Thursday, January 14, 2016

Αλμυρά παλμιέ με τέσσερα τυριά

Τις προηγούμενες μέρες, καλούδια κατέφτασαν από την Κομοτηνή. Σουτζούκι και παστουρμάς, το ένα καλύτερο από το άλλο. Τα νόστιμα πράγματα που δύσκολα τα βρίσκεις εδω, πρέπει να μοιράζονται με φίλους. Έτσι μαζευτήκαμε με την Πέννυ και την οικογένειά της για να τα χαρούμε με ουζάκι. Στην παρέα όμως ήταν και ο μικρούλης της Πέννυς που δεν περίμενα να χαρεί ούτε με σουτζούκι, ούτε με παστουρμά. Στο πι και φι, έφτιαξα παλμιέ με 4 τυριά για να έχει να τσιμπολογάει και ο μικρός της παρέας.


Αυτό το τραπέζι είχε όλα τα καλά του κόσμου. Είχε και Κομοτηνή, είχε και Σέρρες (τυρόπιτα Σερρών), είχε και "Ψωμιά και ζύμες" με φρέσκια μπαγκετούλα που πήγαινε με τα καλούδια και ουζάκι από τον Βορρα αλλά πάνω από όλα είχε καλή παρέα!


Στα παλμιέ δεν έβαλα αυγό. Δεν μου αρέσει το αυγό στις πίτες. Αυτό κάνει το κόψιμο και τη μεταφορά τους μέσα στο ταψί λίγο πιο δύσκολη, αλλά εμένα δεν με πείραξε. Αν θέλετε να κολλήσουν καλά τα τυριά στο φύλλο, μπορείτε να το περάσετε με ένα χτυπημένο αυγό.


Αλμυρά παλμιέ με 4 τυριά
Υλικά για 25-30 παλμιέ
1 φύλλο σφολιάτας (από τη συσκευασία με τα 2 φύλλα)
150-200 γρ. ανάμικτα τυριά (χρησιμοποίησα συσκευασία με έτοιμο μίγμα τεσσάρων τυριών)
προαιρετικά: 1 αυγό χτυπημένο


Εκτέλεση
Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει. Είτε χειμώνας είναι, είτε καλοκαίρι, μην το αφήσετε να ζεσταθεί πολύ, γιατί θα δυσκολέψει τη διαδικασία σας.
Μέσα σε ένα ρηχό ταψί, στρώνουμε χαρτί ψησίματος και βάζουμε από πάνω το φύλλο.
Αν θέλουμε να διευκολύνουμε το κόψιμο και μεταφορά μετά, μπορούμε να απλώσουμε χτυπημένο αυγό πάνω στο φύλλο πριν βάλουμε τα τυριά.
Πάνω στο φύλλο, απλώνουμε το τριμμένο τυρί.
Τυλίγουμε από τις 2 άκρες (την πάνω και την κάτω) προς το κέντρο σφιχτά.
Βάζουμε το φύλλο όπως είναι στο ψυγείο για μισή ώρα, μεταφέροντάς το με το χαρτί ψησίματος.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (έψησα με αέρα).
Το βγάζουμε, το κόβουμε ανά ένα εκατοστό και με τη βοήθεια του μαχαιριού το τοποθετούμε στο χαρτί ψησίματος που είναι πάνω στο ταψί. Αν δεν έχετε βάλει αυγό, μπορεί το τυρί κάποιες φορές να σας φεύγει κατά τη μεταφορά. Μην ανησυχείτε. Μαζέψτε το και ρίξτε το στα κενά που άφησε το παλμιέ.


Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τρώγονται ζεστά αφού τα αφήσουμε να σταθούν λίγο εκτός φούρνου (αλλά τρώγονται ευχάριστα και κρύα).

2 comments:

  1. Απο τα αγαπημενα μου μεζεδακια!

    Καλό βράδυ :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Νοστιμότατα τα παλμιέ δε λέω αλλά εγώ ζήλεψα όοοοολο το τραπέζι, χαχα!
    Πάντα να περνάτε έτσι όμορφα!

    ReplyDelete