Monday, December 31, 2012

Τις καλύτερες ευχές μου για τη νέα χρονιά!

Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία σε όλους! Να είμαστε καλά για να αντέχουμε! Και μια και είμαστε σε μπλογκ μαγειρικό, εύχομαι όλοι να είμαστε σε θέση να έχουμε τα απαραίτητα στο τραπέζι μας! Καλή χρονιά σε όλους!


Thursday, December 27, 2012

Δαμάσκηνα με μπέικον

Χρόνια πολλά και καλά. Λίγες μέρες στην Πάτρα για Χριστούγεννα, με κράτησαν μακριά από ίντερνετ. Επιτέλους στο σπιτάκι μου και πάλι. Ελπίζω να περάσατε όλοι καλά!

Ένα νόστιμο μεζεδάκι σας προτείνω για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι σας και όχι μόνο γι΄ αυτό!
Τη συνταγή αυτή την έμαθα από τη φίλη μου την Πέννυ. Δύο υλικά όλα-όλα, αλλά φτιάχνουν ένα τέλειο ορεκτικό!



Δαμάσκηνα με μπέικον
Υλικά
Δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
Μισή λωρίδα μπέικον για κάθε δαμάσκηνο
Οδοντογλυφίδες

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 190-200 βαθμούς
Τυλίγουμε κάθε δαμάσκηνο με μισή φέτα μπέικον και την στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. Τοποθετούμε τα δαμάσκηνα σε ταψάκι με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε στο γκριλ (στους 200 βαθμούς αν έχετε επιλογή για θερμοκρασία) για 5-8 λεπτά.
Προσοχή να μην παραψηθούν και στεγνώσουν γιατί τα παραψημένα θα μοιάζουν κάπως έτσι:


Μπορεί να γίνει και σε φούρνο μικροκυμάτων, σε πολύ πιο σύντομο τρόπο. Αυτά στην πρώτη φωτό, είναι φτιαγμένα σε φούρνο μικροκυμάτων, έτσι όμως γίνονται και σε κανονικό φούρνο αν δεν παραψηθούν!

Friday, December 21, 2012

Χριστουγεννιάτικος κορμός

Αυτές τις μέρες, σκεφτόμουνα τι γλυκό να βάλω στο μπλογκ για τα Χριστούγεννα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και αρκετό καιρό, αποφεύγω να φτιάχνω πολλά γλυκά στο σπίτι, για να μην υπάρχουν πειρασμοί. Φτιάχνω μεν, αλλά όχι κάτι που θα ήταν ιδανικό για Χριστούγεννα. Και χτες, μου ήρθε η φλασιά. Να προτείνω κάτι που να είναι χριστουγεννιάτικο, αλλά που θα το εξαφανίσει σύντομα η οικογένεια γιατί θα τους αρέσει όταν θα το φτιάξω.



Κάτι ανάλογο είχα φτιάξει εδώ και καιρό με συνταγή της Μάρας. Κάτι ανάλογο είναι και το σημερινό που σας δείχνω. Όχι, όχι! Αυτό που βλέπετε στις φωτό, φυσικά και δεν είναι δική μου ιδέα. Αν κάνετε ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ, θα βρείτε πάρα πολλές ιδέες διακόσμησης παντεσπανιού. Όμως μη μου πείτε ότι δεν είναι εντυπωσιακό;



Πιο πολύ λοιπόν θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ιδέα και την υλοποίηση, παρά τη συνταγή. Συνταγή για παντεσπάνι, μπορείτε να χρησιμοποιήστε όποια θέλετε ή όποια έχετε και τη θεωρείτε πετυχημένη. Γέμιση μπορείτε επίσης να βάλετε ό,τι θέλετε: μους σοκολάτα, κρέμα κάστανο, μια απλή σαντιγύ ή μια ενισχυμένη με κράνμπερις, ξηροκάρπια, κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ό,τι βάζετε συνήθως.

Για παντεσπάνι και γέμιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συνταγή από εδώ:

Όλο το θέμα είναι πώς θα κάνουμε τη διακόσμηση εξωτερικά στο παντεσπάνι.
Θα χρειαστείτε κόκκινο και πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, ή ό,τι χρώμα θέλετε εσείς.



Φτιάξτε το υλικό για το παντεσπάνι.
Στρώστε χαρτί ψησίματος σε ρηχό ταψί φούρνου, βουτυρώστε το και αλευρώστε το.

Για τα σχεδιάκια, κάποια σάιτ προτείνουν να ζωγραφίζετε σε ένα απλό χαρτί το θέμα που θέλετε και να το έχετε σαν οδηγό κάτω από το χαρτί ψησίματος όταν θα θελήσετε να το σχεδιάσετε. Επειδή όμως εγώ βουτύρωσα και αλεύρωσα το χαρτί, κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, οπότε σκέφτηκα άλλη πατέντα:
Πάρτε ένα κουπ πατ και ακουμπήστε το πάνω στο αλευρωμένο χαρτί. Κινήστε το ελαφρώς και σταθερά, έτσι ώστε να αφήσει το αποτύπωμά του.


Τώρα ήρθε η ώρα της ζωγραφικής.
Πάρτε μιάμιση κουταλιά σούπας από το άσπρο μίγμα για το παντεσπάνι και ρίξτε ενάμιση κουταλάκι του γλυκού αλεύρι και 1-2 σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Το αλεύρι το ρίχνουμε αν χρειάζεται για να είναι πυκνό το μίγμα και να μην τρέχει. Ανακατέψτε, βάλτε το σε κορνέ με πολύ λεπτή μύτη και σχεδιάστε τα δεντράκια.
Βάλτε το ταψί στην κατάψυξη (προϋποθέτει να χωράει!)

Πάρτε μισή κουταλιά σούπας πάλι από το μίγμα, προσθέστε 1/4 κ. γ. αλεύρι και 1-2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Βγάλτε το ταψί από την κατάψυξη, σχεδιάστε μπάλες στο δεντράκι σας και αφήστε πάλι το ταψί στην κατάψυξη για 20-30 λεπτά.

Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού περάσει ο απαραίτητος χρόνος, βγάλτε το ταψί και ρίξτε απαλά το υπόλοιπο μίγμα πάνω από τα σχεδιάκια σας. Φροντίστε να καλύψετε πρώτα αυτά και μετά το υπόλοιπο του ταψιού, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να απλώσετε το μίγμα και χαλάσουν. Αν έχουν παγώσει, δεν χαλάνε. Μη φοβάστε. Ακριβώς γι΄ αυτό κάνουμε το πάγωμα στην κατάψυξη.

Ψήστε το για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα ελαφρώς. Μην το παραψήσετε γιατί θα σπάει στο τύλιγμα. Βγάλτε το αφού ψηθεί και αφήστε το να κρυώσει για 5 λεπτά.

Απλώστε μια πετσέτα κουζίνας στον πάγκο σας και πασπαλίστε τη ελαφρώς με άχνη ζάχαρη.

Πιάστε το παντεσπάνι από το χαρτί ψησίματος και αναποδογυρίστε το πάνω στην πετσέτα. Τα σχεδιάκια σας θα έχουν βγει από πάνω και πρέπει να γυρίσετε άλλη μια φορά το παντεσπάνι, ώστε να βρεθούν από την κάτω πλευρά (από την εξωτερική δηλαδή πλευρά). Γυρίστε το προσεχτικά και αποφασιστικά με τα χέρια σας.
Τυλίξτε το παντεσπάνι μαζί με την πετσέτα σε ρολό και αφήστε το έτσι μέχρι να κρυώσει. Το τύλιγμα με την πετσέτα, βοηθάει να μην σπάσει το παντεσπάνι μετά, όταν θα το τυλίγετε και φυσικά να μην κολλήσει η μια πλευρά με την άλλη.

Το παντεσπάνι μετά το ξετύλιγμα

Φτιάξτε τη γέμιση.

Ξετυλίξτε το παντεσπάνι και γεμίστε το με ό,τι θέλετε. Μην το παρακάνετε με τη γέμιση γιατί θα βγει από τις άκρες.

Τυλίξτε το, μεταφέρετέ το σε πιατέλα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να το σερβίρετε.

 

Κλείνοντας αυτό το ποστ, θέλω να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα! Να περάστε καλά με τους αγαπημένους σας, να έχετε υγεία και  όλα τα καλά στο τραπέζι σας!

Wednesday, December 19, 2012

Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι

Αν στο γιορτινό σας τραπέζι έχετε σκοπό φέτος να συμπεριλάβετε χοιρινό, τότε σας προτείνω το φαγητό αυτό. Αν αγαπάτε τη μπύρα, θα το λατρέψετε. Η επίγευση που αφήνει, είναι μπύρας και δεντρολίβανου.


Χοιρινά μπριζολάκια ή τηγανιά, με μπύρα και γιαούρτι
Υλικά για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
8 χοιρινά μπριζολάκια ή 1 κιλό τηγανιά (χοιρινό μπούτι)
1-2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτάκι μπύρα 330 ml
1 κ. γ. ροζ πιπέρι
1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 0% των 150 γρ.
νερό
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει.
Αν βάλουμε τηγανιά, την κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι και λίγο νεράκι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγα λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να ασπρίσει το κρέας από όλες τις μεριές. Όταν εξατμιστεί το νερό, προσθέτουμε το λάδι και γυρίζουμε το κρέας για 5 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μπύρα. Η μπύρα θα αφρίσει. Μην σας απασχολήσει.
Αφήστε να κατακάτσει ο βρασμός και να περάσει λίγη ώρα και ξαφρίστε όσο μπορείτε με προσοχή, για να μην φύγουν στο ξάφρισμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ροζ πιπέρι και νερό (μετρήστε με το κουτάκι της μπύρας) και αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Αν χρειαστεί, ξαναπροσθέτουμε νερό.
Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με αρκετό νερό.
Κατά το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε αλατοπίπερο.


Δοκιμάζουμε το φαγητό μας αν είναι έτοιμο.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το γιαούρτι και το ανακατεύουμε με σύρμα.
Παίρνουμε ζουμί από το φαγητό και το προσθέτουμε στο γιαούρτι, ανακατεύοντας με σύρμα για να ομογενοποιηθεί και να μην κάνει σβωλάκια το γιαούρτι.
Ρίχνουμε όσο περισσότερο υγρό μπορούμε.


Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε πάνω του το γιαούρτι.
Μην βάλετε πάλι το φαγητό στη φωτιά, γιατί θα κόψει το γιαούρτι.
Σερβίρουμε αμέσως με σαλάτα και φρέσκο ψωμί.

Monday, December 17, 2012

Κις λορέν

Ενας συμμαθητής του γιου μου, συχνά-πυκνά μου "κολλάει" για το τι θα του φτιάξω. Ένα διάστημα με βασάνιζε κάθε φορά που με έβλεπε για να του φτιάξω κις λορέν. Μας έφτιαχνε η δασκάλα μου, μου έλεγε. Και επειδή σου έφτιαχνε η δασκάλα σου βρε πουλάκι μου πρέπει να βασανίζεις εμένα τώρα; του έλεγα εγώ. Χαχα! Άσε που δεν έχω ξαναφτιάξει κις λορέν ποτέ μου!
Από τα πολλά βασανιστήρια ποτ μου έκανε, στο τέλος υπέκυψα. Διάβασα καμιά δεκαριά συνταγές για κις λορέν και αποφάσισα να κάνω τα εξής και σας συστήνω να την κάνετε κι εσείς τώρα στις γιορτές!


Κις λορέν
Υλικά για τη βάση
250 γρ. αλεύρι (έβαλα για όλες τις χρήσεις και σκληρό μαζί)
125 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο κρύο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1 κ. σ. παγωμένο νερό
για τη γέμιση
300 ml κρέμα γάλακτος 18%
3 αυγά
200 γρ. ανάμικτα τυριά τριμμένα (τσένταρ, γκούντα, έμενταλ, μοτσαρέλα)
200 γρ. μπέικον καπνιστό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα πιπέρι


Εκτέλεση
Σε ένα μικρό μπωλάκι, χτυπάμε το αυγό με το νερό. Μέσα σε μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια.
Τρίβουμε το μίγμα με τα δάχτυλα γρήγορα, για να μην ζεσταθεί.
Αφού ανακατευτεί το βούτυρο με το αλεύρι, προσθέτουμε το αυγό με το νερό λίγο-λίγο, μέχρι η ζύμη μας να έχει ενιαία μορφή, αλλά όχι λασπωμένη.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη κα τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μέσα σε ένα πιάτο ή μπωλ, χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι. Αν έχουμε σκοπό να ψήσουμε την τάρτα αμέσως, βάζουμε κι αυτό το μίγμα το ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη η ζύμη.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον αφαιρώντας τα ορατά λίπη. Μπορούμε αν θέλουμε να φύγουν καλύτερα τα λίπη να το σωτάρουμε και να πετάξουμε το λίπος που θα βγάλει, ή ακόμα και να το βράσουμε. Εγώ απλά πέταξα τα ορατά λίπη όσο μπορούσα.
Για τα τυριά χρησιμοποίησα έτοιμο μίγμα τριμμένων τυριών. Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε έμενταλ και γραβιέρα, ή ένταμ ή κάποιο συνδυασμό τυριών που επιθυμείτε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με πλάστη ή με το χέρι μας, πάνω σε ταρτιέρτα διαμέτρου 30 εκατοστών, φροντίζοντας να πιάσει η ζύμη και λίγο από τα τοιχώματα.
Προσθέτουμε πάνω στη ζύμη το μπέικον, τα τυριά και από πάνω το μίγμα με τα αυγά.


Σ’ αυτή τη φάση, άφησα την τάρτα στο ψυγείο 2-3 ώρες και την έψησα αργότερα.
Μπορείτε όμως να την ψήσετε αμέσως, στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφήστε τη για 10 λεπτά ακόμα μέσα σε σβηστό φούρνο και σερβίρετε.

Καλή εβδομάδα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες! Σήμερα γιορτάζει το νησί μας!

Friday, December 14, 2012

Spread τυριού - Άλειμμα τυριού

Αυτό το άλειμμα τυριού το έχω κάνει δύο φορές και απέκτησε φανατικούς οπαδούς και τις δύο φορές. Η διακόσμησή του εξωτερικά είναι ευέλικτη και μπορείτε να βάλετε ό,τι σας αρέσει ή ό,τι ταιριάζει στην εποχή που το κάνετε.


Την πρώτη φορά που το είχα κάνει, εξωτερικά είχα βάλει μόνο μαϊντανό και ξηροκάρπια. Από τη φούρια του τραπεζώματος, ξέχασα να το φωτογραφήσω. Σώθηκε μόνο μια μεριδούλα, η οποία φωτογραφήθηκε την επόμενη μέρα. Η φωτό παρακάτω επίσης από την παρασκευή του, είναι από την πρώτη φορά.


Τη δεύτερη φορά προνόησα και το φωτογράφησα στα καλύτερα του, πριν ανάψουν τα πηρούνια! :-) Ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό στην εμφάνιση γιατί έβαλα επιπλέον σταφίδες, κράνμπερις κλπ. Ήταν πεντανόστιμο!


Spread τυριού
Υλικά
100 γρ. μπλε τυρί ή ροκφόρ
400 γρ. τυρί κρέμα
50 γρ. ανθότυρο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κ. γ. μουστάρδα (όχι σκόνη, την έτοιμη)
λίγες σταγόνες soya sause
λίγο λευκό πιπέρι
για το τύλιγμα
½ μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο (κρατήστε λίγο για μέσα)
20 γρ. φουντούκια αλεσμένα
20 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα (χρησιμοποίησα φιλέ την 1η φορά)
προαιρετικά:
κράνμπερις
σταφίδες


Προετοιμασία-εκτέλεση
Τρίβουμε τα ξηροκάρπια, τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε και στεγνώνουμε τον μαϊντανό. Κρατάμε λίγο από τον ψιλοκομμένο, για να τον προσθέσουμε μέσα στο μίγμα του τυριού.
Χτυπάμε σε μπλέντερ τα τυριά, έτσι ώστε να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Αν δυσκολεύονται στο μπλέντερ, το κάνουμε τμηματικά ή τα λιώνουμε με πηρούνι στο μπωλ που θα τα αναμίξουμε.
Μεταφέρουμε τα τυριά σε μπωλ και μέσα εκεί ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, λιώνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε πιπέρι, λίγες σταγόνες soya sause, τη μουστάρδα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και πάνω από αυτό, στρώνουμε ένα κομμάτι μεμβράνη.
Πάνω στη μεμβράνη σκορπάμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα ξηροκάρπια.
Βάζουμε κουταλιές από το μίγμα στο κέντρο της μεμβράνης και κατά μήκος.


