Monday, February 1, 2016

Τυρόπιτα Σερρών με ρύζι γλασέ

Πριν λίγο καιρό φάγαμε με τους φίλους μας και η Πέννυ έφτιαξε μια καταπληκτική τυρόπιτα. Η τυρόπιτα με ρύζι είναι παραδοσακή από τις Σέρρες. Το ρύζι, αν το βράσετε καλά όπως πρέπει, δεν καταλαβαίνετε καν αν υπάρχει μέσα στην πίτα. Ήταν από τις ωραιότερες πίτες που έχω φάει.
Η συνταγή για το φύλλο, είναι από το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες.


 Προχτές στην πίτα του χορευτικού μας την ξανάφτιαξε, αυτή τη φορά στριφτή. Ήταν ακόμα πιο ωραία και πιο νόστιμη! Δοκιμάστε τη και είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει.



Τυρόπιτα Σερρών με ρύζι γλασέ
Υλικά για μέτριο πυρέξ
Υλικά για το φύλλο
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κούπα λάδι
1 κούπα χλιαρό νερό
4 κ.. σ. χυμό λεμονιού ή ξύδι
2 κ. γ.  αλάτι
Μέσα σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τα υπόλοιπα υγρά και ανακατεύουμε.
Αν μας δυσκολεύει η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και λίγο νεράκι ακόμα. Αντιθέτως αν κολλάει, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Αφήνουμε να σταθεί ένα μισάωρο και τη χρησιμοποιούμε μετά.

Υλικά για τη γέμιση
150 γρ. γλασέ (μετρημένο άβραστο) που έχει γίνει χλιαρό ή έχει κρυώσει (περίπου 3/4 κούπας)
3 αυγά
400 γρ. τυρί φέτα
μαύρο πιπέρι
λίγο βούτυρο

Όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί η ζύμη, φτιάχνουμε τη γέμιση. Βράζουμε το ρύζι καλά και το σουρώνουμε.
Αφήνουμε να γίνει χλιαρό ή να κρυώσει και ανακατεύουμε με τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και μαύρο πιπέρι.
Ρίχνουμε τη μισή φέτα, την οποία χοντροτρίβουμε με τα χέρια μας.
Την υπόλοιπη την αφήνουμε στην άκρη.

Λαδώνουμε μέτριο ταψί, στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 4 και ανοίγουμε 2 φύλλα για κάτω και 2 για πάνω.
Στρώνουμε το ένα κάτω, λαδώνουμε ελαφρώς και στρώνουμε και το δεύτερο.
Ρίχνουμε τη γέμιση. Πάνω από τη γέμιση, χοντροτρίβουμε την υπόλοιπη φέτα.
Ανοίγουμε και τα άλλα φύλλα και τα βάζουμε από πάνω, βάζοντας πάλι λάδι ενδιάμεσα.
Πάνω από τη ζύμη, απλώνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο. Κρατάει τη ζύμη μαλακή!
Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180-190 για μισή ώρα ή μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα μας.

Tip: αν το φύλλο σας θέλετε να μοιάζει με χωριάτικη σφολιάτα, καθώς το ανοίγετε, μπορείτε να το λαδώσετε, να το διπλώσετε και όλο αυτό να το κάνετε 1-2 φορές ακόμα. Το λάδι ενδιάμεσα στις ζύμες, θα δώσει μια υπόσταση χωριάτικης σφολιάτας.

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

7 comments:

  1. Πολυ ωραια πιτα! Θα την δοκιμασω μολις μου δοθει ευκαιρια! Οσο για το φυλλο ειναι υπεροχο, το εχω γευτει με αλλη γεμιση!
    Καλο μηνα! Φιλακια!

    ReplyDelete
  2. Ιδιαίτερη τυρόπιτα αλλά γίνετε εύκολα. Καλό μήνα να έχεις.

    ReplyDelete
  3. Πολύ ωραία Κική.
    Δεν την ήξερα αυτή την τυρόπιτα. Σιγουρα θα είναι πολύ νόστιμη
    Το φύλλο φαίνεται πολύ ωραίο ;)
    Κι αυτές τι μέρες λιγουρεύομαι τυρόπιτα....

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
  4. Νόστιμη η πιτουλα σου Κική μου!!
    Καλό μήνα!!!

    ReplyDelete
  5. Αυτό τον καιρό διαβάζω βιβλίο με καταγραφή συνταγών του νομού Σερρών. Είμαι ακόμη στην αρχή της μελέτης και της εκτέλεση κάποιων.

    ReplyDelete
  6. με καταγωγη απο τις σερρες συμφωνω και επαυξανω.μηπ ως μπορειτε.να ρωτησετε τη φιλη σας απο κομοτηνη για τα χαλβαδακια που πωλουνται την περιοδο της αποκριας.εχουν απο πανω σουσαμακι.πως γινονται;σας ευχαριστω.

    ReplyDelete
  7. Πολύ ωραίο φύλλο και πολύ ενδιαφέρουσα η γέμιση, Κικίτσα! ανυπομονώ να τη δοκιμάσω! Καλημέρα, καλό μήνα, ΧΟΧΟ

    ReplyDelete