Thursday, April 28, 2011

Κουίζ: Τι είναι αυτό;

Καιρό δεν έχουμε να κάνουμε κουίζ; Καιρό όμως περίμενα κι εγώ, για να σας βάλω αυτές τις φωτό για κουίζ. Μια και μετά το Πάσχα μπορούμε να αφήσουμε για λίγο τις συνταγές στην άκρη, ευκαιρία είναι να παίξουμε.

Η ερώτηση λοιπόν, είναι απλή. Πολύ απλή. Τι λουλούδι είναι αυτό; Οι πρώτες δύο φωτό, είναι του φίλου μου του Θοδωρή και η τελευταία που έκοψα για ευνόητους λόγους, είναι δική μου. Για να δούμε λοιπόν. Μπορείτε να βρείτε ποιο λουλούδι εικονίζεται σ' αυτές τις φωτό; Δεν θα δώσω καμία άλλη βοήθεια, γιατί θα προδοθώ. Θα πω μόνο, ότι είναι πασίγνωστο! Κάνετε κλικ πάνω στις φωτό για να τις δείτε καλύτερα.


Tuesday, April 26, 2011

Πασχαλιάτικο τραπέζι

Χριστός ανέστη! Χρόνια πολλά και καλά σε όλους.

Το Πάσχα ήρθε και πέρασε σαν αέρας όπως γίνεται συνήθως. Στη Ζάκυνθο το Πάσχα είναι υπέροχο και αν δεν το έχετε ζήσει, σας συστήνω μια φορά να έρθετε να δείτε πώς γιορτάζουμε εδώ. Προχτές, φάγαμε στο σπίτι μου 18 άτομα, μεγάλοι και μικροί. Φωτογράφισα ό,τι πρόλαβα, γιατί όταν ήρθε η ώρα του φαγητού έγινε ενας ψιλοπανικός και δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω τα πάντα (ειδικά ένα spread τυριού που το έφτιαξα για πρώτη φορά και το ηθελα σε φωτό και το μόνο που θα δείτε τελικά, είναι μια μπουκιά που διεσώθη)!

Μετά το φαγητό, κάναμε μια μεγάλη βόλτα σε έναν κοντινό λόγγο, και ήταν πανέμορφα!
Ελπίζω να περάσατε κι εσείς τέλεια, όπως περάσαμε κι εμείς! Και του χρόνου να είμαστε καλά!

Saturday, April 23, 2011

Κοντοσούβλι λουσμένο με μπύρα

Ξέρω, ξέρω. Είπα πως δεν θα βάλω άλλη συνταγή πριν το Πάσχα, αλλά ποιος μπορεί να πει όχι όταν του προσφέρουν συνταγή για κοντοσούβλι; Η συνταγή είναι προσφορά του site "Συνταγές για όλα τα γούστα." Ευχαριστώ!

Wednesday, April 20, 2011

Κατσίκι στη γάστρα με ξερά σύκα

Τελευταία συνταγή πριν το Πάσχα...Να κάνω και καμιά δουλειά η μαγείρισσα, να εκκλησιαστώ και λίγο, να κάνω και το πλάνο μου και τα ψώνια για τα μαγειρέματα της Κυριακής ε;

Τη συνταγή την έκανα πέρυσι ανήμερα το Πάσχα. Όσοι μπλογκάρετε, ξέρετε πολύ καλά ότι η μοίρα ορισμένων επειτειακών συνταγών, είναι αν βγαίνουν την επόμενη χρονιά. Η συνταγή δοκιμάστηκε πέρυσι και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν δεν είστε από αυτούς που ψήνουν στη σούβλα, και σας αρέσουν οι φρουτένιες νότες στα κρεατικά σας, θα τη λατρέψετε. Η Ελένη μου είχε στείλει σύκα Κύμης. Τα μισά τα έκανα λικέρ, κάποια τα έφαγα και τα άλλα τα έβαλα στο κατσίκι. ΑΝ έχετε φτιάξει λικέρ από ξερά σύκα και είναι η ώρα να το φιλτράρετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα σύκα από το λικέρ. Θα ταιριάξουν μια χαρά!

Tuesday, April 19, 2011

Τέσσερις σαλάτες-προτάσεις για το Πάσχα

Ευτυχώς λατρεύω τις σαλάτες και δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας. Τα υλικά πάντα ποικίλουν ανάλογα τα διαθέσιμα λαχανικά εποχής. Σας προτείνω 4 διαφορετικές σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε το Πάσχα. Για άλλες ιδέες, μπορείτε να δείτε δεξιά στην ετικέτα "σαλάτες".

