Thursday, March 28, 2013

Ρεβίθια σούπα

Άλλο ποστ ετοίμαζα και άλλο βάζω. Είπα να συνεχίσω με ένα νηστίσιμο φαγητό και να βάλω αυτό που προετοίμαζα, την επόμενη εβδομάδα. Έτσι κι αλλιώς, 2 χρόνια περιμένει να μπει το άλλο. Ας περιμένει λίγο ακόμα.

Δύο πράγματα έχω να πω γι' αυτό το απλό και παραδοσιακό φαγητό:


α) αν είσαστε από αυτούς που για να κάνουν τα ρεβίθια πιο βραστερά τα μουλιάζετε μαζί με σόδα, να ξέρετε ότι καταστρέφετε έτσι τη βιταμίνη Β1. Αν επίσης αλλάζετε νερά συχνά γενικά στα όσπρια ή τα ξαφρίζετε, μαζί πετάτε και πολλές βιταμίνες!

βου) Το παρακάτω tip με το χτύπημα λαδολέμονου ανήκει στην πεθερά μου που μου πρότεινε να το κάνω και όντως γίνονται νόστιμα και χυλωμένα!


Ρεβίθια σούπα
Υλικά
½ κιλό ρεβίθια
χυμό 1-2 λεμονιών
1 κ. σ. αλεύρι
λάδι (όσο θα βάζατε)
αλάτι

Εκτέλεση
Φουσκώνουμε σε νερό τα ρεβίθια αποβραδίς.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε σκέτα σε νερό να τα καλύπτει (χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν -αν δεν θέλετε να πετάξετε και τις βιταμίνες μαζί- και συμπληρώνοντας επιπλέον νερό) για 20-30 λεπτά περίπου σε χύτρα.
Μετά, σε ένα πιάτο χτυπάμε το λεμόνι, αλεύρι και λάδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να πάρει μερικές βράσεις.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε όσο αλάτι θέλουμε.

Τέλος, αν και καθυστερημένα, να σας πω ότι η Θεανώ μου χάρισε αυτό

κι εγώ με τη σειρά μου το χαρίζω σε όλες/ους σας! Ευχαριστώ Θεανώ!

Σύντομα απαντώ:
1. Ποιά blogs επισκέπτεσαι συχνά;
Επισκέπτομαι μαγειρικά, φωτογραφικά και δημιουργικά μπλογκς χωρίς απαραίτητα να προλαβαίνω να σχολιάσω πια.
2. Γιατί δημιούργησα το blog μου;
Κατ' αρχήν είμαι από τις πιο παλιές μπλόγκερς, άνοιξα μπλογκ όταν ακόμα τα διαχειριζόμασταν με γλώσσα html και όχι με παραθυράκια όπως εύκολα κάνετε/ουμε τώρα. Ήταν πρόκληση να μπορείς να προσθέσεις gadgets τότε και ακόμα και τώρα μου αρέσει να διαχειρίζομαι το κάθε ποστ από το html και όχι από τη σύνθεση! Δημιούργησα το μπλογκ μου γιατί θέλησα να έχω το δικό μου μαγειρικό μπλογκ, να λέω και να βάζω ό,τι θέλω, χωρίς κανόνες. Μου άρεσε η επικοινωνία που είχα ήδη με άτομα που είχα γνωρίσει και μου άρεσε να ανταλλάσσω ιδέες γύρω από αυτό που μου αρέσει πολύ!
3. Ποιά είναι τα αγαπημένα σου θέματα;
Θέματα μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής φυσικά και ό,τι αφορά στην κουζίνα.
4. Ποια λέξη χρησιμοποιείς πάντα στο blog;
Λοιπόν, οκ, tips, πάμε για τη συνταγή :-)


Tuesday, March 26, 2013

Σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ. Κύριε Πρέσβη, θα μας κακομάθετε…


Όπως τα παιδάκια που πάνε κέρασμα στο σχολείο όταν γιορτάζουν για να κεράσουν τους συμμαθητές τους, έτσι κι εγώ σήμερα φέρνω κέρασμα για σας!
Το κέρασμα αυτό βέβαια έχει ιστορία πίσω του!


Πριν σας πω για το κέρασμα, να σας πω για τη χτεσινή μέρα. Αν εξαιρέσουμε ένα κρύωμα που με ταλαιπωρεί εδώ και λίγες μέρες, περάσαμε ένα ήρεμο τριήμερο. Αν κάτι είδατε να πετάει παρεμπιπτόντως, αυτό ήταν το νησί, που δερνόταν από νοτιάδες όλες αυτές τις μέρες. Χτες λοιπόν έφτιαξα τον αγιορείτικο βακαλάο που σας έλεγα, σκορδαλιά ελαφριά, μια τερίνα με πιπεριά Φλωρίνης, σαλατίτσα και μια καταπληκτική τούρτα πραλίνα με καραμελωμένα φουντούκια!


