Thursday, November 10, 2016

Πώς αποξηραίνουμε μήλα στον φούρνο

Η αποξήρανση φρούτων ή λαχανικών σε οικιακό φούρνο, συχνά είναι απαγορευτική, λόγω των υπερβολικά πολλών ωρών που χρειάζεται προκειμένου να αφυδατωθούν ικανοποιητικά τα φρούτα και λαχανικά.


Δεν θα μιλήσω για το κόστος, αφού τελικά η σπιτική αποξήρανση κοστίζει ακριβά, αφού χρειάζεται να καις τον φούρνο για ώρες και στο τέλος παίρνεις μια πολύ μικρή ποσότητα αποξηραμένων φρούτων. Αν κάνεις τον υπολογισμό, παίζει να βγαίνει φτηνότερα να αγοράσεις αποξηραμένα, παρά να τα φτιάξεις.


Οκ. Έτσι είναι, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει απόλυτα. Μπορείτε να έχετε αποξηραμένα μηλαράκια σε 2-3 ώρες, φτιαγμένα από τα χεράκια σας. Ένα ωραιότατο και υγιεινό σνακ για σας ή την οικογένειά σας. Για τη δουλειά, για το σχολείο, για την ώρα που θες να τσιμπήσεις κάτι γλυκό αλλά και υγιεινό.


Πώς αποξηραίνουμε μήλα στον φούρνο
Υλικά
Μήλα
Προαιρετικά:
Κανέλλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο
χαρτί ψησίματος για τα ταψιά


Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα έξω και μέσα.
Μπορούμε αν ξέρουμε ότι τα μήλα δεν είναι ραντισμένα κλπ, να τα κρατήσουμε με τη φλούδα. Μπορούμε επίσης να μην βγάλουμε το εσωτερικό.


Βοηθάει στο κόψιμο με μαντολίνο (δεν σπάνε με το κόψιμο τα μήλα) αλλά είναι και όμορφα με το αστεράκι του μήλου στη μέση. Δεν είναι ενοχλητικά μετά καθώς τα τρώμε.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψιά. Εγώ έβαλα 3 ταψιά ταυτόχρονα στο φούρνο.


Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες 4-5 χιλιοστών. Τα δικά μου τα έκοψα με μαντολίνο.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα μήλα σας με κανέλλα ή με ένα μίγμα που θα φτιάξετε με κανέλλα, γαρίφαλο και μοσχοκάρυδο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς.
Εδώ να πω ότι ξεκίνησα την αποξήρανση με 60-70 βαθμούς για να δω πώς συμπεριφέρονται. Στη μία ώρα δεν είχαν καταλάβει και πολλά. Ανέβασα τη θερμοκρασία στους 100 και κάποια στιγμή την ανέβασα στους 120. Με αυτό τον τρόπο μου πήρε πάνω από 3 ώρες. Οπότε, καλύτερα να ξεκινήσετε με 100 και αν δείτε στη μία ώρα που θα πρέπει να τα γυρίσετε ότι ακόμα είναι μαλακά, ανεβάστε στους 120 ή ξεκινήστε με 120 και χαμηλώστε στους 100 για να τα ελέγχετε.
Προσοχή: αν σας ξεφύγει ο χρόνος, τα μήλα είναι εύκολο να καούν.

Μην φοβάστε! Το παρακάτω ταψί ΔΕΝ είναι το ίδιο με το παραπάνω!


Κατά τη διάρκεια της αφύγρανσης, ο φούρνος εσωτερικά γεμίζει με υδρατμούς/νερό από τα μήλα. Ανοίγετε περιοδικά τον φούρνο να φεύγει ο ατμός και σκουπίζετε όπου συγκεντρώνεται νερό.
Είναι χαρακτηριστικό όταν γίνονται γιατί συρρικνώνονται, σκουραίνουν και λεπταίνουν. Όταν βγουν από τον φούρνο, σκληραίνουν περισσότερο και γίνονται τραγανά, ανάλογα πόσο τα έχετε ψήσει.
Αν τα θέλετε μαλακά ή τραγανά, θα πρέπει να το αποφασίσετε και να τα ψήσετε λιγότερο ή περισσότερο. Τα τραγανά θα διατηρηθούν περισσότερο από τα μαλακά.
Μετά τις 2 ώρες ψησίματος, βγάλτε ένα και αφήστε το να κρυώσει. Αν είναι ακόμα μαλακό, θέλει κι άλλο ψήσιμο. Δοκιμάστε έτσι πόσο μαλακά ή τραγανά τα θέλετε.
Αν είναι τραγανά διατηρούνται σε αεροστεγές βάζο. Τα μαλακά θα πρότεινα να μπουν ψυγείο.


Το καλό με την σπιτική αποξήρανση είναι ότι μπορείς να είσαι σίγουρη ότι δεν έχουν συντηρητικά.
Το κακό είναι ότι ψήνεις 3 ταψιά μήλα και καταλήγεις με ένα σακουλάκι τροφίμων.
Είναι ένας καλός τρόπος να καταναλώσεις μήλα πάντως!


1 comment: