Monday, June 27, 2016

Smoothie κεράσι

Μπορεί εδώ ο καιρός να μας τα χάλασε τις τελευταίες μέρες, αλλά το καλοκαίρι είναι εδώ και όλα αυτά είναι προσωρινά (και δεν ακούω κουβέντα)!


Τα κεράσια είναι στη θέση νο 1, στην κορυφή των φρούτων που μου αρέσουν! Μπορώ να φάω αμέτρητα κεράσια. Μπορώ να ζω μόνο με κεράσια όταν είναι η εποχή τους. Μα γιατί να είναι φρούτο που βγαίνει μόνο για ένα μήνα; Δεν είναι κρίμα; Κράτα κύριε κεράσι μου ένα τρίμηνο να σε ευχαριστηθώ! Είναι άδικο!


Εκτός από το να τα καταναλώνω φρέσκα, τα έχω κάνει τάρτες, κέικ,, μαρμελάδαγλυκό κουταλιού, λικέρ κλπ. Όσα γλυτώνουν δηλαδή και δεν τα τρώω κατά το καθάρισμα.


Αυτή τη φορά τα έκανα ένα δροσερό smoothie. Είναι ό,τι πρέπει μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, ή απογευματινού. Με λίγες θερμίδες και καθόλου έξτρα ζάχαρη!


Cherry smoothie
Υλικά για ένα μικρό ποτήρι
100 γρ. κεράσια (σκούρα για να βγει ωραίο χρωματάκι)
2 κ. σ. γιαούρτι ελαφρύ, χαμηλών λιπαρών
1/2 μικρή μπανάνα
3 παγάκια (ή και παραπάνω)

Εκτέλεση (απλή, πολύ απλή)
Ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια. Επειδή ήταν λίγα, δεν χρησιμοποίησα καν κάποιο μηχάνημα, αλλά τα καθάρισα με μαχαίρι από το κουκούτσι τους.
Βάζουμε σε μπλεντεράκι όλα τα υλικά και χτυπάμε, μέχρι να έχουμε ένα ωραίο, ρευστό μίγμα. Αν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι, δοκιμάζετε και το συμπληρώνετε. Η δόση είναι μικρή, οπότε αν θέλετε μεγάλο ποτήρι, αυξήστε τη δόση των υλικών.

Tip: Το φαντάζεστε στην κατάψυξη σαν γρανίτα;

Καλή εβδομάδα!


Tuesday, June 21, 2016

Χοιρινό κότσι στη γάστρα

Κότσι έφαγα για πρώτη φορά στην Αυστρία. Είχε πολλή πλάκα. Είχαμε πάει σε μια ταβέρνα. Αγγλικά δεν παραμιλούσανε και πεινούσαμε πολύ! Μια σερβιτόρα προχωρούσε κουβαλώντας κάτι που δεν ξέραμε τι είναι, αλλά φαινόταν ωραίο γιατί όλοι τέτοιο έπαιρναν. Με νοήματα της δείξαμε ότι θέλαμε κι εμείς ένα τέτοιο. Ήταν κότσι! Πόσο τέλειο ήταν Παναγία μου!

Από τότε δεν ξαναφάγαμε, μέχρι που ξαναέφαγα στην Αθήνα  πριν λίγο καιρό, σε μια ταβέρνα που με πήγαν οι φίλοι μου. Το κάνουν καταπληκτικό!


 Όλο σκεφτόμουν να φτιάξω στο σπίτι αλλά δεν τύχαινε. Τώρα όμως, ΚΑΙ έτυχε και πέτυχε! Χαχα!

Το κότσι, όπως και τα περισσότερα χοιρινά σε μεγάλα κομμάτια που φτιάχνω, το έκανα σε χαμηλή φωτιά, για κάμποση ώρα. Έτσι μαλακώνει μέχρι μέσα και γίνεται λουκουμάκι.


