Thursday, May 30, 2013

Πίτσα γρήγορη του δεκάλεπτου

Υπάρχουν φορές που μαγειρεύεις για μεσημέρι και δεν φτάνει για βράδυ. Υπάρχουν φορές, που μαγειρεύεις για μεσημέρι και ξινίζουν τα μούτρα τους για το ίδιο φαγητό το βράδυ. Και υπάρχουν φορές που πεινάς και εχεις όρεξη για κάτι πιτσοειδές το βράδυ!

 
Δεν έχεις όρεξη ή δεν έχεις χρόνο να φτιάξεις πίτσα βραδιάτικα, δεν θες να παραγγείλεις απ' έξω, θες κάτι γρήγορο και οικονομικό! Τι κάνεις;
Ανοίγεις την κατάψυξη και εκεί είναι η λύση!

Οι έτοιμες πίτες για γύρο είναι μια εύκολη, απλή, ευέλικτη και οικονομική λύση στην κατάψυξη. Οκ, δεν λέω ότι είναι ό,τι καλύτερο ειδικά αν ξέρετε να φτιάχνετε πίτες για γύρο, αλλά είναι μια λύση που σου λύνει τα χέρια σε δύσκολες ώρες,

Το ξεπάγωμά τους διαρκεί μόλις λίγα λεπτά αν τις βάλετε σε φούρνο με αέρα (ή χωρίς). Μετά, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βάλετε ό,τι διαθέτει το ψυγείο σας για να φτιάξετε μια πίτσα στα γρήγορα. Από λίγο κέτσαπ και σκέτο τυράκι,


μέχρι μια κανονική πιτσούλα με όλα της τα υλικά. Κέτσαπ, γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα, πιπεριά κλπ.


Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς με αέρα (ή χωρίς). Τοποθετήστε μέσα τις πίτες που θα ξεπαγώσετε.
Μέχρι να ξεπαγώσετε τις πίτες που θέλετε, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά σας. 
Βγάλτε τις πίτες, προσθέστε πάνω τους τα υλικά που θέλετε και ξαναψήστε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί.


Οι πίτσες σας είναι έτοιμες!

Monday, May 27, 2013

Μοσχάρι με αποξηραμένα σύκα


Φτιάχνετε λικέρ; Πετάτε τα φρούτα μετά; Μέγα λάθος! Τα περισσότερα από αυτά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε φαγητά που θα τους δώσουν έξτρα νοστιμιά, ή να γίνουν μεθυσμένες μαρμελάδες, τσάτνεϋ, να μπουν σε κέικ, τρούφες, ή ακόμα και να καταναλωθούν έτσι-χικ! Στο βιβλίο μου Λικεράκια και σερμπέτια, υπάρχουν προτάσεις για το τί μπορείτε να τα κάνετε. Αξιοποιήστε τα!



Κάτι τέτοιο αξιοποίησα στο παρακάτω φαγητό. Ξερά σύκα, που είχαν χρησιμοποιηθεί σε λικέρ.


Το φρέσκο σύκο, που είναι η εποχή του τώρα, αν το κάνατε λικέρ, ζαχαρώστε το μετά και χρησιμοποιήστε το σαν γλυκό.


Το ξερό σύκο που μπορεί να φτιαχτεί οποιαδήποτε εποχή, βάλτε το σε φαγητά όπως περιγράφω παρακάτω ή εδώ. Αν πάλι δεν έχετε ξερά σύκα από λικέρ, πάλι υπάρχει τρόπος να φτιάξτε το παρακάτω φαγητό.





Μοσχάρι με αποξηραμένα σύκα 
Υλικά για 5-6 μερίδες 
1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα
2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. γ. κόκκους ροζ πιπέρι
1 κ. γ. κόκκους κόλιαντρο
5-6 κόκκους πράσινο πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε φέτες
1 σφηνάκι λικέρ σύκο ή ρακή/τσίπουρο
½ κ. σ. μέλι
10 αποξηραμένα σύκα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε λικέρ ή μουλιασμένα σε λικέρ (δείτε tip)
3-3 ½ ποτήρια νερού νερό
αλάτι


Εκτέλεση 
Τεμαχίζουμε σε μπουκιές το μοσχάρι, το πλένουμε και το αφήνουμε να σουρώσει καλά σε σουρωτήρι.
Σωτάρουμε στο λάδι το μοσχάρι για 5-10 λεπτά.
Σβήνουμε με το λικέρ σύκο ή ρακή/τσίπουρο.
Προσθέτουμε τα πιπέρια και το κόλιαντρο, το κρεμμύδι, 3 ποτήρια νερό και κλείνουμε τη χύτρα ταχύτητας για μισή ώρα, ή βράζουμε σε κοινή κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει.
Όταν περάσει το μισάωρο, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε τη χύτρα να ηρεμήσει, την ανοίγουμε και δοκιμάζουμε αν έχει βράσει.
Αν είναι έτοιμο, ανοίγουμε πάλι για λίγο τη φωτιά, προσθέτουμε τα σύκα κομμένα σε μισά ή τέταρτα και το μέλι και βράζουμε για 5-10 λεπτά.
Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή όπως θέλουμε.


Tip: Αν δεν έχουμε σύκα που έχουν μουλιάσει για λικέρ, μουλιάζουμε αποξηραμένα σύκα για ένα 24ωρο σε λίγο λικέρ ή ρακή/τσίπουρο.

Καλή εβδομάδα!

Friday, May 24, 2013

Η μικρή κουζίνα φιλοξενείται στο foodtrails.gr

Το foodtrails είναι ένα καινούριο on line περιοδικό, είναι μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με το καλό φαγητό, μια ομάδα ατόμων γεμάτα όρεξη για γευστικές περιπέτειες.


Το foodtrails μπήκε στη μικρή μου κουζίνα και τους φίλεψα ό,τι καλούδια είχα. Αν θέλετε να δείτε τι συζητήσαμε, μπείτε για να διαβάσετε τη συνέντευξη της μικρή μου κουζίνας που φιλοξενούν στο χώρο τους εδώ.

Thursday, May 23, 2013

Ραβιόλια τυριού, με λουκάνικα γαλοπούλας, μανιτάρια και κρέμα light

Σαν σήμερα, πριν ένα χρόνο ακριβώς, γλίτωσα ένα ψιλοεγκεφαλικό αφού κατέβηκα από τη ζυγαριά μου. Αυτό το πρωινό σοκ που είχα μόλις πάρει, με ταρακούνησε για τα καλά. Πολλές φορές είχα κάνει δίαιτες, παντός είδους -αλλά όχι επικίνδυνες- και απορούσα γιατί δεν μπορώ να χάσω κιλά ή γιατί τα ξαναπαίρνω. Ελεγα πως δεν τρώω πολύ, πώς τρώω υγιεινά, με τις σαλατούλες μου με όλα. Φυσικά, δεν υπολόγιζα τα τσιμπολογήματα που έκανα. Τεσπα, για να μην τα πολυλέω επειδή δεν είναι αυτό το θέμα μου, και αφού τονίσω πως ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να χάσει κάποιος κιλά είναι να μειώσει την ποσότητα της τροφής του και κανένας άλλος (συν λίγη γυμναστική στην πορεία), θα σας πω ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της πορείας που ακολούθησε, γιατί φυσικά άρχισα δίαιτα την ίδια κιόλας μέρα.


Λοιπόν, το πιο δύσκολο κομμάτι στη συνέχεια, δεν ήταν η στέρηση από τα γλυκά όπως πίστευα ότι θα ήταν αρχικά. Το κρέας δεν μου έλειπε ποτέ. Στις σαλτσούλες μπορούσα να αντισταθώ. Ακόμα και σ' αυτά τα άτιμα τα γλυκά, χωρίς τα οποία νόμιζα πως δεν μπορώ να ζήσω (κι ακόμα το νομίζω), μπορούσα και αντιστεκόμουνα. Εκείνο όμως που με βασάνιζε στην κυριολεξία και δυσκολευόμουνα πραγματικά να αντισταθώ, ήταν τα ζυμαρικά. Μόνο αυτά ζήλευα όταν μαγείρευα για την οικογένεια και έπαιρνα τα βουνά (λέμε τώρα) για να μην τα βλέπω μπροστά μου...Ακόμα και τώρα που αποφεύγω να φάω γερή μερίδα, πάω και κλέβω έξτρα πηρουνιές από την κατσαρόλα :-)

Οπότε, σήμερα οφείλω να προτείνω ζυμαρικά με light κρέμα για τους λάτρεις των ζυμαρικών γενικότερα, και για όσους τα λατρεύουν σαν εμένα, αλλά είναι σε διαιτούλα ειδικότερα. Για ακόμα λιγότερες θερμίδες, αντί για ραβιόλια με τυρί, φτιάξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης!


Ραβιόλια τυριού, με λουκάνικα γαλοπούλας, μανιτάρια και κρέμα light 
Υλικά για 2 άτομα 
250 γρ. ραβιόλια γεμιστά με τυρί
2 λουκάνικα γαλοπούλας (τα μακρουλά) χαμηλών λιπαρών κομμένα σε φετούλες
1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
1 κούπα γάλα light
2 κ. γ. κορν φλάουρ
φρέσκο μαϊντανό ή 1 κ. σ. αποξηραμένο
αλάτι
πιπέρι


Εκτέλεση 
Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία, αλλά τα σουρώνουμε 2-3 λεπτάκια νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο (δοκιμάζοντας πάντα).
Μέχρι να βράσουν, έχουμε ανακατέψει το γάλα με το κορν φλάουρ, έχουμε σουρώσει και πλύνει τα μανιτάρια και έχουμε τεμαχίσει τα λουκάνικα.
Μόλις βράσουν, σβήνουμε τη φωτιά, τα σουρώνουμε, τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το γάλα, τα μανιτάρια, τα λουκάνικα, πιπέρι και το μαϊντανό (αν είναι ξηρός).
Αφήνουμε την κατσαρόλα στο ζεστό ακόμα μάτι της κουζίνας 5-10 λεπτά (ή σε χαμηλή θερμοκρασία), να πήξει το γάλα, ανακατεύοντας περιοδικά.
Σερβίρουμε ζεστά με έξτρα πιπέρι αν μας αρέσουν τα καυτερά και με ψιλοκομμένο μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκο.

Monday, May 20, 2013

Κοτόπουλο κρασάτο με δεντρολίβανο

Για το κοτόπουλο τα έχουμε ξαναπεί. Είναι ένα φαγητό που γίνεται εύκολα και γρήγορα. Το κατά πόσο είναι κοτόπουλο βέβαια αυτό που γίνεται γρήγορα, είναι μια άλλη ιστορία...


Το δεντρολίβανο, είναι ένα μυρωδικό με πολλή ιδαίτερη γεύση. Μερικά μυρωδικά, τελικά μου αρέσουν περισσότερο φρέσκα, παρά αποξηραμένα, όπως το δεντρολίβανο και ο βασιλικός. Αν σας αρέσει κι εσάς, δοκιμάστε την παρακάτω πρόταση.


Κοτόπουλο κρασάτο με δεντρολίβανο 
Υλικά 
3 μισά φιλέτα κοτόπουλου
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
¾ κούπας κρασί ροζέ
1 κλαράκι δεντρολίβανο
1 πρέζα λεμονοπίπερο
1 κ. γ. αλεύρι
αλάτι
πρόσθεσα επίσης  και μια πρέζα ανάμικτους πιπεράτους σπόρους-μίγμα μπαχαρικών που είχα από δωράκι


Εκτέλεση 
Πλένουμε και τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε για λίγα λεπτά να ασπρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Προσθέτουμε τα πιπέρια και το δεντρολίβανο, αφού πάρουμε μόνο τα φυλλαράκια του και το ψιλοκόψουμε.
Προσθέτουμε και ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Ανάλογα τη σάλτσα που θέλουμε να μείνει, και αν είναι νερουλή, προσθέτουμε στο τέλος 1-2 κ. γ. αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό για να πήξει ελαφρώς. Εγώ απλώς το πασπάλισα με λίγο αλεύρι. Συνοδεύτηκε με κνέντελ.

update: Η Αλίκη μου χάρισε αυτό το βραβείο κι εγώ το χαρίζω σε όλους τους αναγνώστες μου! Ευχαριστώ Αλίκη!

 

Καλή εβδομάδα!

Thursday, May 16, 2013

Αρωματικό ξύδι από μούρα

Τα τελευταία φρούτα της άνοιξης και πρώτα του καλοκαιριού, έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Τη λατρεύω αυτή την εποχή. γιατί μπορώ να ζω μόνο με φρούτα. Σε αντίθεση με τα φρούτα του χειμώνα που δεν με πολυτρελαίνουν, γι΄αυτά πεθαίνω! Περιμένω πώς και πώς να βγουν τα κεράσια (σήμερα είδα τα πρώτα στο σούπερ μάρκετ), τα οποία μπορώ να τρώω όλη μέρα. Μακάρι να υπήρχαν κεράσια όλες τις εποχές του χρόνου!



Πάνω εκεί λοιπόν που αρχίζουν τα αγαπημένα μου φρούτα (βερύκοκα, μούσμουλα, κεράσια), νά σου και οι μουριές κατάφορτες. Κι αν τύχει και βρεθούν σε σπίτι που δεν ενοχλεί το πέσιμό τους (βάφουν άσχημα) τις αφήνουν στην ησυχία τους χωρίς να τις κλαδεύουν πρόωρα και έτσι βρίσκουμε κι εμείς οι fun μουρίτσες για τις παρασκευές μας.

Η μουριά, είναι ένα δέντρο που μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Είναι συνδεμένη με αναμνήσεις θερινού σινεμά και ξένοιαστης ηλικίας, με αποτέλεσμα να μου ξυπνάει γλυκιές αναμνήσεις, νοσταλγικές, όταν τη βλέπω φορτωμένη. Όταν καταφέρνω και βρίσκω μούρες (μούρες εμείς τις λέγαμε), τις κάνω λικέρ, γλυκό κουταλιού, τάρτα, ή ό,τι καινούριο μπορώ να φανταστώ!

Φέτος δεν έχω μαζέψει ακόμα η αλήθεια είναι, αλλά πιστεύω ότι θα βρω πάλι. Αν βρείτε μούρες, σας προτείνω να φτιάξετε ένα αρωματικό ξύδι για τις καλοκαιρινές σας σαλάτες!

Αρωματικό ξύδι από μούρα 
Υλικά 
250 γρ. λευκό ξύδι
80 γρ. μούρα
1 κ. γ. ζάχαρη

Εκτέλεση 
Μέσα σε γυάλινο βάζο, βάζουμε όλα τα υλικά.
Αφήνουμε το βάζο να σταθεί για 1 εβδομάδα.
Σουρώνουμε σε μπουκάλια.


Τα μούρα που έμειναν, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε κάποιο γλυκόξινο φαγητό που θα κάνουμε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ... κεράσετε τις ξυδιασμένες μουρίτσες σε όποιον έχει νευράκια ;-)

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες από αύριο!

Monday, May 13, 2013

Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού

Έφτασε πάλι η εποχή των αμπελόφυλλων. Βρείτε αν μπορείτε φρέσκα, αράντιστα όσο προλαβαίνετε και διατηρείστε τα με έναν από τους τρόπους που είχα γράψει πέρυσι. Φέτος δεν έχω μαζέψει ακόμα. Θα προλάβω άραγε; Πέρυσι, αφού έφτιαξα δεματάκια και τα έβαλα για συντήρηση με διάφορους τρόπους, μου έμειναν 10 φύλλα. Τα φύλλα ήταν λίγα για να κάνω ντολμαδάκια, οπότε σκέφτηκα να κάνω ένα μεγάλο τεμπέλικο ντολμαδάκι με την ίδια νοστιμιά. Πάμε να δούμε πώς;

 
Ντολμαδάκια στο ταψί με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού
Υλικά για ταψί 26 εκ. (για 3-4 μερίδες)
10 αμπελόφυλλα πλυμένα (ίσως χρειαστούν παραπάνω αν είναι τα δικά σας μικρά)
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι αμερικάνο (κίτρινο)
3-4 κ. σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κούπες καυτό νερό
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
για τη σάλτσα γιαουρτιού
200-250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
3-4 κλωνιά μάραθο ψιλοκομμένο
αλάτι


Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε 2-3 δάχτυλα νερό. Αφήνουμε να βράσει και όταν βράσει, βουτάμε τα φύλλα όλα μαζί για 1 λεπτό (μέχρι να αλλάξουν χρώμα).
Βγάζουμε τα φύλλα με τρυπητή κουτάλα σε σουρωτήρι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, σωτάρουμε για 3-4 λεπτά τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το ρύζι και το μάραθο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό για να γυαλίσει το ρύζι.
Ρίχνουμε μια κούπα καυτό νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά (μου πήρε 5 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι 26 εκ. (χρησιμοποίησα πυρέξ).
Στρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τα φύλλα, έτσι ώστε να περισσεύουν από το ταψί. Τα φύλλα μου ήταν μεγάλα. Αν είναι μικρά τα δικά σας μπορεί να χρειαστούν 1-2 ακόμα.

 
Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού.
Φέρνουμε τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα, έτσι ώστε να σκεπάσουμε τις άκρες. Αν έχετε παραπάνω φύλλα, μπορείτε να το σκεπάσετε όλο.
Ρίχνουμε προσεχτικά 1 κούπα καυτό νερό και το χυμό λεμονιού.


Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό και να έχει μαλακώσει το ρύζι.
Μετά τα 15 πρώτα λεπτά, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, για να μην ξεραθούν τα φύλλα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και το βγάζουμε προσεχτικά με σπάτουλα.


Tips: Ανάλογα το ρύζι που θα χρησιμοποιήσετε, μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο ψήσιμο (συνήθως το κίτρινο ρύζι αργεί). Μπορεί επίσης να χρειάζεται λιγότερο ή περισσότερο νερό.

Σκεπάστε οπωσδήποτε το ταψί, αν δείτε ότι τα φύλλα σκουραίνουν και πάνε να ξεραθούν, προκειμένου να μείνουν μαλακά.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού
Χρησιμοποίησα αραιό γιαούρτι. Ενώνουμε γιαούρτι, ψιλοκομμένο μάραθο και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε μαζί με τους ντολμάδες ταψιού.

Καλή εβδομάδα!

Friday, May 10, 2013

Ομελέτα φούρνου

Αν θέλετε να φτιάξετε ομελέτα αλλά δεν θέλετε να τηγανίσετε, υπάρχει η λύση της ομελέτας φούρνου. Είναι σίγουρα πιο δαπανηρό να την κάνεις στο φούρνο αντί για το τηγάνι, αλλά χρειάζεται λιγότερο λάδι ή βούτυρο, οπότε μια φορά στις τόσες δεν πειράζει να κάψετε το φούρνο για να κάνετε ομελέτα. Άλλωστε, μπορείτε να την κάνετε αφού έχετε ψήσει κάτι άλλο πριν ή παράλληλα με κάτι άλλο μαζί!



Ομελέτα φούρνου 
Υλικά 
3 αυγά
1 μεγάλο λουκάνικο Φρανκφούρτης ή μερικά μικρά, κομμένα ροδέλες
2-3 κ. σ. γάλα
2-3 κ. σ. τυρί τριμμένο (στη συγκεκριμένη έβαλα τσένταρ)
μαργαρίνη για το ταψάκι


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά.
Βουτυρώνουμε ένα αντικολλητικό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ.
Ρίχνουμε το υλικό μέσα και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου, ή μέχρι να κάνει χρώμα από πάνω.


Σε άλλη εκδοχή, έχω προσθέσει λαχανικά. Μανιτάρια, πιπεριές, κολοκύθι κλπ. Στο φούρνο τα λαχανικά κρατάνε λιγάκι, εκτός και θέλετε να τα περάσετε λίγο από το τηγάνι, αλλά δεν έχει νόημα έτσι, αφού πάλι θα μπλέξετε με τηγάνι. Εμένα μου αρέσουν τα λαχανικά να κρατάνε, άλλωστε τα περισσότερα μπορώ άνετα να τα φάω ωμά. Βάλτε τη φαντασία σας και προσθέστε ό,τι σας αρέσει!

Καλό πσκ!

Wednesday, May 8, 2013

Κέικ με φράουλες και σοκολάτα

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους. Ελπίζω να περάσατε καλά με τους αγαπημένους σας. Δεν πιστεύω να φάγατε πολύ; Εγώ πάντως όχι. Είναι το πρώτο Πάσχα που βρίσκομαι με μείον ένα κιλό αντί για συν 1-2 όπως συνήθως. Τελικά, όλα μια ιδέα είναι...


Να σας γλυκάνω με ένα κεκάκι εποχής; Κέικ με φράουλες και γέμιση κακάο!


Κέικ με φράουλες και σοκολάτα 
Υλικά
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. μαργαρίνη soft
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες
για το σοκολατένιο μίγμα
1 κ. σ. γάλα
3 κ. γ. κακάο σκόνη
4 κ. σ. μίγμα από το κέικ
για το γλάσο 
άχνη ζάχαρη
ελάχιστο νεράκι
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στη μυτούλα της οδοντογλυφίδας


Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς σε αέρα.
Βουτυρώνουμε (ή λαδώνουμε) και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ.
Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από αυτά του γλάσου) και τα χτυπάμε με μίξερ για 3-4 λεπτά. Τις φράουλες δεν τις πολτοποίησα αλλά ψιλοέλιωναν με το χτύπημα. Μου άρεσε που έμεναν κομματάκια πού και πού. Αν δεν θέλετε να φαίνονται, πολτοποιήστε τις.


Μέσα σε ένα μπωλάκι βάζουμε 4 κ. σ. από το μίγμα, το γάλα και το κακάο και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στη φόρμα το μισό υλικό.
Από πάνω βάζουμε το μίγμα με το κακάο.
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο υλικό.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 160 βαθμούς με αέρα.

Wednesday, May 1, 2013

Τι γλυκό να φτιάξω το Πάσχα;

Φέτος δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι γλυκό θα κάνω το Πάσχα. Κλείνοντας όμως τις αναρτήσεις μου πριν από αυτό, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω παλιές, δροσιστικές και ελαφριές προτάσεις γι' αυτή τη μέρα. Μην ξεχνάτε ότι αυτή τη μέρα, όπως και το προηγούμενο βράδυ, όλοι έχουμε φάει κάτι παραπάνω, οπότε θέλουμε κάτι σε "λίγο και ελαφρύ". Γι΄αυτό το λόγο μείνετε μακριά από τα γλυκά με σοκολάτα. Προτιμήστε γλυκά βασισμένα στο γιαούρτι, σε φρούτα, παγωτό ή κρέμες και ζελέ. Μην ξεχνάτε επίσης, ότι το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και είναι κρίμα να μας μαζεύει η Greenpeace από τις παραλίες σαν απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη ;-) Οπότε, με μέτρο το φαγητό, αυτές τις μέρες, οκ;

Γλυκιές προτάσεις για το Πάσχα
(κάνετε κλικ σε κάθε όνομα για να πάτε στη συνταγή)
Μιλφέιγ φράουλας
Πάβλοβα
Τσίζκέικ γιαουρτιού
Κρέμα καταλάνα
Κορμός με άγριες φράουλες
Κορμός ψυγείου
Γλυκό σε ποτήρι
Κέικ με φράουλες και σαντιγύ 
Κρέμα καραμελέ της Ασπασίας
Πανακότα
Τούρτα καραμέλα-μπεζεδες 
Τούρτα παγωτό-μπεζέδες 
Παγωτό καϊμάκι

Πολλές άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε στο πλάι, στις κατηγορίες γλυκών, παγωτών κλπ.

Τέλος, να κλείσω με αυτό που είχα υποσχεθεί στη Χρυσαυγή να δείξω. Την τούρτα που είχα φτιάξει στα γενέθλιά μου. Μια τούρτα που η Αγγελική Ν μου είπε ότι θέλει πολύ χιούμορ και θάρρος για να τη σερβίρω! Χαχα! Η ιδέα της τούρτας δεν είναι δική μου, αλλά τη λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που την είδα και έψαχνα ευκαιρία για να τη φτιάξω. Είχε χιούμορ και με ξετρέλανε από την αρχή που την είδα! Δείτε τη κι εσείς. Δεν έχει πολλή πλάκα; Γουρουνάκια που κάνουν λασπόλουτρο σε βαρέλι! Φοβερή ιδέα;






Να σας ευχηθώ καλό μήνα και καλό Πάσχα! Να περάσετε όμορφα, να προσέχετε και να μην φάτε πολύ ;-)