Tuesday, May 16, 2017

Σαρδέλες φούρνου με λαδολέμονο

Πρέπει να ομολογήσω ξανά, ότι δεν συμπαθώ τα μικρά ψάρια. Εξαιρούνται βεβαίως βεβαίως, η αθερίνα η τηγανητή και ο γαύρος ο μαρινάτος. Ειδικά για τον τελευταίο, κόβω φλέβες. Καλά. Και για την αθερίνα επίσης χαχα!


Τελευταίως εκτίμησα τις σαρδέλες. Το ψάρι του φτωχού! Τα μικρά ψάρια δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα λόγω του κόκκαλου που ΔΕΝ βγάζεις. Δεν μου αρέσει να μασουλάς και αντί για ψαράκι να μασουλάς κοκκαλάκι.

Τελευταία  έφαγα σαρδέλες που το κοκκαλάκι τους, ούτε που το καταλάβαινες. Ήταν βέβαια μικρές και πραγματικά ήταν τέλειες. Και είπα επιτέλους να μαγειρέψω σαρδέλες που ποτέ δεν το έχω ξανακάνει. Αγόρασα λοιπόν η νοικοκυρά λίγες σαρδέλες για δοκιμή. Το μέγεθός τους ήταν πιο μεγάλο από αυτές που είχα φάει, οπότε υποψιάστηκα ότι θέλουν καθάρισμα-μπλιαχ (μετά τα κόκκαλα, ο άλλος σημαντικός λόγος που δεν παρατρώω ψάρια παρά μόνο φιλέτα ή καθαρισμένα, είναι το καθάρισμα που σιχαίνομαι.


Ευτυχώς, το καθάρισμα των κεφαλιών το έκαναν στο ψαράδικο ;)

Μετά από κουβέντα με τη φίλη μου τη Μαρία που τις φτιάχνει συχνά, καταλήξαμε ότι πρέπει να τις καθαρίσω, είτε πριν, είτε μετά. Προτίμησα το πριν, για να ευχαριστηθώ το μετά :) Σας έχω και βίντεο, αμέ! Και μη γελάσει κανείς με τα γάντια που φοράω εεε;;;


Σαρδέλες φούρνου με λαδολέμονο
Υλικά για 2
1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1/2 κιλό σαρδέλες (ή και λίγο παραπάνω για φαγανούς)
2 κ. σ. ελαιόλαδο (ή και παραπάνω)
φρέσκια ή ξερή ρίγανη
χυμό λεμονιού
αλάτι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κεφάλια. Ακόμα καλύτερα, μας τα καθαρίζει άλλος ;)
Σε μικρό ταψάκι στρώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού.
Αν δεν θέλουμε να φιλετάρουμε τα ψάρια, τα βάζουμε στο ταψάκι, πάνω από τα κρεμμύδια με το λαδολέμονο.


Τα αλατίζουμε, ρίχνουμε ριγανούλα (προτίμησα φρέσκια) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 με αέρα, για 20 περίπου λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως και δεν τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο για να μην στεγνώσουν.
Νερό δεν προσθέτουμε γιατί βγάζουν τα ίδια, όπως και τα κρεμμύδια.


Για όσους θέλουν να τις φιλετάρουν, δείτε το βιντεάκι.
Σχίστε με μαχαίρι κατά μήκος της κοιλιάς το ψαράκι, περάστε τα δάχτυλά σας πέρα πέρα για να ανοίξει στα δύο και από την πλευρά που ξεκινάω το κόκκαλο από το κεφάλι, τραβήξτε το μέχρι την ουρά για να βγει. Έτοιμο το φιλέτο σας. Είναι λίγο χρονοβόρο, αλλά αξίζει. Δείτε το βιντεάκι που ακολουθεί και μη γελάστε με τα γαντάκια μου! Ναι;


Αν πάλι τις τρώτε με τα κοκκαλάκια, πολύ καλά κάνετε γιατί παίρνετε έξτρα ασβέστιο.

Φάτε χωρίς τύψεις. Είναι light!

No comments:

Post a Comment