Σαλάτα πράσινη με φράουλες, ανθότυρο και σάλτσα μουστάρδας
(ελαιόλαδο, ξύδι, μουστάρδα). Μην σας ξενίζουν οι φράουλες, γιατί δεν είναι ένα γλυκό φρούτο και ταιριάζει πολύ στα πράσινα σαλατικά.


Monday, April 18, 2011

Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλλας

Δεν θα βάλεις συνταγές πασχαλιάτικες; Με ρωτάει η Βιργινία στη φβ. Θα βάλω της λέω, αλλά όχι πολλές.
Λόγω διατροφής, δεν θέλω να φτιάχνω πράγματα καινούρια γιατί θα μπω στον πειρασμό να φάω.
Μετά σκέφτομαι, τι φταίνε οι άλλοι που περιμένουν μια συνταγούλα αν εγώ είμαι σε δίαιτα; Και κάθομαι και φτιάχνω κουλουράκια. Η Έφη, στο φβ, λατρεύει την κανέλλα και περιμένει εδώ και καιρό να βάλω κάποια μπισκότα με κανέλλα, οπότε, αποφάσισα να φτιάξω νηστίσιμα κουλουράκια κανέλλας.

Τα φτιάχνω και μου αρέσουν (έφαγα ενα, τι λέγαμε;). Την επόμενη μέρα, πήρα 30 παιδιά και τα πήγα σε 2 εργαστήρια κεραμικής να δουν πώς φτιάχνονται τα κεραμικά. Περάσαμε υπέροχα. Μωρέ πέρυσι τους είχα πάρει μπισκότα που τα πήγα στα οινοποιεία. Φέτος δεν πρόλαβα και θα πεινάνε ενδιάμεσα τόσες ώρες, σκέφτομαι. Τι κάνουμε τώρα; Αααα! Τα κουλουράκια! Και έτσι, παίρνω τα μισά κουλουράκια μαζί μου. Ευκαιρία για test drive στα κουλουράκια που δεν είχα ξαναφτιάξει. Τα παιδάκια τα τσακίσανε και τους άρεσαν πολύ. Δεν το περίμενα ομολογώ, γιατί πολλές φορές τα παιδιά έχουν μάθει στα έτοιμα και στα χειροποίητα τσινάνε. Οπότε, αφού περάσανε τις εξετάσεις, σας τα παρουσιάζω.


Νηστίσιμα κουλουράκια κανέλλας
Υλικά
(βγαίνουν 3 δόσεις περίπου)
¾ κούπας ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
1 κούπα κανελλόζουμο* (1 κούπα νερό συν 1 ξύλο κανέλλας)
1 κούπα ζάχαρη
1 κ. γ. σόδα
1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ. γ. κανέλλα
1 σφηνάκι τεντούρα ή λικέρ κανέλλας ή άλλο ποτό ή καθόλου ποτό
1 σφηνάκι χυμό πορτοκαλιού
850 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο)

Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπρίκι, βάζουμε 1 κούπα νερό και το βράζουμε μαζί με 1 ξύλο κανέλλας για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, μέχρι να βάλουμε τα άλλα υλικά στο μπωλ.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, την κανέλλα, το λικέρ, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βάζουμε το κανελλόζουμο στην κούπα και αν με το βρασμό έχει χάσει από τον όγκο του, συμπληρώνουμε με νερό, μέχρι να γίνει 1 κούπα υγρό.
Προσθέτουμε και το ζεστό κανελλόζουμο στο μπωλ και ανακατεύουμε με σύρμα.
Βάζουμε λίγο από το αλεύρι, μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά όλο το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μην παρασυρθείτε και παραβάλετε αλεύρι, γιατί θα σκληρύνουν πολύ. Πρέπει ίσα-ίσα να μπορείτε να τα πλάσετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο δικό μου φούρνο, στα μπισκότα και κουλούρια, ανεβάζω τη σχάρα ψηλά, γιατί μου τα καίει από κάτω.
Πλάθουμε κουλουράκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 14 λεπτά (στο δικό μου τόσο πήρε), στους 180 βαθμούς, σε πάνω κάτω αντιστάσεις, ή μέχρι να πάρουν λιγάκι χρώμα. Μην τα παραψήσετε, γιατί σκληραίνουν καθώς κρυώνουν, όπως όλα τα κουλούρια και μπισκότα.