Αφού βάλουμε όλο το υλικό, σπρώχνουμε το ρολό με τη βοήθεια του αλουμινόχαρτου, έτσι ώστε να κυλήσει πάνω στον μαϊντανό και τα ξηροκάρπια και να κολλήσουν από όλες του τις πλευρές.
Τυλίγουμε σφιχτά το spread με τη μεμβράνη και μετά με το αλουμινόχαρτο, κλείνοντας καλά τις άκρες του.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ή ακόμα καλύτερα για όλη τη νύχτα.

Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, ξετυλίγουμε και το «αδειάζουμε» σε μακρόστενη πιατέλα.

Η υφή του δεν είναι σκληρή, ούτε σκληραίνει ιδιαίτερα στο ψυγείο. Αν θέλετε να είναι πιο συμπαγές, βάλτε λιγότερο τυρί κρέμα. Όπως όμως το λέει το όνομά του, είναι άλειμμα. Και μάλιστα πεντανόστιμο.

Ό,τι υλικό δεν σας αρέσει, απλά αφαιρέστε το. Ό,τι πιστεύετε πως του πάει, προσθέστε το. Εγώ πρόσθετα υλικά καθώς το έφτιαχνα και με οδηγούσε η γεύση μου, όταν το έφτιαχνα για πρώτη φορά.

Παρόλο που πίστευα ότι θα καταναλωθεί μόνο από μεγάλους, καταναλώθηκε ευχάριστα και από τα παιδιά. Πήγαινε τέλεια με το ψητό και τις πατάτες του και ακόμα πιο τέλεια με τα ζυμωτά ψωμιά που είχα φτιάξει.

Αν δεν το βγάλετε σε κάποιο τραπέζι, προσφέρετέ το με κριτσίνια, φρεσκοψημένο ψωμί, στικς λαχανικών και παγωμένη μπύρα, ένα βράδυ που θα έχετε φίλους στο σπίτι. Είναι ευέλικτο και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.

Wednesday, December 12, 2012

Σαλάτα πράσινη και γιορτινή με αχλάδι και ντοματίνια

Μια νηστίσιμη συνταγή, μια ενάρετη σαλατίτσα, η οποία όμως μπορεί να σταθεί στο γιορτινό μας τραπέζι επαξίως. Τη φτιάξαμε πρόσφατα και ήταν πεντανόστιμη όντως!


Σαλάτα γιορτινή
Υλικά
πράσινη σαλάτα (χρησιμοποίησα άισμπεργκ)
ρόκα
1 αχλάδι
ντοματίνια βελανίδια
ελαιόλαδο
κρέμα μπαλσάμικο
αλατάκι δεν έχει, μην το ψάχνετε :-)

Θέλετε και εκτέλεση;
Πλένουμε τη σαλάτα, κόβουμε το άισμπεργκ (ή ό,τι πράσινη σαλάτα βάλετε) και τη ρόκα και τα τοποθετούμε σε σαλατιέρα.
Στολίζουμε με τα ντοματίνια κομμένα κάθετα στα 2 ή σε φέτες και με το αχλάδι κομμένο σε όγδοα.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο και κρέμα μπαλσάμικο. 


Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις!

Monday, December 10, 2012

Νηστίσιμα σοκολατάκια με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (βραχάκια ή ανώμαλα)

Ομολογώ ότι άλλη συνταγή είχα σκοπό να βάλω και άλλη βάζω. Επειδή πολλοί νηστεύουν, είπα να βάλω μια πιο...ενάρετη συνταγή και να αφήσω την αμαρτωλή που είχα σκοπό να βάλω για την επόμενη φορά. Τώρα βέβαια, τι ενάρετη συνταγή είναι αυτή που τη λένε "ανώμαλα", ο Θεός ξέρει! χαχα!

Δεν θα πω κάτι καινούριο σήμερα. Αντιθέτως θα πω για την πιο γνωστή, πιο εύκολη, πιο συνηθισμένη και πιο ευέλικτη συνταγή για σοκολατάκια που υπάρχει! Είμαι σίγουρη ότι οι περισσότερες έμπειρες μαγείρισσες την έχουν κάνει πολλές φορές. Επειδή όμως δεν με παρακολουθούν μόνο έμπειρες μαγείρισσες, ας δούμε πώς γίνονται.

Τα μόνα υλικά που χρειάζεστε, είναι σοκολάτα κουβερτούρα (που είναι νηστίσιμη) και αμύγδαλα ή άλλους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σοκολάτα γάλακτος, αλλά και πάρα πολλά υλικά που μπορείτε να "ντύσετε" με τη σοκολάτα. Ποσότητες δεν έχει νόημα να δώσω, γιατί εξαρτάται τι θέλετε να προσθέστε στη σοκολάτα. Ξεκινήστε με 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα και τους ξηρούς καρπούς που θέλετε.



