Thursday, December 22, 2016

Ζακυνθινή κουλούρα Χριστουγέννων με προζύμι

Στο βιβλίο μου, Ψωμιά και ζύμες, υπάρχουν 2 συνταγές για Ζακυνθινή κουλούρα και οι δύο με μαγιά. Η διαφορά είναι στα κιλά και στη φόρμα με τρύπα ή χωρίς (άρα κουλούρα ή Χριστόψωμο). Τότε, δεν είχα δοκιμάσει ακόμα να κάνω κουλούρα με προζύμι. Τη συνταγή την έχω δοκιμάσει εδώ και καιρό με επιτυχία και σας την παρουσιάζω στο τελευταίο ποστ πριν τα Χριστούγεννα.


Να θυμάστε ότι αν δεν βρίσκετε το βιβλίο Ψωμιά και ζύμες, μπορείτε να απευθύνεστε σε μένα, όπως επίσης, ότι υπάρχει μια γιορτινή προσφορά για τις γιορτές.


Καλά Χριστούγεννα σε όλους!



Ζακυνθινή κουλούρα Χριστουγέννων με προζύμι (ή Χριστόψωμο αφού είναι χωρίς τρύπα)
(για ταψάκι 26 εκ)
Υλικά
για το ανάπιασμα
250 γρ. προζύμι σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα χλιαρό νερό
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
για το τελικό ζύμωμα
900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κούπα κρασί κόκκινο χλιαρό 100 γρ.
1 κούπα νερό χλιαρό
1 κούπα σταφίδα μαύρη 130 γρ.
1 κ. γ. εκχύλισμα λεμονιού ή ξύσμα λεμονιού
1 κ. γ. εκχύλισμα πορτοκαλιού ή ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ. γ. ξύσμα περγαμόντου (αν έχετε)
1/8 κ. γ. αλάτι (μια πρέζα)
2 κ. γ. κανέλλα σκόνη
¼ κ. γ. γαρίφαλο σκόνη
3 κ. γ. σπόρους γλυκάνισου
½ κούπα καρύδια χοντροκομμένα 60 γρ.
¾ κούπας ζάχαρη 180 γρ.
½ κούπα λάδι ζεστό 100 γρ.

Για το στόλισμα
1 κ. σ. ζάχαρη ή μέλι
2 κ. σ. νερό
½ κούπα ζάχαρη
3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ (ή ένα 8ωρο πριν) αναπιάνουμε το προζύμι. Δηλαδή, μέσα σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το προζύμι, το ανακατεύουμε με το χλιαρό νερό και στη συνέχεια με το αλεύρι και το αφήνουμε τυλιγμένο σε θερμό περιβάλλον (μέσα σε φούρνο που ανάβουμε στους 60 βαθμούς και που έχουμε σβήσει, τυλιγμένο σε κουβέρτα, κοντά σε καλοριφέρ κλπ)
Την επόμενη μέρα (ή μετά από 8ωρο), προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60 βαθμούς και προσθέτουμε στο προζύμι όλα τα υπόλοιπα υλικά ξεκινώντας με τα υγρά, εκτός από το λάδι.
Αφού ζυμώσουμε λίγο για να ενσωματωθεί το αλεύρι και τα άλλα υλικά, κάποια στιγμή, θα αρχίσει να δυσκολεύεται η ζύμη και δεν θα παίρνει όλο το αλεύρι. Τότε προσθέτουμε το ζεστό λάδι) να το αντέχει το χέρι μας) και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, έτσι ώστε να ενσωματωθεί και να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει.
Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί 26 εκ.
Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και βάζουμε το ταψί στον φούρνο.
Αν το περιβάλλον είναι κρύο, αφήστε αναμμένο τον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (50-60). Αν το περιβάλλον έχει ικανοποιητική θερμοκρασία (21-23 βαθμούς), σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το ταψί εκεί.



Όταν διπλασιαστεί σε όγκο (το δικό μου με 23 βαθμούς θερμοκρασία στο δωμάτιο και με σβηστό φούρνο, διπλασιάστηκε σε 2 ώρες), το βγάζουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και το ψήνουμε για 1 ώρα. Αν πάρει χρώμα, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο (το δικό μου το κάλυψα από το μισάωρο και μετά για να προστατέψω τις σταφίδες). Όταν κλείσει μία ώρα, χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και συνεχίζουμε για 15-20 λεπτά ακόμα.
Όταν ψηθεί, βγάζουμε την κουλούρα από το φούρνο. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει και τη βγάζουμε από το ταψί και στη συνέχεια σε σχάρα.
Μέχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε το στόλισμα.
Μέσα σε ένα μπρίκι λιώνουμε 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη με 2 κουταλιές νερό. Αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για ζάχαρη μέλι, με λιγότερο νερό. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σιρόπι από γλυκό κουταλιού.
Μέσα σε ένα βαζάκι που κλείνει βάζουμε ½ κούπα ζάχαρη και 3 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Κλείνουμε το βάζο και χτυπάμε δυνατά να ενωθεί το χρώμα με τη ζάχαρη.
Όταν η κουλούρα κρυώσει εντελώς, αλείφουμε με το σιρόπι την επιφάνειά της και αμέσως πασπαλίζουμε με την κόκκινη ζάχαρη.
Αν δεν έχουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάζουμε άσπρη ζάχαρη.
Μπορούμε επίσης να στολίσουμε με κουφετάκια, με σουσάμι, με καρύδια ολόκληρα που θα έχουμε μπήξει στη ζύμη.



ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

4 comments:

  1. Καλα Χριστουγεννα Κικη και ευτυχισμενο το 2017!

    ReplyDelete
  2. Κική μου υπέροχη η Ζακυνθινή κουλούρα σου θα την δοκιμάσω!! Καλές γιορτές με υγεία χαρά και ευτυχία!!! Ευτυχισμένο και δημιουργικό το 2017!! Πολλά φιλιά!!!

    ReplyDelete
  3. Και του χρόνου Κικίτσα μου! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ReplyDelete
  4. Χρόνια πολλά και καλά με υγεία και χαρά στο σπιτικό σου.

    ReplyDelete