με την αστακομακαρονάδα. Ή μήπως όχι;
Τεσπα, νηστεία ή όχι, οι γαριδούλες είναι αδιαμφισβήτητα από τα νοστιμότερα οστρακόδερμα που υπάρχουν, τα οποία μπορούν να μαγειρευτούν με πάρα πολλούς τρόπους.

Προτιμήστε τις φρέσκιες αντί για τις κατεψυγμένες, γιατί όπως έχω ξαναπεί, πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τις πουλάνε καθαρισμένες και προβρασμένες. Όλη η νοστιμιά είναι στο κέλυφος ή στο να τις μαγειρέψεις και να πάρεις το ζουμί ενώ έχουν το κέλυφος. Παρόλη τη συχνά τσουχτερή τιμή τους, προτιμήστε να πάρετε λίγες αλλά νόστιμες γαρίδες, παρά να έχετε χάσει τη μισή νοστιμιά.

Όλα αυτά τα νόστιμα πραγματάκια (γαρίδες, μύδια, χάβαρα/αχιβάδες), δεν θέλουν πολλή ώρα μαγείρεμα, γιατί σκληραίνουν. Μην το παρακάνετε, με όποιον τρόπο κι αν τις φτιάξετε. Αν πάρετε μεγάλες και δεν ξέρετε πώς να τις καθαρίσετε, ανατρέξτε εδώ. Αυτή τη φορά ήταν μικρές και δεν τις καθάρισα καθόλου!




Γαρίδες τηγανητές
Υλικά
γαρίδες μέτριες
αλεύρι
αλάτι
λεμόνι

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες αν χρειάζεται.
Αν είναι μικρές, δεν τις καθαρίζω καθόλου, εκτός ίσως από τα κεφάλια σε κάποιες. Αν είναι μεγάλες, κάνετε με ένα ψαλίδι ένα άνοιγμα κατά μήκος της πλάτης της και με οδοντογλυφίδα τραβήξτε το αντεράκι της. Στις μικρές δεν το κάνω καν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ είχα μέτριες γαριδούλες και καθάρισα τα κεφάλια. Οι γαρίδες γίνονται πάρα πολύ νόστιμες αν τηγανιστούν μαζί με τα κελύφη. Είναι και ο λόγος που προτιμώ τις φρέσκιες, παρά τις κατεψυγμένες και καθαρισμένες. Με τις καθαρισμένες, χάνεται η μισή νοστιμιά…
Αφήνουμε τις γαρίδες να σουρώσουν από το πλύσιμο.
Σε πιάτο βάζουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο.
Αλευρώνουμε τις γαρίδες και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Μόλις κάψει, ρίχνουμε τις γαρίδες, έτσι ώστε να χωράει μια στρώση από αυτές.
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Βγάζουμε και αφήνουμε σε χαρτί να τραβήξει το πολύ λάδι και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες γαρίδες.
Τέλος, σερβίρουμε τις γαρίδες σε καθαρό πιάτο, προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλατίζουμε και απολαμβάνουμε.

Τρέξαν σαλάκια; Γιατί εμένα τρέξαν ;-)

8 comments:

  1. Τρωγονται στο αψε σβήσε!

    ReplyDelete
  2. Η αδυναμία μου, όλα τα θαλασσινα γενικότερα τα τρώω, αλλά έτσι τηγανιτές τρώγονται σα "γαριδάκια", χαχαχα(τυχαίο το ονομα?)

    ReplyDelete
  3. Αγαπημένες!!!!Δέν σταματάς νά τρώς!!
    Καλό βράδυ Κική μου!!

    ReplyDelete
  4. τα τρωω ολα ετσι για πλακα,σαν τα ποπ κορν στο σινεμα ενα πραμα!!!
    φιλιαααααα

    ReplyDelete
  5. Αγαπημένο μου θαλασσινό!!Καλό Σ/Κ κοριτσάκι!!

    ReplyDelete
  6. Πολλά σαλάκια!!! ΣΛΟΥΡΠ! Ζηλεύωωω!!! Καλημέρα και καλή εβδομάδα, ΧΟ

    ReplyDelete
  7. Επιτέλους συνταγή με ακαθάριστες γαρίδες! Αν δεν έχουν το κέλυφος τι καταλάβαμε...? Γρούτσου γρούτσου...Εκεί είναι η απόλαυση!
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete