Thursday, May 29, 2014

Γκασπάτσο ή γκαθπάτσο: κρύα ισπανική ντοματόσουπα

Λοιπόοον, κατ΄ αρχήν ευχαριστώ που μου είπατε τη γνώμη σας για το νέο μου template. Μου λείπουν τα τετραγωνάκια με τις φωτό ψηλά στον τίτλο του μπλογκ αλλά δεν μπορώ να τα έχω όλα. Η αλήθεια είναι ότι το νέο template έχει κάποια προβληματάκια, τα οποία προκύπτουν από το γεγονός ότι δεν είναι template του blogger και ότι είναι δίστηλο αντί για τρίστηλο που είχα το προηγούμενο. Κάποια τα διορθώνω σιγά-σιγά, αλλά κάποια δεν διορθώνονται, οπότε με βλέπω όταν περάσει η εποχή ... της φράουλας -χεχε- να το αλλάζω πάλι. Τεσπα, επειδή δεν είναι και δουλειά αυτή να αλλάζω template κάθε μέρα, για την ώρα μένει και όταν έρθει η ώρα θα του φορέσω άλλο ρουχαλάκι :-p Να θυμάστε όσες θέλετε να αλλάξετε template, ότι πρέπει πρώτα να αποθηκεύσετε για ασφάλεια το template που ήδη έχετε, όπως επίσης είναι καλό να αποθηκεύετε κατά καιρούς όλο το περιεχόμενο του blog σας για να μην τύχει καμιά "στραβή" και μετά κλαίτε με μαύρο δάκρυ :-p


Ας πάμε στη συνταγή τώρα. Ήθελα να βάλω ποστάκι με γλυκό σήμερα, αλλά δεν πρόλαβα να γράψω το κείμενο και να φτιάξω τις φωτό. Αυτό το πράγμα να μη μου φτάνει το 24ωρο, δεν ξέρω πώς να το παλέψω...Οπότε, κρύα σουπίτσα σήμερα αντί για γλυκό.


Εδώ και πάααααρα πολλά χρόνια, έμενε εδώ ο φίλος μας ο Διονύσης. Σπάνιο όνομα για τη Ζάκυνθο ε; Κάποια φορά, είχε έρθει ένας φίλος του ισπανός, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, με το θου του και το δου του, χεχε! Ο ισπανός λοιπόν, ένα βράδυ μαγείρεψε ισπανικά φαγητά και έφτιαξε μια εύκολη σαγκρία. Από αυτά που έφτιαξε μου έμεινε το γκασπάτσο, η κρύα ισπανική ντοματόσουπα  και η σαγκρία. Αυτή η σαγκρία, έχει φτιαχτεί από τότε δεκάδες φορές και μας έχει λύσει τα χέρια σε πολλά πάρτυ και μαζώξεις.

Το γκασπάτσο είναι παραδοσιακή ισπανική παγωμένη σούπα που φτιάχνεται με ωμά λαχανικά και με βάση τη ντομάτα, ιδανική για τις ζεστές μέρες. Το καλύτερο γι΄αυτή τη σούπα είναι να την έχουμε φτιάξει από ώρες νωρίτερα ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ, έτσι ώστε να παγώσει στο ψυγείο αλλά και να ενωθούν οι γεύσεις των υλικών.
Η δική μου εκδοχή που έφτιαξα πριν λίγες μέρες και ομολογώ την ευχαριστηθήκαμε πολύ, είναι η εξής:


Γκασπάτσο ή γκαθπάτσο
Υλικά για 2 άτομα
4-5 μέτριες ώριμες ντομάτες (περίπου μισό κιλό)
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/4 από ένα αγγούρι
1/4 από μία πράσινη πιπεριά
1 κ. σ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. ξύδι (χρησιμοποίησα αρωματισμένο με φρούτα του δάσους)
αλατοπίπερο
επιπλέον για σερβίρισμα
λίγο αγγούρι
λίγη πιπεριά


Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζουμε. Για να τις ξεφλουδίσουμε, είτε "ξύνουμε" την επιφάνειά τους με μαχαίρι και μετά ξεφλουδίζουμε, είτε τις βουτάμε για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό.
Τις κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα και τις ξεσποριάζουμε.
Τις λιώνουμε σε μπλέντερ μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
Καθαρίζουμε το αγγούρι, βγάζουμε τα σπόρια, το κόβουμε κυβάκια και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε επίσης το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα λιώνουμε κι αυτά.
Τελειώνουμε με το λάδι, ξύδι και αλατοπίπερο. Διορθώνουμε τη γεύση αν θεωρούμε ότι θέλει κάτι ακόμα.
Βάζουμε τη σούπα σε μπωλ, σκεπάζουμε με μεβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για ώρες ή όλη νύχτα.
Σερβίρουμε με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί με λίγο αγγούρι και πιπεριά ψιλοκομμένα από πάνω!

Tuesday, May 27, 2014

Διάθεση για αλλαγή

Πού πάτε καλέ; Μη φεύγετε! Όχι! Δεν μπήκατε σε λάθος μπλογκ! Στη μικρή μου κουζίνα μπήκατε. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο μια μικρή ανακαίνιση έκανα, έτσι για να υποδεχτώ το καλοκαίρι που μπαίνει και ημερολογιακά σε λίγες μέρες.

Τον τελευταίο καιρό, περνάω περίοδο βαρεμάρας. Ένα προβληματάκι που έχω μόνιμα στη ζωή μου είναι ότι βαριέμαι εύκολα. Ο μεγάλος μου φόβος σε κάθε τι που ξεκινάω, είναι πόσο σύντομα θα το βαρεθώ. Δεν πταίω εγώ! Το ζώδιο πταίει! :-p

Λίγα πράγματα έχω κρατήσει για πάρα πολλά χρόνια, παρόλο που κάποια από αυτά πίστευα ότι θα τα βαρεθώ. Μέσα σ' αυτά είναι η ενασχόληση με το χορό (8-9 χρόνια), η μαγειρική (από το γυμνάσιο), το blogging (8 χρόνια) κ. α. Το μαύρο template του blog μου το λατρεύω (το λάτρευα μάλλον), αλλά χρειάζομαι μια μικρή αλλαγή, η οποία αν δεν με ικανοποιήσει, θα ξαναγυρίσω στο παλιό μου template. Ήθελα κάτι παιχνιδιάρικο και ανάλαφρο και κατέληξα σε αυτό που βλέπετε. Ελπίζω να σας αρέσει και να σας βολεύει.

Λοιπόν, τι λέτε; Σας αρέσει το ανακαινισμένο μου σπίτι; :-)

Thursday, May 22, 2014

Πιπεριές γεμιστές με τόνο και καλαμπόκι

Ναι! Είναι γεγονός. Το έχω ρίξει στα καλοκαιρινά λαχανικά. Αυτή η εποχή μου πάει. Το ομολογώ. Και διατροφικά και ψυχολογικά. Ο ήλιος είναι θεραπεία για μένα. Μαζί με το σώμα μου ζεσταίνει και την ψυχή μου. Τα δε καλοκαιρινά κηπευτικά και φρούτα, είναι κομμένα και ραμμένα στα γούστα μου. Μαγειρική για δύο και πάλι λοιπόν.


Προσοχή: κάθε χρώμα λαχανικού που περιγράφεται παρακάτω, είναι εντελώς τυχαίο και συμπτωματικό και ουδεμία σχέση έχει με τις επερχόμενες εκλογές. :-p


Πιπεριές γεμιστές με τόνο και καλαμπόκι
Υλικά για 2-3 άτομα
3 πιπεριές (κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη-αν είναι μικρές, με αυτή τη γέμιση γεμίζετε και 4η πιπεριά)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι 250 ml
1 κονσέρβα τόνο νερού 200 γρ.
1/2 αγγούρι καθαρισμένο και κομμένο κυβάκια
4 κ. σ. μαγιονέζα light ή τυρί cottage
6 κ. σ. τυριά κίτρινα τριμμένα (ένταμ, γραβιέρα κλπ)


Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τις πιπεριές στη μέση.
Προσεχτικά, αφαιρούμε το κοτσάνι, για να μην χαλάσει το σχήμα της και για να μπορεί να συγκρατήσει μέσα τη γέμιση.
Αδειάζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια τους.
Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ σε δυνατό φούρνο, για 5 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη γέμιση.
Ξεπλένουμε το καλαμπόκι, το σουρώνουμε και το βάζουμε σε μπωλ.
Σουρώνουμε τον τόνο και τον προσθέτουμε κι αυτόν, διαλύοντάς τον σε μικρά κομματάκια.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε κυβάκια το αγγούρι, το οποίο προσθέτουμε κι αυτό στη γέμιση.
Συνεχίζουμε με τη μαγιονέζα. Αν δεν θέλετε μαγιονέζα, μπορείτε να προσθέσετε τυρί cottage.
Αν θέλετε αλατοπιπερώνετε. Εγώ δεν το έκανα. Η μαγιονέζα ήταν ήδη νόστιμη και δεν χρειαζόταν άλλο αλάτι.
Βγάζουμε τις πιπεριές από το φούρνο και τις γεμίζουμε.
Από πάνω, βάζουμε μια κουταλιά σούπας (ή μια τσιμπιά) τριμμένα κίτρινα τυριά, ή φέτα ή ό,τι θέλετε. Αν θέλετε να είναι απόλυτα light, μπορείτε να μην βάλετε καθόλου τυριά.
Ξαναψήνουμε στο γκριλ για 2-3 λεπτά, για να λιώσουν τα τυριά.
Απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.

Tuesday, May 20, 2014

Σολομός με μάραθο και ούζο

Μαγειρική για δύο πάλι έχω να προτείνω σήμερα. Ψαράκι υγιεινό και νόστιμο. Και όσο υπάρχει άγριος μάραθος έξω στην αυλή, όλο και θα σκαρφίζομαι να τον βάζω και κάπου.



Σολομός με μάραθο και ούζο
Υλικά
2 φέτες σολομού
3-4 φουντάκια μάραθο
2 κ. σ. ούζο
χυμό μισού λεμονιού
2 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Αφαιρούμε το δέρμα του σολομού (βγαίνει εύκολα αν περάσετε μυτερό μαχαίρι μεταξύ δέρματος και ψαχνού).
Τον βάζουμε σε πιάτο και από πάνω ψιλοκόβουμε τον μάραθο.
Περιχύνουμε με το ούζο και το χυμό λεμονιού.
Τον αφήνουμε 15-20 λεπτά.


Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε το σολομό με τα υγρά που έχουμε βάλει. Αφήνουμε να μαγειρευτεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά από τη μια πλευρά και μετά, με προσοχή για να μην διαλυθεί, γυρίζουμε με σπάτουλα και από την άλλη.
Γυρίζουμε άλλη μια φορά και από τις δύο πλευρές, μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
Σερβίρουμε ζεστό με πράσινη σαλάτα.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, May 15, 2014

Συκώτι τηγανητό με καραμελωμένα κρεμμύδια

Αν θέλετε να προκαλέσετε σε έναν ευρωπαίο τουρίστα την έκπληξή του και να τον δείτε να του πέφτει η κάτω σιαγόνα, πηγαίνετέ τον μια βόλτα σε μια κρεαταγορά. Έτσι...Να δει τα σφαχτάρια να κρέμονται και να πάει η ευρωπαϊκή του κουλτούρα στον πάτο! Αν θέλετε να φρικάρει εντελώς, πηγαίνετέ τον κατά προτίμηση Πάσχα και δείξτε του τις αντεριές, τα εντόσθια και άλλα τέτοια κουλά. Τονίστε του ότι αυτά, μετά θα τα φάτε και καλέστε τον σε γεύμα με μια περιποιημένη μαγειρίτσα ή πατσά. Αν δεν ξέρει από ελληνική κουλτούρα, σίγουρα θα πιστέψει ότι βγήκε βόλτα με τον νέο  Χάνιμπαλ Λέκτερ. Μην απορήσετε αν προσπαθήσει να σας αποφύγει μετά. ΚΑΙ εσάς ΚΑΙ το γεύμα.

Σε μία από τις παραπάνω τροφούλες, συμπεριλαμβάνεται και το συκωτάκι, που αν σκεφτόμασταν τι ακριβώς κάνει στον οργανισμό, ίσως να μην το τρώγαμε. Θα μου πεις, τότε γιατί μανδάμ μας βάζεις συνταγή με συκώτι; Μας έπρηξες τα σκώτια!



Σας βάζω συνταγή, διότι το συκωτάκι πολλά κακά μπορεί να έχει αλλά έχει και 2-3 καλά που είναι ασυναγώνιστα.
1) είναι από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου
2) είναι από τις πλουσιότερες πηγές (αν όχι η πλουσιότερη) βιταμίνης Α (τόσο πλούσιο μάλιστα που αυτός είναι ο λόγος που οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν)
και 3) όταν είναι καλομαγειρεμένο, είναι νόστιμο το άτιμο!

Αν του φερθείτε τρυφερά και γλυκά, γίνεται πάρα πολύ νόστιμο. Δεν τρώμε συχνά συκώτι, όπως δεν τρώμε συχνά και τηγανητά, αλλά προχτές το ζήλεψα, το έφτιαξα και έγινε πεντανόστιμο.


Συκώτι τηγανητό με καραμελωμένα κρεμμύδια 
(ξέρετε τι ξύλο έχουμε φάει μικρές μερικές για να συνηθίσουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια;;;)
Υλικά για 2 άτομα
2 κομμάτια συκώτι μοσχαρίσιο (περίπου μισό κιλό)
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι (προαιρετικά)
λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάλτε 2 κ. σ. ελαιόλαδο και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Στο μεταξύ, πλύνετε το συκώτι και κόψτε το σε λεπτές λωρίδες.
Αλευρώστε το ελαφρά.
Βγάλτε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο, προσθέστε λάδι και ρίξτε το συκώτι σε δυνατή αρχικά φωτιά.
Γυρίστε τα κομμάτια από όλες τις πλευρές να τηγανιστούν για 1-2 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά (στο 9-10 με διαβάθμιση 1-12) και συνεχίστε το τηγάνισμα και γύρισμα για λίγα λεπτά ακόμα. Το συκώτι σας θα πρέπει να τηγανιστεί καλά μέσα (γι΄ αυτό θα πρέπει να είναι λεπτοκομμένο) χωρίς να έχει αίμα (εκτός και το παίζετε Χάνιμπαλ), αλλά να μην σκληρύνει. Κόψτε ένα κομμάτι να σιγουρευτείτε ότι εσωτερικά είναι εντάξει.
Αν είναι εντάξει κατά τα γούστα σας, προσθέστε τα κρεμμύδια, σβήστε το φαγητό με το χυμό λεμονιού και αν θέλετε αλατίστε το ελαφρώς.
Σερβίρετε το ζεστό με μια σαλάτα!

'Αντε βρε! Και καλό βόλι. Να περάσουν κι αυτές οι εκλογές, γιατί μας έπρηξαν τα δικά μας σκώτια όλοι όσοι θέλουν να μας σώσουν! ;-)

Monday, May 12, 2014

Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και γραβιέρα

Τα καλοκαιρινά λαχανικά έχουν αρχίσει και είναι σίγουρα η χαρά της μαγείρισσας αφού μπορείς να φτιάξεις τόσα πολλά ενδιαφέροντα φαγητά με αυτά.
Στα πλαίσια "μαγειρεύω για δύο", έφτιαξα μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και τυρί. Πάρα πολύ νόστιμο φαγητό, εύκολο, οικονομικό και σχετικά γρήγορο.


Μελιτζάνες γεμιστές με λαχανικά και γραβιέρα
Υλικά για 2 άτομα
2 κ. σ. ελαιόλαδο
2 μελιτζάνες φλάσκες
2 καρότα  κομμένα σε μικρά καρεδάκια
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ. σ. μαϊντανός αποξηραμένος ή φρέσκος
100 γρ. γραβιέρα
αλατοπίπερο


Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε το κοτσάνι και τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της μελιτζάνας και το ψιλοκόβουμε.


Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα και το κρεμμύδι.
Σωτάρουμε σε τηγάνι τα λαχανικά (μελιτζάνα, καρότα, κρεμμύδι) στο ελαιόλαδο για 5-10 λεπτά ανακατεύοντας. Αν προσθέσουμε ξηρό μαϊντανό τον βάζουμε κι αυτόν από την αρχή. Διαφορετικά, προσθέτουμε φρέσκο μαϊντανό στο τέλος.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη γραβιέρα κομμένη σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι και βάζουμε τις μελιτζάνες.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το υλικό.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Ψήνουμε τις  μελιτζάνες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο για μία ώρα. Ελέγχουμε περιοδικά μήπως είναι έτοιμες νωρίτερα (θα πρέπει να τρυπιούνται).

Καλή εβδομάδα!

Friday, May 9, 2014

Κόκκινες πιπεριές γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι

Ποιος είπε ότι τις πιπεριές πρέπει να τις γεμίζουμε μόνο με ρύζι; Ή έστω με ρύζι και κιμά; Γιατί όχι δηλαδή και με κάποιο ζυμαρικό; Σίγουρα όσες ψάχνεστε στις κουζίνες σας τις έχετε γεμίσει με κάτι άλλο εκτός από ρύζι.

 
Εγώ σήμερα προτείνω κάτι απλό, εύκολο και οικονομικό, ενώ γίνεται ακόμα πιο οικονομικό αν το κάνετε με πράσινες πιπεριές, αλλά ποιος αντιστέκεται στη γλύκα των κόκκινων πιπεριών; Θα τολμήσω να το βαφτίσω και light, γιατί τα μόνα λιπαρά που έχει είναι αυτά του ελαιόλαδου, οπότε φάτε άφοβα δύο πιπερίτσες! Τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα.


Κόκκινες πιπεριές γεμιστές με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά για 6-8 πιπεριές (ανάλογα το μέγεθος)
300 γρ. κοφτό μακαρονάκι
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
αλατοπίπερο
2 κ. σ. ελαιόλαδο


Εκτέλεση
Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε από πάνω τα καπάκια και τις καθαρίζουμε εσωτερικά από τα σπόρια.
Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι ανάποδα  και τις ψήνουμε (μαζί και τα καπάκια) στο γκριλ στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά (αν τις βάλετε κανονικά όπως στη φωτό απλά θα βάλουν λίγα υγρά και θα πρέπει να τα βγάλετε).


Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος, βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο νεράκι (1 ποτήρι του κρασιού), αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10-15 λεπτά (αν τελειώσει το νερό, προσθέτουμε λιγάκι. Θα πρέπει να μείνουν χωρίς νερό).
Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά, βγάζουμε τις πιπεριές από τον φούρνο, τις γεμίζουμε, βάζουμε από πάνω τα καπάκια και τις ξαναβάζουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά ακόμα σε δυνατό φούρνο.
 

Tips:
Με αυτούς τους χρόνους οι πιπεριές δεν λιώνουν. Αν τις θέλετε πολύ μαλακές, ψήστε για περισσότερη ώρα.
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο τυρί, κίτρινο ή φέτα κάτω από τα καπάκια.
Τρώγεται ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο.
Αν σας μείνει μακαρονάκι και έχετε χώρο στο ταψί, ανοίξτε μια επιπλέον πιπεριά ή ντομάτα και γεμίστε τη κι αυτή!

Καλό σκ!

Monday, May 5, 2014

Φιογκάκια με λιαστές ντομάτες και γαρίδες

Ένα από τα νοστιμότερα φαγητά που έχω φτιάξει, είναι το παρακάτω. Γνωστή η αδυναμία μου βέβαια στα ζυμαρικά, αλλά και οι υπόλοιποι έχουν να πουν ό,τι κι εγώ: Δοκιμάστε το και δεν θα μετανιώσετε!

Αριστερά χωρίς τυρί, δεξιά με τυρί

Φιογκάκια με λιαστές ντομάτες και γαρίδες 
συνταγή τροποποιημένη από δω
Υλικά 
Τα παρακάτω θα τα χρειαστείτε αν φτιάξετε "λιαστές" ντομάτες φούρνου με οδηγίες όπως περιγράφω εδώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες λιαστές ντομάτες ή να φτιάξετε λιαστές ντομάτες όπως περιγράφω εδώ, όποτε αποφασίσει να έρθει το καλοκαίρι επιτέλους.... Ό,τι λιαστές ντομάτες κι αν χρησιμοποιήσετε, να είσαστε σίγουρες/οι, ότι το φαγητό θα είναι πεντανόστιμο!
½ κιλό ντοματίνια βελανίδια ή plum Κρήτης
λίγο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι


Επιπλέον
½ κιλό ζυμαρικά φιογκάκια
2 κουταλιές της σούπας.ελαιόλαδο
250 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο ή ¼ κ. γ. κόκκινο πιπέρι καπνιστό
¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1 μικρό κουτάκι τυρί κρέμα λάιτ (200 γρ.)
½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα ή 1 κ. σ. ξηρό μαϊντανό
προαιρετικά: ¼ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση 

Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει.
Μόλις βράσει, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Στραγγίξτε καλά.
Ενώ τα ζυμαρικά βράζουν, βάλτε σε ένα άλλο σκεύος 1 κ. σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε τις ανακατεύοντας ελαφρά, για μερικά λεπτά.
Αν οι γαρίδες είναι φρέσκιες, μερικά λεπτά (3-4) είναι αρκετά. Οι δικές μου που ήταν κατεψυγμένες, χρειάστηκαν παραπάνω χρόνο για να είναι έτοιμες, αλλά όχι πολύ, για να μην σκληρύνουν. Να θυμάστε ότι τα θαλασσινά σκληραίνουν με το πολύ βράσιμο.
Αφαιρέστε τις σε ένα πιάτο και αφήστε στην άκρη.
Ζεστάνετε άλλη 1 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέστε το κρεμμύδι.
Σωτάρετέ το για να μαλακώσει για 4-5 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο λιωμένο και το μπούκοβο ή το κοκκινοπίπερο (εγώ τέτοιο πρόσθεσα) και σωτάρετε για μερικά δευτερόλεπτά.
Προσθέστε το κρασί και τις γαρίδες, αφήστε να πάρει μια βράση και σβήστε.
Ανάψτε πάλι τη φωτιά που είχατε την κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή για να ξαναβάλετε την κατσαρόλα με τα ζυμαρικά.
Προσθέστε το τυρί κρέμα και ανακατέψετε να λιώσει και να πάει παντού.
Προσθέστε το μίγμα με τις γαρίδες και ανακατέψτε.
Τέλος, προσθέστε και τις ντομάτες και το βασιλικό ή μαϊντανο και ανακατέψτε απαλά.
Αν προσθέστε παρμεζάνα, προσθέστε την κι αυτή τώρα.
Σερβίρετε όσο είναι ζεστά τα φιογκάκια με έξτρα παρμεζάνα από πάνω. Τη δική μου μερίδα, την έβγαλα πριν προσθέσω το τυρί κρέμα, λόγω νηστείας και ήταν εξίσου νόστιμο. Αν θέλετε να αποφύγετε το τυρί (και τα 2 τυριά) ή νηστεύετε, ακόμα κι έτσι, είναι ένα νόστιμο πιάτο.

Καλή εβδομάδα!

Friday, May 2, 2014

Άλειμμα παντζαριού, σαλάτα για παιδικό πάρτυ και μια βραδιά κρέπας

Πριν λίγες μέρες μαζευτήκαμε στο σπίτι της Πέννυς για βραδιά κρέπας. Φίλοι αγαπημένοι, οπότε η επιτυχία της σύναξης ήταν δεδομένη.
Η Πέννυ μαγειρεύει πολύ ωραία και έχει τη μοναδική ικανότητα που έχω συναντήσει σε άνθρωπο, να μαγειρεύει πολλά πράγματα σε λιλιπούτειες ποσότητες. Αν κάποιος ξέρει να μαγειρεύει. καταλαβαίνει ότι αυτό σημαίνει πολύ κόπο, γιατί φτιάχνεις πολλά πράγματα που απαιτούν τον ίδιο κόπο και χρόνο με το να τα έκανες σε μεγάλες ποσότητες.

Το κλου της υπόθεσης ήταν η εξαθέσια κρεπιέρα που υπήρχε στο τραπέζι και που σκοπό είχε να φτιάχνει ο καθένας τη δική του κρέπα. Επειδή όμως τα μεγάλα αγόρια περνούσαν καλά και τα μικρότερα ακόμα καλύτερα, η Πέννυ ανέλαβε να τις ψήσει. Τα συνοδευτικά για την κρέπα ήταν πάρα πολλά και δεν ήξερες με τι να τις πρωτοφάς: τυρί τριμμένο, τυρί σε φέτες, αλλαντικά σε φέτες, άλειμμα παντζαριού, μανιτάρια με τυρί, (προσπαθώ από τις φωτό να θυμηθώ τι και τι ήταν), λουκανικάκια, τόνος με μαγιονέζα, τόνος σκέτος, κόκκινο λάχανο που δεν θυμάμαι πώς ήταν μαγειρεμένο, φουντίτσες σπανακιού, κοτόπουλο, κιμάς, ελιές, κυβάκια παντζαριού, κάτι άλλο σε λάχανο που δεν θυμάμαι τώρα τι ήταν, τσάτνευ δαμάσκηνο (δικό μου). Επίσης, μια πολύ ωραία πράσινη σαλάτα και το κινητό στη φωτό που δεν τρωγόταν αλλά ξέμεινε εκεί κατά λάθος :-p


Εν ώρα δράσης


 Στο σταντ αυτό είχε τα περισσότερα αλείμματα και συνοδευτικά.


 Σ' αυτό το ωραίο μπωλάκι που ήταν μια σταλιά και που το αδικεί η φωτό, είχε το άλειμμα παντζαριού.



Ενώ εδώ, είναι η σαλάτα για παιδικό πάρτυ, την οποία εγώ ονόμασα "σαλάτα το φιδάκι ο Διαμαντής"


Μετά τις αλμυρές κρέπες ήρθαν οι γλυκιές. Πραλίνα φουτνουκιού-μπανάνας, μαρμελάδες, lemon curd, fugde σοκολάτας σε κουταλάκια, γιαούρτι με ζαχαρούχο και λεμόνι, γλυκό κουταλιού λεμόνι, ταρτάκια λεμονιού  και διαφήμηση 2ου κινητού :-p


Τα ταρτάκια λεμονιού τα πήγα εγώ και σύντομα θα γράψω τη συνταγή.


Η βραδιά έκλεισε με μαλλί της γριάς, στο οποίο σκοτωθήκαμε ποιος θα το πρωτοφτιάξει! :-)))


Για το άλλειμα παντζαριού, σας μεταφέρω επακριβώς τα γραφόμενα της Πέννυς:
welcome "hors d'oeuvre" [appetizer] παντζαριού όταν είμαστε με παρέα είναι μια αγαπημένη ιδέα για να ξεκινήσουμε τη βραδιά μας!

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι:
1 κουταλιά σούπας βρασμένο και λιωμένο παντζάρι
2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
αρωματικό αλάτι Μικρής Κουζίνας
πιπέρι μαύρο ή καγιέν
2-3 σταγόνες αρωματικό ξύδι με φρούτα του δάσους της Μικρής Κουζίνας
μισή μικρή σκελίδα σκόρδου

Ανακατεύουμε καλά όλα μας τα υλικά να ομογενοποιηθούν και διατηρούμε στο ψυγείο.
Το προσφέρουμε παγωμένο μαζί με κρασί ή ουζάκι στο ξεκίνημα μιας βραδιάς τραπεζιού με αγαπημένους φίλους [απαραίτητο υλικό!!] και το συνοδεύουμε με μικρές μπουκίτσες ζεστού φρεσκοψημένου ψωμιού ή φρυγανισμένου από το βιβλίο Ψωμιά και Ζύμες!
Εμείς αυτή τη χρονιά του δώσαμε άλλη διάσταση. Το δοκιμάσαμε και με φρυγανισμένη λαμπροκουλούρα [βιβλίο σελ. 126], δώρο Μικρής Κουζίνας και δεν μας έφτασε ούτε το "παντζαροβούτυρο" ούτε η λαμπροκουλούρα ....και αργεί ως του χρόνου το Πάσχα!!!


Για τη σαλάτα σε παιδικό πάρτυ: τα παιδιά αγαπάνε πολύ το αγγούρι, όπως επίσης τρώνε περισσότερο τα λαχανικά όταν τα βλέπουν διακοσμημένα.

Οπότε χρειάζεστε ένα αγγούρι (προτιμήστε βιολογικό γιατί θα κρατήστε και τη φλούδα) και κόψτε το σε φέτες. Αραδιάστε το σε σχήμα φιδιού και βάλτε για μάτια πιπεριά κόκκινη και για στόμα ένα κομμάτι λάχανο.

Στολίστε το υπόλοιπο πιάτο με λαχανικά εποχής.

Τέλος να πω για άλλη μια φορά, πόσο σημαντικό είναι να περνάμε ώρες με φίλους. Δεν μετανιώνω για κάθε ώρα που έχω παρατήσει σιδέρωμα, πλύσιμο, σφουγγάρισμα προκειμένου να περάσω καλά με τους φίλους μου. Οι φίλοι μας είναι πολύτιμοι και σημαντικοί και σταματάω εδώ για να μη γίνω μακάβρια.

Καλό Σαββατοκύριακο!