Πάω στο σημερινό κέρασμα για να σας πω την ιστορία του.
Φέτος με μερικά από τα παιδάκια μου στο σχολείο, έχουμε πάρει ένα πρόγραμμα σχετικό με τη σοκολάτα. Μέσα στις δράσεις που αποφασίσαμε να κάνουμε, ήταν να φτιάξουμε σοκολατάκια στην τάξη. Αφού αποφασίσαμε τη μέρα, κουβάλησα ούτε ξέρω πόσα τζάτζαλα, σοκολάτες, υλικά και όλα τα απαραίτητα και φτιάξαμε σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ.


Τα παιδιά το ευχαριστήθηκαν όσο κι εγώ. Η περιγραφή είναι αναλυτικότατη ως συνήθως αλλά μην σας τρομάξει. Ήταν τόσο εύκολα που ασχολήθηκαν σχεδόν μόνο τα παιδιά με τα σοκολατάκια κι εγώ βοήθησα στο τύλιγμα με σοκολάτα.


Σοκολατάκια τύπου Φερέρο Ροσέ
Υλικά για 45-50 περίπου σοκολατάκια
1 κουτί πραλίνα φουντουκιού 400 γρ.
200 γρ. ψημένα και τριμμένα φουντούκια (όχι σκόνη)
5 γκοφρέτες των 40 γραμμαρίων με επικάλυψη σοκολάτας
250 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα
προαιρετικά:
45-50 φουντούκια ολόκληρα



Εκτέλεση
Στο μπλέντερ τρίβουμε τις γκοφρέτες, όχι όλες μαζί, αλλά 2-3 μαζί. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη. Προτιμάμε να έχουν κομματάκια που να τα καταλαβαίνεις (σαν τραχανά-μπλιαχ ένα πράμα). Συνεχίζουμε με το τρίψιμο των φουντουκιών στο μπλέντερ, πάλι σε στυλ τραχανά-μπλιαχ-να-μην-τα-ξαναλέμε.
Σε μπωλ ανακατεύουμε καλά, φουντούκια, γκοφρέτες και πραλίνα φουντουκιού.
Βάζουμε το μίγμα για μισή-μία ώρα στο ψυγείο. Το έχω αφήσει και όλη νύχτα και ήταν ιδανικό το μίγμα την επόμενη!
Στη συνέχεια, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, όχι όλη μαζί. Μπορείτε να λιώσετε μόνο τα 100 γρ. και να συνεχίσετε με τα υπόλοιπα μετά. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα καλύψετε όλα τα σοκολατάκια με σοκολάτα μονομιάς και θα χρειάζεται να ξαναζεσταίνετε τη σοκολάτα για να διατηρείται αραιή. Οπότε, λιώνουμε τη μισή σοκολάτα και μέχρι να λιώσει, παίρνουμε υλικό με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού και σχηματίζουμε μπαλάκια.


Πλάθουμε μερικά μπαλάκια (γύρω στα 10-15) και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Θα δείτε ότι αφού έχετε σχηματίσει περίπου δέκα-δεκαπέντε μπαλάκια, έχει έρθει η ώρα να πλύνετε τα χέρια σας γιατί κολλάει το μίγμα. Αφού λοιπόν τα πλύνετε, μπορείτε να τυλίξετε σε σοκολάτα τα έτοιμα μπαλάκια.

 
Αν τύχει και φτιάξετε τα σοκολατάκια καλοκαίρι ή σε εποχή με υψηλή θερμοκρασία, θα πρότεινα να τα πλάσετε πρώτα όλα, να τα ξαναβάλετε στο ψυγείο και αφού παγώσουν καλά, να τα τυλίξετε με σοκολάτα. Διαφορετικά, καθώς θα ρίχνετε το μπαλάκι μέσα στη ζεστή λιωμένη σοκολάτα, ενδέχεται να λιώνει εξωτερικά.


Με τη βοήθεια ενός μικρού πηρουνιού, βάζουμε ένα-ένα μπαλάκι μέσα στο μπωλάκι με τη σοκολάτα. Το γυρίζουμε προσεχτικά να καλυφτεί από όλες τις πλευρές, το σηκώνουμε, τινάζουμε την περιττή σοκολάτα και το ξαναβάζουμε στο ταψί μας. Συνεχίζουμε έτσι με όλα τα μπαλάκια.
Όταν θα χρειαστεί να ξανατυλίξετε την επόμενη δεκάδα, θα πρέπει να ξαναζεστάνετε στον μπεν μαρί τη σοκολάτα για να μπορεί να τυλίγεται άνετα και ομοιόμορφα.


 Αφού τυλίξετε σε σοκολάτα (που μπορεί να είναι γάλακτος ή κουβερτούρα) τα σοκολατάκια σας, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου αν είναι χειμώνας ή στο ψυγείο αν είναι καλοκαίρι για να σφίξουν. Αν θέλετε να μοιάζουν ακόμα περισσότερο σε Φερέρο Ροσέ, τότε, καθώς τα πλάθετε, ενσωματώστε ένα φουντουκάκι σε κάθε μπαλάκι.


Ενδέχεται έτσι να βγουν λίγα περισσότερα, όπως επίσης να χρειαστείτε λίγη περισσότερη σοκολάτα. Είναι τόσο νόστιμα και τόσο εθιστικά, που συνήθως δεν τα βρίσκει η μεθεπόμενη μέρα.

Είναι τόσο εύκολο να τα φτιάξεις, που τα παιδάκια μου τα έφτιαξαν μόνα τους εκείνη τη μέρα και τα επανέλαβαν στο σπίτι.

  
Tips:
Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα των φουντουκιών μέχρι 50 γρ. ακόμα, και τις γκοφρέτες σε 7 αντί για 5. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγα τριμμένα μπισκότα.

Μπορείτε να τα βάλετε εξαρχής σε καραμελόχαρτα ή να τα βάλετε αφού σφίξουν. Μπορείτε φυσικά να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου καραμελόχαρτα αφού σφίξουν.

Αν σας μείνει σοκολάτα έστω και λίγη στο μπωλάκι, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΤΕ, μπορείτε να πετάξετε μέσα λίγα ξηροκάρπια και να φτιάξετε έτσι νηστίσιμα σοκολατάκια όπως είχα περιγράψει παλιότερα. Αν θελήσετε όμως σώνει και καλά να τη φάτε, φάτε τη με φέτες μπανάνας ;-)

 
Αν αρχίζουν και κολλάνε τα χέρια σας από το μίγμα, πλένετέ τα, αλλιώς θα σας δυσκολεύουν.

Η σοκολάτα θα πρέπει να είναι ζεστή, για να τυλίγεται εύκολα, ομοιόμορφα και για να μην παίρνει πολύ υλικό το σοκολατάκι. Κάθε φορά που βλέπετε να δυσκολεύεται να τυλιχτεί, ζεστάνετέ τη.

Και σταματήστε επιτέλους να τρώτε το μίγμα! Δεν θα μείνει σοκολατάκι για σοκολατάκι! Άσε που έρχεται και καλοκαίρι και σύντομα θα βγείτε στις παραλίες!

Τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Αγαθή στο περίπου, αλλά υπάρχουν πολλές παρεμφερείς αν κάνετε ένα ψαξιματάκι στο ίντερνετ!

update: Αν βαριέστε να κάνετε όλη αυτή τη διαδικασία με το πλάσιμο κλπ, βάλτε όλο το υλικό σε ταψάκι που έχετε ντύσει με λαδόκολλα, ισιώστε το και καλύψτε από πάνω με λιωμένη σοκολάτα. Παγώστε το και κόψτε μετά μικρά τετράγωνα κομματάκια, τα οποία θα βάλετε σε καραμελόχαρτα!

Friday, March 22, 2013

Βακαλάος αγιορείτικος με δαμάσκηνα

Πλησιάζει η 25η Μαρτίου, που παραδοσιακά μαγειρεύουμε βακαλάο σκορδαλιά με πατάτα ή ψωμί.


Το πόσο μου αρέσει να πειραματίζομαι  και να δοκιμάζω νέες γεύσεις, το ξέρετε όσοι με παρακολουθείτε.

Σε κουβέντα που είχα παλιότερα με την Έφη, μου είπε ότι έφτιαξε βακαλάο με δαμάσκηνα, συνταγή της Στέλλας Σπανού. Πέρυσι θέλησα να τη δοκιμάσω και έχω να πω ότι και φέτος θα κάνω ακριβώς το ίδιο φαγητό γιατί ήταν τέλειο!

Συνταγή δεν θα σας γράψω, γιατί μπορείτε να τη βρείτε απευθείας στην πηγή. Θα σας πω όμως 3 αλλαγές που έκανα, σε περίπτωση που θελήσετε να τις κάνετε κι εσείς, ή απορείτε γι΄αυτά που φαίνονται στις φωτό:


1) Έβαλα πολύ λιγότερο λάδι. Δεν είμαι πολύ φανατική με το λάδι στο φαγητό, έτσι 250 γρ. μου φάνηκαν πολλά. Έβαλα λιγότερο.

2) Αντιθέτως, 5 δαμασκηνάκια μου φάνηκαν πολύ λίγα :-p Έβαλα πολύ περισσότερα για να τα ευχαριστηθούμε όλοι!

3) Στη συνταγή δεν έλεγε πατάτες, αλλά στον νταβά μου θα δείτε πατάτες. Πρόσθεσα πατάτες επειδή ήθελα οπωσδήποτε να κάνω λίγη σκορδαλιά, οπότε για να μην φτιάχνω 2ο φαγητό μόνο για να έχω πατάτες, τις πρόσθεσα εκεί. Δεν έπαθε τίποτα. Πιστέψτε με!


Το αποτέλεσμα ήταν άκρως γευστικό και σας το συστήνω!

Στο πιάτο στην 1η φωτό, εκτός από βακαλάο, σκορδαλιά και δαμάσκηνα,  φαίνεται και σαλάτα τούρτα με πατζάρι, καρότο και πατάτα. Δοκιμάστε τη αν δεν την έχετε δοκιμάσει!

Αν κάνετε ένα ψαξιματάκι, θα βρείτε κι άλλες συνταγές για αγιορείτικο βακαλάο, άλλες με κόκκινη σάλτσα και άλλες με άσπρη σαν αυτή. Αυτή πάντως, είναι πολύ καλή!

Καλό τριήμερο να περάσετε!

Thursday, March 21, 2013

Γίνε οικοδέσποινα με Στόχο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διαγωνισμός «Γίνε Οικοδέσποινα με Στόχο»
Έχεις φορέσει το διάσημο μπλουζάκι με σήμα τον «Στόχο»... Με αυτή σου την ενέργεια συμμετείχες κι εσύ στην πιο γνωστή καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ παράλληλα ενίσχυσες οικονομικά την προσπάθεια μας.

Στόχος σου σήμερα είναι να οργανώσεις μια γιορτή για τον ίδιο σκοπό, να γίνεις «Οικοδέσποινα με Στόχο» και να λάβεις μέρος στον διαγωνισμό.

Η διαδικασία είναι απλή. Βάλε όλη τη φαντασία και την τέχνη σου για να οργανώσεις μια πετυχημένη γιορτή, ένα τραπέζι για τους φίλους σου. Πάρε τηλέφωνο, δήλωσε πότε είναι το πάρτυ και εμείς σου στέλνουμε ενημερωτικό υλικό και ένα δώρο για σένα, την οικοδέσποινα.
Στη συνέχεια προτείνεις στους καλεσμένους να βάλουν ένα συμβολικό ποσό στον ειδικό κουμπαρά, τον οποίο μας στέλνεις πίσω. Έτσι λαμβάνεις μέρος στο διαγωνισμό, ενώ παράλληλα βοηθάς να κάνουμε το Κέντρο Πρόληψης στο Σύνταγμα, πραγματικότητα.


Η Εκστρατεία «Η Μόδα Βάζει Στόχο τον Καρκίνο του Στήθους» μέσα από την ενημέρωση και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις έχει συμβάλει ουσιαστικά τα 11 τελευταία χρόνια, ώστε χιλιάδες γυναίκες να έρθουν σε επαφή με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο της Εκστρατείας. Καλούμε κάθε γυναίκα να βοηθήσει και να ενισχύσει αυτή μας την προσπάθεια. Δες με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να συμβάλλεις στο έργο μας!

Μην περιμένεις, λάβε μέρος στο διαγωνισμό «Γίνε Οικοδέσποινα με Στόχο».
Πάρε μας τηλέφωνο: 210 3606430, 210 3614488 ή μπες στο www.ftbc.gr «Γίνε Οικοδέσποινα με Στόχο».

Tuesday, March 19, 2013

Μαύρα φασόλια στο φούρνο με πράσο και λουκάνικο

Μετά από ένα τριήμερο που θύμιζε περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη, να 'μαστε πάλι στην καθημερινότητά μας.
Μεταξύ του να τα χώσω για πολλά από αυτά που είδα και έζησα (σχετικά με το ανθρώπινο είδος) το πσκ ή να συνεχίσω απτόητη τις μαγειρικές μου αναζητήσεις, θα προτιμήσω το δεύτερο...


Η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκίνησε και μαζί της ξεκινάει η μεγαλύτερη και αυστηρότερη νηστεία. Καλή δύναμη σε όσους την κρατήσουν.

Τα όσπρια στη νηστεία δίνουν και παίρνουν, αφού είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυάζονται με δημητριακά (ρύζι πχ). Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, μαγειρεύονται εύκολα και με πολλούς τρόπους και αποτελούν μια φτηνή λύση στο τραπέζι μας παρά τα πλούσια οφέλη που προσφέρουν στη διατροφή μας και κατ' επέκταση στην υγεία μας.

Τα μαύρα φασόλια δεν τα είχα δοκιμάσει μέχρι πέρυσι. Από τότε όμως τα φτιάχνω συχνά. Ο παρακάτω τρόπος είναι μια εναλλακτική λύση αντί για τους συνηθισμένους γίγαντες στο φούρνο. Αν νηστεύετε, μην προσθέστε το λουκάνικο. Τα πράσα ταιριάζουν τέλεια και το αποτέλεσμα είναι άκρως γευστικό!


Μαύρα φασόλια στο φούρνο με πράσο και λουκάνικα 
Υλικά 
300 γρ. μαύρα φασόλια (γίγαντες)
2 λουκάνικα της αρεσκείας σας, κομμένα σε χοντρές φέτες
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες ή ψιλοκομμένα
1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο ή όσο βάζετε στα όσπρια
1 κ. σ. κόκκους ροζ πιπεριού (δεν καίει)
2 κ. σ. πάστα ντομάτας
αλάτι αρωματικό ή απλό
πιπέρι μαύρο
ζεστό νερό
χυμό ενός λεμονιού


Εκτέλεση 
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια.
Την επόμενη μέρα, τα βράζουμε χωρίς αλάτι, με το νερό που μούλιασαν σε χύτρα για 20-25 λεπτά. Κλείνουμε τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα μόλις ηρεμήσει, τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε μέτριο ταψί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προτιμήστε την κάτω αντίσταση, για να γίνει πιο γρήγορα το φαγητό. Στην περίπτωση αυτή, θα ακουμπήσετε το ταψί στον πάτο του φούρνου.
Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο και το κόβουμε κατά μήκος μέχρι κάτω και μετά σε φέτες. Το προσθέτουμε στα φασόλια.
Προσθέτουμε και την πιπεριά, πλυμένη και κομμένη σε κύβους.
Βάζουμε και τα λουκάνικα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια. Την πρώτη φορά προτίμησα λευκό λουκάνικο τύπου βουρστ γιατί αυτό είχα στην κατάψυξη (στις φωτό), αλλά το έχω φτιάξει και με χωριάτικο λουκάνικο και ήταν τέλειο και με τους δύο τρόπους.
Επιπλέον βάζουμε τα ροζ πιπέρια (τα οποία δεν καίνε), αλατοπίπερο (προτίμησα αρωματικό αλάτι), την πάστα ντομάτας, το λάδι και ζεστό νερό σχεδόν να τα καλύπτει. (Στις φωτογραφίες ίσως διακρίνετε και σουσάμι. Πρόσθεσα και λίγο από ένα μίγμα για σαλάτα, που περιέχει σουσάμι, ροζ πιπέρι, δεντρολίβανο κλπ).
Ψήνουμε για μισή ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και οι πιπεριές.
Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Καλή Σαρακοστή!

Friday, March 15, 2013

Σαλάτα σπασμένου σιταριού με καρότα Vichy

Πρόσφατα κάναμε τραπέζι ρεφενέ οι συνάδελφοι. Όταν βρίσκομαι σε μπουφέ, έχω μια φιλοσοφία (καλά...πάντα την έχω και δεν θα το κάνουμε θέμα, αλλά τη θυμάμαι όταν βρίσκομαι σε μπουφέ ;-) ). Δεν τρώω ό,τι θα έτρωγα σπίτι μου ή ό,τι ξέρω πώς είναι από γεύση. Θέλω να φάω ό,τι πιο περίεργο υπάρχει, ό,τι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ξανά. Και φυσικά, δεν λέω ΠΟΤΕ όχι σε σαλάτα! Τι νόημα έχει να φάω μια τυρόπιτα ή μια καρυδόπιτα όταν υπάρχουν νιστιμιές τις οποίες δεν έχω ξαναδοκιμάσει; Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θεματάκι. Σ' αυτή την κοιλίτσα, δεν χωράνε όλα! Άρα πρέπει να επιλέξω!

Το μάτι μου έπεσε εξαρχής, σ' αυτό που είχε φέρει η φίλη μου η Πέννυ. Πάντα θέλω να δοκιμάζω ό,τι φτιάχνει η Πέννυ, γιατί ξέρω ότι ταιριάζουν τα γούστα μας και φτιάχνει ιδιαίτερα πράγματα!
Τι είναι αυτό βρε Πέννυ; ρωτάω. Σαλάτα με σπασμένο στάρι που δεν χρειάζεται βράσιμο, μου λέει. Βάζω κατευθείαν στο πιάτο μου μια γερή κουταλιά από τη σαλάτα και στην πρώτη πηρουνιά, ζητάω κιόλας τη συνταγή!


Συνταγή και παρουσίαση, Πέννυ!

Salade de blé concassé [Σαλάτα σπασμένου σιταριού] 
Υλικά: 
1 φλ. τσαγιού σπασμένο άβραστο σκληρό σιτάρι
2 φλ. ζεστό νερό
αλάτι / πιπέρι μαύρο και κόκκινο
1/2 κ. γλ. σκόνη μουστάρδα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
αρωματικά χόρτα ή αποξηραμένα [δυόσμο, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό]
σταφίδες Ζακύνθου
κουκουνάρι ή καρύδια [ή και τα δύο κατά βούληση]
1 καρότο ψιλοκομμένο κυβάκια
1 αγγουράκι τουρσί μεγάλο ψιλοκομμένο κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
ελιές κομμένες σε φετάκια και ολόκληρες για τη διακόσμηση
λεμόνι και ελαιόλαδο


1] Σε ένα πυρίμαχο ή γυάλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε το σπασμένο σιτάρι και προσθέτουμε το ζεστό νερό, πολύ λίγο αλάτι και 1 κ. σ. ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα.
Σε τακτά διαστήματα ανακατεύουμε δοκιμάζοντας για να ελέγξουμε αν το σιτάρι μαλάκωσε καλά.
2] Μόλις το σιτάρι μας είναι έτοιμο στραγγίζουμε το περιττό νερό, αν υπάρχει και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας ελέγχοντας τη γεύση που μας αρέσει ως προς το αλάτι το λεμόνι και το λάδι.
3] Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί τουλάχιστο 2-3 ώρες [το ιδανικό είναι όλη τη νύχτα στο ψυγείο].
4] Όταν τη σερβίρουμε είτε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα ψιλοκομμένα φρέσκα λαχανικά όπως αγγούρι, ντομάτα, κολοκυθάκι, μπουκετάκια από κουνουπίδι ή μπρόκολο....
5] Ιδιαίτερη γεύση παίρνει όταν στη βασική συνταγή προσθέσουμε μικρά κομματάκια πορτοκάλι και ξερό δαμάσκηνο.

Καρότα Vichy
3-4 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι άσπρο, πράσινο, μαύρο
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Βάζουμε τα καρότα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε μόλις με νερό.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να παραβράσουν.
Στο μισό του χρόνου προσθέτουμε και το βούτυρο.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένα τα πιπέρια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

[Η συνταγή πήρε το όνομα αυτό από την αρχική περιοχή παρασκευής αυτής της συνταγής στη Γαλλία, καθώς στο βράσιμο χρησιμοποιούσαν το γνωστό μεταλλικό νερό από τις πηγές της περιοχής τους (Vichy)]

Καλές Αποκριές και καλή Καθαρή Δευτέρα! Και μη φάτε πολύ ε; 

Wednesday, March 13, 2013

Πίτσα σε βάση από καρβέλι ψωμί

Στις αρχές του προηγούμενου μήνα μιλάω καταμεσήμερο με την κόρη στο φβ και μου λέει:
-Μαμά φτιάχνω μια πίτσα με ψωμί!
-Τι πίτσα με ψωμί παιδάκι μου; Ρωτάω η μάνα...
-Μία πίτσα με ψωμί που έφτιαχνε το πρωί στην TV ο Άκης (η μάνα ΟΦΕΙΛΕΙ να ξέρεις ΠΟΙΟΣ είναι ο Άκης, οκ;) Μισό να στη δείξω λέει και μου στέλνει το λινκ με τη συνταγή.

Ομολογώ ότι μου άρεσε η ιδέα. Δεν είχα ξαναδεί παρόμοια "πίτσα" και τελικά, το ίδιο κιόλας βράδυ μια και ήταν Δευτέρα που είναι μέρα πίτσας εδώ, είπα να την κάνω κι εγώ.


Είναι εύκολη, είναι παρεΐστικη, έχει πλάκα. Δείτε στο βιντεάκι τη συνταγή, αλλά αν θέλετε να περάσετε κατευθείαν στο παρασύνθημα σας λέω μερικά απλά βήματα:

Η λογική είναι να κόψετε ένα καρβέλι ψωμί σε καρεδάκια, σαν σκακιέρα, χωρίς να κόψετε την κάτω κόρα. Χαράζετε μέχρι κάτω δηλαδή ανά 2 πόντους το καρβέλι, το γυρίζετε και ξαναχαράζετε, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια "σκακιέρα".
Τι ΜΠΟΡΕΊΤΕ  να βάλετε:
Μέσα στο καρβέλι, μπορείτε να βάλετε ό,τι θα βάζατε σε μια πίτσα. Ζαμπόν, τυρί που λιώνει, φέτα, ρίγανη, κέτσαπ, ντομάτα κλπ.
Τι ΠΡΕΠΕΙ να βάλετε:
Λίγο βούτυρο, για να μην ξεραθεί το ήδη ψημένο ψωμί και να παραμείνει μαλακό και ζουμερό μέχρι το βάθος αφού ψηθεί.

Αφού χάραξα το καρβέλι μου το οποίο ήταν χωριάτικο, το τοποθέτησα πάνω σε ένα μπωλ όπως πρότεινε ο Άκης (έλαααα...δε θέλω απορίες για το ποιος είναι ο Άκης!!! Ένας είναι ο Άκης που επιμένω να μην μπορώ να μάθω το επώνυμό του), έτσι ώστε να ανοίγουν τα καρεδάκια του και να το γεμίσω με άνεση.
Το μόνο που δεν έκανα, ήταν να βάλω τόσο πολύ βούτυρο όσο έβαζε στην tv. Αντιθέτως, με το μαχαίρι μου έκοβα πολύ λεπτές φέτες βούτυρο αγελαδινό και τις έβαζα ανάμεσα στις φέτες ψωμιού (όχι απαραίτητα όλες).


Στη συνέχεια, έριξα παντού κέτσαπ, γέμισα με κομμένες φέτες γαλοπούλας, ντομάτα χωρίς πολλά σπόρια και από πάνω έβαλα τριμμένα τυριά και πιπέρι. Δεν χρειάζεται να πάνε σε όλες τις "θήκες" απ' όλα τα υλικά, αλλά επιβάλλεται να έχουν όλες από κάτι, έτσι ώστε να μην τρως σκέτο ψωμί μετά!
Όλο αυτό, το τοποθέτησα σε ταψί με χαρτί ψησίματος και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει δηλαδή το τυρί.



Περιττό να σας πω ότι οι άντρες μου το τσάκισαν, ενώ εγώ έμεινα μετά δυσκολίας σε ένα κομματάκι. Έμεινε μόνο μια μικρή γωνία για την επόμενη μέρα, που όταν ζεστάθηκε, φαγώθηκε ευχαρίστως. Έχει πλάκα, γιατί ψιλογουρουνίζεις κόβοντας με το χέρι ή με μαχαίρι κομμάτια από το ψωμί μαζί με τα συμπαρομαρτούντα. Ήταν τόσο χορταστικό, που απόρησα πώς θα το κατάφερνε η κόρη μου μόνη της!
-Βρε παιδάκι μου, αυτό είναι πάρα πολύ για ένα άτομο. Πώς το κατάφερες; ρώτησα η μάνα...
-Εεεε...λίγο λίγο τρώω, είπε, όχι όλο μαζί!  :-)

Δοκιμάστε το σαν μια εναλλακτική πίτσα, γρήγορη και εύκολη. Μέρες που είναι, αν βρίσκεστε με παρέα, θα σας αρέσει γιατί είναι εντελώς παρεΐστικος μεζές. Συνοδέψτε το με μια παγωμένη μπύρα! Ταιριάζει απόλυτα!

υγ. Υπενθυμίζω, ότι κατάλληλα μαχαίρια για ψωμί, είναι τα πριονωτά. Όλα τα άλλα, απλά θα σας βασανίσουν ;-)

Update: Τελικά δεν δυσκολεύομαι να  θυμηθώ ΜΟΝΟ το επώνυμο του ΆΚη και όχι Άρη που επέμενα να τον λέω σε όλο το ποστ! χαχα! Και για όσους απόρησαν, πρόκειται για τον ταλαντούχο Άκη (και ουχί Άρη που τον βάφτισα) Πετρετζίκη, που είχε κερδίσει τον τίτλο του μάστερ σεφ πέρυσι. Είπα να αστειευτώ με το όνομά του και το 'κανα να μην πω πώς! Χαχα! Μα κι εσείς...Ούτε ΕΝΑΣ να μη με διορθώσει παρά μόνο η marimar; χαχαχα!

Monday, March 11, 2013

Ρολάκια με φέτα και ελιά

Τελευταία, όλο και κάποια συνάντηση γίνεται με αφορμή τις Αποκριές ή νωρίτερα για άλλο λόγο. Και όταν πνίγεσαι και δεν προλαβαίνεις και πολλά-πολλά, η σφολιάτα δίνει τη λύση για αλμυρό ή γλυκό έδεσμα. Αν οργανώνετε κάποιο παρτάκι αυτές τις μέρες, δοκιμάστε αυτά τα εύκολα ρολάκια φέτας.

Ρολάκια με φέτα και ελιά 
Υλικά 
1 φύλλο σφολιάτας (στη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
4 κ. σ. ελιές μαύρες ξεκουκουτσιασμένες και ψιλοκομμένες


Εκτέλεση 
Ξεπαγώνουμε το φύλλο (να μην μείνει με τις ώρες εκτός ψυγείου)
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε αέρα, στους 190 βαθμούς.


Όπως είναι το φύλλο πάνω στο πλαστικό της συσκευασίας του, σκορπάμε επάνω του τα υλικά της γέμισης να πάνε παντού, εκτός από την πάνω άκρη που θα κλείσει καθώς θα το τυλίξουμε.
Στην πάνω άκρη, το βρέχουμε ελαφρώς με λίγο νερό.
Τυλίγουμε από κάτω προς τα πάνω σφιχτά (τυλίγουμε τη φαρδιά πλευρά και όχι τη στενή). Αν το φύλλο σας έχει μείνει πολλή ώρα εκτός ψυγείου ή είναι καλοκαίρι και έχει μαλακώσει υπερβολικά, θα σας δυσκολέψει να το κόψετε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βάλτε το για λίγη ώρα στο ψυγείο. Διαφορετικά, συνεχίζετε με το κόψιμο.
Κόβουμε ρολάκια 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Αν βγει γέμιση, βάλτε τη ανάμεσα στα φύλλα από τα ρολάκια αφού τα τοποθετήσετε.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 190 βαθμούς με αέρα.
Απολαμβάνουμε ζεστά, αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα.

Καλή εβδομάδα!

Friday, March 8, 2013

Σαλάτα πράσινη με στάρι, ρόδι και πορτοκάλι

Ψυχοσάββατα πλησιάζουν και κάποιοι από μας θα κάνουν κόλλυβα.  Αν είστε από αυτούς που φτιάχνουν κόλλυβα, θυμηθείτε να κρατήσετε λίγο βρασμένο στάρι για να κάνετε αυτή τη σαλάτα. Δεν προτείνω να την κάνετε εξαρχής, επειδή το στάρι θέλει πολλή ώρα βράσιμο και δεν αξίζει να βράσετε στάρι μισή ώρα για να χρησιμοποιήσετε 2 κουταλιές στη σαλάτα όλο-όλο. Αν όμως βράσετε στάρι για άλλο λόγο, μπορείτε άνετα να την κάνετε.


Η σαλάτα αυτή για μένα είναι ένα πλήρες γεύμα. Με τα αντιοξειδωτικά της, με τις βιταμίνες της και όλα τα καλά. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε!


Σαλάτα πράσινη με στάρι, ρόδι και πορτοκάλι
Υλικά
Πράσινη σαλάτα (σγουρό μαρούλι πράσινο και κόκκινο)
2-3 κ. σ. βρασμένο στάρι (ή και περισσότερο)
2-3 κ. σ. ρόδι
1 πορτοκάλι καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. ξύδι αρωματισμένο με ρόδι (ή απλό ξύδι)
λίγο αλάτι


Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τη σαλάτα.
Μέσα σε σαλατιέρα βάζουμε ανακατεμένες τις πρασινάδες.
Σκορπάμε το ρόδι, το στάρι και το πορτοκάλι πάνω από τη σαλάτα.
Αλατίζουμε ελαφρά αν θέλουμε.
Περιχύνουμε με το λάδι και ξύδι και έτοιμη η σαλάτα μας.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Wednesday, March 6, 2013

Αρωματικό ντιπ γιαουρτιού με μάραθο και σκόρδο

Λίγες μέρες μακριά από το μπλόγκιν και πάλι πίσω! Τις προηγούμενες μέρες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη μαζί με το χορευτικό στο οποίο είμαι μέλος. Είχα να πάω στη Θεσσαλονίκη 5 χρόνια και χάρηκα που ξαναβρέθηκα εκεί! Τότε, δεν είχα κανέναν γνωστό στη Θεσσαλονίκη. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια στα μπλογκς, είχα να δω φίλους, με τους οποίους μόνο διαδικτυακά ή στο τηλέφωνο είχαμε μιλήσει. Ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος λόγω των υποχρεώσεων με το χορευτικό, αλλά 2-3 καταφέραμε και συναντηθήκαμε. Σας ευχαριστώ όλους που κάνατε τον κόπο και ήρθατε να με δείτε. Ήταν χαρά μου και τιμή μου να σας γνωρίσω από κοντά!


Περάσαμε πολύ ωραία στην πλανεύτρα πόλη! Διασκεδάσαμε, φάγαμε τοπικές λιχουδιές (εγώ περιορισμένα ομολογώ), επισκεφτήκαμε κοντινά μέρη, χορέψαμε, ξενυχτήσαμε και γυρίσαμε πάλι πίσω στην καθημερινότητά μας. Θα σας δείξω φωτό σύντομα από το ταξιδάκι μου!

Στο τελευταίο μου ποστ, σας πρότεινα φαγητό για την Τσικνοπέμπτη. Σήμερα σας προτείνω νοστιμότατο ντιπ για τα ψητά σας. Δοκιμάστε το αν μπορείτε να βρείτε μάραθο και θα με θυμηθείτε!


Αρωματικό ντιπ γιαουρτιού με μάραθο και σκόρδο 
Υλικά 
400 γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
λίγο σκόρδο σε σκόνη ή 1 σκελίδα λιωμένη
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση 
Βάζουμε σε μπωλ το γιαούρτι.
Πλένουμε το μάραθο, το σκουπίζουμε να φύγουν τα πολλά νερά και το ψιλοκόβουμε μέσα στο μπωλ με το γιαούρτι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε αν είναι καλό στο αλάτι και σερβίρουμε.

Καλή Τσικνοπέμπτη!