Tip:
Αν θέλετε τα κουλουράκια σας να είναι πιο τραγανά και τριφτά, βάλτε 1 κούπα ηλιέλαιο και αφαιρέστε ¼ κούπας νερό από το κανελλόζουμο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το κανελλόζουμο με περισσότερα ξύλα κανέλλας ή να ενισχύσετε τη ζύμη με περισσότερη κανέλλα σε σκόνη.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Sunday, April 17, 2011

Μεγαλοβδομαδιάτικες και Πασχαλινές προτάσεις

Μερικοί φίλοι με ρωτούν αν θα βάλω νηστίσιμες και πασχαλινές συνταγές. Φυσικά και θα βάλω, αλλά μέχρι να τις βάλω, σας υπενθυμίζω παλιότερες συνταγές. Κάνοντας κλικ πάνω στο όνομα της συνταγής, μπορείτε να μεταφερθείτε εκεί. Ξεκινάω από κάποιες νηστίσιμες και καταλήγω να προτείνω γλυκά για το πασχαλινό τραπέζι και συνταγές από το βιβλίο μου!


















Όσες και όσοι έχετε το βιβλίο μου Ψωμιά και ζύμες, προτείνω πάλι να δοκιμάσετε τις παρακάτω συνταγές, όπως επίσης και τα κριτσίνια που είναι όλα νηστίσιμα, τα κουλούρια Θεσσαλονίκης και το ψωμί με μουστάρδα:

Εύκολο και νηστίσιμο σοκολατόψωμο, με ή χωρίς κακάο (στη φωτό είναι χωρίς).


Εντυπωσιάστε στο Πασχαλινό τραπέζι, με το γεμιστό ψωμί με πράσο.

Δοκιμάστε να φτιάξετε ζακυνθινή, χωριάτικη Λαμπροκουλούρα με προζύμι.


Δοκιμάστε να φτιάξετε Πασχαλινά τσουρέκια, που δεν είναι τόσο δύσκολα, όσο τα θέλουν οι φήμες.


Και φυσικά, μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε γεμιστό τσουρέκι, που γίνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τα Πασχαλινά.

Friday, April 15, 2011

Μιλφέιγ φράουλας

Να κεράσω φραουλίτσες; Ένα γλυκό που έφτιαξα πρόσφατα και σας συστήνω να κάνετε κι εσείς το Πάσχα. Μετά τα διπλομπούκια και τα κοψίδια που θα πέσουν, χρειάζεστε ένα ελαφρύ και δροσερό γλυκάκι και το γλυκάκι αυτό, είναι ό,τι πρέπει. Ήθελα να φτιάξω ένα γλυκό που να έχει φράουλες. Να μην είναι βαρύ, να είναι δροσερό, να είναι κάτι που θα μπορούμε να το φάμε μετά από ένα τραπέζι. Εγώ που το έφτιαξα, το πήγα κατευθείαν σε τραπέζι που ήμουν καλεσμένη και παρόλο που το τραπέζι είχε όλα τα καλά του Θεού (τα οποία φαγώθηκαν), μετά, οι καλεσμένοι έφαγαν ευχαρίστως ΚΑΙ αυτό. Όχι ότι θα είχαν πρόβλημα, αλλά λέμε!

Μιλφέιγ φράουλας
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ
1 λίτρο γάλα φρέσκο
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
2 κρόκους
2 κ. σ. λικέρ φράουλας
600-700 γρ. φράουλες
1 ½ πακέτο ιταλικά σφολιατίνια
1 φάκελο σαντιγί συν 200-250 ml γάλα ή 1 κρέμα γάλακτος με λίγη ζάχαρη άχνη
προαιρετικά:
2 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη ψιλή λευκή-caster sugar (αν δεν έχετε λευκή, μπορείτε να χτυπήσετε κανονική ζάχαρη στο μπλέντερ ή να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη που έχετε).

Προετοιμασία
Πλένουμε τις φράουλες, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες, εκτός από 7-10 φράουλες που τις κρατάμε για στόλισμα.
Κόβουμε προσεχτικά κατά μήκος τα σφολιατίνια στα δύο.

