Friday, January 31, 2014

Μοσχάρι κοκκινιστό με ελιές

Το κόκκινο κρέας με αφήνει αδιάφορη. Για να μην πω το κρέας γενικότερα και για να μην πω "παντελώς" αδιάφορη. Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να κάνω μήνες να φάω κρέας, εκτός και πέσω πάνω σε κοψίδια. Μπριζολίτσες, σουβλάκια, κλπ, αυτά δεν με αφήνουν αδιάφορη, αλλά και πάλι δεν τρώω συχνά. Εκείνο που μπορώ πραγματικά να κάνω μήνες να φάω είναι το μοσχάρι. Ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, από παιδί. Πάντα έβρισκα τρόπους να τη γλυτώσω και να μην φάω. Δεν θα σας πω τι έκανα μικρή για να μην το τρώω γιατί ντρέπομαι :-p



Tuesday, January 28, 2014

Αφράτο κέικ σοκολάτας με σταγόνες σοκολάτας

Την Κυριακή που μας πέρασε ήμασταν σε γενέθλια του γιου φίλου μας. Εγώ είχα αναλάβει την τούρτα και πάνω που ήμασταν έτοιμοι να δοκιμάσουμε την τουρτίτσα μου, άρχισε η σάμπα.


Ναι ναι...Σεισμός και μάλιστα καλός. Μετά το 1988 και το 1996 αν δεν κάνω λάθος, ήταν ο πιο δυνατός και ο πιο ατέλειωτος σεισμός που έχουμε ζήσει. Νομίζαμε πως δεν θα τελειώσει ποτέ...Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Τελικά το επίκεντρο ήταν στην Κεφαλλονιά και οι άνθρωποι είχαν και ζημιές, έμειναν χωρίς ρεύμα κλπ. Άτιμο πράγμα ο σεισμούλης, μαθαίνεις όμως να ζεις μ' αυτόν αφού ζούμε σε σεισμογενείς περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω παλαβομάρες με το σεισμό. Είμαι μάλλον ψύχραιμη, αν κρίνω μάλιστα από το γεγονός ότι προχτές, μόνο εγώ και ένας κύριος δεν σηκωθήκαμε να βγούμε έξω μετά το σεισμό. Αντιθέτως παραμείναμε μέσα να απολαύσουμε το γλυκάκι που είχα φτιάξει! :-) Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες τέτοιες εκπλήξεις.

Thursday, January 23, 2014

Κοτόπουλο με ντοματίνια και κράνμπερις

Τα κράνμπερις είναι γνωστά πια για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και όλα τα καλά που προσφέρουν. Τα βάζω σε σαλάτες, σε κέικ, σε μπισκότα, αλλά αυτή τη φορά τα έβαλα σε φαγητό.

Όπως σας έλεγα τις προάλλες, φέτος επιδίδομαι στο σπορ "μαγειρεύω για δύο" και αυτό το φαγητό έγινε σ΄ αυτά τα πλαίσια. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε :-)


Monday, January 20, 2014

Χωριάτικα και πολύσπορα κριτσίνια μπύρας

Πριν λίγες μέρες κανονίσαμε μαγειροσυνάντηση με μια φίλη για να κάνουμε κριτσίνια από το βιβλίο μου. Ενώ είχε κάνει άλλες συνταγές, δεν είχε ασχοληθεί με τα κριτσίνια καθόλου. Φτιάξαμε τα κριτσίνια μπύρας με φέτα (σελ. 74) και της άρεσαν πολύ. Ομολογώ ότι ζήλεψα γιατί είχα πολύ καιρό να φτιάξω κριτσίνια και την επόμενη μέρα καταπιάστηκα κι εγώ να κάνω κριτσίνια μπύρας. Αυτή τη φορά όμως έφτιαξα χωριάτικα και πολύσπορα.

Για να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κουτάκι μπύρας και να μην μείνει, χρειάζεστε 450-500 γρ. αλεύρι. Τα παρακάτω κριτσίνια είναι πολύ κριτσινιστά και πολύ μπυρένια. Αν δεν σας αρέσει να έχουν έντονη τη γεύση της μπύρας, αντικαταστήστε ένα μέρος της μπύρας με νερό. Επίσης, αν δεν θέλετε σποράκια μέσα ή δεν έχετε κάποια από τα παρακάτω, πάλι δεν πειράζει. Χρησιμοποιήστε ό,τι σπόρους έχετε ή σας αρέσουν.


Thursday, January 16, 2014

Εύκολο γκρατέν κουνουπιδιού με λούτζα και ελαφριά μπεσαμέλ

Εδώ και λίγες μέρες μου χάρισαν ένα τεράστιο κουνουπίδι. Από σπίτι παρακαλώ! Ααααα! Δεν μπορώ να πω! Ήταν όντως από σπίτι! Με τους καλούς του τρόπους, με τα γαλλικά, του, με όλα του! Ένα τέτοιο κουνουπίδι ήθελε ειδική μεταχείρηση. Όχι απλώς να γίνει βραστό σαλάτα ή έστω γιαχνί. Ήθελα να φτιάξω κάτι καινούριο, να το βάλω στον φούρνο ίσως, να το φτιάξω τέλος πάντων διαφορετικά.
Ρίχνοντας μια γρήγορα ματιά στο ίντερνετ γιατί η ώρα περνούσε, έπεσα σε μια σελίδα με συγκεντρωμένες πολλές συνταγές για κουνουπίδι. Είναι ενδιαφέρουσες. Ρίξτε τους μια ματιά! Μία από αυτές, μου ταίριαζε και σε υλικά και στο χρόνο που είχα μπροστά μου. Τη διάβασα, κράτησα τη βασική ιδέα και την έφερα στα μέτρα μου και στα υλικά μου.



Monday, January 13, 2014

Ζυμαρικά με μανιτάρια, ντοματίνια και κάπαρη

Πόσο βαρετή μπορεί να γίνω αν ξαναπώ πόσο μου αρέσουν τα ζυμαρικά; Γι' αυτό δεν θα πω τίποτα. Θα πω μόνο ότι η παρακάτω συνταγή είναι απλά πεντανόστιμη! :-)
Έφτιαξα αυτή τη σαλτσούλα στις διακοπές με υλικά που ήταν στα πρόθυρα να αυτοκτονήσουν στο ψυγείο. Με κοιτούσαν παραπονεμένα που δεν έβρισκα χρόνο να τα χρησιμοποιήσω και θα αναγκαζόμουν να τα πετάξω αργά ή γρήγορα. Οπότε, βρήκα χρόνο να τα αξιοποιήσω και έδωσαν ένα πολύ νόστιμο πιάτο! Λάτρεις των ζυμαρικών, δοκιμάστε τη!


Friday, January 10, 2014

Κρέπες με τυρί και γαλοπούλα

Όσο ήταν ακόμα τα παιδιά στο σπίτι στις διακοπές, έφτιαχνα αγαπημένα τους φαγητά.  Κρέπες είχα να φτιάξω χρόνια, οπότε είπαμε να τις φτιάξουμε όσο ήταν εδώ. Χωρίς πολλά-πολλά, μόνο με γαλοπούλα και τυρί που τους αρέσει. Μια σαλάτα από δίπλα και έτοιμο το μεσημεριανό μας. Μη σας φοβίζουν οι κρέπες. Δεν είναι τόσο μπελαλίδικες όσο τις θεωρούμε. Ίσα-ίσα, αν το μίγμα έχει καλές αναλογίες και δεν σας βασανίζει, γίνονται γρήγορα και ευχάριστα. Πάμε;



Υλικά για 14 κρέπες (περίπου, ανάλογα το μέγεθός τους)
για τις κρέπες
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες γάλα χλιαρό (χρησιμοποίησα χαμηλών λιπαρών)
4 μικρά αυγά
4 κ. σ. βούτυρο λιωμένο ή καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο κλπ)
μια πρέζα αλάτι
για τη γέμιση
γαλοπούλα και τυρί, τόσες φέτες όσες και οι κρέπες σας
λίγο μαλακό τυρί τριμμένο (ένταμ, κασέρι κλπ)
βούτυρο για το τηγάνι και το ταψί

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα υλικά για τις κρέπες μέσα σε μπλέντερ (στα μικρά μιξεράκια τύπου μούλτι, παίρνει το μισό υλικό, οπότε θα πρέπει να φτιάξετε 2 δόσεις).
Χτυπάμε να ανακατευτούν καλά και το μίγμα μας είναι έτοιμο.

Αν δεν έχουμε την ειδική συσκευή ψησίματος για κρέπες, ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, Αφού βουτυρώσουμε και ρίξουμε την πρώτη δόση, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά (8-9 με διαβάθμιση 1-12). Βουτυρώνουμε ελαφρά κάθε φορά πριν βάλουμε υλικό για την κρέπα. Για να μη βάζουμε πολύ βούτυρο, βουτάμε μέσα στο βούτυρο ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας . Όπως είναι κρύο το βούτυρο, ούτε πολύ παίρνει, ούτε καίγεται το χέρι σας ενώ λαδώνετε το τηγάνι. Χρησιμοποιώ το ίδιο χαρτί κάθε φορά (σαν να είναι σφουγγαράκι με το οποίο καθαρίζω το τηγάνι).
Ρίχνουμε υλικό ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού. Ένα φλυτζάνι του καφέ, είναι αρκετό για μια μέτρια κρέπα.
Δεν χρειάζονται πολλή ώρα "ψήσιμο". 1-2 λεπτά φτάνουν ή μέχρι να ανασηκωθούν οι άκρες της κρέπας και είναι έτοιμη για γύρισμα.
Τοποθετούμε τις κρέπες σε πιάτο μέχρι να τελειώσει όλο το υλικό.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Εγώ χρησιμοποίησα ένα στενόμακρο πυρέξ, που πήρε 9 κρέπες. Τις υπόλοιπες τις κράτησα για άλλη φορά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.
Στρώνουμε πάνω σε κάθε κρέπα μια φέτα γαλοπούλα και μια τυρί, διπλώνουμε και τη βάζουμε στο ταψί. Συνεχίζουμε έτσι με όσες κρέπες χωράει το ταψί.
Πασπαλίζουμε με λίγο μαλακό τυρί τριμμένο και βάζουμε τις κρέπες στο φούρνο για κάνα δεκάλεπτο, ίσα να λιώσει το τυρί.
Σερβίρουμε ζεστές αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύες.

Tips: Αν σας μείνουν κρέπες, μπορείτε να τις φυλάξετε στην κατάψυξη για άλλη φορά, βάζοντας ανάμεσα από την καθεμία χαρτί ψησίματος. Έτσι, σε περίπτωση που θέλετε να αποψύξετε μόνο μία, δεν θα έχει κολλήσει με τις υπόλοιπες.

Μια ωραία ιδέα για πάρτυ που έκανα συχνά, είναι να φτιάξετε τέτοιες κρέπες, να τις κόψετε αφού κρυώσουν σε ροδέλες και να τις περάσετε σε ξυλάκι από σουβλάκι.

Το τηγάνι και η σπάτουλα είναι προσφορά του καταστήματος Ζούλοβιτς, για τις δοκιμές στην κουζίνα μου. Καλό Σαββατοκύριακο!

Tuesday, January 7, 2014

Σαλάτα πράσινη με βινεγκρέτ πετιμεζιού


Μπορεί οι μέρες των γιορτών που πέρασαν να ήταν μέρες κατάχρησης σε φαγητά και γλυκά (ας μην παραπονιόμαστε αν μπορέσαμε να τα εξοικονομήσουμε γιατί κάποιοι δεν μπορούσαν...) αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά με σαλάτες, οι οποίες μπορούν να είναι νόστιμες χωρίς να είναι θερμιδικές βόμβες...Οι σαλάτες είναι απαραίτητες τόσο στα γιορτινά τραπέζια, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Με απλά υλικά, μπορούν να γίνουν ευπαρουσίαστες και ακόμα πιο νόστιμες. Μία τέτοια σας προτείνω σήμερα για να ξεκινήσουμε υγιεινά τον καινούριο χρόνο.


Σαλάτα πράσινη με βινεγκρέτ πετιμεζιού
Υλικά
πράσινη σαλάτα (χρησιμοποίησα κατσαρό μαρούλι και iceberg)
καλαμπόκι, πιπεριά σε κύβους ή ό,τι άλλο θέλετε
για τη βινεγκρέτ πετιμεζιού
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. πετιμέζι
2 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα ξύδι με άρωμα δαμάσκηνου)
1 κ. σ. μουστάρδα


Εκτέλεση
Πλένουμε και τεμαχίζουμε τη σαλάτα μας.
Σε βαζάκι βάζουμε τα υλικά για τη βινεγκρέτ και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε τη βινεγκρέτ στη σαλάτα και σερβίρουμε.

Χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιορτάζουν σήμερα!

Wednesday, January 1, 2014