Monday, July 4, 2016

Ριζότο με μύδια

Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ πρόσφατα, ο Διονύσης που δουλεύει εκεί, φροντίζει να με ενημερώνει για τα νέα προϊόντα και να με προκαλεί να τα δοκιμάσω :-p


Έχουμε φέρει ρύζι αρμπόριο λέει και είναι καταπληκτικό για ριζότο. Ε, αφού είναι καταπληκτικό, να μην το δοκιμάσω;


Ήθελα το επόμενο ριζότο μου να είναι με θαλασσινά. Για γαρίδες το πήγαινα, σε μύδια μου βγήκε. Πάντως, ομολογουμένως, ήταν πάρα πολύ καλό το ριζότο με το αρμπόριο. Δοκιμάστε το!


Ριζότο με μύδια
Υλικά για 3-4 μερίδες
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
350 γρ. ρύζι αρμπόριο
200 γρ. μύδια ψίχα (χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
¼ κούπας λευκό κρασί
2 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό
περίπου 1 λίτρο νερό
1 κύβο λαχανικών
αλάτι
πιπέρι
1 κ. σ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ. σ. παρμεζάνα

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό με τον κύβο. Το νερό το θέλουμε καφτό. Δεν χρειάζεται να βράσει. Το αφήνουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας για να διατηρηθεί ζεστό.
Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε αφού ζεσταθεί το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ένα-δύο λεπτά, γυρίζοντάς το.
Προσθέτουμε και την πιπεριά και τη σωτάρουμε κι αυτή για  ένα-δύο λεπτά.
Ρίχνουμε το ρύζι και το γυρίζουμε κι αυτό στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε ένα (μεγάλο) μέρος από το νερό και το αφήνουμε να το πιει, γυρίζοντάς το πάντα με ξύλινη κουτάλα.
Συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό και να κάνουμε την ίδια διαδικασία, μέχρι να βράσει το ρύζι. Το αρμπόριο μου πήρε ίσως παραπάνω από 20 λεπτά για να βράσει.
Όταν κοντεύει να βράσει (δοκιμάζουμε περιοδικά), ρίχνουμε τα μύδια, τα οποία θα βράσουν παράλληλα με το ρύζι για λίγα λεπτά. Τα μύδια δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να βράσουν. Αντιθέτως, αν βράσουν πολύ, σκληραίνουν. Οπότε, το βάζουμε στο τέλος του μαγειρέματος.
Αφού έχουν γίνει όλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το βούτυρο και την παρμεζάνα.
Αφήνουμε να δέσουν όλα για 1-2 λεπτά ανακατέυοντας απαλά και σερβίρουμε.
Αλατοπιπερώνουμε μόνο αν χρειάζεται.



Καλή εβδομάδα!

1 comment: