Friday, December 30, 2011

Βασιλόπιτα κανείς;

Εσείς τι θα προτιμήσετε; Μια κλασική, στολισμένη με άχνη και κανελλίτσα;



 

 Ή μήπως μία στολισμένη με ζαχαρόπαστα; Εμείς πάντως, βάλαμε χερικό στην πρώτη και φυλάξαμε τη 2η για την Πρωτοχρονιά. Μόνο που θα λυπάμαι να την κόψω! χαχα!












Καλή χρονιά να έχουμε!

Thursday, December 29, 2011

Ο λόγος που βρέθηκα στην Αθήνα: Μια εκπομπή, αφιερωμένη στη Ζάκυνθο. Ετ1, ανήμερα Πρωτοχρονιάς, 3-5 το απόγευμα

Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να σας πω τι έκανα στην Αθήνα, τις 20 ώρες που έμεινα εκεί. Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε στην Αθήνα, εγώ και άλλοι ζακυνθινοί, ήταν για το γύρισμα της εκπομπής "Το αλάτι της γης", του μουσικολόγου Λάμπρου Λιάβα, που θα παιχτεί ανήμερα την Πρωτοχρονιά στο κανάλι της Ετ1, στις 3-5 το απόγευμα. Στο 2ο μέρος της εκπομπής, φιλοξενείται η Ζάκυνθος. Ένα παραδοσιακό γλέντι με χορούς από το χορευτικό μας συγκρότημα και τραγούδια από τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος. Η εκπομπή, μιλάει για τη μουσική παράδοση όλης της Ελλάδας, είναι καινούρια και έχει προβάλει ήδη τα 2 πρώτα επεισόδια.

Περισσότερες φωτογραφίες και λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ, αλλά και στη σελίδα της Ετ1 εδώ. Όσοι μένετε μακριά και δεν μπορείτε να δείτε το κανάλι, αν δεν κάνω λάθος, η εκπομπή θα προβληθεί και διαδικτυακά και μπορείτε να τη δείτε εδώ. Εγώ, συμμετέχω μαζί με το χορευτικό συγκρότημα στο οποίο είμαι μέλος, το Φιόρο του Λεβάντε, αλλά θα πω και δυο λόγια για τα ζακυνθινά έθιμα. Δεν τολμούσα να πω τίποτα, αν δεν έβλεπα το τρέιλερ στην τηλεόραση η δύσπιστη, το οποίο παίζεται από τα Χριστούγεννα! Όλοι οι απανταχού ζακυνθινοί, εκείνη τη μέρα, ας γιορτάσουμε μαζί! Ας είμαστε όλοι μαζί, αφού έχουμε την ευκαιρία αυτή, να δείξουμε και τις όμορφες πλευρές του νησιού μας!






Wednesday, December 28, 2011

Μια διαφορετική ιδέα για βασιλόπιτα

Αν δεν έχετε παραγγείλει βασιλόπιτα από τη Σκέτη Γλύκα, αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα αν θα κάνετε βασιλόπιτα κέικ ή βασιλόπιτα τσουρέκι, σας προτείνω μια τρελούλα ιδέα που μου ήρθε καθώς έκανα τα πειράματά μου για την τέλεια βασιλόπιτα. Τέλεια για μένα φυσικά. Όσοι παραγγείλατε από τη Σκέτη Γλύκα βασιλόπιτα, περιμένω και τη δική σας άποψη για το πόσο καλή ήταν.

Ενώ λοιπόν πειραματιζόμουν, σκέφτηκα να βάλω το μίγμα σε θήκες για cupcakes. Μερικά από αυτά τα στόλισα με ζαχαρόπαστα και τα πέρασα με βρώσιμο χρυσαφί χρώμα (δωράκι του αγαπημένου μου Γιάννη), έτσι ώστε να είναι απόλυτα γιορτινά. Όπως ξέρετε δεν είμαι πολύ μεγάλη fan των χρωμάτων, αλλά για μια φορά, δεν πειράζει.

 
Η πρότασή μου λοιπόν για εναλλακτική βασιλόπιτα, είναι να κάνετε cupcakes με τη συνταγή για βασιλόπιτα που έχετε (μια απλή συνταγή έχω δώσει εδώ). Μοιράστε το μίγμα σε θήκες για cupcakes και ψήστε τα κέικς για 12-14 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα tester. Μην τα αφήσετε να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Σε ένα από αυτά, θα έχετε βάλει νόμισμα και τα κέικ σας θα είναι τόσα, όσα και οι καλεσμένοι σας (συν τα επιπλέον κομμάτια που κόβετε συνήθως αν θέλετε).

Εμφανίστε τα cupcakes σας στολισμένα πάνω σε ένα δίσκο, ή δώστε τους μορφή έλατου. Μπορείτε να τα στολίσετε είτε με άχνη ζάχαρη, είτε με ένα απλό γλάσο βανίλιας ή σοκολάτας, με ζαχαρόπαστα ή αμυγδαλόπαστα, ή ακόμα με τις χιονονιφάδες που σας έδειξα εδώ).


 Αφήστε τους καλεσμένους σας να διαλέξουν το cupcake που θέλουν, αρχίζοντας πάντα από τον πιο ηλικιωμένο ή όπως συνηθίζετε να κόβετε τη βασιλόπιτα στο σπίτι σας.

Σίγουρα, άλλη χάρη έχει να κόβετε παραδοσιακά τη βασιλόπιτα, αλλά αν θέλετε μια διαφορετική νότα αυτή τη φορά στο τραπέζι σας, είναι μια καλή ιδεά! Τι λέτε;

Η Σκέτη γλύκα κι εγώ, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ανταπόκρισή σας και τις παραγγελίες σας για βασιλόπιτες. Οι παραγγελίες ήταν πολλές και μακάρι η Νίκη να είχε περισσότερα ξωτικά να τη βοηθάνε ή να ήμουν κι εγώ κοντά της και να μπορούσε να φτιάξει περισσότερες. Έτσι, όσοι επιθυμείτε ακόμα να παραγγείλετε βασιλόπιτα από τη Νίκη, μπορείτε να το κάνετε και σήμερα, Τετάρτη 28-12, μέχρι τις 6 το απόγευμα. Βασιλόπιτες μπορείτε να παραγγείλετε πάλι από αύριο, αλλά για παράδοση μετά την 1 του μήνα του καινούριου χρόνου! Σας ευχαριστούμε και πάλι!

Tuesday, December 27, 2011

Ένας τέλειος μεζές για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι: Μπρι ψητό με τσάτνεϋ δαμάσκηνο

Πίσω στη βάση μου μετά από 3 μέρες παραμονής στην Πάτρα. Η πόλη στολισμένη μεν, ο κόσμος συγκρατημένος δε, παντού τα ίδια προβλήματα. Σίγουρα αυτά τα Χριστούγεννα είναι δύσκολα για πολλούς έλληνες φέτος.
Μαγείρεψα για τους αγαπημένους μου απλά πράγματα, φάγαμε λίγο παραπάνω, είδαμε φιλαράκια, κάναμε βολτίτσες και πάλι πίσω.

Λίγες μέρες απομένουν πάλι για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Έναν πολύ εύκολο, νόστιμο, γρήγορο και γκουρμεδιάρικο μεζέ σας προτείνω να φτιάξετε για το βράδυ της παραμονής ή ανήμερα την πρωτοχρονιά: ψητό μπρι, συνοδεία κάποιου τσάτνεϋ.


Τι χρειάζεστε:
1 κομμάτι μπρι
τσάτνεϋ δαμάσκηνο ή κρεμμύδι, ή όποιο τσάτνεϋ έχετε ή σας αρέσει, σε θερμοκρασία δωματίου

Τι θα κάνετε:
Βάλτε το μπρί (χωρίς να αφαιρέσετε το άσπρο περίβλημα) πάνω σε πυρίμαχο σκεύος, μέσα στο οποίο και θα το σερβίρετε.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 120 βαθμούς.
Βάλτε μέσα το μπρι και αφήστε το να ζεσταθεί για 10-15 λεπτά.
Σερβίρετε αμέσως, με το τσάτνεϋ από πάνω, το οποίο θα έχετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο και ψωμάκι ή κράκερς. Αν έχετε τη δυνατότητα να έχετε φρεσκοψημένο ψωμί, ακόμα καλύτερα. Είναι εξαιρετικός μεζές και γκουρμεδιάρικος.
Εκείνο που θέλουμε με το μπρι, είναι να ζεσταθεί και να μαλακώσει και όχι να ψηθεί και να το μαζεύετε με το κουτάλι! Αν σας αρέσουν τα τσάτνεϋ και τα τυριά, θα το λατρέψετε!

Αν δεν έχετε τσάτνεϋ, μπορείτε να σωτάρετε κρεμμύδια ελαφρά σε ελάχιστο λάδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.

Ευχαριστώ για όλες τις ευχές που έλαβα! Δεν είχα σύνδεση εκεί και δεν έχω απαντήσει ακόμα!
Ελπίζω να περάσατε όλοι τέλεια! 


Friday, December 23, 2011

Καλά Χριστούγεννα!