Σοκολατάκια με ξηροκάρπια ή ξερά φρούτα
Υλικά
σοκολάτα κουβερτούρα (πχ 200 γρ.)
αμύγδαλα ανάλατα με ή χωρίς φλούδι
εναλλακτικά:
καρύδια
σταφίδες
κράνμπερις
δαμάσκηνα αποξηραμένα
βερύκοκα αποξηραμένα
σύκα κλπ


Εκτέλεση
Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε σε μικρό μεταλλικό σκεύος που να χωράει σε ένα μεγαλύτερο μεταλλικό σκεύος, έτσι ώστε να τη λιώσουμε σε μπεν μαρί.
Για το μπεν μαρί:
Στο μεγαλύτερο μεταλλικό σκεύος βάζουμε νερό (υπολογίστε 2-4 εκατοστά από τον πάτο του σκεύους) και το βάζουμε να ζεσταθεί.
Μέσα στο σκεύος με το νερό, βάζουμε το μικρότερο σκεύος με τη σοκολάτα.
Το νερό που θα βάλετε, δεν θα πρέπει να έχει υψηλή στάθμη, γιατί σε περίπτωση που κοχλάσει και πέσει έστω και μια σταγόνα μέσα στη σοκολάτα σας, θα την σκληρύνει. Υπάρχουν ειδικά σκεύη, που δεν ακουμπάει καν το νερό στο μπωλ της σοκολάτας!
Αφήνουμε να κάψει το νερό (δεν χρειάζεται να βράζει και να κοχλάζει) και αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει.
Αν σας πέσει κατά λάθος νερό και σφίξει η σοκολάτα σας, ρίξτε λίγο βουτυράκι και με υπομονή ξανακάνετε τη διαδικασία του λιωσίματος.
Αν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, όλο αυτό γίνεται εύκολα βάζοντας τη σοκολάτα σε ειδικό σκεύος στο φούρνο για ένα λεπτάκι.

Μετά, αφού λιώσει, αρχίζει το παιχνίδι.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Ρίχνουμε αρκετά ξηροκάρπια στη σοκολάτα. Με πηρουνάκι (βολεύει περισσότερο) ανακατεύουμε να καλυφτούν. Παίρνουμε πηρουνιές από το μίγμα και το τοποθετούμε στη λαδόκολλα. ΜΗΝ γλύφετε. Δεν θα μείνει σοκολάτα για τα σοκολατάκια σας! Το πόσο μεγάλα θα είναι τα σοκολατάκια, εξαρτάται από το προσωπικό μας γούστο.


Αντί για σκέτα αμύγδαλα ή καρύδια, μπορούμε να ρίξουμε μαζί και σταφίδες ή κράνμπερις.
Αντί για ξηροκάρπια, μπορούμε να βάλουμε βερύκοκα ή δαμάσκηνα, σκέτα ή γεμισμένα με αμύγδαλο ή καρύδι. Μπορούμε ακόμα να ενώσουμε μισά καρύδια με βανίλια (υποβρύχιο) και να τα βουτήξουμε στη σοκολάτα.
Στη συνέχεια, αφήνουμε τα σοκολατάκια να σφίξουν σε θερμοκρασία δωματίου ή αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.
Σοκολαστείτε άφοβα. Είναι νηστίσιμα και είναι υγιεινά!

ΤΩΡΑ μπορείτε να γλύψετε το σκεύος με τη σοκολάτα! Επιβάλλεται!

Ξεκινώντας να γράψω τη συνταγή, έλεγα πως θα γράψω δυο σειρές όλες-όλες. Τελικά, ακόμα και η πιο απλή συνταγή με ελάχιστα υλικά, έχει τα tip της και θέλει το χώρο της!

Καλή εβδομάδα!

Sunday, December 9, 2012

Μπισκότα, χριστουγεννιάτικα σπιτάκια, τούρτες και άλλα

Πήζω! Σας το είπα; Κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι γεμάτη πήξιμο για μένα. Ευτυχώς που είμαι οργανωτικός άνθρωπος και το σώζω. Πολλή δουλειά στο σχολείο, πολλή δουλειά στο σπίτι, πολλή δουλειά γενικώς. Γι΄ αυτό όταν χάνομαι από τα μπλογκς, ξέρετε...

Μόνο εικόνες σήμερα, για να σας δείξω με τι έχω ασχοληθεί τελευταία...



















Thursday, December 6, 2012

Χριστουγεννιάτικα στεφανάκια με κορν φλέικς και μάρσμάλλοους

Μέσα στα πλαίσια των δοκιμών φέτος, έκανα κι αυτή τη συνταγή. Η ιδέα ότι θα έφτιαχνα βρώσιμα στεφανάκια με ενθουσίασε, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμενα. Οπότε, θα σας πω τα υπέρ και τα κατά σε περίπτωση που θέλετε να τη δοκιμάσετε. Το σίγουρο είναι ότι ήταν πολύ νόστιμα!


Τη συνταγή μπορείτε να τη βρείτε εδώ, όπως επίσης εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα βίντεο για τη συνταγή. Σε κανένα από τα δύο δεν διευκρίνιζε αν τα στεφανάκια σκληραίνουν και πόσο. Πίστευα ότι θα σκλήραιναν αρκετά και ότι θα "σηκώνονται" χωρίς να διαλύονται όταν στεγνώσουν αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι. Αυτό θεωρώ μόνο μείον της συνταγής. Ναι μεν στεγνώνουν λίγο (χρειάζονται μέρες) αλλά δεν μένουν ακέραια αν τα σηκώσεις. Τρώγονται όμως άνετα με το χέρι και σερβίρονται σε πιατάκι χωρίς να διαλυθούν.

Την πρώτη φορά, έκανα ακριβώς αυτό που έλεγε η συνταγή. Βγήκαν πιο έντονα πράσινα, αλλά περίμενα πως θα σφίξουν. Δεν έσφιξαν αρκετά. Επίσης η συνταγή δεν διευκρινίζει σε γραμμάρια πόσα μαρσμάλοους θέλει. Εγώ έκανα τη μισή δόση και χρησιμοποίησα ένα σακουλάκι μαρσμάλοους των 175 γρ.