Εκτέλεση
Στρώνουμε μια σειρά σφολιατίνια στο πυρέξ.
Κρατάμε μία κούπα από το γάλα και ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα.
Μέχρι να ζεσταθεί, χτυπάμε σε μπλέντερ τη μία κούπα γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Όταν ζεσταθεί λίγο το γάλα, προσθέτουμε το αλάτι και το μίγμα που χτυπήσαμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα συνέχεια σε μέτρια φωτιά, μέχρι η κρέμα μας να πήξει. Μόλις πήξει, χτυπάμε τους κρόκους σε ένα πιάτο, βάζουμε λίγο από το ζεστό μίγμα της κρέμας στους κρόκους και τους ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τους κρόκους αργά-αργά πάντα ανακατεύοντας στην κρέμα μας, ρίχνουμε και το λικέρ και την αφήνουμε 2-3 λεπτά ακόμα στη φωτιά. Αποσύρουμε και ρίχνουμε τη μισή κρέμα πάνω στα σφολιατίνια.
Βάζουμε μια σειρά φράουλες, όχι κολλητά , αλλά ούτε και αραιά τη μία φέτα από την άλλη.

Τοποθετούμε άλλη μια στρώση σφολιατίνια.
Βάζουμε άλλη μια σειρά από φράουλες, αυτή τη φορά, πριν ρίξουμε την κρέμα (πράγμα που μπορούμε να κάνουμε και στην πρώτη στρώση.)
Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να στέκεται ή χτυπάμε 1 φάκελο σκόνη σαντιγύ με το ανάλογο γάλα. Εγώ δεν βάζω ποτέ όσο γάλα λέει, αλλά παραπάνω. Βάζω στην αρχή όσο γάλα λέει και μετά, όταν στέκεται, προσθέτω κι άλλο. Έτσι γίνεται πιο ανάλαφρη.
Στρώνουμε τη σαντιγύ πάνω στο γλυκό.
Κόβουμε στη μέση τις φράουλες που έχουμε κρατήσει και στολίζουμε το γλυκό, λίγο πριν το σερβίρουμε.


Το στόλισμα του γλυκού μας, μπορεί να σταματήσει εδώ. Μπορούμε όμως, να φτιάξουμε μπεζεδάκια με τα ασπράδια που έμειναν και να στολίσουμε και μ΄ αυτά το γλυκό μας. Του πάνε πάρα πολύ.

Για τους μπεζέδες, χτύπησα τα ασπράδια πολύ καλά μαρέγκα και μετά πρόσθεσα ε 2-3 δόσεις τη ζάχαρη. Στην τελευταία δόση ζάχαρης, δεν χτύπησα πολύ.
Σε ταψί, έστρωσα χαρτί ψησίματος και έβαλα κουταλιές από το μίγμα με μικρό κουταλάκι. Έψησα στους 50-60 βαθμούς για 3-4 ώρες.

Tip: Αν κάνετε τους μπεζέδες, στολίστε το γλυκό σας λίγο πριν το σερβίρετε (ακόμα κι αν βάλετε μόνο φράουλες), για να μην υγρανθούν.

Ήταν ελαφρύ, ήταν δροσερό, ήταν απόλυτα ανοιξιάτικο και ταιριάζει στο πασχαλιάτικο τραπέζι.

Καλό πσκ!

Thursday, April 14, 2011

Το χαμόγελο του παιδιού στη Ζάκυνθο

Όλοι γνωρίζουμε πιστεύω τον μη κερδοσκοπικό Σύλλογο "Χαμόγελο του παιδιού" και τη δράση του εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, δράση που ξεκίνησε από την επιθυμία ενός παιδιού, λίγο πριν φύγει από τη ζωή. Χρόνια τώρα, θαυμάζω τη δράση αυτή και την αγάπη με την οποία έχουν περιβάλλει τα παιδιά που τους έχουν ανάγκη, οι άνθρωποι που εθελοντικά δουλεύουν εκεί και ο κόσμος.

Τις τελευταίες μέρες, κυκλοφορεί στο ίντερνετ ένα email, που ενημερώνει ότι το Χαμόγελο του παιδιού κινδυνεύει να κλείσει. Δεν έδωσα σημασία αρχικά, γιατί ούτε χρόνο είχα να διαβάσω αναλυτικά, και φοβήθηκα μην είναι ένα από αυτά τα συνηθισμένα chain letters που κυκλοφορούν.