Ένα μέτριο κότσι, φτάνει με το ζόρι για 2 άτομα. Αν σας ακούγεται παράξενο, σκεφτείτε ότι κεντρικά έχει ένα μεγάλο κόκκαλο και αρκετή πέτσα. Οπότε, το καθαρό βάρος δεν είναι πολύ. Αν θέλετε να φάτε παραπάνω από 2, πάρτε ένα κότσι πάνω από 1 κιλό, ή 2 μικρότερα.

Οπότε...

Κότσι χοιρινό στη γάστρα
Υλικά για 2 μερίδες
Ένα κότσι 800-1000 γρ.
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 μπουκάλι μπύρα 500 ml
αλάτι με μπαχαρικά ή αλατοπίπερο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς (δεν είναι απαραίτητος ο αέρας).
Χαράζουμε την πέτσα του χοιρινού και αλατοπιπερώνουμε (την επόμενη δεν θα την χαράξω για δοκιμή, γιατί δεν έχει και πολύ νόημα αφού ψήνεται στη γάστρα).
Μέσα στη γάστρα, βάζουμε το κότσι, το σκόρδο, το φρέσκο δεντρολίβανο.
Απευθείας στο ταψί (και όχι πάνω στο κότσι) ρίχνουμε τη μπύρα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 2-2,5 ώρες, ανάλογα το μέγεθος του χοιρινού.
Ελέγχουμε περιοδικά αν χρειάζεται νερό. Εγώ πρόσθεσα λίγο μόνο στο τέλος του μαγειρέματος.
Ήταν θεονόστιμο!

Επιβάλλεται παγωμένη μπύρα!

Monday, June 13, 2016

Σκορδοπιτάκια

Όταν πρωτοήρθα στη Ζάκυνθο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολλά μαγαζιά για να βγεις και να ΜΗΝ φας το χειμώνα, δεν υπήρχαν. Κάπως έτσι, η διασκέδαση συνδεόταν με το φαγητό. Πηγαίναμε σε ένα μαγαζί, τη Μαρινάρα, πάρα πολύ καλό, με ιταλική κουζίνα. Ένα από τα ορεκτικά που παίρναμε, ήταν σκορδοπιτάκια (που μπορείς να τα πεις και σκορδοπιτσάκια). Μας άρεσαν πάρα πολύ! Κάπως έτσι, πηγαίνοντας συχνά στο μαγαζί, γίναμε σαν γουρ.... εεεε ήθελα να πω πήραμε μερικά κιλάκια παραπάνω. Αυτά έχει η επαρχία τον χειμώνα (όχι τώρα πια...).


Όπως και να' χει, δοκιμάστε τα δικά μου σκορδοπιτάκια, που μοιάζουν πάρα πολύ με αυτά που τρώγαμε. Και αν δεν σας αρέσει το σκόρδο, βάλτε απλά τυράκι ή μυρωδικά!


Σκορδοπιτάκια
Υλικά για 16 πιτάκια
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ κ. γ. ξηρή μαγιά
¾ κ. γ. αλάτι
½ κ. γ. ζάχαρη
2 κ. σ. ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)
¾ κούπας χλιαρό προς ζεστό νερό
λίγο αλεύρι ακόμα για πασπάλισμα
μερικές σκελίδες σκόρδου
λίγο κέτσαπ ή σάλτσα ντομάτας


Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπωλ βάζουμε το αλευρι, τη μαγιά το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε λακκούβα, ρίχνουμε το λάδι και το νερό.
Ανακατεύουμε με πηρούνι. Ζυμώνουμε με το χέρι. Αν κολλάει στο τέλος η ζύμη, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας και το ζυμαράκι μας αν κολλάει και το χωρίζουμε στη μέση. 


Ξαναχωρίζουμε στη μέση κάθε κομμάτι, ξανά και ξανά, μέχρι να έχουμε συνολικά 16 ίσα κομματάκια, τα οποία τα διαμορφώνουμε σε μπαλάκια και τα αφήνουμε στην άκρη.


Καθαρίζουμε σκόρδο και το κόβουμε φετούλες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκόρδο τουρσί. Αν πάλι δεν σας αρέσει το σκόρδο, μπορείτε απλά να βάλετε τυρί ή μυρωδικά.
Στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε ταψί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 με αέρα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι, το πλαταίνουμε με το χέρι μας και το βάζουμε στο ταψί.


Από πάνω, βάζουμε περίπου ένα κουταλάκι κέτσαπ στο καθένα και το απλώνουμε. Μπορείτε ακόμα να βάλετε αραιωμένη πάστα ή σάλτσα που έχει μείνει από προηγούμενο φαγητό.
Βάζουμε φετούλες σκόρδο, όσες θέλουμε στο καθένα.


Ή απλά λίγη παρμεζάνα


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12-15 λεπτά.
Τρώγονται ευχάριστα ζεστά ή κρύα, ακόμα και τις επόμενες μέρες.


Καλή εβδομάδα!

Tuesday, June 7, 2016

Αλμυρά μπισκότα με μάραθο και σπόρους τσία

Μπισκοτάκια για μπυρίτσα θέλουμε; Καλά. Έστω για κρασάκι. Δεν θα τα χαλάσουμε!
Πάμε λοιπόν!


Αλμυρά μπισκότα με μάραθο και σπόρους τσία
Υλικά για 15-20 μπισκοτάκια
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
70 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ. γ. σπόρους τσία
1 μικρό ματσάκι φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο

(1/4 κ. γ. μαγειρική σόδα)


Εκτέλεση
Πλένουμε τον μάραθο, τον στεγνώνουμε λίγο και τον ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε σε μπωλ όλα τα υλικά, με το βούτυρο σε κομματάκια.
Ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας να ενσωματωθούν τα υλικά.
ΑΝ θέλουμε να έχουν τριφτή και κριτσινιστή γεύση τα τυρομπισκοτάκια, βάζουμε και τη σόδα. Ο καλός μου τα προτιμάει χωρίς!
Βάζουμε το μπωλ με τη ζύμη για μισή ώρα στο ψυγείο, ή για δέκα λεπτά στην κατάψυξη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
Με κουταλάκι παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης (σαν μικρό καρύδι), τα πλάθουμε και τα πατικώνουμε.


Τα τοποθετούμε σε ταψί με χαρτί ψησίματος.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για κάνα δεκαπεντάλεπτο ή μέχρι να πάρουν χρώμα. 
Καλή εβδομάδα!

Friday, June 3, 2016

Τι να πάρω από την Κέρκυρα; Τι να δοκιμάσω;

Πριν λίγες μέρες όπως σας έλεγα, βρέθηκα στην Κέρκυρα με το χορευτικό συγκρότημα στο οποίο είμαι μέλος. Το περίμενα πώς και πώς για να πω την αλήθεια, γιατί είχα να πάω αρκετά χρόνια και η Κέρκυρα, είναι ένας από τους προορισμούς που μου αρέσουν. Επιπλέον, έχω αποκτήσει φίλους εκεί μέσω του blogging :-)

Για μας τους επτανήσιους, οι γεύσεις είναι λίγο πολύ γνωστές για το τι μπορείς να γευθείς εκεί, αφού, είτε έχουμε πάει, είτε μαγειρεύουμε κάποια πράγματα παρόμοια. Για όσους όμως δεν έχετε ξαναπάει, σας προτείνω μερικά πράγματα που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να δοκιμάσετε ή να πάρετε μαζί σας φεύγοντας.

Τις περισσότερες μέρες τρώγαμε στην ταβέρνα Πέργκολα. Είναι κατάκεντρα και έχει καλό παραδοσιακό φαγητό. Το πρώτο βράδυ δοκιμάσαμε  διάφορους μεζέδες. Ένα καυτερό μοσχάρι και μπεκρή μεζέ.
Για επιδόρπιο, έφερε μήλο, βρασμένο σε γρενανδίνη. Σούπερ και ελαφρύ γλυκάκι! Ο μπεκρή μεζές που έφαγα, εξαιρετικός.




Την επόμενη μας μαγείρεψαν παραδοσιακά. Σοφρίτο και παστιτσάδα. Πάρα πολύ καλά ΚΑΙ τα δύο. Επιπλέον, δοκίμασα τσιγαρέλια. Χόρτα ΚΑΥΤΕΡΑ σε κόκκινη σάλτσα. Για τους λάτρεις των καυτερών!





Τι άλλο θα πρέπει να δοκιμάσεις στην Κέρκυρα; Φυσικά τσιτσιμπύρα! Το αγαπημένο μου αναψυκτικό! Μην παρασύρεσαι από το δεύτερο συνθετικό της λέξης! Η τσιτσιμπύρα δεν είναι μπύρα και δεν έχει αλκοόλ! Αν δεν πιεις τσιτσιμπύρα στην Κέρκυρα, δεν θα στο συγχωρήσω ;-) Άλλωστε, υπάρχει καλύτερο από μια τσιτσιμπύρα με θέα το Ποντικονήσι;


Να και κάτι που ίσως δεν ήξερες (όπως κι εγώ). Η Κέρκυρα παράγει μπύρα. Όλο και περισσότερα μέρη στην Ελλάδα, ξεκινάνε μικρές παραγωγές μπύρας. Η ελληνική μπύρα είναι καταπληκτική. Στηρίξτε τη! Εδώ, στο background η μπυρίτσα, στο μπαράκι Nuevo, πίσω από το Λιστόν. Δίπλα του, το μπαράκι Ζοζεφίν. Πολύ καλά και τα δύο!


Και πάμε στο γλυκό, σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας: το κουμ κουάτ. Κάποτε, αν πήγαινες ως τουρίστας στην Κέρκυρα, θα το έβλεπες παντού σαν γλυκό κουταλιού, γλασέ και λικέρ.


Σήμερα, οι Κερκυραίοι έχουν προχωρήσει την παράδοσή τους και το έχουν προσθέσει και σε άλλα προϊόντα. Χαλβάς με κουμ κουάτ, λουκούμια, βανίλια, μουστάρδα, ακόμα και παγωτό με κουμ κουάτ!



Επίσης, κάτι που δοκίμασα μόλις σήμερα: κουμ κουάτ τυλιγμένο στη σοκολάτα! ΑΠΑΙΧΤΟ. Το καλύτερο που έφαγα απ' όλα!

Εκτός από το λικέρ κουμ κουάτ, το λιμοντσέλο κυκλοφορεί πολύ στην αγορά. Εκείνο όμως που αξίζει να δοκιμάσετε, είναι το περγαμοντσέλο! Λικέρ από περγαμόντα, τα οποία τιμούν στην Κέρκυρα!

Μην παραλείψετε να ψάξετε για τα μπαχαρικά που βάζουν στην παστιτσάδα. Μην πάρετε έτοιμα μίγματα και μην εμπιστευτείτε κανέναν, παρά μόνο έναν ντόπιο, που θα σας στείλει πιθανότατα σε...φαρμακείο για να πάρετε τα πολύτιμα και μυστικά σπετσερικά (μπαχαρικά) της παστιτσάδας. :-)



Τέλος, αν είστε τυχεροί και πάτε στην Κέρκυρα την εποχή της αγριοφράουλας (Μάιο), αναζητήστε τη στα μανάβικα. Ένας από τους παραγωγούς είναι η οικογένεια της φίλης μου της Έλλης Τσαγκαροπούλου. Άκρως αρωματική. Παρεμπιπτόντως, και εδώ στη Ζάκυνθο έχουμε αυτές τις φράουλες. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τέτοιες φράουλες, τότε απλά δεν ξέρετε τη γεύση και το άρωμα της αληθινής φράουλας! Ψάξτε τη επίσης σε παγωτό, στο ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης, το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο. Καταπληκτικό παγωτό και γλυκά!


Καλό Σαββατοκύριακο!