Φιλαράκια, σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα να περάσετε, με υγεία, χαρά και δημιουργικότητα!


Wednesday, December 21, 2011

Μπεζέδες με άρωμα μέντας

Αυτό τον καιρό, οι περισσότεροι έχουμε κλειστεί στις κουζίνες μας για να φτιάξουμε παραδοσιακά γλυκά και να κάνουμε τα σπίτια μας γιορτινά. Αν κάνετε κουραμπιέδες, ίσως σας μείνουν ασπράδια αυγού. Πολύ το χαίρομαι όταν μένουν ασπράδια, γιατί έτσι κάνω το αγαπημένο μου γλυκό: μπεζέδες!

 
Σας προτείνω μια γιορτινή ιδέα για τους μπεζέδες σας αυτή τη φορά. Μπεζέδες με άρωμα μέντας. Αν σας αρέσει η μέντα, θα τους λατρέψετε. Αν πάλι δεν σας αρέσει, μπορείτε να βάλετε άλλο άρωμα. Εσάνς μέντας δεν ξέρω αν υπαρχει εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε το αγαπημένο σας άρωμα ζαχαροπλαστικής. Επίσης, μπορείτε να βάλετε λικέρ μέντας, μόνο που δεν θα είναι το ίδιο δυνατό με την εσάνς. Όσοι δεν έχετε καταπιαστεί ποτέ με μπεζέδες, διαβάστε όλα τα μυστικά τους εδώ και εδώ.



Μπεζέδες με άρωμα μέντας
Υλικά
4 ασπράδια
180-200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
¼ . κ. γ. εσάνς μέντας
2-3 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής




Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία 50-80 βαθμούς
Χτυπάμε τα αυγά σφιχτή μαρέγκα, να στέκεται καλά. Ξεκινάμε το χτύπημα κατευθείαν με την μεγάλη σκάλα του μίξερ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Τέλος, προσθέτουμε την εσάνς και το χρώμα
Στρώνουμε σε ταψί χαρτί ψησίματος και ρίχνουμε μικρές κουταλιές από το μίγμα (δε φουσκώνουν πάρα πολύ). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορνέ για να έχει σχεδιάκι. Τους βάζουμε στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (50-80 βαθμούς) και τους ξεχνάμε για αρκετές ώρες μέχρι να στεγνώσουν καλά.


 Αν θέλουμε να στολίσουμε τους μπεζέδες (με ζάχαρη, κουφετάκια κλπ), το κάνουμε πριν ψηθούν.
Διατηρούνται εκτός ψυγείου σε αεροστεγές κουτί ή σε περιβάλλον χωρίς υγρασία.

Monday, December 19, 2011

Πώς να φτιάξετε βρώσιμες χιονονιφάδες-cup cakes χιονονιφάδες

Η ιδέα φυσικά δεν είναι δική μου, αλλά τη βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα και παιχνιδιάρα και θέλησα να τη μοιραστώ μαζί σας. Εκείνο που πρέπει να κάνετε, είναι να φτιάξετε μια μικρή δόση royal icing και να βρείτε πατρόν από το ίντερνετ ή από παραμύθια κλπ, για χιονονιφάδες. Θα χρειαστείτε επίσης χαρτί ψησίματος και κορνέ με λεπτή μύτη.


Για να κάνετε royal icing, αν δεν φοβάστε τα ωμά αυγά, θα χρειαστείτε:
1 ασπράδι αυγού
1 1/2 κούπα (ίσως λίγη παραπάνω ή παρακάτω) κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Αν φοβάστε τα ωμά αυγά (και πολύ καλά κάνετε) και διαθέτετε παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού, αυγού θα χρειαστείτε:
2 κ. γ. σκόνη ασπραδιού
2 κ. σ. ζεστό νερό
1 1/2 κούπα κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Στην πρώτη περίπτωση, θα χτυπήσετε το ασπράδι αυγού (δεν είναι απαραίτητο να γίνει σφιχτό σαν  μαρέγκα), θα προσθέσετε το λεμόνι και τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις, θα χτυπήσετε για μερικά λεπτά και θα έχετε ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει.

Στη δεύτερη περίπτωση, θα χτυπήσετε τη σκόνη αυγού με το νερό πάλι χωρίς να γίνει απαραίτητα σφιχτή μαρέγκα και θα συνεχίσετε με τη ζάχαρη και το λεμόνι όπως παραπάνω.

Και στις 2 περιπτώσεις, μην ρίξετε τη ζάχαρη όλη μαζί. Μπορεί να μην χρειαστεί. Εκείνο που θέλουμε, είναι ένα σφιχτό γλάσο που δεν τρέχει. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το γλάσο, σκεπάστε το με βρεγμένη πετσέτα, γιατί ξεραίνεται.

Για το θέμα των ωμών αυγών: Όπου και να διαβάσετε για τα ωμά αυγά σε ιατρικά φόρουμ, θα δείτε να αναφέρεται η πιθανότητα που υπάρχει για σαλμονέλα. Παρόλο που πρώτη εγώ, τρώω ωμά αυγά από παιδί, και μάλιστα δίνω και στα παιδιά μου (απορείτε για το ωμό; Δεν έχετε φάει ποτέ το μίγμα για το κέικ ή τα μπισκότα σας; Δώσατε στα παιδιά σας; Άρα έχετε φάει κι εσείς ωμό αυγό!), δεν μπορώ να αγνοήσω την μικρή έστω πιθανότητα ύπαρξης σαλμονέλας, γι' αυτό και προτείνω τη χρήση παστεριωμένης σκόνης αυγού, την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από μεγάλα μπαχαρτζίδικα. Αν πάλι δεν φοβάστε, ή δεν έχετε σκοπό να φάτε τις χιονονιφάδες, χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού.

Βρείτε σχέδια από χιονονιφάδες. Αν κάνετε ένα ψάξιμο με τη λέξη "snowflakes" θα σας βγάλει πολλά αποτελέσματα. Προτιμήστε απλές χιονονιφάδες που να μην έχουν πολλές λεπτομέρειες, για να μην σας βασανίσουν και σπάσουν όταν στεγνώσουν και τις βγάλετε από το χαρτί.

Αποθηκεύστε τα σχέδιά σας σε ένα έγγραφο του word και τυπώστε το. Αν πιάνει το χέρι σας, απλά σχεδιάστε σε ένα φύλλο χαρτί.

Κόψτε ένα χαρτί ψησίματος στις διαστάσεις ενός ταψιού, μέσα στο οποίο θα τις αφήσετε να στεγνώσουν για ένα 24ωρο.
Κάτω από το χαρτί, τοποθετήστε το σχέδιό σας.
Με το κορνέ, σχηματίστε το σχέδιο της χιονονιφάδας και ξαναπεράστε το και 2η φορά.




Μετακινήστε το σχέδιό σας και φτιάξτε όσες χιονονιφάδες θέλετε.


Όταν τελειώσετε, σύρετε από τον πάγκο εργασίας στο ταψί το χαρτί ψησίματος με τις χιονονιφάδες. Μην φοβάστε. Δεν πρόκειται να μετακινηθούν!
Αν σας μείνει γλάσο, μπορείτε με αυτό να διακοσμήσετε μπισκότα χριστουγεννιάτικα.

Στο παρακάτω βίντεο, θα σας λυθούν οι απορίες που τυχόν έχετε για το πώς θα τις φτιάξετε. Είναι η πηγή από όπου έμαθα πώς γίνονται.



Όταν οι χιονονιφάδες στεγνώσουν, θα πρέπει να τις αποκολλήσετε απαλά για να μην σπάσουν. Συνήθως χρειάζονται 24ωρο για να σταθεροποιηθούν.

Τώρα, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε με διάφορους τρόπους.

Μπορείτε να τις βάλετε στο δέντρο σας!





Μπορείτε να διακοσμήσετε μπισκότα (αν κάνετε μικρές), τούρτες, ή να φτιάξετε εντυπωσιακά cupcakes.



Για τα cupcakes, χρησιμοποίησα τη συνταγή που έχω δώσει για υγρό κέικ σοκολάτας με κεφίρ. Γέμισα τις φόρμες για cupcakes κατά τα 3/4 και τα έψησα για 15 λεπτά περίπου. Από πάνω, έβαλα βουτυρόκρεμα που έφτιαξα με βούτυρο αγελάδος, άχνη ζάχαρη και λίγη σκόνη σοκολάτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια συνταγή για cupcake θέλετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε cupcakes με τη συνταγή σας για βασιλόπιτα. Tην επόμενη εβδομάδα, θα σας πω μια ιδέα για βασιλόπιτα-cupcake. Στο μεταξύ, μπορείτε ακόμα για λίγο να παραγγέλνετε την εντυπωσιακή βασιλόπιτά σας από τη Νίκη!

Βάλτε τις χιονονιφάδες όρθιες από πάνω για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα,




ή ξαπλωτές για εξίσου εντυπωσιακό αποτέλεσμα!




Βάλτε μουσική και ακούστε το let it snow! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ!
Τώρα, αφού αφήσατε άφωνους τους καλεσμένους σας με το καλλιτέχνημά σας, καθίστε και απολαύστε ένα snowflake chocolate cupcake!

Καλή εβδομάδαααα!


Friday, December 16, 2011

Από το μπαζάρ των γερμανίδων

Την καθιερωμένη βόλτα μας την κάναμε, όπως κάθε χρόνο. Τιμήσαμε και το γκλουβάιν και το βουρστ. Το μπαζάρ που διοργανώνουν κάθε χρόνο, έχει σκοπό να μαζέψει χρήματα για κάποιο ίδρυμα ή για κάτι τέτοιο. Δεν ξέρω αν είναι η ιδέα μου μόνο, αλλά πιστεύω ότι φέτος θα είναι η πιο δύσκολη χρονιά για τα μπαζάρ. Δύσκολη, γιατί όλοι οι έλληνες πια περνάνε δύσκολα...






Thursday, December 15, 2011

Ψαρονέφρι γεμιστό με ξυνομυζήθρα, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα

Ένα φαγητό, που μπορεί να σταθεί άνετα σε ένα γιορτινό τραπέζι, είναι αυτό που σας προτείνω σήμερα. Τα φρούτα και οι ξηροί καρποί μου αρέσουν πολύ στα φαγητά και αν σας αρέσουν κι εσάς. σίγουρα θα το αγαπήσετε!



Ψαρονέφρι γεμιστό με ξυνομυζήθρα, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα
Υλικά
3 φιλέτα χοιρινά (περίπου 1.300 γρ.)
100 γρ. ξυνομυζήθρα Κρήτης
50 γρ. κουκουνάρι
50-100 γρ. σταφίδα ξανθή
250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
10 ξερά σύκα κομμένα στα 4
1 κούπα λευκό κρασί
λίγο λάδι
αλατοπίπερο
2 κούπες νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε τα φιλέτα και τα ανοίγουμε προσεχτικά με μαχαίρι, έτσι ώστε να πλατύνουν και να χωράει η γέμιση.
Κατά μήκος, βάζουμε 3 λεπτές φέτες ξυνομυζήθρα, μια σειρά δαμάσκηνα, λίγα κουκουνάρια και λίγες σταφίδες. Όσα δαμάσκηνα μείνουν, θα τα βάλουμε στη σάλτσα.
Τυλίγουμε προσεχτικά σε σφιχτό ρολό και κλείνουμε με μεταλλικές οδοντογλυφίδες ή σπάγκο.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι.
Σωτάρουμε τα φιλέτα από όλες τις πλευρές.
Όταν σωταριστούν και πάρουν χρώμα ολόγυρα, τα σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση με το κρασί, προσθέτουμε 1 κούπα νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 30-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε άλλη μια κούπα νερό. Τα δαμάσκηνα που έχουν απομείνει τα προσθέτουμε 10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, ενώ τα σύκα μπορούμε να τα προσθέσουμε πιο νωρίς.
Όταν τελειώσει το μαγείρεμα, παίρνουμε λίγα από τα δαμάσκηνα και τα σύκα και λίγο από το ζουμί και τα λιώνουμε στο μπλέντερ για να κάνουμε μια πιο πηχτή σάλτσα αν θέλουμε.
Κόβουμε αφού κρυώσουν λίγο (για να μπορούν να κοπούν χωρίς να διαλυθούν), σερβίρουμε σε πιατέλα με τα υπόλοιπα δαμάσκηνα, σύκα και τη σάλτσα.

Μην ξεχνάμε ότι σήμερα, είναι το μπαζάρ των γερμανίδων που κατοικούν στο νησί μας! Όλη μέρα, μέχρι το βραδάκι, μπροστά από τη Νομαρχία.

Monday, December 12, 2011

Βασιλόπιτα τσουρέκι

Πάλι πίσω στη βάση μου, μετά από 20 ώρες παραμονής στην Αθήνα. Ταξίδι αστραπή και σκέτο σκότωμα, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Σύντομα θα σας πω νέα γι' αυτό.


Οι μέρες περνούν γρήγορα και πριν το καταλάβουμε, θα έχουν έρθει οι γιορτινές μέρες. Φέτος, αποφάσισα να βάλω τις γιορτινές συνταγές νωρίς, προκειμένου να κάνει όποια/ος θέλει τις δοκιμές του έγκαιρα, αν θελήσει.


Εδώ και 2-3 χρόνια, είχα φάει βασιλόπιτα-τσουρέκι από τη φίλη μου τη Χαρτ, η οποία είχε επικάλυψη αμυγδαλόπαστα. Εγώ δεν είμαι φανατική πολύ με το τσουρέκι, αλλά εκείνο, ήταν τόσο, μα τόσο νόστιμο! Δεν ξέρω αν ήταν η αμυγδαλόπαστα ή εκείνο το μοναδικό κομμάτι που είχε φέρει για να το δοκιμάσω και η παρέα το έκανε νόστιμο, αλλά από τότε, αυτή η βασιλόπιτα μου έμεινε. Από τότε, έκανα μερικές δοκιμές, χωρίς να είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Τελικά, φέτος έκανα επιπλέον δοκιμές και είχα το αποτέλεσμα που ήθελα. Αν σας αρέσουν οι βασιλόπιτες τσουρέκια, μπορείτε να βρείτε κι αυτή τη συνταγή ενδιαφέρουσα. Αν πάλι δεν σας αρέσουν, μπορείτε να βρείτε μια απλή βασιλόπιτα κέικ εδώ!




 Βασιλόπιτα τσουρέκι
(1 μεγάλη βασιλόπιτα για ταψί νούμερο 32)
Υλικά
Για το προζύμι
½ κούπα νερό χλιαρό
50 γρ. μαγιά φρέσκια
100 γρ. αλεύρι σκληρό για το προζύμι
Για τη ζύμη
200 γρ. ζάχαρη (μπορείτε να προσθέσετε 50 γρ. ακόμα)
1 κ. γ. κακουλέ σκόνη
1 κ. γ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. μαστίχα σκόνη
2 κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σε σκόνη ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αυγά
¾ κούπας γάλα καυτό
650 γρ. αλεύρι σκληρό για τη ζύμη
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό

Saturday, December 10, 2011

Χιονονιφάδες ξεμέθυστες

Θυμάστε που σας έλεγα ότι κατά τη διάρκεια του Αντβέντ στη Γερμανία φτιάχνουν πολλά μπισκοτάκια; Καλέ μην ανατριχιάζετε στο άκουσμα της λέξης "Γερμανία"! Τι φταίνε οι παραδοσιακές συνταγές αν οι πολιτικοί των χωρών τα έχουν κάνει σσσσσσσσσσσσσσ......σαν τα μούτρα τους;
Μία συνταγή γερμανική σας μεταφέρω όπως ακριβώς την έχει γράψει η Νέλλη, με το μοναδικό της τρόπο. Η φωτό με τα πολλά μπισκοτάκια είναι δική της! Τώρα γιατί τις λέω ξεμέθυστες; Γιατί θα ακολουθήσουν και οι μεθυσμένες χιονονιφάδες! Η Νέλλη τις λέει λογικές! :-) Θα σας θυμήσουν τα δικά μας κουραμπιεδάκια, τόσο σε γεύση, όσο και σε εμφάνιση.


Χιονονιφάδες 
Υλικά

250 γρ. καλή μαργαρίνη
100 γρ. αχνοζάχαρη
2 βανίλιες
100 γρ. αλεύρι
250 γρ. νισεστέ
50 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα (ασπρισμένα)
Και άχνη για πασπάλισμα



Εκτέλεση
Μαργαρίνη, αχνοζάχαρη και βανίλιες καλο χτύπημα παρακαλώ.
Το ήδη ανακατεμένο αλεύρι με το νισεστέ και τα αμύγδαλα, τα ρίχνουμε και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την ζύμη 30' στο ψυγείο (όσο χρειάζεται για να συμμαζέψουμε την κουζίνα).
Κατόπιν από την ζύμη παιρνουμε και πλάθουμε μπαλλίτσες στο μέγεθος ακαθάριστου φουντουκιού και τις βάζουμε στο ταψί.
Μ' ένα πηρουνάκι γλυκού τις πιέζουμε ελαφρά, έτσι ώστε να χαραχτούν τα ''δόντια'' του πηρουνιού. Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. (το πόσο πολύ ανήκει σε σας).

Αύριο θα ταξιδέψω στην πρωτεύουσα, για ένα 24ωρο όλο-όλο, όχι μόνη μου, αλλά με αρκετούς, σε μια ειδική αποστολή. Δεν θα δούμε κανέναν, γιατί θα είμαστε κλεισμένοι μέσα για δουλειά. Σύντομα θα σας πω νεότερα!

Καλό σκ!

Friday, December 9, 2011

Πρόσκληση-Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Η φίλη μου η Άντα Κατσαΐτου, συγγραφέας του βιβλίου Βίος Κεριωτών, μετά από πολύμηνη προσωπική δουλειά, προσπάθεια και άλλα πολλά, κατάφερε να ξεκινήσει και να οργανώσει μια παιδική βιβλιοθήκη, με τη βοήθεια του Δήμου Ζακυνθίων, της οποίας τα εγκαίνια γίνονται την Κυριακή. Καλή επιτυχία σ' αυτή την προσπάθεια!

   
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

    Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 11:00 π.μ ο Δήμος Ζακυνθίων
           ανοίγει ένα  καινούργιο παράθυρο γνώσης και ψυχαγωγίας          
                στη ζωή των παιδιών και των εφήβων του νησιού.

                             Σας προσκαλούμε να είστε όλοι στο ξεκίνημα της
                 Ξενοπούλειου Παιδικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης
                  (Μουσείο Γρηγόριου Ξενόπουλου – Οδός Γαϊτά)
           για να γνωρίσουμε στα παιδιά τον μαγικό κόσμο των βιβλίων.
                                                                                                                            Με εκτίμηση,
                                                                                                                              Ο Δήμαρχος Ζακύνθου   



Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων

“Ξενοπούλειος” Παιδική  Δανειστική Βιβλιοθήκη
                   Δήμος Ζακυνθίων

          Δεκέμβριος 2011
11 Δεκεμβρίου
Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού
«…κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της κλώθω να γυρίσει, η βιβλιοθήκη μας να ανοίξει…»

15 Δεκεμβρίου
«Λόγια και Ιστορίες για τον Άγιο Διονύσιο»
με τον Πάτερ-Δανιήλ και την κα. Λένα Σάρδη

18 Δεκεμβρίου  (11.00 π.μ)
«Θα ζυμώσουμε με τη νόνα τη κουλούρα τση γωνιάς»
Ζύμωμα παραδοσιακής ζακυνθινής κουλούρας αφήγηση λαϊκού παραμυθιού από τη νόνα…
 Καλεσμένα όλα τα παιδιά για τα πρώτα  χριστουγεννιάτικα γλυκά

20 Δεκεμβρίου  (17:30 μ.μ – 19:00 μ.μ)
«Φτάνουν τα Χριστούγεννα, ώρα να στολίσουμε!!!»
Χριστουγεννιάτικες Κατασκευές για παιδιά από 5  έως
12 χρονών

22 Δεκεμβρίου
 «…όταν τα λυκοκάντζαράκια αποφάσισαν να δοκιμάσουν τα γλύκα τση νόνας και ανέβηκαν στη γη…»
Αφήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών από την Ασημένια και την Ελένη – καλεσμένα όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά!


28 Δεκεμβρίου (18:00 μ.μ)
Η κινηματογραφική λέσχη  Ζακύνθου στη βιβλιοθήκη.
Προβολή παιδικής ταινίας στο χώρο της βιβλιοθήκης.

                 Σας περιμένουμε όλους!!!!!


                                                   Για δηλώσεις συμμετοχής
                                         στο τηλ. 26950 41181 (πρωινές ώρες)

Μπαζάρ Δρόμων Ζωής


Μεταφέρω την πρόσκληση από το μπλογκ της φίλης μου της Ξανθής! Καλή επιτυχία!


Thursday, December 8, 2011

Αλμυρή πατσαβουρόπιτα

Μία εύκολη πίτα που μπορεί να μας λύσει τα χέρια κάποια στιγμή που βιαζόμαστε να φτιάξουμε κάτι στα γρήγορα, ή όταν απλώς θέλουμε να έχουμε ένα επιπλέον πιάτο στο τραπέζι μας συμπληρωματικό. Μπορεί να γίνει με ό,τι τυριά έχουμε και μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας αρέσει.




Αλμυρή πατσαβουρόπιτα
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (τσένταρ, κασέρι, γκούντα, έμενταλ)
100 γρ. φέτα
100 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
4 αυγά
1 κούπα γάλα

Εκτέλεση
Λιώνουμε σε μπρίκι τη μαργαρίνη.
Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψάκι (π. χ. ένα κλασικό στενόμακρο πυρέξ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 βαθμούς.


Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα και όπως είναι ανοιχτά, λαδώνουμε ένα-ένα ελαφρά με τη μαργαρίνη. Τα πλισάρουμε (τσαλακώνουμε σαν βεντάλια) και τα τοποθετούμε ένα-ένα στο ταψί ξεκινώντας από τη μια πλευρά και γεμίζοντας προς την απέναντι.
Αφού κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα (αν μείνει βούτυρο το ρίχνουμε από πάνω ή στις άκρες), ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα τα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπωλ τα αυγά ελαφρά με το γάλα και τα ρίχνουμε κι αυτά πάνω από τα φύλλα, να πάνε παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, στους 180-190 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φύλλα.

Tip: Αν δεν έχουν βραχεί καλά τα φύλλα από βούτυρο ή από το γάλα, θα μοιάζουν άψητα. Πλισάρετε μεν τα φύλλα, αλλά μην τα στριμώξετε υπερβολικά, ώστε να περάσει το υγρό μέχρι κάτω.

Tuesday, December 6, 2011

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού

Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, θέλω να δοκιμάσω πολλές συνταγές. Να πειραματιστώ, να φτιάξω και να ξαναφτιάξω μέχρι να έχω το αποτέλεσμα που θέλω. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνω όμως (ξέρω εδώ που τα λέμε ;-) ) και όταν φτάνει εκείνη η ώρα, όχι χρόνο για δοκιμές δεν έχω, αλλά ούτε για τα απαραίτητα. Πέφτουν μαζί πολλά.


Είναι η εποχή που έχει πολλή δουλειά στο σχολείο, φτιάχνω κουλούρες για δώρα, (φυσικά με συνταγή από το βιβλίο μου Ψωμιά και Ζύμες-και όποιος δεν έχει δοκιμάσει χάνει), φτιάχνω όλο και κάποιο γιορτινό γλυκό, πέφτει και η γιορτή του γιου μου και μου πέφτουν τελικά πολλά. Πέρυσι λοιπόν, αφού για άλλη μια φορά την πάτησα και δεν πρόλαβα να κάνω όσες δοκιμές ήθελα, είπα πως του χρόνου, θα άρχιζα τις δοκιμές από τον Αύγουστο!!! Γελάτε; Μην γελάτε! Σοβαρολογώ. Οκ. Ο Αύγουστος είναι ένας ζεστός μήνας, κατά τον οποίο κανένας δεν έχει μυαλό να κλειστεί μέσα. Έτσι κι εγώ. Οπότε, άρχισα τις δοκιμές μου στο τέλος Σεπτεμβρίου! Μην γελάτε λέμε! 27 Σεπτεμβρίου έφτιαξα το πρώτο μου gingerbread house. Ακολούθησαν άλλα 2 μέσα στις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, ήταν από τις συνταγές που χρόνια ήθελα να δοκιμάσω!



Το άλλο που ήθελα οπωσδήποτε να δοκιμάσω, ήταν να φτιάξω κουραμπιέδες νηστίσιμους που να θυμίζουν όμως κουραμπιέδες και όχι μπισκότα! Έκανα 3 διαφορετικές συνταγές. Αναμφισβήτητα, αυτή με το λάδι ήταν η καλύτερη. Με μαργαρίνη θυμίζουν μπισκότα. Η 3η συνταγή, περιείχε και λίγο νερό, για να μην είναι πολύ λαδένιοι. Κι αυτή καλοί ήταν. Θα κάνω και 4η δοκιμή όοοοοοταν έχω χρόνο, δηλαδή μάλλον του χρόνου το Σεπτέμβριο! χαχα!

Τρεις ακόμα συνταγές που δοκίμασα, ήταν η βασιλόπιτα κέικ, μυρωδάτη και ζουμερή (είναι αυτή που η σκέτη γλύκα φέτος θα στολίσει για βασιλόπιτες, η βασιλόπιτα τσουρέκι και cake pops. Οι δύο τελευταίες συνταγές, έρχονται σύντομα στη μικρή κουζίνα. Είπαμε: έχουμε μπει σε κλίμα εορταστικό!

Άντε..Καιρός να δούμε τους κουραμπιέδες! Τι λέτε; Πάμε;


Νηστίσιμοι κουραμπιέδες λαδιού
Υλικά
¾ κούπας λάδι (1/2 κούπα ηλιέλαιο + ¼ κούπας ελαιόλαδο)
2 κ. σ. άχνη ζάχαρη
1 κ. σ. μπράντυ
1 βανίλια
2 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
¼ κ. γ. μαγειρική σόδα
80 γρ. αμύγδαλο ψημένο και χοντροκομμένο (όχι ασπρισμένο)
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς σε πάνω κάτω αντιστάσεις.
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα ή με το χέρι μας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που να πλάθεται.
Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πατικώνουμε απαλά, κάνοντας μια γουβίτσα στο κέντρο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε για 20 λεπτά. Μόλις βγουν από το φούρνο, αφήνουμε να περάσουν 5 λεπτά και αχνίζουμε. Αν βγάλουν λάδι στη ζάχαρη (πολύ πιθανό), ξανα-αχνίζουμε την επόμενη μέρα.

Tip: ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, την υγρασία κλπ, μπορεί να πάρει λιγότερο ή περισσότερο αλεύρι.

Χρόνια πολλα σε όλους και όλες που γιορτάζουν σήμερα!