Saturday, August 29, 2015

50 + 1 χρόνια Φιόρο

Ιόνιο, Αιγαίο, Μακεδονία... Μια καλλιτεχνική σύμπραξη ιδιαίτερων και μοναδικών ηχοχρωμάτων επί σκηνής. Μαζί με τα χορευτικά συγκροτήματα "Μύησις" Καστοριάς και "Πρόοδος" Ρόδου, ταξιδεύουμε με χορούς και τραγούδια, υπό τους μαγικούς ήχους των χάλκινων πνευστών, του λαούτου και του μαντολίνου, σε τρεις διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας...

Κυριακή βράδυ, είσοδος ελεύθερη!


Thursday, August 27, 2015

Γευστική βόλτα στο πανηγύρι μας

Ο προστάτης του νησιού μας Άγιος Διονύσιος, γιορτάζει δυο φορές το χρόνο. Και τις δύο φορές, ο εορτασμός είναι μεγάλος, αλλά ειδικά το καλοκαίρι, είναι μεγαλοπρεπέστατος. Το γεγονός ότι γιορτάζει καλοκαίρι, όπως επίσης ότι το νησάκι μας απέχει μόλις 1.15 λεπτά με το καράβι από τη στεριά, είναι αιτίες για να έρχεται πάρα πολύς κόσμος. Και φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ανάλογα μεγάλο πανηγύρι. Στο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο, μπορείς να βρεις τα πάντα. Εγώ όμως, δεν θα σας δείξω τα πάντα, αλλά θα σας βολτάρω φωτογραφικά στα καλούδια που μπορείς να γευτείς! Είμαι σίγουρη, ότι στον καθένα θα ανατρέξουν μνήμες αλλά και ... σαλάκια! :-p

Η αρχόντισσα των ζακυνθινών πανηγυριών: η φυτούρα!



Γλυκά τοπικά...


...αλλά και γλυκά ξένα

Χαλβάς Φαρσάλων

... ή ακόμα πιο ξένα (γι' αυτό θα γράψω ειδικό άρθρο)

Γλυκό καμινάδα

 Γλυκά κλασικά...


...αλλά και ... εκμοντερνισμένα!


 Γλυκά ζεστά...



ή παγωμένα! 


...γλυκά εξωτικά...




 ...αλλά και γλυκά των παιδικών μας χρόνων!


Και του χρόνου!

Tuesday, August 25, 2015

Μαρμελάδα σύκο με μπαχαρικά

Η φίλη μου η Μαρίνα, μου στέλνει συνταγή για μαρμελάδα σύκο, για να τη δοκιμάσω. Θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι σου μου λέει. Μαρμελάδα σύκο έχω βάλει της λέω στο μπλογκ, αλλά θα τη δοκιμάσω από περιέργεια. Είναι όντως πάρα πολύ αρωματική και πεντανόστιμη. Η μαρμελάδα σύκο είναι από τις πιο αγαπημένες μου. Πόσο μάλλον τώρα που έγινε μυρωδάτη!



Η αναλογία για τη ζάχαρη είναι ένα προς ένα, πολύ μεγάλη κατά τη γνώμη μου αφού εδώ και πολλά χρόνια τις κάνω ένα προς μισό. Έλα όμως που ήταν πεντανόστιμη! Η αλήθεια είναι ότι μείωσα τη ζάχαρη λίγο από την ποσότητα που μου έδωσε η Μαρίνα, αλλά και πάλι είναι αρκετή.

Τα σύκα είναι γλυκά από μόνα τους και γι' αυτό δεν χρειάζονται πολλή ζάχαρη. Όμως αν παραμειώσετε την ποσότητα, υπάρχει ο φόβος να μουχλιάσει η μαρμελάδα σας. Για δοκιμή πάντως, δοκιμάστε τη με τις αναλογίες που δίνω κι ας φαίνεται αρκετή η ζάχαρη :-)


Μαρμελάδα σύκο με μπαχαρικά
Υλικά
1 κιλό σύκα ώριμα
800 γρ. ζάχαρη (1 κιλό έλεγε η συνταγή)
10 γαρίφαλα
3 ξύλα κανέλλας
λίγο μπράντυ για βρέξιμο (εγώ έβαλα λικέρ σύκο)

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τα σύκα. Όσο πιο καλά τα καθαρίσουμε από το άσπρο  που έχουν κάτω από τη φλούδα, τόσο πιο ωραίο και σκούρο χρώμα θα έχει η μαρμελάδα μας. Εγώ ανακάτεψα σύκα με πράσινο χρώμα εξωτερικά και σύκα με μαύρο χρώμα, τα οποία είναι πιο σκούρα και μέσα και έκανε καταπληκτικό χρώμα.
Κόβουμε στα δύο τα σύκα και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Σκορπάμε τα γαριφαλάκια να πάνε παντού.
Βάζουμε και τα ξύλα κανέλλας ανάμεσα στα σύκα.
Καλύπτουμε με τη ζάχαρη, βρέχουμε με λίγο μπράντυ (εγώ έβαλα λικέρ σύκο "Λικεράκια και σερμπέτια" σελ. 112) και την αφήνουμε ένα 12ωρο.
Βράζουμε αρχικά δυνατά και στη συνέχεια σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Ξαφρίζουμε καθώς βράζει και ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει. Η μαρμελάδα σύκο δεν θέλει ιδιαίτερο λιώσιμο γιατί τα φρούτα λιώνουν από μόνα τους, γι' αυτό είναι εύκολο να κολλήσει όμως. Πατάτε όσο θέλουμε με την πρέσα λαχανικών. Εμένα μου αρέσει να βρίσκω κομμάτια.
Είναι από τις ωραιότερες μαρμελάδες που υπάρχουν (αρκεί να μην έχεις θέμα με τα σποράκια ;-) )

Καλή εβδομάδα!

Wednesday, August 19, 2015

Ντιπ μελιτζάνας-πιπεριάς Φλωρίνης

Η Μαρίνα μου γράφει συνταγή για ένα ντιπ, βουλγάρικη συνταγή, που έμαθε από φίλη. Τις μελιτζάνες τις αγαπώ όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τις πιπεριές Φλωρίνης τις αγαπώ από χρόνια. Οπότε, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει!


Αντί να...ντιπάρετε με κανένα κριτσινάκι, δοκιμάστε το επίσης σαν συνοδευτικό σε ψητά. Εγώ συνόδεψα το φιλέτο κοτόπουλο που είχα ψήσει. Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα το επαναλάβετε όπως κι εγώ!


Ντιπ μελιτζάνας-πιπεριάς Φλωρίνης
Υλικά για ένα μπωλ
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
3 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι
λίγο λάδι
λίγο μπαλσάμικο (ή κανονικό ξύδι)


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ, σε δυνατή θερμοκρασία.
Σε ταψί φούρνου στρώνουμε χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία για 20-25 λεπτά. ενώ ενδιάμεσα τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Προσοχή γιατί μπορεί οι πιπεριές να γίνουν λίγο νωρίτερα. Μην φοβηθείτε αν οι πιπεριές κάνουν μαύρη κρούστα επάνω. Θα φύγει μετά με το καθάρισμα.
Βγάζουμε τις πιπεριές και τις βάζουμε αμέσως σε πλαστική σακούλα φαγητού. Την κλείνουμε καλά και τις αφήνουμε εκεί για λίγα λεπτά. Αυτό βοηθάει να φύγει πολύ εύκολα η εξωτερική σκληρή φλούδα της πιπεριάς.
Βγάζουμε και τις μελιτζάνες. Τις κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια κουταλιού και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα.
Καθαρίζουμε και τις πιπεριές από φλούδα και σπόρια.
Βάζουμε στο μπλέντερ λίγο από τη μελιτζάνα και 1 σκελίδα σκόρδο. Τα λιώνουμε καλά.
Βάζουμε όλη την υπόλοιπη μελιτζάνα και πιπεριές στο μπλέντερ μαζί με λίγο μπαλσάμικο και λίγο ελαιόλαδο και τα λιώνουμε.
Βάζουμε το ντιπ σε μπωλ, αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Thursday, August 13, 2015

Τσιζκέικ με oreo cookies

Ένα γλυκάκι έχω να σας προτείνω για της Παναγίας (και γενικότερα ;-) ). Η κόρη μου ήθελε τσιζκέικ με oreo cookies κι εγώ χατήρια δεν χαλάω. Η δόση είναι για μικρό τσιζκέικ, εσείς ρυθμίστε πόσο μεγάλο θα το κάνετε. Μην παραλείψετε τα λιπαρά του τυριού, γιατί υπάρχει φόβος να μην σας πήξει.


Τσιζκέικ με oreo cookies
Υλικά για τσέρκι διαμέτρου 20 εκ.
1,5 πακέτο μπισκότα τύπου oreo cookies (από τη μεγάλη συσκευασία των 150 γρ.)
τα υπόλοιπα μπισκότα για διακόσμηση και για τη γέμιση (οπότε μην τα φάτε :-) )
80 γρ. βούτυρο
1 πακέτο τυρί κρέμα πλήρων λιπαρών
1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα
χυμό από 1-1,5 μικρό λεμόνι


Εκτέλεση
Στήνουμε τσέρκι 20 εκ. πάνω σε πιατέλα.
Τρίβουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Ενώνουμε μπισκότα και βούτυρο να ανακατευτούν πάρα πολύ καλά.
Στρώνουμε τα μπισκότα στην πιατέλα μας και τα πατικώνουμε καλά.
Αφήνουμε την πιατέλα στην άκρη για να φτιάξουμε την κρέμα μας.
Λιώνουμε στο μπλέντερ 1-2 μπισκότα, χοντροτριμμένα.
Αδειάζουμε τα τριμμένα μπισκότα σε ένα μπωλάκι.
Αδειάζουμε το τυρί κρέμα και το χτυπάμε με το 1/3 του κουτιού ζαχαρούχο γάλα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού και χτυπάμε, μέχρι να δούμε ότι το μίγμα μας αρχίζει και πήζει. Όσο περισσότερο λεμόνι βάζουμε, τόσο περισσότερο πήζει. Προσοχή όμως μην παρα-αραιώσει το μίγμα και δεν πήζει μετά. Το μίγμα θα πήξει ελαφρώς με το λεμόνι και θα στέκεται και θα πήξει εντελώς στο ψυγείο. Αν είναι εντελώς νερουλό στο μπλέντερ, δεν θα πήξει ποτέ στο ψυγείο εντελώς.
Ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα στην κρέμα.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα μπισκότα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να πήξει για μερικές ώρες.
Πριν σερβιριστεί, στολίζουμε με κομμένα μπισκότα το γλυκό.
Για να κόψετε τα μπισκότα, χρειάζεστε ένα πριονωτό μαχαίρι. Κρατήστε το πάνω από το σημείο που θα κόψετε και με μια αποφασιστική κίνηση κόψτε απότομα. Αν σας κοπεί  σε παραπάνω από ένα σημείο, μην αγχώνεστε. Μοντάρετέ το και κολλήστε το πάνω στο γλυκό. Δεν θα φανεί.

Tips:
Ένα τεστ που μπορείτε να κάνετε για να δείτε αν τα μπισκότα σας έχουν βραχεί καλά και δεν θα τρίβουν είναι το εξής. Πατικώστε καλά τα μπισκότα στο μπωλ που τα ανακατεύετε. Προσπαθήστε μετά να κόψτε ένα κομμάτι, σαν να το κόβατε με το μαχαίρι. Αν το κομμάτι σας βγει ενιαίο, το βρέξιμο είναι εντάξει. Αν βγαίνει σε τρίματα, τότε θέλει κι άλλο βούτυρο. Λιώστε 1-2 κουταλάκια βούτυρο ακόμα και ξανα-ανακατέψτε.

Με το αγελαδινό βούτυρο, η βάση των μπισκότων σας ενδέχεται με το πάγωμα να είναι πολύ σκληρή. Με μαργαρίνη γίνεται πιο μαλακή. Επιλέξτε το βούτυρο που σας ταιριάζει.

Καλό τριήμερο και να προσέχετε!

Monday, August 10, 2015

Μαρμελάδα ροδάκινο-αχλάδι-ξινόμηλο

Το καλοκαίρι έχει τόση μεγάλη ποικιλία φρούτων, που συχνά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μερικά από αυτά δίνουν τις ωραιότερες μαρμελάδες. Το βερύκοκο στην αρχή του καλοκαιριού, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια μετά, τα σύκα τώρα.



Στον κήπο υπάρχουν 2 αχλαδιές. Η μία κάνει πάρα πολλά αχλάδια τώρα, που συχνά δεν τα προλαβαίνω, γιατί το ξεχνάω και πέφτουν. Στον πάγκο μου βρίσκεται και ένα ξινόμηλο που αν δεν καταναλωθεί, θα πάει για κομποστοποίηση. Μερικά ροδάκινα, μερικά αχλάδια και το μηλαράκι, και να μια θεονόστιμη μαρμελαδίτσα!

Χρησιμοποίησα 1 κιλό φρούτα, στα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια και ένα ξινόμηλο. Εσείς, βάλτε την αναλογία που σας αρέσει, φροντίζοντας να επικρατήσει το φρούτο που αγαπάτε πιο πολύ!


Μαρμελάδα ροδάκινο-αχλάδι-ξινόμηλο
Υλικά
1 κιλό φρούτα (από τα οποία ήταν 4 ροδάκινα, 4 αχλάδια, 1 ξινόμηλο)
600 γρ. ζάχαρη
προαιρετικά 1 ξύλο κανέλλας

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φρούτα μας. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αν θέλετε, μπορείτε να τρίψετε το μήλο στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Έτσι δεν θα χρειαστεί να λιώσετε τη μαρμελάδα μετά.
Μέσα σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τα φρούτα και τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα να γίνει.
Ανακατεύουμε αμέσως, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υγρά από τη ζάχαρη και τα φρούτα.
Προσθέτουμε και την κανέλλα αν θέλουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειάζεται.
Πατάμε τα φρούτα με το ειδικό εργαλείο. Θα δείτε ότι μόνο τα μήλα παραμένουν άλιωτα. Ίσως χρειαστεί να τα λιώσετε με μπλέντερ χειρός, ανάλογα αν σας αρέσει ή όχι να φαίνονται τα φρούτα. Εγώ έκανα μια γρήγορη γύρα με το μπλέντερ, ίσα για να λιώσουν τα μήλα.
Αφήνουμε τη μαρμελάδα να σταθεί όλη νύχτα.
Την επόμενη μέρα, αν η μαρμελάδα μας έχει ακόμα ζουμί, σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να μην κολλήσει.
Φυλάμε σε καθαρά βάζα.

Καλή εβδομάδα!

Thursday, August 6, 2015

Ψωμί-πίτα με ντοματίνια και βασιλικό

Τη συνταγή της Μπέττυς την έχω αποθηκεύσει εδώ και 4 χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχω αξιωθεί να την κάνω. Όταν βλέπω κάποια ενδιαφέρουσα συνταγή σε φίλους μπλόγκερς και μη, τις αποθηκεύω την ίδια στιγμή, γιατί μετά, σχεδόν δεν θυμάμαι πού την είδα. Τώρα πότε θα βρω χρόνο να την κάνω, είναι μια άλλη ιστορία. Η συνταγή της Μπέττυς μου έκανε κλικ, αφού είναι ψωμάκι και είχε μεσογειακή νότα. Να την κάνετε!


Τελευταία, παρακολουθώ μια ομάδα στο φβ σχετική με διατροφή, όπου οι ιδέες πέφτουν βροχή. Μία από τις ιδέες που είχε πέσει, ήταν το ψωμί με σιμιγδάλι. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το σιμιγδάλι μπορεί να κάνει τόσο αφράτο ψωμί. Πίστευα ότι όπως το αλεύρι από καλαμπόκι κάνει τραχύ ψωμί, θα κάνει και το σιμιγδάλι. Λάθος μου, γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικά υλικά. Τη συνταγή για το ψωμί μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο μπλογκ της Όλγας εδώ.


Οπότε τι έκανα; Έφτιαξα τη συνταγή του ψωμιού της Όλγας με την προσθήκη κάποιων υλικών, αλλά με την εμφάνιση του ψωμιού της Μπέττυς. Ήταν πάρα πολύ νόστιμο το πιτόψωμο. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μέσα χοντροκομμένη φέτα ή ό,τι τυρί ή άλλο υλικό σας αρέσει. Μπορείτε επίσης από πάνω να βάλετε ό,τι υλικά θα βάζατε για πίτσα.
Αν νηστεύετε, είναι ό,τι πρέπει για τις μέρες αυτές. Δεν έχει ούτε καν λάδι! Τρώγεται ευχάριστα ζεστό και κρύο!



Ψωμί-πίτα με ντοματίνια και βασιλικό
Υλικά για ταψί φούρνου
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
λίγο αλάτι
1 και ¾ κούπες ζεστό νερό
2 φακελάκια μαγιά
16 ντοματίνια τσέρυ
λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού ψιλοκομμένα
λίγη ρίγανη



Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά και το αλάτι.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
Σε ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος (προσοχή να είναι καλής ποιότητας για να μην κολλήσει. Αν φοβάστε, απλά λαδώστε το ταψί και βάλτε τη ζύμη απευθείας).
Ρίχνουμε τη ζύμη και με βρεγμένα χέρια την απλώνουμε να πάει παντού.
Πλένουμε τα ντοματίνια και τα τοποθετούμε από πάνω.
Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι στις ντομάτες.
Σ’ αυτή τη φάση, μπορείτε να αφήσετε τη ζύμη σας να φουσκώσει για 15 λεπτά αν θέλετε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα μέχρι να ροδίσει, περίπου 25-30 λεπτά. Στα τελευταία λεπτά έβαλα το γκριλ για να πάρει χρώμα από πάνω.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε τυρί μέσα στη ζύμη.

Monday, August 3, 2015

Μύδια αχνιστά με μάραθο

Μιλώντας για τα μύδια που είχα φτιάξει τις προάλλες με το φίλο μου τον Θοδωρή, μου λέει: "κάνε τα αχνιστά. Τα έκανα και ήταν τέλεια". Ε και αφού πήρα φόρα, τα έκανα και αχνιστά. Για να δείτε πώς θα τα καθαρίσετε, ανατρέξτε εδώ:



Μύδια αχνιστά με μάραθο
Υλικά
1 κιλό μύδια με κέλυφος
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μικρό ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
¼ κούπας λευκό κρασί
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε με τα μύδια όπως έχω περιγράψει εδώ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε  τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τον μισό μάραθο για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα μύδια και κλείνουμε με καπάκι για 5-6 λεπτά να ανοίξουν όλα. Ανακατεύουμε αν χρειάζεται.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε και τον υπόλοιπο μάραθο και σερβίρουμε.
Πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει.
Τα μύδια του Θοδωρή με πιπεριά και άνηθο
Tip: για να προσθέσουμε τον μάραθο στο τέλος, θα πρέπει να είναι ολόφρεσκος και τρυφερός. Διαφορετικά, προσθέστε τον όλον από την αρχή.

Καλή εβδομάδα!