Όλα αυτά, μέχρι που σήμερα το πρωι, είδα 3 εθελόντριες από το χαμόγελο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου και τις ρώτησα τι συμβαίνει και αν πράγματι κινδυνεύει να κλείσει. Το Χαμόγελο του παιδιού, στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και την οικονομική ενίσχυση από τον κόσμο. Τελευταία, οι οικονομικοί του πόροι έχουν μειωθεί, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που πλήτει όλα τα σπιτικά. Όμως, ένας τέτοιος σύλλογος πρέπει να μείνει ενεργός. Το Χαμόγελο του παιδιού, θα βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Μάρκου μέχρι σήμερα το βράδυ τις 9.00, Πέμπτη 14 Απριλίου. Αύριο θα πάει στην Κεφαλλονιά και αν θέλετε σε ποιες άλλες πόλεις θα βρεθεί, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Μακάρι να είχα μάθει νωρίτερα το πρόγραμμα και να σας ενημερώσω νωρίτερα.
Πέρα από το ότι μπορεί κάποιος να αγοράσει κάτι από κει (όπως τη λαμπάδα του για το Πάσχα, κουλουράκια, τετράδια, πασχαλινά διακοσμητικά, πετσέτες κλπ), μπορεί κάποιος να προσφέρει χρήματα, ή, αν πιάνουν τα χέρια σας με κατασκευές ή μαρμελάδες κλπ, μπορείτε να προσφέρετε είδη προς πώληση, για τα επόμενα μπαζάρ του Χαμόγελου, επικοινωνώντας μαζί τους με email. Και για μας εδώ, να σας πω και κάτι που δεν το γνώριζα, υπάρχει γραφείο του Συλλόγου στην Κυλλήνη!!! Πράγμα που σημαίνει, ότι αν κάποιος θέλει να προσφέρει κάτι για επόμενα μπαζάρ, επικοινωνεί με το γραφείο εκεί και τα παίρνουν από το καράβι, ή τα παραδίδετε εσείς, όποια φορά περάσετε στην Κυλλήνη. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site τους. Ας τους στηρίξουμε έστω με 2-3 ευρώ προσφορά. Αυτό που για μας μπορεί να μοιάζει λίγο, γι' αυτούς δεν είναι λίγο. Ας τους στηρίξουμε!!!

Wednesday, April 13, 2011

Η Τατιάνα, το ντεκουπάζ και η απάντηση στο κουίζ

Λοιπόοοοοοοοοοοον! Σχετικά με το κουίζ για τα cupcakes. Κάνατε όλοι λάθος εκτός από την Πέννυ. Σας την έφερα. Ανοίγω μαγαζί στη Ζάκυνθο και αυτά είναι τα πειράματά μου. :-)))

Τι; Δεν με πιστεύετε; Φτουυυυυυυυυυυυυ! Ποτέ δεν ήμουνα καλή στα ψέματα!!! Οκ, οκ. Θα πω την αλήθεια! Τα υπέροχα αυτά κεκάκια είναι της Λιζ από το Liz's cupcakes. Μ΄αρέσει που δεν σας πτόησε το γεγονός ότι ΔΕΝ έφυγα από το νησί το πσκ! Όντως δεν έφυγα, αλλά ήρθαν τα cupcakes εδώ! Ένας φίλος πήγε στο Ναύπλιο και έτυχε να το μάθω, οπότε, τα κεκάκια βρήκαν το δρόμο για δω. Να σας τα συστήσω; Βανίλια-φράουλα, πραλίνα-σοκολάτα, γεύση της ζούγκλας, black forest, ξινό Μπούρτζι, βραδυνή έξοδος! Το ένα καλύτερο από το άλλο τόσο εμφανισιακά όσο και γευστικά! Όσοι απαντήσατε σωστά, όταν με το καλό βρεθείτε στο Ναύπλιο, μαζί με το κέικ που θα αγοράσετε, ζητήστε και τον καφέ που δικαιούστε αφού το βρήκατε. 25ης Μαρτίου 13: τα καλύτερα cupcakes!!! Βέβαια, οι πιο τυχερές είναι η Cathy που απάντησε σωστά και ζει στο Ναύπλιο και η Κατερίνα που έχει σπίτι εκεί και θα πάει, οπότε θα έχουν άμεσα το καφεδάκι τους! Πού θα μου πάει; Δεν θα βρεθώ κι εγώ εκεί; Θα βρεθώ!!!



Αυτή η βδομάδα, όπως βλέπετε, είναι αφιερωμένη σε δουλειές άλλων. Στα πλαίσια αυτά, ελάτε να σας γνωρίσω την Τατιάνα, η οποία ασχολείται με το ντεκουπάζ και με άλλα πολλά. Αυτά τα υπέροχα βαζάκια και μπουκάλια τα πήρα από την Τατιάνα. Δεν είναι υπέροχα; Αν ενδιαφέρεστε για τη δουλειά της Τατιάνας, επισκεφτείτε το μπλογκ της. Κατασκευάζει ό,τι θέλετε και με παραγγελία.







Άντε βρε...Τώρα που λύθηκε ο γρίφος των κέικς, πάω να φτιάξω κανένα cupcake!!!

υγ. Πήζω. Σας το 'πα;;;