Thursday, September 15, 2016

Γιορτές παλιά πόλης Ξάνθης

Την περασμένη βδομάδα ταξιδέψαμε στην όμορφη Ξάνθη μαζί με το χορευτικό συγκρότημα στο οποίο είμαι μέλος. Οι γιορτές Παλιάς Πόλης, ήταν ο λόγος για τον οποίο ταξιδέψαμε, προκειμένου να πάρουμε μέρος σ' αυτές. Σκέφτηκα να γράψω ένα μόνο ποστ, αλλά είναι τόσες πολλές οι φωτογραφίες και οι αναφορές που επιβάλλεται να γράψω και 2ο. Αποφάσισα λοιπόν, στο πρώτο να σας δείξω μόνο το κλίμα, αν αυτό μπορεί να φανεί, των γιορτών.

Στην Ξάνθη είχα βρεθεί πέρυσι για λίγη ώρα, όταν είχα πάει στην Κομοτηνή. Αυτή τη φορά, είχα την ευκαιρία να τη δω για περισσότερο χρόνο, να περπατήσω στην παλιά πόλη και να νιώσουμε τον παλμό της γιορτής.


Αν δεν έχετε πάει στην Ξάνθη, πραγματικά οι γιορτές παλιάς πόλης είναι μια τέλεια ευκαιρία για να βρεθείτε εκεί.

Ένα ατέλειωτο πανηγύρι στήνεται παντού. Εκθέσεις. χοροί, συναυλίες, παραστάσεις, γλέντια, ένα πανηγύρι παντού.

Μια και το μπλογκ αφορά στη μαγειρική, πρέπει να τονίσω ότι όπου και να φάτε, σε μαγαζί ή στο δρόμο, θα φάτε καλά. Πολύ καλά κρεατικά, μεγάλες μερίδες, καλές τιμές. Οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, τα σοκολατένια γλυκά και τα σιροπιαστά.


Όπως σας έλεγα, εκδηλώσεις στήνονται παντού. Αν ρίξτε μια ματιά στο φετινό πρόγραμμα, πραγματικά θα τα χάσετε, όπως τα έχασα κι εγώ διαβάζοντάς το πριν πάω. Αναρωτιόμουν, μα πού γίνονται όλα αυτά; Πού; πώς; πότε; από ποιους;

Ο Δήμος παραχωρεί ένα χώρο σε κάθε σύλλογο. Η παλιά πόλη, δεν είναι πολύ μικρή. Έχει μια έκταση καλή μπορώ να πω. Έτσι, περπατώντας στα στενά της, βλέπεις χώρους, οι περισσότεροι υπαίθριοι, στους οποίους έχουν στήσει ο κάθε σύλλογος το γλέντι του. Σύλλογος Εβριτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών, Μικρασιατών, κλπ Επίσης υπάρχει ένα κεντρικό πάλκο, όπου γίνονται παραστάσεις χορευτικές, μουσικοχορευτικές, μουσικές κλπ.

Παράλληλα, εκθέσεις ζωγραφικής, κοσμημάτων, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια χορού και όλα αυτά στο Λαογραφικό Μουσείο, στη ΦΕΞ (Φιλοπρόοδος ένωση Ξάνθης) και σε άλλους συλλόγους.

Λαογραφικό μουσείο Ξάνθης

Λαογραφικό μουσείο Ξάνθης


Εκείνο που μας έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν η μεγάλη συγκέντρωση αλλά και συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις. Το βράδυ δυσκολευόσουν να προχωρήσεις στα στενά της πόλης, αλλά το ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν ότι στα γλέντια που στήνονταν από συλλόγους, είχαν τόσο κόσμο που έπρεπε να κλείσεις τραπέζι. Ναι. Στην ύπαιθρο :-) Εννοείται, ότι σε κάθε γλέντι υπήρχε μουσικής, χορός και φαΐ. Πολύ και καλό φαΐ! Ακόμα πιο ωραίο, ότι ο κόσμος που εξυπηρετούσε, δεν δίσταζε να αφήσει για λίγο τα καθήκοντά του, προκειμένου να ρίξει ένα χορό... :-)

Αφιερώματα επίσης, που δεν προλάβαμε να δούμε γιατί φεύγαμε, στον Άκη Πάνου, αλλά και στον αγαπημένο Ξανθιώτη Μάνο Χατζηδάκι.

Το σπίτι του Μάνου Χατζηδάκι
Μη νομίζετε ότι η μουσική που παιζόταν ή ακουγόταν ήταν μόνο παραδοσιακή. Υπήρχε ένα σημείο που κάθε βράδυ (τουλάχιστον τότε που ήμασταν εμείς) έπαιζαν ροκ μουσική live, όπως επίσης συναυλίες με έντεχνη μουσική. Το καλό ήταν, ότι η μία εκδήλωση δεν ενοχλούσε την άλλη, παρόλο που η μουσική ήταν δυνατή. Από αυτό, μπορείτε να καταλάβετε αυτό που παραπάνω έλεγα, ότι η παλιά πόλη έχει έκταση, οπότε παράλληλες εκδηλώσεις, δεν ενοχλούν η μία την άλλη.

Οι γιορτές παλιά πόλης γίνονται για 26η συνεχή χρονιά. Είναι κάτι που έχει γίνει θεσμός πια. Το γεγονός ότι γίνονται αρχές Σεπτέμβρη, σημαίνει ότι όταν πας να βρεις σπίτι για το παιδάκι σου που μόλις μπήκε φοιτητής/τρια εκεί, θα ρίξεις και τις γυροβολιές σου :-) Κι αν είσαι τυχερός όπως εμείς, θα έχει καλό καιρό και θα το ευχαριστηθείς!




Τέλος, να πω ότι η περιοχή παράγει στραγάλια και καφέ όπως και η Κομοτηνή, σιτηρά, ηλιόσπορους, καπνά, αλλά και...φωτοβολταϊκά συστήματα :-)


ηλιόσποροι

σιτηρά

βαμβάκι


....συνεχίζεται...

3 comments:

  1. Ποσο με συγκινει η Ξανθη!!! Εχω ζησει τρια χρονια στην πολη αυτη....απλα μαγικη!!! Γωγω Θεσσαλονικη

    ReplyDelete
  2. Πρέπει να είναι πολύ όμορφη πόλη! Να είστε καλά να ξαναπάτε :)

    ReplyDelete
  3. Συγχαρητήρια στο χορευτικό συγκρότημα της Ζακύνθου.Μπράβο πολύ όμορφες οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

    ReplyDelete