Tuesday, June 21, 2016

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Κότσι έφαγα για πρώτη φορά στην Αυστρία. Είχε πολλή πλάκα. Είχαμε πάει σε μια ταβέρνα. Αγγλικά δεν παραμιλούσανε και πεινούσαμε πολύ! Μια σερβιτόρα προχωρούσε κουβαλώντας κάτι που δεν ξέραμε τι είναι, αλλά φαινόταν ωραίο γιατί όλοι τέτοιο έπαιρναν. Με νοήματα της δείξαμε ότι θέλαμε κι εμείς ένα τέτοιο. Ήταν κότσι! Πόσο τέλειο ήταν Παναγία μου!

Από τότε δεν ξαναφάγαμε, μέχρι που ξαναέφαγα στην Αθήνα  πριν λίγο καιρό, σε μια ταβέρνα που με πήγαν οι φίλοι μου. Το κάνουν καταπληκτικό!


 Όλο σκεφτόμουν να φτιάξω στο σπίτι αλλά δεν τύχαινε. Τώρα όμως, ΚΑΙ έτυχε και πέτυχε! Χαχα!

Το κότσι, όπως και τα περισσότερα χοιρινά σε μεγάλα κομμάτια που φτιάχνω, το έκανα σε χαμηλή φωτιά, για κάμποση ώρα. Έτσι μαλακώνει μέχρι μέσα και γίνεται λουκουμάκι.


Ένα μέτριο κότσι, φτάνει με το ζόρι για 2 άτομα. Αν σας ακούγεται παράξενο, σκεφτείτε ότι κεντρικά έχει ένα μεγάλο κόκκαλο και αρκετή πέτσα. Οπότε, το καθαρό βάρος δεν είναι πολύ. Αν θέλετε να φάτε παραπάνω από 2, πάρτε ένα κότσι πάνω από 1 κιλό, ή 2 μικρότερα.

Οπότε...

Κότσι χοιρινό στη γάστρα
Υλικά για 2 μερίδες
Ένα κότσι 800-1000 γρ.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 μπουκάλι μπύρα 500 ml
αλάτι με μπαχαρικά ή αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς (δεν είναι απαραίτητος ο αέρας).
Χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού και αλατοπιπερώνουμε (την επόμενη δεν θα την χαράξω για δοκιμή, γιατί δεν έχει και πολύ νόημα αφού ψήνεται στη γάστρα).
Μέσα στη γάστρα, βάζουμε το κότσι, το σκόρδο, το φρέσκο δεντρολίβανο.
Απευθείας στο ταψί (και όχι πάνω στο κότσι) ρίχνουμε τη μπύρα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες, ανάλογα το μέγεθος του χοιρινού.
Ελέγχουμε περιοδικά αν χρειάζεται νερό. Εγώ πρόσθεσα λίγο μόνο στο τέλος του μαγειρέματος.
Ήταν θεονόστιμο!

Επιβάλλεται παγωμένη μπύρα!

2 comments:

  1. Καλημέρα, αν το αφήσεις και λίγες ώρες στη μπύρα πριν το ψήσεις θα γίνει ακόμη καλύτερο.

    ReplyDelete
  2. Πω πω τέλειο! Θέλω κότσι τώρα :)

    ReplyDelete