Τη 2η φορά, αποφάσισα να μην βάλω όσο βούτυρο έλεγε, πιστεύοντας ότι θα σφίξουν. Έβαλα μόνο μια κουταλιά σούπας στην κατσαρόλα και άλλη μία κατά τη διάρκεια του ανακατέματος επειδή το μίγμα κολλούσε πολύ. Τα άφησα να στεγνώσουν 5-6 μέρες, δεν στέγνωσαν απόλυτα αλλά μπορούσες να τα σερβίρεις. Με τη μισή δόση, βγαίνουν γύρω στα δέκα στεφανάκια.


Τα κόκκινα μπαλάκια είναι από ζαχαρόπαστα. Μπορείτε να βάλετε καραμελάκια ή ό,τι έχετε εσείς! Μπορεί να μην ήταν απόλυτα αυτό που περίμενα, αλλά ήταν πεντανόστιμο. Μαντέψτε ποια έφαγε αυτά που βλέπετε στο πιάτο!

Χρόνια πολλά σε όσους/ες γιορτάζουν σήμερα!

Monday, December 3, 2012

Christmas cake - Πλούσιο κέικ Χριστουγέννων

Ναι ναι! Καλά βλέπετε! Όχι, όχι! Δεν είναι πολύ νωρίς για κέικ Χριστουγέννων! Αντιθέτως ίσα που προλαβαίνετε να το φτιάξετε. Καλά... Μην σας αγχώσω κιόλας!
Το κέικ-υπερπαραγωγή που ακολουθεί, είναι ένα πλούσιο φρουτοξηροκαρπένιο κέικ, άκρως θερμιδοφόρο και με όχι φτηνά υλικά (επειδή έχει πολλά). Όμως, τίποτα από τα δύο δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να το φτιάξετε. Σκεφτείτε ότι θα το φτιάξετε για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, ότι θα το μοιραστείτε με άλλους και ότι μπορεί να το φτιάξετε αντί για βασιλόπιτα.


Το κέικ αυτό το είχα πρωτοφτιάξει 2-3 χρόνια πριν, σε διπλάσια δόση (2 κέικ) και το κόψαμε αντί για βασιλόπιτα. Αναμφισβήτητα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πλούσια κέικ που έχω φάει ως τώρα. Τη συνταγή, μου την είχε δώσει συνάδελφός μου Κύπρια. Στην Κύπρο συνηθίζουν πολύ να το κάνουν. Μετά από αλλαγές την προσάρμοσα στα μέτρα μου και στα παστεριωμένα αυγουλάκια.


Κάτι άλλο που δεν πρέπει να σας φοβίσει, είναι η μακροσκελής περιγραφή. Είναι μακροσκελής επειδή είναι αναλυτικότατη και επειδή δίνω εναλλακτικές εκτελέσεις για τα ωμά ή παστεριωμένα αυγά. Τα υλικά επίσης, τα έχω χωρισμένα ανά είδος, ώστε να μην χάσετε τη μπάλα :-) Αν αποφασίσετε να το φτιάξετε και ακολουθήσετε τις οδηγίες, θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά! Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!




Christmas cake- Πλούσιο κέικ Χριστουγέννων
Υλικά για ένα κέικ 28-30 εκ.
300 γρ. κόντιτα ή φρουί γλασέ ψιλοκομμένα ή γλυκά κουταλιού από φλούδες φρούτων, ξεπλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
5 αποξηραμένοι χουρμάδες ψιλοκομμένοι
90 γρ. σταφίδα ξανθή και μαύρη
45 γρ. κράνμπερις
3 σύκα από γλυκό κουταλιού, ξεπλυμένα, στεγνωμένα και ψιλοκομμένα
60 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
60 γρ. καρύδια ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
60 γρ. φουντούκια ψιλοτριμμένα (όχι σκόνη)
½ κ. γ. εκχύλισμα λεμονιού σκόνη (ή υγρό ή ξύσμα)
½ κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού σκόνη (ή υγρό ή ξύσμα)
1/8 κ. γ. μαχλέπι τριμμένο
1/8 κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
1/8 κ. γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
½ κ. γ. κανέλλα σκόνη
1 φακελάκι βανίλια ή ½ κ. γ. εκχύλισμα βανίλιας
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 μεγάλα αυγά χωρισμένα τα ασπράδια από τους κρόκους (Αν κόψετε σύντομα το κέικ σας, βάλτε 4 αυγά. Αν το αφήσετε να δέσει για πολλές μέρες, μπορείτε να βάλετε 3).
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ (μισό φάκελο)
¼ κούπας γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κούπα λικέρ διάφορα (προτιμήστε εσπεριδοειδών ή κανέλλας, τεντούρας κλπ)
λίγο λικέρ ή μπράντυ για να βρέξουμε το κέικ

για την 1η επικάλυψη (αμυγδαλόπαστα)
500-600 γρ. έτοιμη αμυγδαλόπαστα (μάρτζιπαν) ή χειροποίητη (δείτε παρακάτω)
120 γρ. μαρμελάδα βερύκοκο

για τη 2η επικάλυψη (γλάσο ρουαγιάλ)
350 γρ. άχνη ζάχαρη
4 κ. γ. σκόνη παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κανονικό αυγό, δείτε παρακάτω)
4 κ. σ. νερό ζεστό

για το στόλισμα
φιγούρες από ζαχαρόπαστα, κουφετάκια ή ό,τι θέλετε να βάλετε στο κέικ σας



Εκτέλεση
(καλό και εύκολο για σας θα είναι να χωρίσετε τα υλικά σας)
Μέσα σε ένα μπωλ, ψιλοκόβουμε όλα τα φρούτα.
Προσθέτουμε και τις σταφίδες. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς, λίγο πριν τα προσθέσουμε στο κέικ. Ψιλοτρίβουμε όλα τα ξηροκάρπια (όχι σκόνη).
Μέσα στο μπωλ που θα βάλουμε τα ξηροκάρπια, προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά, το μπέικιν και τη βανίλια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-170 βαθμούς.
Χτυπάμε σε μπωλ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε σε άλλο μεγάλο μπωλ τη ζάχαρη με τους κρόκους να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε στους κρόκους και το βούτυρο και χτυπάμε καλά.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, το γάλα και το λικέρ. Προσοχή. Το μίγμα ενδέχεται να δείχνει πως θα κόψει, γι’ αυτό είναι καλύτερα να προσθέσουμε μαζί και λίγο από το αλεύρι μας. Προσθέτουμε γρήγορα το αλεύρι και τα ξηροκάρπια.
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας με κουτάλι.
Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι και το μίγμα με τα ξηροκάρπια.
Προσθέτουμε τα ασπράδια, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τα φρούτα, ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα.
Ρίχνουμε το υλικό στη φόρμα.
Ψήνουμε το κέικ για 1 ώρα και 15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία 160-170 βαθμούς.
Σκεπάζουμε αν χρειάζεται.
Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Την επόμενη μέρα, το βρέχουμε με πινελάκι με λίγο λικέρ ή μπράντυ.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και το ξεχνάμε για 5-6 μέρες.
Μπορείτε να το σκεπάσετε χαλαρά με ένα αλουμινόχαρτο.

Μετά από 5 μέρες, φτιάχνουμε την αμυγδαλόπαστα ή ανοίγουμε με πλάστη την έτοιμη. Αν θελήσετε να φτιάξετε μόνη σας την αμυγδαλόπαστα, προτείνω να πάρετε πούδρα αμυγδάλου, γιατί τα σπιτικά μπλεντεράκια δεν τρίβουν καλά τα αμύγδαλα και δεν θα έχετε το απαιτούμενο αποτέλεσμα (την έχω πατήσει).


ΑΝ θέλουμε σπιτική αμυγδαλόπαστα θα χρειαστούμε:
2 ½ κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα (300 γρ.) (καλύτερα πούδρα)
2 ασπράδια αυγών σε μαρέγκα (ή 4 κ. γ. σκόνη παστεριωμένου ασπραδιού συν 4 κ. σ. ζεστό νερό)
1 βανίλια
2 κούπες ζάχαρη άχνη (300 γρ.)
1 κ. γ. ροδόνερο


Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια, τα αμύγδαλα σκόνη και το ροδόνερο και φτιάχνουμε μια πάστα. Για να απλώσουμε την πάστα πάνω στο κέικ μας, πασπαλίζουμε ένα χαρτί ψησίματος (ή μεμβράνη) με ζάχαρη άχνη και ανοίγουμε τη ζύμη της αμυγδαλόπαστας με πλάστη στο επιθυμητό μέγεθος. Στρώνουμε τη μαρμελάδα βερύκοκο πάνω στο κέικ ή πάνω στην αμυγδαλόπαστα.
Με τη βοήθεια του χαρτιού ψησίματος, αναποδογυρίζουμε την αμυγδαλόπαστα πάνω στο κέικ και το στρώνουμε να πάει παντού και να κολλήσει πάνω στο κέικ (ή στη μαρμελάδα αν τη βάλαμε πάνω του).
Εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμο μάρτζιπαν, το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και το βάζουμε στο κέικ. Εγώ άπλωσα τη μαρμελάδα πάνω στο μάρτζιπαν, το οποίο είχα απλώσει πάνω σε διάφανη μεμβράνη. Με τη βοήθεια της μεμβράνης, σήκωσα το μάρτζιπαν και το έστρωσα στο κέικ. Θέλω να σας πω ότι το έτοιμο μάρτζιπαν ήταν μεγάλη ευκολία, υπερτερεί επειδή δεν έχει ωμά αυγά, αλλά έχει μεγαλύτερη υγρασία από το χειροποίητο.
Κόβουμε όση αμυγδαλόπαστα ή μάρτζιπαν περισσεύει και αφήνουμε πάλι το κέικ να στεγνώσει για 5-6 μέρες, σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
Αν έχετε πολλή υγρασία στο σπίτι και δείτε ότι αντί να στεγνώνει το μάρτζιπαν υγραίνεται, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, ή πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη ελαφρά.
Αν στην προσπάθειά σας να τοποθετείστε την αμυγδαλόπαστα (έτοιμη ή σπιτική) σας κόβεται, μην σας απασχολήσει. Απλώστε τη κομμάτι-κομμάτι. Έτσι κι αλλιώς, θα καλυφθεί με γλάσο ρουαγιάλ.



Μετά από 5-6 μέρες, βάζουμε το γλάσσο ρουαγιάλ.
Χτυπάμε τη σκόνη παστεριωμένου ασπραδιού με το ζεστό νερό, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη, όχι όλη μαζί αλλά μέχρι να έχουμε σφιχτή κρέμα που να στέκεται. Ίσως δεν χρειαστεί να προσθέσετε όλη τη ζάχαρη. Όσο περισσότερη ζάχαρη βάλετε, τόσο πιο σκληρή θα γίνει η επικάλυψη όταν στεγνώσει και θα κόβεται πιο δύσκολα.

Αν θέλετε να φτιάξετε γλάσο ρουαγιάλ με κανονικά ασπράδια θα χρειαστείτε:
3 κούπες ζάχαρη άχνη
2 ασπράδια σε μαρέγκα
1 κ. γ. χυμό λεμονιού

Χτυπάμε πολύ καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και γλασάρουμε. Πάλι θα πρέπει να έχετε ένα γλάσο που θα στέκεται και δεν θα τρέχει. Και στις δύο περιπτώσεις, και στη σπιτική αμυγδαλόπαστα, και στο γλάσο ρουαγιάλ, αν έχετε ρευστό αποτέλεσμα, προσθέστε άχνη ζάχαρη.

Όταν στεγνώσει το γλάσο (μετά από 1-2 μέρες) στολίζουμε με χριστουγεννιάτικα στολίδια ή όπως επιθυμούμε.


Tips: Την πρώτη φορά είχα φτιάξει το γλυκό με ασπράδια, η δόση ήταν διπλάσια για 2 κέικ, έπαθα διάφορα χουνέρια (με την αμυγδαλόπαστα) και έπρεπε να το ξανακάνω για να σιγουρευτώ για τις δοσολογίες για ένα κέικ. Τη 2η φορά, το έκανα όπως ακριβώς περιγράφω στο πρώτο μέρος της συνταγής μου (με παστεριωμένη σκόνη αυγού κλπ).

Αντί για την κόντιτα που προτείνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρουί γλασέ, κερασάκια γλασέ, ή γλυκά κουταλιού (περγαμόντο, νεράντζι, σύκο, πορτοκάλι, λεμόνι κλπ), τα οποία θα ξεπλύνετε από το σιρόπι, θα αφήσετε να στραγγίξουν καλά και θα τα ψιλοκόψετε. Η Μαρία λέει ότι στην Κύπρο, χρησιμοποιούν τέτοια φρούτα μέσα και το κέικ γίνεται πολύ ζουμερό. Αν παρόλα αυτά προτιμήστε φρουί γλασέ έτοιμα, αγοράστε λίγα παραπάνω γιατί με το καθάρισμα θα σας λείπουν γραμμάρια. Στο σύνολο, χρησιμοποίησα 600 γρ. περίπου «φρούτα», οπότε, αν θέλετε να τα διαφοροποιήσετε, φροντίστε να είναι περίπου τόσα και τα δικά σας. Ομοίως μπορείτε να διαφοροποιήσετε και τα ξηροκάρπια.

Αντί για σκχύλισμα πορτοκαλιού-λεμονιού, μπορείτε να βάλετε ξύσμα από πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι.


Το γλάσο ρουαγιάλ, σκληραίνει πολύ με το στέγνωμα. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα όταν πρόκειται να κόψουμε λεπτή φέτα. Την πρώτη φορά που το είχα κάνει με ασπράδια, δεν ήταν τόσο έντονο. Τώρα ήταν, αλλά ίσως είχα βάλει παραπάνω άχνη ζάχαρη. Αν θέλετε να αποφύγετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για γλάσο ρουαγιάλ, ζαχαρόπαστα!

Μην το παραψήσετε, γιατί το κέικ θα τρίβει. Επίσης θα τρίβει αν βιαστείτε να το κόψετε. Γι΄αυτό αν θέλετε να το κόψετε σύντομα αφού καλύψετε με το γλάσο ρουαγιάλ, καλύτερα είναι να έχετε βάλει παραπάνω αυγό. Αν το αφήσετε 5-6 μέρες πριν το κόψετε, τα 3 αυγά είναι μια χαρά.

Τα στολίδια στο πρώτο μου κέικ ήταν έτοιμα, ενώ στο δεύτερο ήταν από ζαχαρόπαστα (όλες οι μικρές φωτό είναι από το παλιό κέικ και οι μεγάλες από το φετινό).



Το κέικ σας μπορεί να φτιαχτεί άνετα 2-3 βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Τα αρώματα και οι γεύσεις θα δέσουν. Μη φοβάστε που μένει έτσι καιρό. Όλο το υλικό σφραγίζει από τις επικαλύψεις και δεν χαλάει! Εννοείται, ότι μπορείτε να φτιάξετε το κέικ χωρίς καθόλου επικαλύψεις. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να το ξεκινήσετε 2-3 βδομάδες νωρίτερα.Λίγες μέρες αρκούν για να μείνει το κέικ σας και να δέσουν τα υλικά.


Δεν πιστεύω να φοβηθήκατε; Χαχα! Μην φοβάστε. Είναι απλό! Οργάνωση θέλει και να αποφασίσετε αν θα το κάνετε με ωμά αυγά ή παστεριωμένα. Για την παστεριωμένη σκόνη ασπραδιού, θα απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα μπαχαρτζίδικα!

Κέικ Χριστουγέννων φτιάχνουν σε πολλές χώρες, όχι απαραίτητα με την ίδια συνταγή. Το αστείο λοιπόν και ρατσιστικούλι αστειάκι που κυκλοφορεί στην Ιαπωνία για αυτά τα κέικ και τις ανύπαντρες κοπέλες μετά τα 25 (!!!) είναι το εξής: τις ανύπαντρες κοπέλες μετά την ηλικία των 25, τις φωνάζουν Christmas cake, επειδή, όπως ένα τέτοιο γλυκό μένει στα αζήτητα μετά τις 25 Δεκεμβρίου, έτσι δεν έχει ζήτηση και μια κοπέλα μετά τα 25!!! Αν είναι δυνατόν! Να έλεγαν μια μεγάλη ηλικία να το καταλάβω. Αλλά 25;;; :-)))
 
Καλή επιτυχία!