Thursday, October 12, 2017

Σπανακόπιτα από τη Θεσσαλία

Η φίλη μου η Ναταλία είναι από τη Λάρισα. Ξέρετε ότι η Θεσσαλία φημίζεται για τις πίτες της, τις οποίες πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε εκεί.


Με τη Ναταλία είχαμε ραντεβού μια μέρα. Εγώ περίμενα να τελιώσω κάτι που έφτιαχνα, αυτή περίμενε να ψηθούν οι σπανακόπιτες που είχε στον φούρνο. Τα μάτια μου πεταρίσανε στο άκουσμα της πίτας, χαχα! Μου αρέσουν οι πίτες και αν είναι με χειροπόιητο φύλλο, μου αρέσουν ακόμα περισσότερο!


Θα σου φέρω μου λέει η Ναταλία κι εγώ ό,τι μου φέρνουν το παίρνω ;)


Η πίτα της μου θύμισε τις παλιές μαμαδίστικες πίτες, τις πίτες που φτιάχναμε όταν ήμουν παιδί. Με πλούσια γέμιση, τηγανισμένη στο τηγάνι, όπως τότε που δεν υπολογίζαμε θερμίδες, λιπαρά κλπ. Ομολογώ ότι προτιμώ τις ψητές πίτες, γιατί πάντα μου έπεφταν βαριές οι τηγανητές, αλλά η εμφάνιση και η γεύση μου θύμισαν τα παλιά :)



Η Ναταλία μου έστειλε τη συνταγή και σας τη γράφω. Λίγο πολύ οι σπανακόπιτες είναι ίδιες, αλλά αξίζει να τη δοκιμάσετε. Η πίτα έγινε στο ταψί. Η φωτογραφία με τις μικρές κυλινδρικές πίτες έγιναν με ό,τι απέμεινε από τα υλικά της μεγάλης πίτας που με κέρασε η Ναταλία. Οι τηγανητές που λέγαμε ;)

Σπανακόπιτα της Ζωής
Υλικά για μεγάλο ταψί φούρνου
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
4 μεγάλα πράσα
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
λίγο αλεύρι
3 αυγά
σχεδόν μισό λίτρο γάλα
αλάτι
μισό κιλό φέτα
1 πακέτο φύλλα κρούστας

Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα σπανάκια μας.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με όσο λιγότερα νερά και ρίχνουμε 3 πλουχεριές αλεύρι (2-3 χουφτίτσες) (λαρισαϊκο αυτό).
Αφού καθαρίσουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια τα τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν με λίγο λάδι, τα αφήνουμε να κρυώσουν και χτυπάμε ελαφρά τα αυγά.
Αφού ενσωματώσουμε στα σπάνακια τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ρίχνουμε σε όλα λίγο λάδι, τη θρυμματισμένη φέτα και τα αυγά.
Ανακατεύουμε και βάζουμε όσο γάλα θέλουμε για να έχουμε ένα υδαρές μείγμα. Προσοχή!Φτιάχνουμε πίτα και δεν θέλουμε πάρα πολλά υγρά.
Αλάτι προσθέτουμε ανάλογα πόσο αλμυρή τη θέλουμε.

Στο ταψί φούρνου στρώνουμε 3 φύλλα, λαδωμένα μεταξύ τους και βάζουμε γέμιση (χωρίστε νοερά τη γέμιση στα 3).
Μετά βάζουμε λίγο από το ζουμάκι με το κουτάλι (γάλα και αυγά, από τη γέμιση) , άλλα 2 φύλλα και πάλι γέμιση, άλλα 2 φύλλα και πάλι γέμιση.
Βάζουμε συνολικά 3 στρώσεις και επάνω 3 φύλλα, όλα πάντα λαδωμένα μεταξύ τους. Αν έχει περισσέψει ζουμάκι το ρίχνουμε στην πίτα αφού την χαράξουμε.
Ψήνουμε στους 190 για τουλάχιστον 45 λεπτά ή μέχρι να ξεκολλάει η πίτα απο το σινί (πλατύ ταψί) Καλή μας όρεξη!!!!!



Tips: Αντί για φρέσκο σπανάκι, ένεκα βιασύνης, χρησιμοποίησα 700 γρ. πλυμένο και καθαρισμένο σπανάκι. 'Εγινε μια χαρά.
Αν στη συσκευασία με τα φύλλα σας περισσεύει ένα, προτιμήστε να το βάλετε από πάνω. Εμένα η πίτα έμοιαζε...διάφανη με 3 φύλλα από πάνω. 
Παρόλο που δεν είμαι φαν των φύλλων κρούστας στις πίτες, εδώ πήγαινε τέλεια. Τα δε ενδιάμεσα φύλλα, ήταν όλα τα λεφτά!


Αυτό, για να δείτε τι τραβάω κάθε φορά... ;)



1 comment:

  1. Αρχισαν οι πιτούλες!!
    Πολύ ωραία την έκανες
    Γι αυτό και τα γατόνια είναι έτοιμα να ορμήσουν ;)

    Φιλιααα

    ReplyDelete